• Ako se taj trend povećanja nastavi ovim (ili i većim?!) intenzitetom, središnje banke će doslovno morati 'hodati po jajima' da ne induciraju neku recesiju. Nightmare scenarij je stagflacija. Postoji dosta manja šansa da do toga dođe, nego do recesije, ali nije zanemariva.

Ne zelim nista implicirati ovim grafom, niti ista pogadjati slijedecim recenicama. No vrlo je zanimljivo da samo jos jednim povecanjem kamatnih stopa FED prelazi povijesnu crtu gdje bi uvijek stao. Jednostavno zato jer rastuci javni dug postaje tako velik da je opasnost od servisiranja kamata kao i recesije osjetno veca nego opasnost od inflacije.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• recesija je već u toku. stagflacija skoro pa izvjesna. jedino što mi se čini da to neće sve djelove svijeta zahvatiti jednako. kamatna stopa na stambene kredite u americi je 6%. znate i sami kako je bilo kod nas kad su se te stvari dešavale. njima je to nepojmljivo. aloooo 6%. kod nas je to ko dobar dan.

• Sa 6% na stambene kredite zaustavlja se sigurno nekretninska manija bilo kod nas bilo u Americi. Kao i bilo kakvi risk-on mentalitet. Samo raja ne može shvatiti to odmah, treba im koji mjesec, oni nisu u toku s vijestima. A onda se bude i inflacija ohladila.

• Korekcije na US tržištima ukazuju na recesiju, ali ovo nije ni početak. Nema tu nikakve panike. Ono što sada vlada je neki osrednji oprez. Uvijek ponavljam i već sam naporan i sam sebi s time - panika? Kada znamo da je prava panika? Kad ekipa odustaje i od Applea. To su onda najgori trenuci. Hoće li se dogoditi? U jednome trenutku u budućnosti sigurno da. Ali nitko ne zna kada. U tome je ta 'igra'.

U uvjetima neke stagflacije, cijelo tržište može okinuti i ~50%. A i najgore od svega, ni nakon tog pada, nigdje traga oporavku jer nema rasta, nego je baš stag(nacija)flacija... Jedino na što se tada dionički investitor može osloniti su jako dobre kompanije sa solidnim dividendama jer nema nikakvog jačeg growtha, nego je total return ono na što se cilja. Investiranje na tom supermedvjeđem tržištu je teška rabota.

Naravno preostaju nam nekretnine(za one koji imaju puno novca), commodities, plemeniti metali i sl. Nema baš puno prostora u toj generalno teškoj situaciji.

Nadajmo se da će se primiriti to.

LodeRunner je dao zanimljiv graf. Kao da ukazuje na neku svojevrsnu pat poziciju FEDa. Ako nastavi dizati stope, recesija je neizbježna, a ako to ne učini, inflacija neće stati.

Mi imamo Dalićku, a Amerika ima Dalija.

Evo što on kaže, između ostaloga...

• ako sam dobro shvatio fed je ove kamate odredio na 2mj. slijedeća odluka negdje kraj kolovoza ili rujan. manje više krize se tad i dešavaju kad ameri dođu sa godišnjih odmora. mora se desiti neka BUUUM vijest. pravi okidač jer frka u ukraini je njima ipak daleko, a sve se režira da bi se njih dojmilo.

• ako sam dobro shvatio fed je ove kamate odredio na 2mj. slijedeća odluka negdje kraj kolovoza ili rujan. manje više krize se tad i dešavaju kad ameri dođu sa godišnjih odmora. mora se desiti neka BUUUM vijest. pravi okidač jer frka u ukraini je njima ipak daleko, a sve se režira da bi se njih dojmilo.

sljedeći meeting je 26. i 27. srpnja........

Ako sam dobro shvatio, nisi dobro shvatio.

Powell says the Fed could hike rates by 0.75 percentage point again in July
    Federal Reserve Chair Jerome Powell said Wednesday the central bank could raise interest rates by a similar magnitude at the next policy meeting in July.
    www.cnbc.com

• Sastaju se idući mjesec pa opet u rujnu pa u studenome.

Oni sad prate i pratit će inflaciju. Čak ni oni u ovom trenutku ne znaju kakve će biti stope jer naprosto nemaju dovoljno podataka. Stvar s kamatnim stopama je da apsolutno nitko osim dragog Boga ne može znati kakve će one biti pa čak ni onaj tko o njima odlučuje!