Za obične građane najbolje je imati 10000 Eura u kešu za crni fond, izvanredne troškove i slično, sve ostalo uložiti u dionice ili dioničke indekse fondove i sl. U obveznicu vežeš svoja likvidna sredstva dobiješ 4% kamata i izgubiš 2% na glavnici i čekaš dvije godine.
Ulaganje u obveznice
-
-
-
Hrvatska konačno izdaje ‘narodnu’ obveznicu: Evo zašto je ovo odlična vijest za građane
Ako bude kamata +4%, budem uložio 100k kuna...
meni su i ZSE "nekretnine" dobre, ako se malo pokrenu biti će još bolje, ne vidim u zadnje vrijeme više dionica s nekim velikim gubitkom, stabiliziralo se to malo i sve kao da samo čeka koliko će rasti
IMHO bolje se kockati s dionicama nego s državnim obveznicama u banana državi. S njima mogu samo izgubiti. Gdje su nam fondovi zbog i takvih ulaganja u obveznice.
-
vlada nam je prevara i lopovluk i sada ti nudi obveznicu di te "opet"može pokrast i prevarit🤷♂️
-
meni su i ZSE "nekretnine" dobre, ako se malo pokrenu biti će još bolje, ne vidim u zadnje vrijeme više dionica s nekim velikim gubitkom, stabiliziralo se to malo i sve kao da samo čeka koliko će rasti
IMHO bolje se kockati s dionicama nego s državnim obveznicama u banana državi. S njima mogu samo izgubiti. Gdje su nam fondovi zbog i takvih ulaganja u obveznice.
Na kratkoročnoj obveznici se ne može izgubiti, da je još mala kraća zvala bi se trezorski zapis. Fondovi su izgubili samo na određenim obveznicama, jer je kamatna stopa na nove obveznice počela rasti, pa postojeće obveznice sa niskom kamatom gube na vrijednosti.
Kod obveznica treba razlikovati:
-nominalnu vrijednost obveznice
-tržišnu vrijednost obveznice
-kamatnu stopu na obveznicu
-te prinos do dospijeća.
Inače na obveznici ne možeš izgubiti, jer ti država garantira kamatu(svakih 6-12mjeseci), te glavnicu(nominalu) prilikom dospijeća obveznice.
-
vlada nam je prevara i lopovluk i sada ti nudi obveznicu di te "opet"može pokrast i prevarit🤷♂️
kolega Junius je sve lijepo objasnio.
nema ovdi nikakve prevare.
ovo je, kak bi dečki i cure iz HNB-a rekli, alternativa oročenoj štednji.
znači, jednostavno, prilika za onoga tko sada hoće "zavezat" svoj cash 🤷
-
Zavezao sam keš u DMF i sad kad trebaju isplatiti to mi rade kroz pet godina mjesečnim ratama iz mojih novaca koje su prebacili u obveznički fond, i tako čovjek u životu propusti prilike za ulaganja koja se ukazuju, pa isplativije je biti u slobodnom kešu i čekati prilike
-
Na platformi od IB našao sam crnogorske državne obveznice s dospjećem 2027 s cca 8% na euro. Samo minimalni mogući ulog je 100k eura, ne da platforma niže.
-
Na platformi od IB našao sam crnogorske državne obveznice s dospjećem 2027 s cca 8% na euro. Samo minimalni mogući ulog je 100k eura, ne da platforma niže.
Samo...jeste 1000% sigurni da Crna Gora neće bankrotirati do 2027. godine?
Mislim da već mjesecima Crna Gora nema vladu i da tamo vlada kaos.
Crna Gora: iz teške u možda još težu godinu – DW – 03.01.2023Crna Gora iza sebe ima burnu godinu u kojoj su pale dvije Vlade, a zbog krize tamošnjih institucija joj i EU prijeti prekidom pregovora o pridruživanju. No ni…www.dw.comP.S. Znate onaj vic o Crnogorcima: Budi se radni narode Crne Gore, podne je
-
Na kratkoročnoj obveznici se ne može izgubiti, da je još mala kraća zvala bi se trezorski zapis. Fondovi su izgubili samo na određenim obveznicama, jer je kamatna stopa na nove obveznice počela rasti, pa postojeće obveznice sa niskom kamatom gube na vrijednosti.
Kod obveznica treba razlikovati:
-nominalnu vrijednost obveznice
-tržišnu vrijednost obveznice
-kamatnu stopu na obveznicu
-te prinos do dospijeća.
Inače na obveznici ne možeš izgubiti, jer ti država garantira kamatu(svakih 6-12mjeseci), te glavnicu(nominalu) prilikom dospijeća obveznice.
reci to svim obveznickim fondovima 2022. da se ne moze izgubiti u obveznicama 🤣🤣🤣
-
Samo...jeste 1000% sigurni da Crna Gora neće bankrotirati do 2027. godine?
Mislim da već mjesecima Crna Gora nema vladu i da tamo vlada kaos.
https://www.dw.com/hr/crna-gora-i…dinu/a-64249305
P.S. Znate onaj vic o Crnogorcima: Budi se radni narode Crne Gore, podne je
Pa bankrotiraju samo nedođije po Africi te Venezuela i Argentina. Istina je da nema ništa 100% sigurno
-
-
Minimalni ulog bit će 500 eura, smatrali smo da je to primjeren iznos", dodao je ministar. Što se tiče kamatne stope, ministar je rekao da još sa sigurnošću ne može mnogo reći o tome, ali ono što može reći jest da će ta kamata biti viša od tri posto prema sadašnjim informacijama.
Upis ide u dva kruga za građane te će se obavljati u poslovnicama banaka. Prvi krug za građane trajat će od 22. veljače u 8 sati ujutro do 1. ožujka u 20 sati u poslovnicama banaka koje će biti agenti i suaranžeri, kazao je ministar. Drugi krug nakon toga će trajati samo jedan dan za institucionalne investitore.
Tijekom dana bit će objavljen dokument, a 20. veljače bit će objavljen javni poziv. Oko 500 poslovnica bit će na području cijele Hrvatske.
Kreće prodaja narodnih obveznica: Ministar objavio detalje, minimalni ulog bit će 500 euraObveznice su, a posebno one državne, jedan od najsigurnijih oblika ulaganja, no svaki oblik ulaganja nosi rizike, pa tako ni obveznica nije u potpunosti…www.vecernji.hr -
Ajde da čujem mišljenje kolega po pitanju narodnih obveznica. Zainteresirani?
-
Ne. Imas na dolare 4.5% CD (cash deposit ilti orocenje) na godinu dana (moguce i duze) u americkim bankama. Za nas tu koji se igramo na ZSEu i sire ima osjetno boljih opcija. Kao i REITova sa prinosom blizu 10% godisnje, ako malo pazis kada ih kupujes,
Za siroke narodne mase kojima ce to nuditi salteruse u bankama, one koje se grozaju kada im kazes da stisces lijevim gumbom misa po burzama - izvanredan posao. To sto su vec izgubili osjetno vise na inflaciji i konverziji u euro je manje vazno.
-
Osobno ću uložiti, naročito bude li 4%.
Nije da imam nekog izbora. Obveznice su poprilično sigurne. Ako država bankrotira ili rat eskalira, onda nije bitno ionako. Sve će propasti. Mlatit ćemo se po ulici za komad kruha. Nadam se da do toga neće doći. Da smo dovoljno razumni,
U svakom slučaju, kupujem. Ne vidim bolju alternativu trenutno.
-
tko još nije ulagao u ovu državu, neka proba,
uhljebi i paraziti proračuna će mu biti zahvalni
-
To je za ekipu koja je u bankama na stednji, pa da kao budu “sigurni” u tih par %… iako su to mogli i dosad u obveznicke fondove, jedino bi proslu 2022. Godinu zavrsili u cca -10%.. a realno trebalo bi biti sigurno ulaganje gdje ne mozes puno zaraditi, ali bome ni izgubiti… ali ocito nasi fond menadzeri znaju i posteno izgubiti na onom na cemu se ne moze 🤣🤣🤣🤣
-
Nakon 7 godina ulaganja u vrlo neprofitabilna AZ profit i uz poticaje moja zarada je 14% dakle 2% godišnje uz to da ću svoja sredstva dobivati u ratama u roku 5 godina i to iz Obvezničkog fonda AZ Benefit, pa sada vidite koje sam ja benefite izvukao iz poslovanja sa tim velikim mirovinskim menadžerima i državom dok mi je moja glavna uzdanica KODT u navedenom periodu narasla 150%
-
po čemu je ovo bolje od zlata? da si ne znam koliko retardiran znaš šta je gram zlata. ulaganje u bilo šta vezano uz euro je rizik. prije par godina stari henry kissinger je rekao : ako $ misli opstati € mora propasti.
-
ne znam zasto se ovdje komentira u smislu "ovo bolje od onog"
ovo je obveznica, nije dionica, nije etf, nije zlato, nije nekretnina.onaj tko zeli diversificirati portfelj, ili neki sigurni ulog, ovo je lijepa prilika za ulozit za ok povrat na rok od 2 godine
jos mislim da kod narodnih obveznica nema ni poreza, ali nisam 100% siguran
-
obveznice su dobre za neuke ulagače na dužu stazu. da su ih ponudili kad je kuna ušla u opticaj super. znamo kakva je kta bila i hladno su mogli ponuditi narodu da financira državu sa minus 1-2% od onoga što su se vani zaduživali. smanjili bi sebi ktu i zaradili bi naši državljani. u ovom trenutku kad o nama ne ovisi ništa pristati na 4% u € po meni je ludost. ovo nije trenutak za zarađivanje nego za spašavanje postojeće imovine.
-
-