1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Obveznice

Ulaganje u obveznice

• D_artagnan
  • November 4, 2022 at 11:13 PM
  • zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • February 25, 2023 at 9:36 AM

mislim da nece tako skoro izdati narodnu obveznicu, pogotovo ne po vecim kamatama

ovo je prvenstveno radjeno da pokupe stednju i da malo osvjeste / oplemene financijski narod te naravno pokupe bodove za izbore, a ne toliko da "prodju jeftinije"

drzavu nije toliko briga koliko i kako trosi nas novac

da za 6 mjeseci izdaju novu obveznicu po vecim kamatama, pucali bi sami sebe u nogu jer bi tako "izvisili" svi koju su ulozili po manjim

no vrlo je moguce da nakon sto ova obveznica stigne na naplatu, izdaju novu, pogotovo ako se ovo pokazuje kao uspjesan korak

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • February 25, 2023 at 2:08 PM
    Quote from LodeRunner

Neno i dalje vise voli ZSE, Prpa trpa lovu u kripto dok Ljubo jos racuna u kunama.

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rilika-15308618

Slušao sam profesora na TV i nije me uopće briga gdje će što i koliko uložiti, samo me smeta što je par puta provukao tezu kako smo mi koji trgujemo aktivno dionicama, po njegovome ni manje ni više -špekulanti, što je za prosječnog gledatelja već dobar signal da takva ulaganja na burzi nisu čista, posla, što vjerojatno kod dijela ljudi i čini odbojnost prema takvome ulaganju, on je srećom u mirovini, ali ga na žalost još zovu na predavanja i od togajoš i zarađuje, e sada vi ocijenite kamo će se usmjeriti ti ljudi kojima on nešto predaje,

meni je drago da sam nadišao profesora i da sam sigurno ukiselio više kupusa od njega

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • February 25, 2023 at 2:53 PM

profesor je završio ekonomiju u socijalizmu. to znanje je sad beskorisno.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 25, 2023 at 5:37 PM
    Quote from zdenkic

mislim da nece tako skoro izdati narodnu obveznicu, pogotovo ne po vecim kamatama

ovo je prvenstveno radjeno da pokupe stednju i da malo osvjeste / oplemene financijski narod te naravno pokupe bodove za izbore, a ne toliko da "prodju jeftinije"

drzavu nije toliko briga koliko i kako trosi nas novac

da za 6 mjeseci izdaju novu obveznicu po vecim kamatama, pucali bi sami sebe u nogu jer bi tako "izvisili" svi koju su ulozili po manjim

no vrlo je moguce da nakon sto ova obveznica stigne na naplatu, izdaju novu, pogotovo ako se ovo pokazuje kao uspjesan korak

Zašto bi si pucali u nogu. Ako ne mogu se zadužiti za manje onda će platiti više, jbga, jdnostavno..

Najpametnije je da se razduže što više, i vrate obveznice sa smanjenjem rashodovne strane proračuna pogotovo sada kad je proračun u suficitu, ali to znamo da se neće desiti, jbga...

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 25, 2023 at 5:39 PM

Zašto se razduživati kad je inflacija 15%??? Razdužuje nas inflacija.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 25, 2023 at 5:41 PM

a je, istina da

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • February 25, 2023 at 5:41 PM

pa jer sada daju obveznice po manjoj kamati ljudima. i kasnije bi svi koji su ulozili sada, pljuvali kako su ih zajebali

pricamo o ljudima i javnom mijenju, ne o ljudima koji su financijski pismeni

pogledaj kako danas ljudi pricaju o obveznicama, "nece to hdz vratit". da za 6 mjeseci daju vecu, hjao. svi bi ih razapeli

sto je najzalosnije takvu diskusiju sam vidio i u onoj grupi udruga poduzetnika.

"hdz ce to pokrast i nikad nece vratit, tko ulozi je debil i pere lovu"

• discover
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    434
    • February 25, 2023 at 7:58 PM
    Quote from Moller
    Quote from LodeRunner

Neno i dalje vise voli ZSE, Prpa trpa lovu u kripto dok Ljubo jos racuna u kunama.

https://novac.jutarnji.hr/novac/aktualno…rilika-15308618

Slušao sam profesora na TV i nije me uopće briga gdje će što i koliko uložiti, samo me smeta što je par puta provukao tezu kako smo mi koji trgujemo aktivno dionicama, po njegovome ni manje ni više -špekulanti, što je za prosječnog gledatelja već dobar signal da takva ulaganja na burzi nisu čista, posla, što vjerojatno kod dijela ljudi i čini odbojnost prema takvome ulaganju, on je srećom u mirovini, ali ga na žalost još zovu na predavanja i od togajoš i zarađuje, e sada vi ocijenite kamo će se usmjeriti ti ljudi kojima on nešto predaje,

meni je drago da sam nadišao profesora i da sam sigurno ukiselio više kupusa od njega

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pekulacija_(burza)

A nego što su ovi koji čekaju skok da okrenu burek? Investitori? :D

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • February 25, 2023 at 8:43 PM
    Quote from Junius

Zašto se razduživati kad je inflacija 15%??? Razdužuje nas inflacija.

glavno da se uhljebi ne razdužuju, jer njima raste za inflaciju, a onda, naravno, pate investicije.

btw., ima li netko podatak koliki postotak proračuna trošimo na plaće uhljeba, mirovine, socijalnu pomoć, branitelje, crkvu, zdravstveno, kulturu, obrazovanje i sport?

ako nam na ovo sve skupa ode preko 50%, to je, realno, groblje, onda računajte koliko nam ostaje za investicije.

da nema EU fondova trebali bi plaćati punu cijenu investicija, a ovako plaćamo tek 15%.

stoga je logično da se razdužimo, jer bez daljnjih investicija, EU para, turizma i doznaka iz inozemstva...

a uvik možemo uvest i neki novi porez, čisto da se uhljebi usklade s inflacijom :*

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 26, 2023 at 8:40 AM
    Quote from zdenkic

pa jer sada daju obveznice po manjoj kamati ljudima. i kasnije bi svi koji su ulozili sada, pljuvali kako su ih zajebali

pricamo o ljudima i javnom mijenju, ne o ljudima koji su financijski pismeni

pogledaj kako danas ljudi pricaju o obveznicama, "nece to hdz vratit". da za 6 mjeseci daju vecu, hjao. svi bi ih razapeli

sto je najzalosnije takvu diskusiju sam vidio i u onoj grupi udruga poduzetnika.

"hdz ce to pokrast i nikad nece vratit, tko ulozi je debil i pere lovu"

Ma i u toj grupi ima svakakve ekipe koja se naziva poduzetnikom a nema nekog osnovnog financijskog znanja 😅

Ako drzava ne bude u stanju vratiti obveznicu ili se nanovo opet zaduzit po obicanju, to ce svima biti najmanji problem 🙃

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • February 26, 2023 at 11:31 AM

nego da pitam ovdje ako nije offtopic, jel netko kupovao usa tresuriese ili obveznice na IBKR?

jel se placa witholding tax na to?

i nije mi bas jasno sto se tice yielda, na nekim obveznicama je cijena 99% recimo, dospijece u lipnju, kupon 1%, a meni yield pise 5% ?

ne kuzim logiku i ne mogu pohvatati kako to IBKR prikazuje

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • February 26, 2023 at 3:19 PM
    Quote from discover
    Quote from Moller

https://hr.m.wikipedia.org/wiki/%C5%A0pekulacija_(burza)

A nego što su ovi koji čekaju skok da okrenu burek? Investitori? :D

^^ Burek investitori iliti špekulanti..ono, ako prodaš isti dan kada si kupio onda si špekulant, a ako držiš minimalno tjedan dana onda si investitor...baš si mislim kada bi samo 10% od tog iznosa od 800 - 900 milijuna Eura ili čak 1 milijardu Eura, koliko će u konačnici građani vjerojatno uplatiti u državne obveznice došao na burzu, burza bi letila kao 2007. - 2008. godine :thumbup:

Čak 580 milijuna eura državnih obveznica upisali su građani u tri dana – do kraja radnog vremena banaka u petak, izjavio je u emisiji Točka na tjedan N1 televizije Petar Šimić, predsjednik HDZ-ovog Odbora za poduzetništvo.

“To je dokaz da smo dobro procijenili da će interes građana biti velik i uvjeren sam da će do srijede građani upisati čitav predviđeni iznos od milijardu eura, kao i da će uskoro ministar financija Primorac donijeti odluku o proširenju alokacije”, izjavio je Šimić za TNT.

Na pitanje smatra li da će država ponuditi više obveznica već u ovom krugu izdanja, Šimić odgovara negativno, ali smatra da će država vrlo skoro pokrenuti novo izdanje tzv. narodnih obveznica.

Do kraja petka građani su upisali 580 milijuna eura državnih obveznica
    Čak 580 milijuna eura državnih obveznica upisali su građani u tri dana - do kraja radnog vremena banaka u petak, izjavio je u emi...
    www.nacional.hr

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 26, 2023 at 4:11 PM

A cuj, realno nije ni cudo, pa nemas ni jednu emisiju na bilo kojoj televiziji koja prica o trzistu kapitala, dobrim, losim stranama, analizama kompanija, usporedbama i onda ocekivati od ekipe da samo malo razmislja o tome.

Sve neke gluposti se vrte, od zenim sina, brak na prvu, ovo, ono, sve redom da zaglupljuju ljude. Mene kad zovu da nude neki Tv paket, ja im kazem da ne gledam Tv, pa ne vjeruju 🤣🤣🤣, ono wtf. Pa toliko danas imas zanimljivih stvari da pogledas, procitas, naucis kad zelis, a ne da trosim svoje vrijeme na te gluposti. Ali masu ljudi vjerujem trosi vrijeme uz TV

• ivan0003
    Guest
    • February 27, 2023 at 10:06 AM

Stvarno ste upisivali Obveznice RH? svaka čast, ja nemam cahones za to nakon sto me Borg oženio..

Evo ja ću opet neuko iskreno. Rađe 10% APY na volatilnom crypto assetu, nego cca 3% od države.

Bar se osjećam investitorom prema definiciji kol. Foxa, a ne da kupim papir od države i mislim kako će nekad bit nešto od toga za moju djecu, tako sam i kupio i knzm i tisk. Ne vjerujem ovoj državi, aktualnoj ili nekoj budućoj vladi, niti ikome u ikakvoj agenciji, ministarstvima i sl. Pa da strepim sljedećih godina KAD će me ošišati, jer sam ionako kao ovca došao na poziv nekog korumpiranog i instaliranog i dao pare. Ne može niti biti drugačije sudbine, jednostavno ne vidim to nakon svega što sam vidio u Hrvatskoj.

Ali to će biti super medijski pokriveno za ispratiti do kraja, ko će pomusti, a tko biti pomužen..

Sretno svima za kompjuterima.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • February 27, 2023 at 10:11 AM

obveznica je samo jedan dio portfelja.

iole ozbiljan i financijski pismen covjek ne ulaze sve u samo jednu stvar.

usporedjivat obveznicu sa cryptom nema veze sa vezom, dvije totalne razlicite stvari koje imaju totalno drugaciju uporabu

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • February 27, 2023 at 2:29 PM

Još malo pa nestalo...ah kada bi bar 10% od toga došlo na burzu...i onda je svizac zamotao čokoladu :saint: 8o :thumbup:

Primorac se pohvalio: Građani upisali 700 milijuna narodnih obveznica
    Ministar financija Marko Primorac komentirao je interes građana za kupnju državnih obveznica dva dana prije isteka roka. Poručio je da je vrlo zadovoljan.
    www.tportal.hr

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • February 27, 2023 at 2:33 PM
    Quote from BudFox

Još malo pa nestalo...ah kada bi bar 10% od toga došlo na burzu...i onda je svizac zamotao čokoladu :saint: 8o :thumbup:

https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…a-foto-20230227

Doći će taj novac na burzu...kako su impulzivno odlučili kupit obveznicu, tako će je impulzivno i prodavati( jer će im trebat novac). Samo postavit vrše i čekat ispod nominalne vrijednosti.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • February 27, 2023 at 4:55 PM
    Quote from ivan0003

Stvarno ste upisivali Obveznice RH? svaka čast, ja nemam cahones za to nakon sto me Borg oženio..

Evo ja ću opet neuko iskreno. Rađe 10% APY na volatilnom crypto assetu, nego cca 3% od države.

Bar se osjećam investitorom prema definiciji kol. Foxa, a ne da kupim papir od države i mislim kako će nekad bit nešto od toga za moju djecu, tako sam i kupio i knzm i tisk. Ne vjerujem ovoj državi, aktualnoj ili nekoj budućoj vladi, niti ikome u ikakvoj agenciji, ministarstvima i sl. Pa da strepim sljedećih godina KAD će me ošišati, jer sam ionako kao ovca došao na poziv nekog korumpiranog i instaliranog i dao pare. Ne može niti biti drugačije sudbine, jednostavno ne vidim to nakon svega što sam vidio u Hrvatskoj.

Ali to će biti super medijski pokriveno za ispratiti do kraja, ko će pomusti, a tko biti pomužen..

Sretno svima za kompjuterima.

Ja nisam upisivao, to je za ove konzervativne koji imaju na tekucem novac.

Ali uspoređivati kripto i obveznice, mislim da nemamo o cemu govoriti.

A ako drzava ne isplati obveznice… e onda miki imamo puno veci problem od tih obveznica, a pogotovo ovi sto imaju lovu ovako na racunima banaka 🙃

• Dr.Kalica
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    497
    • February 27, 2023 at 8:10 PM

Gdje staviti veće novce: 10% apy na kriptovaluti koja može pasti 99% ili 3.25% na državnoj obveznici? hmmm. Težak odabir.

• Zlatek
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    568
    • February 28, 2023 at 8:09 AM
    Quote from Dr.Kalica

Gdje staviti veće novce: 10% apy na kriptovaluti koja može pasti 99% ili 3.25% na državnoj obveznici? hmmm. Težak odabir.

Gdje staviti veće novce: u kriptovalutu koja može pasti 99,99% ali i narasti 1000% ili u državnu obveznicu koja može pasti (i na 0) a nosi samo 3,25%?

hmmm. Težak odabir.

Možda neka kombinacija više klasa imovine (dionice, obveznice, fondovi, kripto...)?

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 472

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 4:58 PM
    2. Odgovora
      472
      Pregleda
      204k
      472
    3. Hawk Tuach

May 22, 2025 at 4:58 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 22, 2025 at 3:30 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      482k
      1.2k
    3. Sheki

May 22, 2025 at 3:30 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 3:23 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. All

May 22, 2025 at 3:23 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 22, 2025 at 2:10 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      834k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 2:10 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 22, 2025 at 11:57 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      889k
      1.9k
    3. All

May 22, 2025 at 11:57 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

Sheki May 22, 2025 at 3:30 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 22, 2025 at 3:23 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 22, 2025 at 2:10 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 22, 2025 at 11:55 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 22, 2025 at 10:39 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

sokol74 May 22, 2025 at 10:14 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM

Popularne Teme

• Ulaganje u obveznice

363 Replies, 2 years ago
  • Obveznice Ministarstva financija Republike Hrvatske

178 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt