JDPL (Jadroplov d.d.)
-
-
-
Rekao sam da ovo treba sve pokupit i dignut na 20 eura pa nek TPNG kupuje ako hoće.
-
Rekao sam da ovo treba sve pokupit i dignut na 20 eura pa nek TPNG kupuje ako hoće.
Ako imas kakav plan javi. Samo se bojim da bi vecina imaoca vrlo sretno podvila rep vec na bilo koju cifru iznad 9.
Ukljucujuci i gospoje koje za papir nisu ni kliktale lijevim gumbom.
-
Plan mi je oslonit se na sebe, pa ćemo vidjet. Bez žurbe.
-
Mislim da TPNG nema u planu kupovati, preokupirani su s ATPL i Turisthotelom, već im je i to velik zalogaj.
Jadroplov nažalost nije vrijedan toga jer zapravo kupuješ 5 olupina i 2 LPG broda u najmu, koji su dani u trajni najam na dugi rok. -
Mislim da TPNG nema u planu kupovati, preokupirani su s ATPL i Turisthotelom, već im je i to velik zalogaj.
Jadroplov nažalost nije vrijedan toga jer zapravo kupuješ 5 olupina i 2 LPG broda u najmu, koji su dani u trajni najam na dugi rok.Vidi se da o shippingu pojma nemaš. Spominješ 5 olupina. Dva broda u bulk sectoru su poprilično starija i spremna na prodaju. Što se LPG-a tiče, slijedeće godine jednom izlazi najam a drugome ove godine u 12 mjesec.
-
Jadroplov nažalost nije vrijedan toga jer zapravo kupuješ 5 olupina i 2 LPG broda u najmu, koji su dani u trajni najam na dugi rok.Vidi se da o shippingu pojma nemaš. Spominješ 5 olupina. Dva broda u bulk sectoru su poprilično starija i spremna na prodaju. Što se LPG-a tiče, slijedeće godine jednom izlazi najam a drugome ove godine u 12 mjesec.
Ok, koja ti je poanta? Nisam u pravu da ih Tankerska ne planira kupiti?
Nisu svih 5 olupine nego 2 od 5? Kakvo je onda stanje ostala 3 broda po tebi molim te? Kome će ih prodati i po koliko? Jedino mogu u rezalište.
LPG brodovi su dakle u dugoročnom najmu, tu se slažemo, koliko razumijem jedino misliš da će najam isteći uskoro pa nije na više dugi rok. Kada istekne najam, dat će ih ponovno u trajni najam jer će biti prisiljeni pošto su u sale & lease back aranžmanu, tako da se situacija ne mijenja mnogo, osim što će možda (veliko možda) biti dani u dugoročni najam po boljoj cijeni nego što su sada.
Konačno, kako je to točno poželjna firma za kupiti jednoj Tankerskoj, što bi oni dobili time? Dapače, što bi itko dobio kupovinom JDPL? -
Vidi se da o shippingu pojma nemaš. Spominješ 5 olupina. Dva broda u bulk sectoru su poprilično starija i spremna na prodaju. Što se LPG-a tiče, slijedeće godine jednom izlazi najam a drugome ove godine u 12 mjesec.
Nisu svih 5 olupine nego 2 od 5? Kakvo je onda stanje ostala 3 broda po tebi molim te? Kome će ih prodati i po koliko? Jedino mogu u rezalište.
LPG brodovi su dakle u dugoročnom najmu, tu se slažemo, koliko razumijem jedino misliš da će najam isteći uskoro pa nije na više dugi rok. Kada istekne najam, dat će ih ponovno u trajni najam jer će biti prisiljeni pošto su u sale & lease back aranžmanu, tako da se situacija ne mijenja mnogo, osim što će možda (veliko možda) biti dani u dugoročni najam po boljoj cijeni nego što su sada.
Konačno, kako je to točno poželjna firma za kupiti jednoj Tankerskoj, što bi oni dobili time? Dapače, što bi itko dobio kupovinom JDPL?Apsolutno nisi u pravu. Ostala 3 broda imaju komercijalno klasifikaciju Right Shipa na 3 zvjezdice što ih čini adekvatnim za ozbiljnije najmove. Trogir i Split su i bit će za staro željezo. Što se LPG tiče da a imalo poznaš tržište malih LPG coasters znao bih da su ti brodovi na SPOT marketu malo i nikako i da su to uglavnom brodovi na ugovor na vrijeme. Ugovor na vrijeme može bit 1+1 ili 2+1 eventualno 3+2 (kod novogradnje), jer nitko neće ići graditi takve brodove bez osiguranja da ima najam na duži period a sve u svrhu garancije banaka. To je tvoje već drugo nepoznavanje shippinga.
Ko ti kaže da će ih dati na duži najam? Kako uopće možeš biti siguran da će biti u dugom najmu? I koja će bit trading pozicija. Oba broda trenutno rade za Norveškog naftnog Major-a Equinor, koji ima jeftin pristup proizvodnji LPG-a u svojim rafinerijama te s obzirom da brodovi mogu voziti na Dual Fuel (LPG/MGO), njihovi troškovi na gorivu su minimalni.
Što se tiče treće stvari, zaboravljaš nekretnine koje su na atraktivnoj lokaciji a dvije nekretnine su upravo očišćene od tereta. I to poprilično atraktivnoj lokaciji.
Lijep pozdrav
Miho
-
Konačno, kako je to točno poželjna firma za kupiti jednoj Tankerskoj, što bi oni dobili time? Dapače, što bi itko dobio kupovinom JDPL?Apsolutno nisi u pravu. Ostala 3 broda imaju komercijalno klasifikaciju Right Shipa na 3 zvjezdice što ih čini adekvatnim za ozbiljnije najmove. Trogir i Split su i bit će za staro željezo. Što se LPG tiče da a imalo poznaš tržište malih LPG coasters znao bih da su ti brodovi na SPOT marketu malo i nikako i da su to uglavnom brodovi na ugovor na vrijeme. Ugovor na vrijeme može bit 1+1 ili 2+1 eventualno 3+2 (kod novogradnje), jer nitko neće ići graditi takve brodove bez osiguranja da ima najam na duži period a sve u svrhu garancije banaka. To je tvoje već drugo nepoznavanje shippinga.
Ko ti kaže da će ih dati na duži najam? Kako uopće možeš biti siguran da će biti u dugom najmu? I koja će bit trading pozicija. Oba broda trenutno rade za Norveškog naftnog Major-a Equinor, koji ima jeftin pristup proizvodnji LPG-a u svojim rafinerijama te s obzirom da brodovi mogu voziti na Dual Fuel (LPG/MGO), njihovi troškovi na gorivu su minimalni.
Što se tiče treće stvari, zaboravljaš nekretnine koje su na atraktivnoj lokaciji a dvije nekretnine su upravo očišćene od tereta. I to poprilično atraktivnoj lokaciji.
Lijep pozdrav
Miho
Priznajem, moje znanje shippinga je vrlo vjerojatno manje od tvojeg, ali je sasvim dovoljno za doći do zaključka da Jadroplov nije isplativa investicija Tankersoj.
Firma sa 60 mil.€ duga i godišnjim troškom kamata od 5 mil.€ teško može ploviti isplativo, pogotovo ako su vozarine kao u prethodnih 12 mjeseci.
LPG brodovi su dani u najam na dugi rok baš zbog garancije bankama koje su ih financirale. U najmu su kod dvije različite firme koje ih daju dalje u podnajam uz dobru maržu, a zarada Jadroplova je tu limitirana. Dry bulk brodovi nemaju dovoljnu maržu na vozarini da mogu pokriti ni vlastito financiranje.Nekretnina sigurno vrijedi i na dobroj je lokaciji, ali tko bi kupovao shipping firmu sa 60 milijuna eura duga (samo glavnice, kamata je ovdje priča za sebe s obzirom da su ugovori sklapani uz učešće kamate i do 40%) radi nekretnine? Nekretnina je isto dotrajala i potrebno je daljnje ulaganje i eventualna prenamjena ako bi se željelo zaraditi na njoj. Dakle najvrijednija stavka u cijeloj firmi je zemljište. Najradije bih rekao, j*beš shipping firmu kojoj je najvrijedniji asset zemljište u Splitu.
Sad bih mogao dalje razraditi zašto nikako nije isplativo ulaganje u Jadroplov sa suhe financijske strane i pametovati ti kako nemaš znanja o financijama i ekonomiji kao takvoj, kao što si ti meni za shipping, ali ne vidim smisla u tome.
Tankerska je u 2024. završila preuzimanje ATPL i godinu prije Turisthotela. ATPL veća je firma od Jadroplova i nosi mnogo više komponenti, tamo su kupovinom također dobili i atraktivnu nekretninu u gradnji u Dubrovniku. Nema mi nikakve logike da ulaze i u Jadroplov, a imam i relativno jaku "insajdersku" info da su odustali od toga. Ipak, za slučaj da se iza usernamea mihopracat1991 krije Mario Pavić glavom i bradom, uzet ću u obzir da možda znaš nešto što ja ne znamP.S. imam dovoljno znanje o shippingu da znam tko je bio Miho Pracat pa mi je smiješan potpis "Miho", ali mogu poštovati uživaljavanje u alter ego. Postoji naravno i šansa da zaista dijeliš ime s dubrovačkim pomorcem
Lp,
value
-
Ako su odustali, jel to znači da su planirali? Po koliko su to planirali, pa su odustali da im se ne isplati ili im se uopće ne isplati bez obzira na cijenu?
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k
- harpun