Porez na ekstraprofit i utjecaj na tržište kapitala
-
-
-
Sto je najbolje vecina naroda vjerovatno podrzava ovo. Lopovski narod, lopovska vlast.
I pri tome se iseilo 10 % stanovništva u 10 godina, a što se začudno podudara sa činjenicom da je oko 10 % ljudi sa IQ 130 i više od toga. Uprosjećivanje ili Regression toward the mean je učinio svoje. Mislim da ovi sada preostali stanovnici i ne razumiju ništa i ne znaju puno. ali znati će kada zavladaju pametniji. Ovi što sada dolaze. Pa kada za 10 do 20 zasjednu na vlast i zavrnu pipu za gluposti....
-
Cilj je očito oderat Zabu, Pbz, Inu, Ht, Koei, Rivp i slične. Na male firme se ovo ne odnosi. Hdz-ovci će dobiti dodatnu lovu u proračunu. Raja se neće buniti jer "nikome" nije odnešena osim sitno štete u drugom stupu ali koga briga za to. Nešto štete imat će pokoji špekulant ali to je minimalno.
-
Cilj je očito oderat Zabu, Pbz, Inu, Ht, Koei, Rivp i slične. Na male firme se ovo ne odnosi. Hdz-ovci će dobiti dodatnu lovu u proračunu. Raja se neće buniti jer "nikome" nije odnešena osim sitno štete u drugom stupu ali koga briga za to. Nešto štete imat će pokoji špekulant ali to je minimalno.
Plenković je napravio politički genijalan potez, uveo je porez onima koji ionako za njega ne glasaju da bi ga dao javnom i državnom sektoru koji za njega glasaju, još će podijeliti kakav energetski dodatak umirovljenicima i eto stabilne podrške od 30%.
Što se naroda tiče, nemojte niti pomisliti da ih je briga, niti da išta razumiju. Pa kad su mirovinski fondovi izgubili milijarde u Nagodbi zbog pada Agrokora narod nije trepnuo, već se veselio što je zli kapitalista Ivica pao.
-
Srećom nemamo kamionđija izlistanih,oni bi xxl extra profite imali uz i za našu politiku.
-
Porez je glup jer Hrvatska time šalje lošu sliku o sebi za strane investitore i to u trenutku kada proračun sasvim dobro stoji. Deficit je OK, javni dug pada, zadužujemo se još uvijek relativno jeftino. Stvarno nije bilo potrebe, jedino mi je drago zbog mađarske INA-e da ih malo opletu jer oni stvarno ostvaruju ekstra profit na temelju nerazumnih cijena plina koje država mora subvencionirati jer bi glasači inaće pali na prosjački štap.
-
Pa trebali su samo ne koji su iskoristili krizu iz energetskog sektora, nafta, plin, distribucija enegenata i to je sa 33% preko 20% vise, nego i sa 70%, da i uzmu komplet tu zaradu na svom ovom cirkusu i vrate građanima kao popust na te iste enegente,
-
Možda je rušenje HDZove vlade pravnim putem rješenje ovog problema. Trebalo bi tužiti državu zbog načina biranja zastupnika manjina u parlament i njihovo učestvovanje u formiranju većine, a birani su po posebnim pravilima, po kojima s minimalnom podrškom građana ulaze u sabor, a potom jednakopravnost ostalim zastupnicima imaju pravo glasa, čime se ostale građane RH dovodi u neravnopravan položaj. Dakle svaka vlada koja ima podršku manjinskih zastupnika je ne legitimna i tako bi trebalo nastupiti prema domaćem sudu i Europskom sudu. Ovo je zapravo jedan veliki skandal za zemlju članicu EU i Šengena. Šanse za rušenje vlade na ovaj način su velike pogotovo ako je signal da RH mora mjenjti nepravedne izborne jedinice inače ustavni sud neće priznati slijedeće izbore došao izvana.
-
Plenković: Porez na ekstraprofit nije kažnjavanje uspješnih, nego solidarni doprinos
Izgleda da nismo dovoljno solidarni?
Kupiš prvu dionicu i u startu počastiš brokera.
Kompaniju skrate za glavu porezom.
Ako si sriće bude neka dividenda pa te opet oderu prirezom i porezom na dobit.
Dvi godine si “dužan” ukoliko si u plusu pa odbrojavaš dane za izbjeći dodatni skalp.
Hrvaš se sa virusom, izbjegavaš 3.svj. rat dok miriše barut iz nedaleke Ukrajine, bježiš od inflacije uzalud… nema čega nema.
Izdržiš,uspiješ i onda žele još ekstra.
Ajde još bi nekako razumia da se uzme individualno extra velikim dioničarima iako ni to nebi bilo fer…ali
…prijatelju moj ja ne želim biti solidaran na ovaj način.Ja isto plaćam skuplji plin a tvoji ga kradu,visoke cijene goriva koje su pravdale inflaciju dok INA broji $$$
(nisam je ja poklonio)
Zašto se u startu nije stabiliziralo cijene goriva jer vidimo da se extra profitiralo pa bi sve mekše bilo??
Ne mogu se pomiriti da je ovo solidarnost, ovo je bičevanje.
-
dobro je što burza nije negativno reagirala na ovo jel ona i inaće ima reakcije mrtvog konja ali to bi moglo biti i zato jel se baš zbog najava ovog extra poreza nije ni milimetra pomakla prema gore dok su indexi vani napravili 10% plusa.......to općenito i je strategija naše burze i države......želimo naprijed ali se nećemo pomaknuti s mjesta pa ćemo se ćuditi kako ne idemo naprijed......ja sam danas napravio mali korak prema naprijed, odnosno prema van što sam trebao već odavno......otvorio prvi put demo raćun za trgovinu vani......sljedeći korak je otvaranje pravog raćuna pa onda malo po malo odoh ja bit vanzemaljac........jel nadam se da ću tako puno više poreza platiti ovoj državi nego trgovanjem ovdje......želim i ja biti solidaran, ali sam sa sobom......
-
-
Političari će prvi put pokazati solidarnost kad predlože proračun s padom prihoda, da li ćemo to i kada doživjeti?
-
Da zele solidarnost onda bi oporezovali 90% Inu, ppd, i sve koji zarađuju na energentima i to vratili u gospodarstvo svim firmama kao popust na racune u jednakim postotcima, tako da kazne ove koji koriste priliku. Ovako ne rade ama bas nista dobro i pametno.
Ali di ocekivati da su i sposobni raditi nesto pametno kad nemaju ni dana u realnom sektoru.. iako je Plenkovic ovih godina stvarno dobro sve odradio, ali sad je ur*ao sve ako ovo prođe u ovom obliku.
-
Da zele solidarnost onda bi oporezovali 90% Inu, ppd, i sve koji zarađuju na energentima i to vratili u gospodarstvo svim firmama kao popust na racune u jednakim postotcima, tako da kazne ove koji koriste priliku. Ovako ne rade ama bas nista dobro i pametno.
Ali di ocekivati da su i sposobni raditi nesto pametno kad nemaju ni dana u realnom sektoru.. iako je Plenkovic ovih godina stvarno dobro sve odradio, ali sad je ur*ao sve ako ovo prođe u ovom obliku.
Lakse je uzeti svima nego jednom lopovu.
-
Ovi špekuliraju da je uvođenje ekstraporeza probni balon za uvođenje poreza na nekretnine. Iako su nekretninci ipak najveći stvarni dobitnici krize jer energetski sektor je ipak ciklički i samo im se vraća ono što su izgubili 2020. ne vjerujem da će opteretiti vlasnike nekretnina na sličan način.
U pozadini neslaganja oko ekstraprofita mogla bi se kriti ideja o preslagivanju hrvatskog poreznog sustavaNacional u svom novom broju donosi priču o trzavicama unutar HDZ-a i same Vlade nakon najave uvođenja poreza na ekstradobit, kojim...www.nacional.hr“Hrvatska je još uvijek dramatično orijentirana na potrošne poreze, prije svega PDV, dok je udio prihoda od poreza na bogatstvo i dohodak samo 5,6 posto BDP-a. Na toj ljestvici tik do nas nalazi se Bugarska sa 6,3 posto, potom Češka sa 7,7 posto te Slovenija i Slovačka s 8 posto. Europski prosjek je 13 do 14 posto BDP-a, koliko otprilike iznosi udjel od poreza na bogatstvo u BDP-u jedne Njemačke.
Prema ovome Hrvatska je socijalno izrazito nepravedna u usporedbi sa drugim državama EU i ova statistika jasno pokazuje kakav manipulator je Plenki. On pod izgovorom solidarnosti dodatno oporezuje uspješne tvrtke koje nose BDP i možda zapošljavaju siromašne a ne stvarne bogataše i njihovu imovinu.
-
Ovi špekuliraju da je uvođenje ekstraporeza probni balon za uvođenje poreza na nekretnine. Iako su nekretninci ipak najveći stvarni dobitnici krize jer energetski sektor je ipak ciklički i samo im se vraća ono što su izgubili 2020. ne vjerujem da će opteretiti vlasnike nekretnina na sličan način.
https://www.nacional.hr/u-pozadini-nes…reznog-sustava/
“Hrvatska je još uvijek dramatično orijentirana na potrošne poreze, prije svega PDV, dok je udio prihoda od poreza na bogatstvo i dohodak samo 5,6 posto BDP-a. Na toj ljestvici tik do nas nalazi se Bugarska sa 6,3 posto, potom Češka sa 7,7 posto te Slovenija i Slovačka s 8 posto. Europski prosjek je 13 do 14 posto BDP-a, koliko otprilike iznosi udjel od poreza na bogatstvo u BDP-u jedne Njemačke.
Prema ovome Hrvatska je socijalno izrazito nepravedna u usporedbi sa drugim državama EU i ova statistika jasno pokazuje kakav manipulator je Plenki. On pod izgovorom solidarnosti dodatno oporezuje uspješne tvrtke koje nose BDP i možda zapošljavaju siromašne a ne stvarne bogataše i njihovu imovinu.
Radi se o tome da je kod nas sve laz. Citavo nase postojanje, nasa povijest, nasa prica pa onda i drzava su laz i izmisljotina.
Pocev od onog Ivekovicevog ulja na platnu Dolazak Hrvata na Jadran pa preko narodnih vladara koji su uglavnom bili nepismeni primitivci i vazali pa preko toboznje drzavnosti pod Austrijom i Madzarskom do toboznje velike razlicitosti od Srba itd. Da ne nabrajam dalje jer mi je muka. I onda se ne treba cuditi da se laz koristi za otimacinu. Pa nece se valjda koristiti istina?!?
-
Od poreza na bogatstvo i dohodak lani je naplaćeno 3,3 milijarde eura i to većinom na dohodak (2,97 milijardi eura),
Samo jedna država u EU jače od Hrvatske oporezuje potrošnju, a ondje je standard puno većiNajmanji porezni teret mjereno udjelom u BDP-u od samo 22 posto ima Irska, koja sa svojih 5 milijuna stanovnika od poreza i doprinosa prikupi golemih 75…m.vecernji.hrZnači praktički nema poreza na bogatstvo pa ne možemo govoriti o Hrvatskoj kao socijalnoj i socijalno osjetljivoj državi.
Inače takozvani prvi mirovinski stup nije ništa drugo nego proračunski transfer za mirovine. Da bi se mirovine mogle isplaćivati netko u proračun mora i uplatiti. Ako ne uplate ovi što imaju uplatit će oni što rade. Ista i još malo gora stvar je i sa troškovima zdravstvenog sustava.
Ali sutra nikoga neće biti briga jer ovi što danas rade sutra neće imati ni mirovinu ni ušteđevinu jer im je država sve jamila kroz godine. Isti ovi što im sada uzimaju od plaća sutra će im opet reći zašto niste radili i štedili. Ali zato će ovi sa bogatstvom u nekretninama guštati i sutra kao što guštaju i danas živeći i koristeći porezni sustav koji financiraju drugi a još će i iz inflacije izići kao nedodirljivi pobjednici jer i inflacija dodatno oporezuje najviše one koji žive od rada.
-
Od poreza na bogatstvo i dohodak lani je naplaćeno 3,3 milijarde eura i to većinom na dohodak (2,97 milijardi eura),
https://m.vecernji.hr/biznis/hrvatsk…zacelju-1630373
Znači praktički nema poreza na bogatstvo pa ne možemo govoriti o Hrvatskoj kao socijalnoj i socijalno osjetljivoj državi.
Inače takozvani prvi mirovinski stup nije ništa drugo nego proračunski transfer za mirovine. Da bi se mirovine mogle isplaćivati netko u proračun mora i uplatiti. Ako ne uplate ovi što imaju uplatit će oni što rade. Ista i još malo gora stvar je i sa troškovima zdravstvenog sustava.
Ali sutra nikoga neće biti briga jer ovi što danas rade sutra neće imati ni mirovinu ni ušteđevinu jer im je država sve jamila kroz godine. Isti ovi što im sada uzimaju od plaća sutra će im opet reći zašto niste radili i štedili. Ali zato će ovi sa bogatstvom u nekretninama guštati i sutra kao što guštaju i danas živeći i koristeći porezni sustav koji financiraju drugi a još će i iz inflacije izići kao nedodirljivi pobjednici jer i inflacija dodatno oporezuje najviše one koji žive od rada.
ja, i sa i bez, poreza na "bogatstvo" ne vidim kako bi ovi koji žive od plaće bolje prošli u inflatornom okruženju kad upravo daljnji rast plaća u inflaciji uzrokuje stalni porast inflacije, tj. spiralu smrti.
to smo već imali u Yugi i izgleda da ništa od toga nismo naučili 🤦
-
Rekao bih da ce se pokrenuti pitanje ustavnosti takvog poreza jer 2020 i 2021 sigurno nisu bile normalne godine, vec su bile poprilicno slabasne. Tako da je ovo dodatni porez na profit, a ne ekstraprofit. Medjutim, cini mi se da je ovo EU inicijativa, a ne nasa lokalna inicijativa.
-
Prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit je vani, ima samo dvadesetak članaka, brzo se pročita. Posebno su se potrudili oko uključivanja brodara u (nove) porezne škare. Ako ovaj prijedlog prođe u ovom obliku, vjerojatno kupim prnje sa ZSE, osim možda jednog ili dva favorita koja mi se ne prodaje...
-
Prijedlog zakona o dodatnom porezu na dobit je vani, ima samo dvadesetak članaka, brzo se pročita. Posebno su se potrudili oko uključivanja brodara u (nove) porezne škare. Ako ovaj prijedlog prođe u ovom obliku, vjerojatno kupim prnje sa ZSE, osim možda jednog ili dva favorita koja mi se ne prodaje...
Jel može link??? Da znam što ću prodat, dok je još na vrime.
EDIT: Točno se vidi da u Saboru i Vladi nitko dionice nema, inače ni bila opća pobuna. Ala će u 4Q biti kreativnog računovodstva.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun