Meni je Medika danas omogućila da malo dokupim. Hvala Medika.
KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)
-
-
-
Jeli sjela kome divka?
-
Sjela prije par minuta
-
Sjela prije par minuta
Nekom kasnije, 3,30 od 3,74Eura
-
Malo sam prošao kroz GFI i iznenadila me dobit po dionici od 11.46 Eura i mala dividenda od 3.74 Eura, ali imaju znatno više narudžbi i moraju investirati u obrtni kapital, drugo što me iznenadilo je dobit od zajedničkog poduhvata TBEA Kina u kojem imaju 27% udijela, a ostvarena dobit iz 2022.god je čak 18,7 milijuna kuna, što bi značilo 5 milijuna kuna za KOTR. Neznam kako dalje oni to knjiže? Tiha voda teče našom burzom ovo treba prepoznati možda Best by
-
Je, dobro izgleda to od TBEA-e. Samo Kinezima ne vjeruj ni kad darove nose. A i bilo je u ovoj dobiti i poreznih olakšica ako se dobro sjećam. Moglo bi biti dobro, samo ko je dugo ovdje, fino je popušio u odnosu da je u kodt uložio, a skoro uvijek je izgledalo kao povoljnija kupnja. I ja sam nažalost u jednom trenutku kada sam bio u plusu 50 posto prodao kodt, a zadržao kotr ispao glup. Ko će ga znati, ne kužim se baš koliko su ti mjerni transformatori bitni i kolika je potražnja za njima. Možda ima ovdje stručnijih da nam pojasne. Kodt rastura već godinama, a ovo baš i ne.
-
Baš zato što je do sada stagnirao i sa dobiti tako i cijenom, ali dobit po dionici od 11,46 plus dobit iz Kine na cijenu dionice od 100 Eura je prilika, a narudžbe na kraju godine su veće 50 i više postotaka u odnosu na lani, zalihe su znatno uvećali i ovdje se očekuje veći rast. Pa i KODT je isto tako stagnirao tamo prije 7-8 godina, sada je izgleda došlo vrijeme za KOTR, a kažu da su razvili nove inovativne tipove transformatora
-
Možda ste u pravu. Rekao bih da su svi Končari u ovom trenutku kupnja bez velikog rizika. Jednostavno zato jer se svijet, a pogotovo Evropa okreće od fosilnih goriva i prometala prema elektrici. A i Kinezi nisu više najpoželjniji partneri i dio smo Evrope i Shengena itd.
-
Malo sam prošao kroz GFI i iznenadila me dobit po dionici od 11.46 Eura i mala dividenda od 3.74 Eura, ali imaju znatno više narudžbi i moraju investirati u obrtni kapital, drugo što me iznenadilo je dobit od zajedničkog poduhvata TBEA Kina u kojem imaju 27% udijela, a ostvarena dobit iz 2022.god je čak 18,7 milijuna kuna, što bi značilo 5 milijuna kuna za KOTR. Neznam kako dalje oni to knjiže? Tiha voda teče našom burzom ovo treba prepoznati možda Best by
Dobit je ove godine pod utjecanjem porezne olakšice (+2,6 milijuna) a bez toga (prije poreza) umjeren rast.
Kako knjiže TBEA..., pa kažu - metodom udjela. Vidimo ga u bilanci kao 9 milijuna kn uvijek isto (a “look through earnings“ na godišnjoj razini već 5 milijuna kn - not bad! I skoro pola toga se i realizira kroz dividendu).
Dakle, u bilanci se vidi tako bezveze, i ne vidi se u računu dobiti i gubitka na kraju ta cijela “pripadajuća” dobit u tom zajedničkom pothvatu kao kod konsolidiranih (zato imamo priložen njihov izvještaj/sažetak pa da vidimo kako stvarno stoje na koji god način željeli gledati), nego kod nas jedino vidimo ovaj dio koji se isplati kroz dividendu (2,1 miljun), vidimo ga u financijskim prihodima, i to utječe dakle na krajnji neto o kojem govoriš, slično kao prošle godine (jedino je ta porezna olakšica to izvanredno podebljala na tih 11,9 milijuna kn).
Pa da, dividenda je valjda manja (doslovno pola naše dividende je ovo što dobiju od TBEA) jer imaju puno ulaganja, i za proširenje kapaciteta baš. Kažu ukupno investicije u 2022. su 19 milijuna kn (i vidimo u tablici da je više nego prošle dvije zajedno, a koje su već bile jače nego godine prije).
-
Baš zato što je do sada stagnirao i sa dobiti tako i cijenom, ali dobit po dionici od 11,46 plus dobit iz Kine na cijenu dionice od 100 Eura je prilika, a narudžbe na kraju godine su veće 50 i više postotaka u odnosu na lani, zalihe su znatno uvećali i ovdje se očekuje veći rast. Pa i KODT je isto tako stagnirao tamo prije 7-8 godina, sada je izgleda došlo vrijeme za KOTR, a kažu da su razvili nove inovativne tipove transformatora
Kako misliš 50 % više nego na kraju godine prije? Meni ovo izgleda više kao 120 % više 😀
Ne može se ovo mjeriti s KODT, on je ipak svemirski brod spram ove firme (i praktički svega drugog u RH), ali jeste jedna lijepa mala trafo firma. Ali ovo je baš nelikvidno... Toliko nelikvidan KODT valjda nije bio nikad u povijesti kotacije na ZSE.
No, zašto imati samo jednu ako možeš obje 😀, u pravom omjeru, po pravoj cijeni. Ali ozbiljno, to je ono “circle of competence” što bi Buffett rekao. Ako se razumiješ u trafo firme normalno je da kupuješ razno-razne trafo firme (kad su cijena i vrijednost u dobrom ti odnosu). Naravno treba paziti i na sektorsku diverzifikaciju. Ne može cijeli portfelj biti KODT, KOEI, KOTR, VOLTAMP…
Neki bi htjeli i treću pa misle posredno kroz KOEI udjele u sve tri. Tamo istina imamo holding discount zbog realnih problem holdinga (očitih i ovdje) kroz mješavinu stvari različitih kvaliteta (i sumnje u “capital allocation” sposobnosti) ali i to je uz pravu cijenu neka opcije. Ja baš mislim da pojačani interes za KOEI zadnjih dana dolazi od onih koji bi htjeli KODT ali ne mogu zbog likvidnosti koliko bi htjeti pa skupljaju na sve strane, direktno i indirektno.
-
-
Hvala Ris na upoznavanju sa ovim biserom punom potencijala
-
Hvala Ris na upoznavanju sa ovim biserom punom potencijala
Ja samo gledam što piše u izvješćima. Čitajte izvješća sami i razmišljajte svojom glavom. Ja kažem da meni ovo nije zanimljvo baš kao KODT, ali to je jedna od tri naše trafo firme, jedna od dvije koju se može kupiti na ZSE direktno, pa uz pravu cijenu, likvidnosti i svemu unatoč, to može biti zanimljiva investicija, dakle više neka klasična “value” priča u odnosu na “quality” priču KODT, prema nekom mom shvaćanju, i kako ih ja vidim u svom portfelju. Imam malu količinu KOTR2 već neko vrijeme, pa ćemo vidjeti hoće li biti nešto od toga nekad. Za sada znamo da baš i nije bilo ničega puno više od tih redovitih dividendi. Ove zadnje investicije možda bude neku nadu za ubrzanje razvoja prihoda i profitabilnosti.
-
Minus za moj portfelj je dizerifikacija
KODT 77%,
SPAN 15%,
MONP 5%,
ostatak AUHR i KOTR2
-
Svaka čast plavi05 na vjeri u KODT, ali ovo ja ne bih nazvao dioničkim portfeljom nego “okladom na KODT”. Ne treba pretjerivati s diverzifikacijom, ali ja ne bih išao ni u drugu krajnost. Profesionalno složen dionički portfelj bi trebao biti lijepo izbalansiran između dovoljnog broja dovoljno različitih dionice (o detaljima se pak može jako puno filozofirati, ovisi o investicijskom stilu).
-
U KODT vjerujem više od 7 godina uz stalno nadokupljivanje prinos u gledalici je nešto preko 150%, i sada sam odlučio samo držati do daljnjega, a širiti portfolio na druge dionice, a ako imate skromnije financijsko ulaganje kao ja po mom mišljenju morate se usredotočiti na manji broj dionica i ne previše raspršiti portfelj. Imao sam i ja nekih gubitaka na burzi npr. ADPL, ali sve se preživi i zadovoljan sam sa svojom situacijom i svakom predlažem da proba, gubici i dobici su sastavni dio života, nedajte se obeshrabriti
-
U KODT vjerujem više od 7 godina uz stalno nadokupljivanje prinos u gledalici je nešto preko 150%, i sada sam odlučio samo držati do daljnjega, a širiti portfolio na druge dionice, a ako imate skromnije financijsko ulaganje kao ja po mom mišljenju morate se usredotočiti na manji broj dionica i ne previše raspršiti portfelj. Imao sam i ja nekih gubitaka na burzi npr. ADPL, ali sve se preživi i zadovoljan sam sa svojom situacijom i svakom predlažem da proba, gubici i dobici su sastavni dio života, nedajte se obeshrabriti
Slažem se,s time da ulaganje većeg dijela portfelja u jednu od najboljih firmi u Hrvatskoj ne bi ni u kojem slučaju nazvao okladom. Mislim da bi se sa mnom složili i Floričić ,Knežević i Berkopić.
-
Slažem se,s time da ulaganje većeg dijela portfelja u jednu od najboljih firmi u Hrvatskoj ne bi ni u kojem slučaju nazvao okladom. Mislim da bi se sa mnom složili i Floričić ,Knežević i Berkopić.
Nisu mi poznati njihovi potpuni portfelji (svih domaćih i stranih dionica po svim računima zbirno). No to je njihova stvar. Razni stilovi. Neki si možda umisle i da su Charlie Munger. Ja bih jedino njemu olako prešao preko “77 % u jednoj dionici” 😀
I ja mislim isto o firmi. Ali neovisno koja firma, koliko je dobro poznaješ, makar bio ti i njen CEO itd., budući da je budućnost ipak nepredvidljiva općenito (a i nemožemo beskrajno vjerovati niti u vlastiti intelekt, moraš uvijek računati i s “možda sam, bar u nekoj mjeri, pogriješio u ocjeni i procjeni”) po meni važno imati određenu diverzifikaciju (jer nas ona štiti od ove obje stvari, nepredvidljivost, pogreška).
Baš sam ja pobornik fokusiranog portfelja, protiv pretjerane diverzifikacije. Ali ne bih pretjerivao ni u suprotnom.
-
Ja sam tog Kotr imao tamo u davna vremena poprilično. Izašao tamo 2015-16 s nekim sitnim profitom te par dividendi. Nije se puno pomakao od tada.
Od tada do danas Sp500 se skoro utrostručio, a kvalitetnije us firme napravile barem x5.
-
Ja sam tog Kotra imao tamo u davna vremena poprilično. Izašao tamo 2015-16 s nekim sitnim profitom te par dividendi. Nije se puno pomakao od tada.
Od tada do danas Sp500 se skoro utrostručio, a kvalitetnije su nam tvrtke napravile barem x5.
To je sve točno iz povijesnih podataka, ali pogledajte knjigu narudžbi za ovu godinu i s tim u vezi kratkoročnu imovinu (sirovine) koje su u porastu, očekujem veliki rast prihoda i dobiti u narednim godinama, a povijesno zadnjih 10 godina bila je stagnacija, a dionice kupujemo radi budućih očekivanja a ne povijesti
-
Ja sam tog Kotra imao tamo u davna vremena poprilično. Izašao tamo 2015-16 s nekim sitnim profitom te par dividendi. Nije se puno pomakao od tada.
Od tada do danas Sp500 se skoro utrostručio, a kvalitetnije su nam tvrtke napravile barem x5.
To je sve točno iz povijesnih podataka, ali pogledajte knjigu narudžbi za ovu godinu i s tim u vezi kratkoročnu imovinu (sirovine) koje su u porastu, očekujem veliki rast prihoda i dobiti u narednim godinama, a povijesno zadnjih 10 godina bila je stagnacija, a dionice kupujemo radi budućih očekivanja a ne povijesti
Ja sam jučer gledao FI i da, narudžbe su im brutalno porasle a u korelaciji s time i sirovine u skladištu i to izgleda baš super. Samo mi se nije svidio velik dug
U svakom slučaju zanimljiva firma, izgleda ima potencijala.
To što su na progress tržištu im nikako ne ide u prilog
Progress tržište je multilateralna trgovinska platforma u Hrvatskoj i Sloveniji, kojom upravlja Zagrebačka burza d.d., namijenjena malim i srednjim poduzećima.
Suradnja Zagrebačke i Ljubljanske burze omogućiti će malim i srednjim poduzećima prikupljanje kapitala na hrvatskom i slovenskom tržištu.
Prilikom investiranja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu, ulagatelji trebaju uzeti u obzir sljedeće:
- Progress tržište predstavlja rastuće tržište malih i srednjih poduzeća kojim upravlja Burza.
- Osnovna značajka Progress tržišta su niži zahtjevi transparentnosti koji se postavljaju pred izdavatelje u odnosu na uređeno tržište i posljedično s tim povezan veći rizik ulaganja u vrijednosne papire kojima se trguje na Progress tržištu.
- Burza na način predviđen ovim Pravilima osigurava javnu dostupnost regulatornih informacija o izdavateljima, uključujući financijske izvještaje izdavatelja i informacije o vrijednosnim papirima kojima se trguje na Progress tržištu u cilju osiguranja fer i urednog trgovanja i određivanja cijena.
- Obvezu objave javnosti informacija propisanih ovim Pravilima dužan je ispunjavati izdavatelj na temelju čijeg je zahtjeva vrijednosni papir primljen u trgovinu na Progress tržištu ili, ako je primjenjivo, druga osoba za njegov račun.
- Odredbe ZTK, Uredbe (EU) br. 596/2014 i drugih mjerodavnih propisa te podzakonskih akata donesenih na osnovu tih propisa koje se odnose na sprečavanje i otkrivanje zlouporabe tržišta primjenjuju se na trgovanje na Progress tržištu.
Za ulagatelje:
Primanje financijskih instrumenata u trgovinu na Progress tržištu nije ekvivalent uvrštenja takvih financijskih instrumenata na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza d.d.
Ulagatelji trebaju biti svjesni rizika ulaganja u financijske instrumente koji su primljeni u trgovinu na Progress tržištu, a prije donošenja odluke o ulaganju trebaju provesti odgovarajuću analizu i prema potrebi savjetovati se s investicijskim savjetnikom.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ADPL (AD Plastik d.d.) 3k
- Admin