1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

JDPL (Jadroplov d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:23 PM
  • mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • July 22, 2021 at 12:06 PM

Nisam trenutno u mogucnosti dublje ovo analizirati, samo sam prelistao poziv, ali ovako na prvu mi se istice nekoliko stvari:

• znali smo da ce firma ici u dokap, tako da ovo nije nova vijest,
    • jos do jucer je u planu bila dokapitalizacija po nominali pretvaranjem duga u kapital,
    • danas imamo skroz drugu pricu - planiranu dokapitalizaciju po 2,5 puta vecoj cijeni, koja je btw. definirana kao minimalna, i to uplatom u novcu, sto je zaokret od 180 stupnjeva i govori nesto o promjeni u perspektivi i poslovanju firme,
    • puno ljudi na forumu vjeruje da ova firma ima negativan kapital, odnosno da vrijedi kunu-dvije ili tako nesto, a sto sada vidimo da bas i nije tako ako je uprava stavila 25 kn kao minimalnu cijenu, sto je opet cijena sa diskontom, kao sto je uvijek u ovakvim situacijama,
    • prag za sudjelovanje u dokapitalizaciji od 1M kn nije nemoguc, tako da i mali/manji investitori mogu sudjelovati, pojedinacno ili okrupnjeni,
    • prikupljanje ponuda traje do kraja 8. mjeseca, tako da ce i ocekivano dobar Q2 i jos bolji Q3 sigurno pozitivno utjecati na postignutu cijenu u dokapu,
    • jos bolje bi bilo da su sa dokapom jos malo pricekali, ali ok, ovo nece kupovati bilo tko ili hrpa malih, vjerojatno imaju vec potencijalnog kupca na vidiku ako su se sada na to odlucili, vjerojatno nekoga iz branse tko ce maknuti drzavu iz igre i podici firmu na noge.

Jesam nesto propustio dodati?

Sada jos treba napraviti analizu kako ce ovo razvodnjavanje utjecati na postojece dionicare, kako ce dodatni uplaceni kes od min. 50M kn utjecati na bilancu, itd.

Ako ima netko tko bi sudjelovao u dokapu neka mi se javi privatnom porukom, ja bih sudjelovao pa mozemo mozda pola-pola, ili tako nekakvu kombinaciju, da uzmemo minimalni paket od 1M kn.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • July 22, 2021 at 12:14 PM

ovdje je zaglavilo malo više jačih forumaša i oni sad drže bid. kako se bude bližio dokap cijena nema gdje nego prema 30 kn... nikako prema 40. Međutim dobra stvar je što ide izvješće koje bi možda moglo biti ok pa će svi imati prilike izaći. nije druk nego ne vjerujem da će itko tko bi uopće htio sudjelovati u dokapu davao više od tih 25 kn. Svaka kupnja iznad 35 kn je po meni čista kocka a svi koji u toj neizvjesnosti oko konačne cijene teški kockari koji vjeruju u bajke.

evo ja bi nadodao da ovo napucavanje koje će danas ići na 40 kn daje 60% premije na cijenu koja bi u bananistanu mogla biti konačna a to je 25 kn. Sad tko je tu lud, ne znam ali razumijem vas.

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • July 22, 2021 at 12:19 PM

Pa je li 25 minimalna cijena, dakle može i 40 ako će firma super poslovati kao što i hoće.

Je li na PTKM išlo po 10 kn, a nakon toga cijena na burzi je otišla odmah na 70-80 kn?

Na DLKV isto po 0,10 (sadašnjih), a na burzi 0,75 kn .

Upravo zbog neutemeljenih drukova neki su i ostali bez dionica po 34 kn danas.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 22, 2021 at 12:19 PM

Jos jedan u nizu s budućim procijenama s pogledom u retrovizor…. Puna burza filozofa.

A koja je alternativa malim ili velikim ulagacima? Staviti minimalno milijun kuna u dionicu s nepoznanicom hoće li im ponuda proći.

Kako je isla dolje, tako će ići i gore. Kao i uvijek na burzi.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 22, 2021 at 12:20 PM
    Quote from NaBiduAsku

ovdje je zaglavilo malo više jačih forumaša i oni sad drže bid. kako se bude bližio dokap cijena nema gdje nego prema 30 kn... nikako prema 40. Međutim dobra stvar je što ide izvješće koje bi možda moglo biti ok pa će svi imati prilike izaći. nije druk nego ne vjerujem da će itko tko bi uopće htio sudjelovati u dokapu davao više od tih 25 kn. Svaka kupnja iznad 35 kn je po meni čista kocka a svi koji u toj neizvjesnosti oko konačne cijene teški kockari koji vjeruju u bajke.

evo ja bi nadodao da ovo napucavanje koje će danas ići na 40 kn daje 60% premije na cijenu koja bi u bananistanu mogla biti konačna a to je 25 kn. Sad tko je tu lud, ne znam ali razumijem vas.

Da, mnogo je jacih forumasa tu zaglavilo ali nazalost i u nekim drugim pricama.

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • July 22, 2021 at 12:21 PM

kad prođe dokap JDPL će definitivno biti zdravija kompanija... ja samo ne bih bio tako siguran da će cijena biti viša od tih 25 kn. Pozdrav, neću više obećajem. Sretno svima, biti će tu još napucavanja.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 22, 2021 at 12:24 PM

Pa ako cijena neće biti viša onda gotovo je sigurno neće biti viša ni na ATPL, DSX, GOGL i svim ostalima....

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • July 22, 2021 at 12:27 PM
    Quote from NaBiduAsku

kad prođe dokap JDPL će definitivno biti zdravija kompanija... ja samo ne bih bio tako siguran da će cijena biti viša od tih 25 kn. Pozdrav, neću više obećajem. Sretno svima, biti će tu još napucavanja.

To što u dokapu cijena neće biti viša od 25 kn ne znači da će i cijena na burzi doći do 25 kn. U tome i jest čar ulaganja. Imaš milijun, uloži ga po 25 kn u JDPL. Nemaš milijun, a kupuje ti se? Kupovat ćeš po nekim drugim cijenama.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 22, 2021 at 12:28 PM
    Quote from NaBiduAsku

Bilo je i dokapitalizacija i na Dlkv pa PSN i na Dlkv i na Igi i opet su te firme nigdje.

Ja ne vidim koji bi ozbiljan investitor iz grupe to preuzeo.

I ja se odjavljujem sa teme.

P.S. Imam 5 dionica Jdpl, kupljenih jako nisko po bidu. Vise nije proslo. Maknula sam sve naloge sa kupnje nakon sto sam procitala FI za 1Q 2021.

Da, Atpl je jako rizicna prica ali nebo i zemlja sa Jdpl.

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • July 22, 2021 at 12:32 PM
    Quote from Marielena
    Quote from NaBiduAsku

P.S. Imam 5 dionica Jdpl, kupljenih jako nisko po bidu. Vise nije proslo. Maknula sam sve naloge sa kupnje nakon sto sam procitala FI za 1Q 2021.

Nije vam se svidjelo izvješće??

Možda vam ovo bude, jer voze po spotu pa će rezutati biti daleko najbolji od svih ostalih brodara na ZSE.

Samo ovaj kvartal možda i 10 kn po dionici, u cijeloj 2021. vjerojatno taman ovih 40 kn kolika je cijena na burzi.

Dakle samo dobit će biti kolika je cijena, a gdje su brodovi kojima vrijednost raste iz dana u dan???

Sljedeće godine dobit još viša...

Tako da teško da će i dokap ići po 25, biti će vjerojatno više zainteresiranih sada kad je stiglo novo doba za brodare nakon 13 godina.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 22, 2021 at 12:32 PM
    Quote from Marielena
    Quote from NaBiduAsku

Bilo je i dokapitalizacija i na Dlkv pa PSN i na Dlkv i na Igi i opet su te firme nigdje.

Display More

Ali si zaboravila da je trenutno kapitalizacija JDPL 70-tak milijuna kuna, a nakon dokapa po ovim cijenama će biti manja od 150 milijuna kuna, dok je kapitalizacija ATPL više od 550 milijuna kuna, a ATPL ima samo cca 2,5 veće prihode od JDPL, a imat će i relativno gledano znatno, barem 3 puta veći dug, pa i više. Bojim se da bi jedan fer izračun NAV-a na ATPL mnogima otvorio oči širom zatvorene. S druge strane, sve je krasno dok vozarine rastu, no ako i kada ne daj Bože posustanu, e onda ćemo vidjeti što i koliko vrijedi i tko će u danim okolnoistima bolje moći i znati amortizirati moguće potonuće. JDPL je bila za stečaj i na iglene uši se provukla i sad traži drugu priliku. Vidjet ćemo što će donijeti budućnosti i za JDPL, ali i za ATPL. Rekao sam već, brodovi ne traju i ne plove vječno.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 22, 2021 at 12:34 PM
    Quote from Flight
    Quote from Marielena

Ali si zaboravila da je trenutno kapitalizacija JDPL 70-tak milijuna kuna, a nakon dokapa po ovim cijenama će biti manja od 150 milijuna kuna, dok je kapitalizacija ATPL više od 550 milijuna kuna, a ATPL ima samo cca 2,5 veće prihode od JDPL. Bojim se da bi jedan fer izračun NAV-a ATPl mnogima otovorio oči širom zatvorene.

Display More

Ja sam napisala NAV Atpl i Tpng na Poslovnom negdje. Mnogima se ne bi svidjelo :)

Jdpl i Ulpl ne bih niti kupovala.

P.S. Mnogi brodari vani pa i nas Atpl se trenutno trze debelo iznad NAV. To je spekulacija o buducim zaradama. Vidjeti cemo sto ce biti.

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • July 22, 2021 at 12:49 PM

Pa NAV će vam za godinu dana biti 100% viši nego sada, zato ga nema smisla spominjati kad se zna kolike će biti zarade.

Znači JDPL će zaraditi vjerojatno oko 40 kn po dionici, ATPL možda oko 150 kn po dionici, a brodovi svaki dan sve skuplji.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • July 22, 2021 at 1:00 PM
    Quote from forumas

Pa NAV će vam za godinu dana biti 100% viši nego sada, zato ga nema smisla spominjati kad se zna kolike će biti zarade.

Znači JDPL će zaraditi vjerojatno oko 40 kn po dionici, ATPL možda oko 150 kn po dionici, a brodovi svaki dan sve skuplji.

To je za sada spekulacija :)

A firma ako zavrsi u stecaju dionicarima vrijedi 0 kuna. Atpl i Tpng nece u stecaj cak ni ako vozarine iduce godine za te brodove budu padale.

Ako budu rasle, NAV ce svima rasti.

Sada se odjavljujem sa teme.

• forumas
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    433
    • July 22, 2021 at 1:14 PM

Pa tko bi rekao da bi neki tu išli tako beskrupulozno drukati.

Pa kako više ijedan brodar može u stečaj ako zarađuje toliko da mu se vrijednost kapitala skoro podupla svake godine??!!

Neki još ne shvaćaju koliko brodari zarađuju samo u jednom danu.

Takvi neka čekaju izvješće pa neka onda računaju...

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • July 22, 2021 at 1:14 PM

Očekivani slijed događaja... Imamo dioničara koji se želi riješiti ovog posla. Čak je i cijena nešto bolja nego što se prije pričalo. Zato i je rizik/nagrada bila velika. Na prvu, svakako mi se čini logično riješiti se sad dionica i čekati rasplet. Usporedbe, atpla i jdpla su deplasirane jer imamo sasvim različitu vlasničku strukturu. Dubrovčani sigurno, u ovom trenutku, neće raditi dokapitalizaciju jer to glavnim nije u interesu.

• Jure
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    279
    • July 22, 2021 at 1:19 PM

S obzirom na minimalnu pojedinačnu cijenu od najmanje 25 kuna po dionici dokapitalizacijom se planira prikupiti najmanje 50 milijuna kuna.

Splitska brodarska tvrtka kreće u dokapitalizaciju: ‘Iskreno vjerujem kako su pred nama mirna mora‘
    Splitska brodarska tvrtka Jadroplov u četvrtak je objavila javni poziv za dokapitalizaciju i upis dva milijuna dionica, nominale 10 kuna, uz minimalnu cijenu…
    novac.jutarnji.hr
  • Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 22, 2021 at 1:22 PM
    Quote from goldfinger

Očekivani slijed događaja... Imamo dioničara koji se želi riješiti ovog posla. Čak je i cijena nešto bolja nego što se prije pričalo. Zato i je rizik/nagrada bila velika. Na prvu, svakako mi se čini logično riješiti se sad dionica i čekati rasplet. Usporedbe, atpla i jdpla su deplasirane jer imamo sasvim različitu vlasničku strukturu. Dubrovčani sigurno, u ovom trenutku, neće raditi dokapitalizaciju jer to glavnim nije u interesu.

Samo ću te podsjetiti da oni, ako me sjećanje ne vara, imaju istu tu skupštinsku odluku kakvu sad primjenjuje JDPL, o odobrenom temeljnom kapitalu već izglasanu. Ako sam u krivu, slobodno me demantirajte.

Članak 22. Statuta, st. 4

http://www.atlant.hr/pdf/Statut%20Atlantske%20plovidbe_procisceni_tekst14082020.pdf

Tako da skupština ni dioničari više ne moraju o tome odlučivati jer su već odlučili. Ne kažem ja da će ATPL u dokap, ali mogu, kad god požele i s kime god požele.

Doduše, postoje ili bi trebali postojati i neki posebni razlozi za korištenje ovog instrumenta za dokap, al tko kod nas više uopće gleda na "sitna slova"....

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • July 22, 2021 at 1:32 PM
    Quote from Flight
    Quote from goldfinger

Samo ću te podsjetiti da oni, ako me sjećanje ne vara, imaju istu tu skupštinsku odluku kakvu sad primjenjuje JDPL, o odobrenom temeljnom kapitalu već izglasanu. Ako sam u krivu, slobodno me demantirajte.

Članak 22. Statuta, st. 4

http://www.atlant.hr/pdf/Statut%20A…kst14082020.pdf

Imaju oni godinama i odluku o isplati dividende, pa nije trenutak ni za jedno ni za drugo... gospari ipak više brinu o svom vlasništvu.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • July 22, 2021 at 1:35 PM

Kojem vlasništvu?

Misliš ovog jednog, ključnog? Navodno... da oni brinu o svojem vlasništvu... bio bi i ostatak uprave krcat dionicama, a oni baš nisu ni ovaj put pohrlili da ih se nakupe. Budimo realni... u nekom trenutku, ne znamo kojem, oni će morati ojačati kapitalnu bazu, a sad, po kojim i kakvim uvjetima će to biti, to nitko od nas ne zna. Ja samo vjerujem da nitko neće biti spreman kupovati dionice s prmijom na NAV jer to bi indiciralo da zaista slijedi oporavak od najmanje 3-5 godina s rekordnim vozarinama. A da li je to izgledno.... i koliko je izgledno.... Odgovor na to pitanje.... zanemarimo li forumaške mudrace ne znaju ni mnogo veće face. I to iz branše.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago