Obnovljivi izvori energije

 • istina kolega! samo je pitanje tko će na zapadu investirati u solare i dizalice topline kad 50% (ako ne i više) stanovništva u gradovima nema nikakvu nekretninu? najmodavci? moš mislit! i k tome imaju mnogo manje sunčanih dana nego li kod nas.

 • nemogu copy/pasteti...

  u međimurju pokraj strojarnice he dubrava kod mjesta sveta marija hep već gradi najveću solarku na 18 ha snage 15mw koja zadovolja potrebe cca 5000 kućanstava

 • sve jasno i poznato kolega.

  zato se nisam nimalo iznenadio kad je prije desetak dana europska komisija ili tko god lansirala vijest da će do 2030 (kaj je to... prekosutra!!??) uložiti xyz milijardi eura da se supstituiraju ruski energenti. a do tada nahebasmo ko sivonje.

 • istina kolega! samo je pitanje tko će na zapadu investirati u solare i dizalice topline kad 50% (ako ne i više) stanovništva u gradovima nema nikakvu nekretninu? najmodavci? moš mislit! i k tome imaju mnogo manje sunčanih dana nego li kod nas.

  A cuj ovi u zgradama ce ostati na starim autima ili puniti na punjacima, nece to odmah svi mjenjati, ali ce se transformirati pomalo.

  A i apsurdno je da se sve gura u gradove, cijene stanova skuplje od kuca??? Ahahhaah nema nikakve veze i logike, par kvadrata u nekoj zgradi stvarno uvaljaju ljudima po postenoj cijeni, a kvaliteta zivota nemjerljiva u kuci malo dalje od te guzve.

 • lijen sam pisati pa evo samo jedan citat.

  Moćni Zapad uporno juri prema ponoru zvanom "Green Ass" kako bi tamo skočio. Oni su sami stvorili ovu legendu - i sami su u nju vjerovali. Sav taj pokret s vjetroturbinama i solarnim panelima u principu može osigurati ne više od 5% potrebne količine energije - u sljedećih 30 godina... Istodobno, trošak ove energije bit će višestruko veći nego trošak tradicionalnih izvora ugljikovodika.

 • 5% ??

  Budemo pametniji za 5-10 godina, tko je prije 10-15 godina vjerovao da ce mobiteli biti tako mocni, da ces dronovima raditi cudesa, da ce solari toliko pojeftiniti. Baterije su jako dugo bile usko grlo, ali izgleda da se i to rjesilo. Meni je komedija da svaka firma, ind. hala nema solarne panele na krovu za pocetak. Vec sa tim bi pokrili poprilicne potrebe za energijom i grijanjem prostora.

  Svasta nas ceka u buducnosti, zato se i vode ratovi da se taj proces zaustavi jer ne odgovara postojecoj ekipi koja ima velike izvore prakticno free resursa, koje treba samo prodati i sve to odrzavaju vojskom i ratovima.

  Sad dali ce prevladati razum ili sila? Kako se kaze um caruje, a snaga klade valja…

 • ja sam bio veliki zagovornik zelene energije ali sam naknadnom provjerom došao do zaključka da je to za sada fikcija. mobitel posjedujem od 95. američka vojska još 30 godina prije mene. solarni paneli postoje od kad je svemirskog programa. ništa revolucionarno se tu ne dešava. električni automobili za sada nemaju nikakvo tržišno opravdanje već su potaknuti političkim odlukama (raznim subvencijama i kažnjavanjem onih sa unutarnjim izgaranjem) i tu dolazimo do glavnog problema. politika. ona se uvijek uplete tamo gdje bi inžinjeri trebali nešto odlučivati. na našu nesreću sadašnja politička elita posebno u njemačkoj je dosad neviđena gomila retardinja koja uništava industrijsku proizvodnju na evropskom tlu tako da nam možda više struja neće ni trebati. odvest će nas u kameno doba. nije mi jasno kako se dax u opće drži na ovim razinama jer se u njihovoj auto industriji dešavaju u najmanju ruku grozne stvari. isporuke za godinu dana, sad i duže i na kraju počeli su vraćati lovu za narudžbe. auto industrija je tamo jako značajna i sve drugo će povući u minus. ako prdne basf on će nastaviti poslovati u brazilu ili indiji a vi građani njemačke budite i dalje političke korisne buda.e. na kraju krajeva sva ta industrija je postojala prije 2ww a vi ste se dragi građani zadnjih 30 godina odali hedonizmu dok su stranci na postojećoj industriji uz jeftine tuđe resurse podržavali socijalnu državu pod jeftinim američkim vojnim kišobranom. sad je sve došlo na naplatu. i jedni i drugi i treći hoće pare za svoje resurse. očekuje nas vruća politička jesen na kontinetu.

 • Prebaciće samo resurse na nove moderne tehnologije. Svijet se mijenja, um caruje.

  Dešavaju se velike tektonske promjene i zato ratom pokušavaju uništiti sve te promjene koje stižu. Nadam se da ipak neće uspjeti zbog naše djece i prosperiteta svijeta.

 • Prebaciće samo resurse na nove moderne tehnologije. Svijet se mijenja, um caruje.

  Dešavaju se velike tektonske promjene i zato ratom pokušavaju uništiti sve te promjene koje stižu. Nadam se da ipak neće uspjeti zbog naše djece i prosperiteta svijeta.

  ovaj zemljanin sigurno planira otvoriti trgovinu vodom na Marsu  Musk osim vode želi i Minaquino zemljište
  BEOGRAD - Nakon što je iskazao interes za novosadskog proizvođača mineralne vode Minaqua, stižu nove informacije o ponudi najbogatijeg Zemljanina srpskoj…
  seebiz.eu


  ko što smo i pisali, za naštampane papiriće traži se neka realna imovina

 • prvo moramo razlučiti zelenu energiju, klimatske promjene i co2 emisiju. valjda se slažemo da nitko razuman nije protiv zelene energije. što se tiče klimatskih promjena na zemlji i čovjekovog utjecaja na to moramo znati da je cijela teorija zasnovana na APSOLUTNIM LAŽIMA!!!! sva ljudska djelatnost na zemlji nema baš NIKAKAV utjecaj na klimu. da spalimo sav ugljen i ostala fosilna goriva ništa značajno se nebi desilo klimi. imali bi neka lokalna zagađenja ali klima na planeti je nešto savim deseto. ona zavisi isljučivo od aktivnosti sunca. to je ogromna količina energije koja se zove solarna konstanta promjenjiva u 11 godišnjim ciklusima od 0,2 do 0,6. za primjer to je tolika energija isporučena na jedan hektar polu pustinjskog tla ravna snazi najveće hidrocentrale na svijetu. znači samo jedan hektar !!! jedino nuklearnim eksplozijama možemo utjecati na klimu i ničim više. sumnjam da će ovo svima biti jasno ali raspitajte se kod meteorologa ili sličnih stručnjaka. i onda smo došli do klimatskih sporazuma i poreza na emiju co2. tu stupaju neobrazovani političari na scenu mlateći praznu slamu o raznim kvotama i porezima na isto. tko bi kome na globalnom nivou diktirao kvote i naplaćivao porez? možda jedna norveška koja je završila svoj ciklus zagađivanja, preustrojila se na drugu energiju i ima masu resursa i obrazovano stanovništvo? i sad ona kaže indiji kojoj taj ciklus tek predstoji pare na sunce ako hoćete nama da prodate npr. svoj metal koji ste proizveli prljavom tehnologijom. i onda indija pokorno plati ili riskira egzistenciju svog stanovništva. zatim kina ugasi svoje termocentrale samo da bi udovoljila jednoj krajnje beznačajnoj danskoj. i td. i td. to su neodržive priče i budalaštine koje svijet još nije vidio, a bome neće to ni gledati. sve te klimatske sporazume možemo odma zaboraviti jer su beskorisni i neodrživi u praksi. ipak mora se priznati dobra im ideja bila. sjedimo na sjevernom polu i reketarimo indiju, kinu, brazil, iran i sve druge koji bi isto ponekad htjeli ručati.

 • Obnovljivi izvori energije su apsolutna prevara. Razlog je jednostavan, da bi električna mreža funkcionirala, mora imati stabilan napon. Vjetar, sunce, plima i ostalo nisu stabilni izvori energije pa da se mreža ne bi srušila stalno morate imati stabilan izvor energije u pozadini da uskoči u mrežu kad neki oblak zakloni sunce itd. Znači hidrocentrala, nuklearka ili termoelektrana STALNO moraju raditi i održavati sistem stabilnim.

  A šta je sa viškom energije koji se proizvede kad sije sunce ili puše vjetar? Ništa, ne postoje baterije za izmjeničnu struju, a baterije na istosmjernu su preslabe da bi napajale jednu kuću, a ne cijele gradove ili industrije.

  Znači imate stabilne izvore energije koji održavaju sustav, a onda na njih stavite šminku u vidu solara, vjetra i ostalog koji ne rade ništa pametno osim šta zagađuju okoliš i troše resurse da bi se uopće proizveli, a koji nisu zanemarivi.

  Obnovljivi izvori energije imaju smisla u nekim jako ograničenim upotrebama, ali nipošto nisu alternativa "klasičnim" izvorima energije. A kolika je to prevara slobodno pitajte građane Njemačke nek vam pokažu račune za struju. Pa onda pitajte građane Francuske i usporedite...

 • Najveća prevara su korumpirane političke elite koje misle da je energetika samo za njihove igre i bogaćenje, a da građani tu nemaju pristupa, pa tako nije problem da PPD prodaje ruski plin nabavljena po povlaštenoj Putinovom cijeni ali je problem kad građanin proizvede višak struje i to HEP treba platiti, HEP nije naučio plaćati građanima nego samo širiti koruptivne hobotnicu.

 • prvo moramo razlučiti zelenu energiju, klimatske promjene i co2 emisiju. valjda se slažemo da nitko razuman nije protiv zelene energije. što se tiče klimatskih promjena na zemlji i čovjekovog utjecaja na to moramo znati da je cijela teorija zasnovana na APSOLUTNIM LAŽIMA!!!! sva ljudska djelatnost na zemlji nema baš NIKAKAV utjecaj na klimu. da spalimo sav ugljen i ostala fosilna goriva ništa značajno se nebi desilo klimi. imali bi neka lokalna zagađenja ali klima na planeti je nešto savim deseto. ona zavisi isljučivo od aktivnosti sunca. to je ogromna količina energije koja se zove solarna konstanta promjenjiva u 11 godišnjim ciklusima od 0,2 do 0,6. za primjer to je tolika energija isporučena na jedan hektar polu pustinjskog tla ravna snazi najveće hidrocentrale na svijetu. znači samo jedan hektar !!! jedino nuklearnim eksplozijama možemo utjecati na klimu i ničim više. sumnjam da će ovo svima biti jasno ali raspitajte se kod meteorologa ili sličnih stručnjaka. i onda smo došli do klimatskih sporazuma i poreza na emiju co2. tu stupaju neobrazovani političari na scenu mlateći praznu slamu o raznim kvotama i porezima na isto. tko bi kome na globalnom nivou diktirao kvote i naplaćivao porez? možda jedna norveška koja je završila svoj ciklus zagađivanja, preustrojila se na drugu energiju i ima masu resursa i obrazovano stanovništvo? i sad ona kaže indiji kojoj taj ciklus tek predstoji pare na sunce ako hoćete nama da prodate npr. svoj metal koji ste proizveli prljavom tehnologijom. i onda indija pokorno plati ili riskira egzistenciju svog stanovništva. zatim kina ugasi svoje termocentrale samo da bi udovoljila jednoj krajnje beznačajnoj danskoj. i td. i td. to su neodržive priče i budalaštine koje svijet još nije vidio, a bome neće to ni gledati. sve te klimatske sporazume možemo odma zaboraviti jer su beskorisni i neodrživi u praksi. ipak mora se priznati dobra im ideja bila. sjedimo na sjevernom polu i reketarimo indiju, kinu, brazil, iran i sve druge koji bi isto ponekad htjeli ručati.

  Problem puno veci od zagađenja je tok novca, jer se slijeva u jednosmjernom neodrzivom pravcu prema izvoru nafte i plina. Ali da su i zadnje godine toplije to vidimo na vlastitoj koži.

  A i zadnjih preko 100godina se ratuje zbog nafte i plina nazalost, sto je isto razlog da se to ostavi iza sebe kako god. Valjda ce ljudi biti dovoljno inteligentni to napraviti.

 • *etoimene, dok ne konstruiraju vozila sa izmjenjivom baterijom, ništa od svega


  također, uglavnom se slažem sa napisanim u postu kol. verdi gore iznad, da utjecaj zagađenja ljudskom aktivnošću svakako ima utjecaj ali ne toliki koliko se napuhuje i dodajem da je klima vrlo kompleksan sustav koji reguliraju površinski čimbenici kao sunčeva aktivnost i poslijedično fizikom fluida, cirkulacija morskih i zračnih struja, odnoso zagrijavanje oko ekvatora i hlađenje oko polova , te unutarnji, temperatura i gibanje rastopljene jezgre koje tvori elektromagnetsko zemljino polje koje štiti površinu od zagrijavanja i radijacije i drugih svemirskih i mikrovalnih zračenja koje opet proizvodi sunčeva aktivnost koja također prolazi kroz svoje cikluse a o kojima u načelu vrlo malo znamo a još manje razumijemo kao npr. sunčeve pjege, baklje, plazme...


  uglavnom, moje je mišljenje da je ljudski utjecaj u smislu zagađenja i po zakonu očuvanja energije itekako evidentan ali u smislu klimatskih promjena ipak minoran, da se sve oko nas u svakome trenutku mijenja i niti jedan trenutak u niti jednome smislu nikada nije isti kao onaj prethodni kao što bi ljudi htjeli da bude i u smislu zagađenja bi također nešto pažnje usmjerio na komunikacijsko elektromagnetske aktivnosti koji putem odašiljača i satelita rasipaju ogromni energiju u prostor koja je često i u mikrovalnim vrijednostima a koje između ostalog, ubrzavaju gibanje, odnosno trenje i zagrijavanje molekula vode.


  uglavnom, ono što želim reći, stvarno smo too-much komforni, možemo isto i sa mnogo manje ali ipak energija izgaranja je život, tamo gdje je nema nema niti života, hladna stijena i nema nam druge nego se prilagoditi ekosustavu jer ekosustav se sasvim sigurno neće prilagoditi nama :|