evo, recimo, otvoreni mirovinski fondovi.
jedino kod Erste i RBA možeš barem vidjeti top 10 pozicija.
dok kod ovih ostalih ne možeš vidjeti ama baš ništa.
meni osobno se to ne sviđa, a opet ljudi kupuju, jer samo gledaju prinose 🤷
evo, recimo, otvoreni mirovinski fondovi.
jedino kod Erste i RBA možeš barem vidjeti top 10 pozicija.
dok kod ovih ostalih ne možeš vidjeti ama baš ništa.
meni osobno se to ne sviđa, a opet ljudi kupuju, jer samo gledaju prinose 🤷
Svi se raspisali o državnim mirovinama iz proračuna, a jedna od mojih lošijih investicija je ulaganje u DMF. Uložio 80000 kuna prinos 5000 kuna, a isplatili mi 33% a ostatak u roku 5 godina, prinos cca 6,5%, a godišnja inflacija 8% puta 5 godina vrijednost novca pala za 40%. Idemo raspravljati o menadžerima koji upravljaju mirovinskim fondovima, moj AZ ponovo prodaje KODT a gdje vide bolju priliku za ulaganje volio bih znati
Govorimo o dobrovoljnim mirovinskim fondovima ?
Imam Raiffaisen od 2003. godine
Našla sam izvješće od 2021
Uplate 96 400 kn
Stanje računa 177 309 kn
Sada mislim da je na računu oko 220 000.
Plaćala sam 400 kn mjesečno, unazad 4 godine 500 kn
Namjeravam zatražiti isplatu za 14 godina.
Znati ću vam reći konačno stanje. Al' si mislim, da sam to stavljala u kasicu imala bih danas cca 100 tisuća kuna odnosno malenih 13 tisuća eura naspram 30 tisuća u fondu.
Puno lošije sam prošla u životnom osiguranju, i to mi je najveći promašaj u konzervativnim ulaganjima. Osim Medike 😋
Svi se raspisali o državnim mirovinama iz proračuna, a jedna od mojih lošijih investicija je ulaganje u DMF. Uložio 80000 kuna prinos 5000 kuna, a isplatili mi 33% a ostatak u roku 5 godina, prinos cca 6,5%, a godišnja inflacija 8% puta 5 godina vrijednost novca pala za 40%. Idemo raspravljati o menadžerima koji upravljaju mirovinskim fondovima, moj AZ ponovo prodaje KODT a gdje vide bolju priliku za ulaganje volio bih znati
pa u kojem ste to fondu bili? i kada je to bila inflacija 8% tijekom 5 godina? ili je to buduće očekivanje?
Slično kao zlocesti ali u AZ.
20-ak godina uplaćujem, do sad uplaćeno 16800 a stanje 31300 EUR.
Ja i supruga osam godina po 5000 kn svako u AZ profit i CO 1000A
Svi su se raspisali o državnim mirovinama iz proračuna, a jedna od mojih lošijih investicija je ulaganje u DMF. Uložio 80000 kuna prinos 5000 kuna, a isplatili mi 33% a ostatak u roku od 5 godina, prinos cca 6,5%, a godišnja inflacija 8% puta 5 godina vrijednost novca pala za 40%. Idemo raspravljati o menadžerima koji upravljaju mirovinskim fondovima, moj AZ ponovo prodaje KODT a gdje vide bolju priliku za ulaganje volio bih znati
pa u kojem ste to fondu bili? i kada je to bila inflacija 8% tijekom 5 godina? ili je to buduće očekivanje?
nešto vam ne štima u toj matematici. samo na ime poticajnih sredstava ste morali imati prinos od tih 5000 kn + prosječni godišnji prinos od 3,5%.....
od 2016 sam u rba dmf. prinos sa dps je 22%, a bez njega 8,35%.
Dok su bile visoke kamate tad su i prinosi bili veći, pogledajte prinose DMF posljednjih godina, uložio sam 80000 kn ali u roku od 8 godina jer je polovica ušteđevine glasila na suprugu, a prinos AZ profita pogledajte zadnjih 8 godina
Pitanje o dobrovoljnom mirovinskom fondu (bilo kojem)
To se kao smatra štednjom a ne mirovinom. al fond se zove mirovinski fond a ne stedni fond. isplata ide preko "hrvatskog mirovinskog osiguravajuceg drusta"(hrmod) a ne preko "hrvatskom stednog osiguravajuceg drustva."
preko hrmod moze ic dozivotna preko drustva(fonda) ne.
kako u stvarnosti ide isplata preko fonda(drustva) ili preko hrmod.
Dal se te isplate vide na mirovinskom listicu?
dal te isplate idu u prosjek mirovine?
dal zbog isplate iz 3 stupa mozes slucajno izgubit neki dodatak koji ovisi o visini mirovine jer si preso cenzus? npr energetski dodatak. npr imas 999€ mirovinu i imas pravo na neki dodatak al eto dobijes 50 eura od 3 stupa i nemas pravo na dodatak koji je 60 eura pa si u biti u minusu jer si cijeli zivot stedio.
Upravo sam izašao iz DMF nakon ohohooo godina. Skupilo se nekih 27.000€. Kad sve skupa zbrojim i oduzmem teški pušing moj Rođo.
Idem na ubrzanu isplatu. Odmah 8.000, ostatak 2 (80%)+3(20%) g.
I ćaobao. Zatvorimo tu stranicu povijesti.
Isplate nemaju veze sa redovnom mirovinom. Isplaćuje ih MOD na tekući račun. Ne moraš biti u mirovini da bi išle isplate tako da mislim da nemaju nikakve veze jedna sa drugom.
Ulažem u DMF Az Profit. 4 mj. sam unutra, dakle 4 uplate po 60e, dvije u prošloj godini, a dvije u ovoj godini. Nigdje ne vidim državna poticajna sredstva na uloženo od 15%. U izvještaju piše da je na računu 243,77 eura. Pored DPS piše 0.00 eura.
Kada bi ja ta DPS trebao dobit? Jel to neka greška kod njih?
Članak 137. određuje da su mirovinska društva dužna do 1. ožujka tekuće godine podnijeti Ministarstvu financija skupno za sve članove fonda pisani zahtjev za isplatu državnih poticajnih sredstava za prethodnu kalendarsku godinu.
Sukladno navedenoj zakonskoj odredbi, sva mirovinska društva trebaju do 1. ožujka 2024. godine podnijeti Ministarstvu financija pisani zahtjev za isplatu državnih poticajnih sredstava za 2023. godinu, za članove dobrovoljnih mirovinskih fondova kojima upravljaju.
Ministarstvo financija dužno je, nakon što se međusobno usklade podneseni zahtjevi, u roku 60 dana od dana podnošenja korigiranog zahtjeva, isplatiti mirovinskom društvu državna poticajna sredstva, a mirovinsko društvo je dužno primljeni iznos državnih poticajnih sredstava evidentirati u poslovnim knjigama i upisati ga na osobne račune članova fonda u roku osam radnih dana od primitka iznosa.
19.12.2023.
Državna poticajna sredstva za 2022. godinu
Ministarstvo financija je 18.12.2023. uplatilo državna poticajna sredstva za 2022. godinu članovima dobrovoljnih mirovinskih fondova, odnosno 15% iznosa na osobne uplate članova tijekom 2022. godine, a do maksimalnog iznosa od 99.54 € (750,00 kn).19.12.2023.
ak ce bit ovak azurni ko za 2022 vidjet ces poticaje tamo oko bozica
Ta drzvana poticajna su interesantna prvu eventualno drugu godinu.(15%-7,5%) >Ak si stariji od 55. udjes na godinu dvije i odma zatrazis isplatu koja ce bit u slijedece 3 godine. s druge strane premali je to novac za zahebavat se s time. erste plavi ima solidne prinose al nema online uclanjenje pa...
nigdje ne pise dal kad zatrazis isplatu smijes opet uc u neki fond pa sve ispocetka
Ulažem u DMF Az Profit. 4 mj. sam unutra, dakle 4 uplate po 60e, dvije u prošloj godini, a dvije u ovoj godini. Nigdje ne vidim državna poticajna sredstva na uloženo od 15%. U izvještaju piše da je na računu 243,77 eura. Pored DPS piše 0.00 eura.
Kada bi ja ta DPS trebao dobit? Jel to neka greška kod njih?
Krajem ove za prethodnu.