jel se to oporezuje ili ne?
Mislim da i tu vrijedi da nema poreza ako držiš 2+ godina.
ma krivo sam mozda postavio pitanje
dal se oporezuje tih 5% kamata godisnje sto isplacuju svakih 6 mjeseci?
jel se to oporezuje ili ne?
ne.
Kamatama se ne smatraju:
4. primici od kamata ostvarenih ulaganjem u obveznice, neovisno o izdavatelju i vrsti obveznica,
ne.
Kamatama se ne smatraju:
4. primici od kamata ostvarenih ulaganjem u obveznice, neovisno o izdavatelju i vrsti obveznica,
Jedna od mnogih ozakonjenih nepravdi, znači kamate na vlastitu glavnicu porez, kamata na državnu glavnicu bez poreza
te kamate nisu iste. jedne su kredit, jedne stednja, velika razlika
ako bi kamate na kredit (obveznice) postojale, ili bile visoke, taj kredit bi automatski postao skuplji, fizickoj osobi, korporaciji i drzavi
u krajnosti to znaci vise zaduzivanja a kod korporativnih kredita i na kraju skuplju uslugu krajnim korisnicima
ne.
Kamatama se ne smatraju:
Jedna od mnogih ozakonjenih nepravdi, znači kamate na vlastitu glavnicu porez, kamata na državnu glavnicu bez poreza
Nepravda kažete..to vam je isto kao da idete u banku i dignete kredit i onda kažete banci, 10% kamate ide meni nazad...
nis mi nije jasno oko ove obveznice.
kad je drzava izdavala znalo se kolka je kamata a ovdje se to nigdje ne spominje
kak da upises nesto ak neznas kolka ce bit kamata?
kad je drzava izdavala znalo se od kad do kad i gdje mozes kupit obveznicu (jasno i glasno je to bilo iskazano)
kad ce se uopce mali moc upisivat?
vec su dvije objave bile al unutra pise sve osim ono sto mene zanima a to je koliki je prinos i kad i gdje to mogu kupitit
4.7 objava : https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…4b658927bae.pdf
6.7 objava: https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/50411
valjda kad veliki pokupuju po procjeni(napamet) ce odredit kolka ce bit kamata i onda slijedimo mi mali?
Ima jedna stara narodna: ak ne razumiješ onda to nije za tebe. NHF
Ima jedna stara narodna: ak ne razumiješ onda to nije za tebe. NHF
posto mi nejde u onom sto razumijem prebacio sam se na ono sto ne razumijem.
manje glava boli kad popusim.
barem nisam nista razumio...a bogami puno boli kad si sve razumio a popusio
al barem nis ne istrazujem ko AP koji kao nista ne razumije oko plina al istrazuje
nego oce li netko ko razumije rec kolka je kamata ili bar kad ce se znat kolka ce bit kamata i kad i gdje cemo to moc kupit? ili ipak to nitko ne razumije
ZGHO junk mi se ne kupuje. Ima junk-a vani koliko hoćeš čak i po 10ak%
ZGHO junk mi se ne kupuje. Ima junk-a vani koliko hoćeš čak i po 10ak%
Nije junk, jer jamči lokalna država, a njoj jamči centralna država, a njoj Brisel.
cek , vrijeme za upis je bilo jedan dan, danas, od 9 do 14? s time da je obavijest o upisu bila danas u 8:43?
tko je tu lud
cek , vrijeme za upis je bilo jedan dan, danas, od 9 do 14? s time da je obavijest o upisu bila danas u 8:43?
tko je tu lud
ni meni nije jasno...s obzirom da sam bolestan dva dana, nije me ni briga
Ukupno upisani nominalni iznos Obveznica: oko 480.000.000,00 EUR
Ukupno alocirani nominalni iznos Obveznica: 305.000.000,00 EUR
Referentna kamatna stopa: 3,49%
Premija rizika Izdavatelja: 145 baznih poena (bps)
Prinos: 4,94%
Fiksna kamatna stopa: 4,90%
Cijena izdanja: 99,825%
Dan izdanja i namire: 11. srpnja 2023.
Dan dospijeća: 11. srpnja 2028.
To bi značilo da će, nakon što im je ove godine bila ponuđena tzv. narodna obveznica, građani kupovati i druge državne dužničke vrijednosne papire, ali s kraćim rokom dospijeća (do godinu dana), a kamata bi trebala biti osjetno iznad one koju banke nude na oročene depozite
hoće li biti i ona opcija ako dajemo lovu da postavljamo i ministre? do sad je bilo da ti ameri ili englezi daju papiriće pa ti postave kompletnu vladu i onda si u minusu na dva fronta. mislim da bi mali ulagači bilo štogod odgovorniji.
To bi značilo da će, nakon što im je ove godine bila ponuđena tzv. narodna obveznica, građani kupovati i druge državne dužničke vrijednosne papire, ali s kraćim rokom dospijeća (do godinu dana), a kamata bi trebala biti osjetno iznad one koju banke nude na oročene depozite
….. Procedura bi u svakom slučaju, kažu stručnjaci, trebala biti jednostavna, a dodaju da u nekoliko europskih zemalja građani u pošti ili bankama mogu kupovati takve vrijednosne papire, što znači da su im široko dostupni.
🤣🤣🤣🤣 najbolje u pekari, ili benzinskoj buduci da one rade i vikendima, blagdanima, da se uz tan goriva kupi i xy obveznica 🔝🤣🤣🤣🤣
Da se moze kupit preko platforme za trgovanje dionicama je sasvim dovoljno, tko zeli nek se malo potrudi nauciti kako sve funkcionira, pa mozda pocnu i koju dionicu kupovat usput 🤔
Nakon narodnih obveznica, stižu 'trezorci' za građane - tportal
trebalo bi uskoro nadam se, svrbe me pare na racunu
To bi bilo najbolje da rijese preko ZSE i platformi, brokera za dionice.. da mozes rezervirati, kupiti…