nije sarkazam nego plan koji se ostvaruje. zamjeniti jeftiniji gasprom-ov plin za skuplji lng od novateca. ovaj jeftini treba drugima koji će ga pametnije i efikasnije potrošiti. najveći kupac lng sa yamal-a je kina pa onda evropa posredstvom španjolske i belgije ( 6 milijardi € samo ove godine) ali interesantna situacija je u omanu gdje će se sad prepakiravati iranski plin koji je u osnovi ruski zbog njihovog bilateralnog sporazuma. vrh priče je kad u africi vojnici koji su školovani u americi ruše francuske energetske interese. ako fr izgubi afriku a hoće biti će cca 20. ekonomija svijeta. nešto slično romunjskoj. amerima i rusima to valjda ne smeta. pregovora nema dok se ne završe američki izbori jer se nema s kim pregovarati.
Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala
-
-
-
Veliki strateg Putin je odlično isplanirao rušenje Gazproma.
Europa, stara kurva, može istrpiti još skuplji plin i još nekoliko godina recesije.
Rusi su se preračunali i uzalud se nadaju nekakvom čudu u Africi ili promjeni USA politike ako neki republikanac dobije izbore.
USA, GB, EU, Kanada, Japan, Australija učiniti će što god treba da Ukrajina dobije ovaj rat. Na takav način da Rusija ne bude toliko razbijena da ih kinezi u potpunosti preuzmu.
Slava Ukrajini!
-
Europa, stara kurva, može istrpiti još skuplji plin i još nekoliko godina recesije.
kolega, velite stara kurva.... možda i može, ali po koju cijenu? ali mlada mislim da ne želi!
obzirom na sve više ekonomskih problema i snažno jačanje desnih stranaka diljem europe, ne bih se nimalo iznenadio da se pogotovo mlađa populacija digne na noge. skupi energenti i financiranje rata u ukrajini slinim milijardama eura koje su mogle biti puno bolje potrošene na poboljšanje kvalitete života nije nimalo zanemariva činjenica.
i podosta političkih stranaka na vlasti pomalo gubi tlo pod nogama upravo iz tih razloga.
-
kolega, velite stara kurva.... možda i može, ali po koju cijenu? ali mlada mislim da ne želi!
obzirom na sve više ekonomskih problema i snažno jačanje desnih stranaka diljem europe, ne bih se nimalo iznenadio da se pogotovo mlađa populacija digne na noge. skupi energenti i financiranje rata u ukrajini slinim milijardama eura koje su mogle biti puno bolje potrošene na poboljšanje kvalitete života nije nimalo zanemariva činjenica.
i podosta političkih stranaka na vlasti pomalo gubi tlo pod nogama upravo iz tih razloga.
Ovaj rat za Europu je vrlo skup, samo Ukrajina plaća veću cijenu. Ali cijena bi se platila i da se Rusima popusti. Mislim da bi bila puno veća, posebno za istočnu Europu i Baltičke države.
Podcjenjujete mlade u EU.
Precjenjujete desnicu. Ekstremisti, i desni i lijevi u EU, još uvijek žive od Putinovih donacija. Kad se ta pipa zatvori nestaje AfD, Lega Nord i slični.
-
, posebno za istočnu Europu i Baltičke države.
Na što misliš? Da Rusija ima neke teritorijalne aspiracije prema tamo?
-
Zašto svi misle da će Kina pustit Ruje da budu razbijeni u Ukrajini i da im neće otvoreno pomagati ako im ipak zatreba? Naglasak na 'AKO'. Rusija neće nikad pustit na miru Ukrajinu, ko god bio u Kremlju.
-
Nevjerovatno sto je ovdje za procitati. Toliko naivnosti za nevjerovati. Da li Risi imaju aspiracije izvan Ukrajine? Pa idemo vidjeti sto je rekao Putin kad je poceo rat, kad je mislioda ce sve biti gotovo za pat dana.... Rado sigurnosti Rusije NATO se treba vratiti na granice prije 2001 tj ostati izvan tkz. ruske sfere. Znaci cijela istocna Europa+Baltik izvan NATOa. U isto vrijeme Orban govori o nepravdi prema Madzarskoj i govori o "vracanju" granica i podupire Srbiju takodjer!
Ljudi ne budite naivni, jedno je biti ljut radi pada/izgubljene zarade na dionicama a drugo pricati sto je dobro za Europu i Hrvatsku.
Plan je bio jasan, rasuti Europu i vezati NATO za granice i pokrenuti unutarnje ratove i nemire npr. Srbija, Republika Srpska i Mazdari a istovremeno razbiti utjecaj Amera u Europi i Aziji. tj. napasti Tajvan.
Taj plan Kinezi i Rusi, Orban, Vucic vec snivaju godinama i pripremali su se za to samo sto je Putin slomio zube na Ukrajini.
Pogledajte sto pisu Verdi i slicni pocetkom rata na ivom forumu-da je sve gotovo u par dana i da ce Rusi vratiti slavu koju su imali. Nisu tada raspravljali kako je rat skup, kako je los za Europu nego prakticki da se netreba mijesati, i da se da Rusima sto zele. Da je tako bilo, mi bismo ponovo sa Srbima se gledali preko nisana a i Madzari su spominjali Rijeku i njihovo more....
Ne budite naivni, ovdje neki nisu pisali ili pisu radi dionica ili love, veca je igra u pitanju...
-
Zašto svi misle da će Kina pustit Ruje da budu razbijeni u Ukrajini i da im neće otvoreno pomagati ako im ipak zatreba? Naglasak na 'AKO'. Rusija neće nikad pustit na miru Ukrajinu, ko god bio u Kremlju.
Pročitaj 4. post na prvoj stranici ove teme.
Onda se pokrij po ušima i šuti.
-
nikada drug vladimir nije rekao da će se sve završiti za par dana, dapače i sam sam ostao šokiran kad je izjavio da će do stabilizacije svijeta doći do 2030. ta izjava je proizvod zapadnih medijskih centara iz kojih se dalje prelijevaju laži na ostale zemlje pod njihovim utjecajem da bi se kasnije tvdilo ajmeee nije im uspjelo za par dana. ja od početka tvrdim da je sve ovo dogovor rusa, kineza i najmoćnijih ljudi amerike da se napravi nova redifinicija svijeta radi promjene okolnosti i daljne ne održivosti postojećeg ekonomskog modela. eu kao politički projekat je mrtva i sad gledamo njeno rasturanje na sastavne dijelove pomoću ekonomskih i inih poluga moći. i sam macron je rekao da je nato klinički mrtav ali prije nego što prijeđe u aucus lišit će francusku njihove samostalne nuklearne tehnologije. neće gospodari svijeta svako malo trčati kao u sssr spašavati rakete od raznih luđaka i fanatika. živio sam u fr i imam određene simpatije ali kad objektivno razmislim kud ih je dovelo bjesomučno pljačkanje kolonija? do 3000 milijardi $ duga, lijenog stanovništva nesposobnog za zdravu konkurenciju i preživljavanje. isto tako ni v. britanija više neće biti nuklearna sila jer se za njihov arsenal prvo pita amere. na kraju krajeva u budućnosti te zemlje neće imati nikakvu težinu pa im to i ne treba.
-
Ha ha ha ma nemoj sad ce se redefinirati svijet do 2030? I rusi su dio toga?? Ovo je kao ona tvoja da ce rublja postati super valuta...
NATO klinicki mrtav? Mozda do napada na Ukrajinu, sada s Fincima i svedjanima je ziv, vrlo ziv.
Slusaj prika, ovako ti je realnost: Rusi ce se mrcvarit jos par godina u Ukrajini, ekonomija im je kasyrirana, u pozadini Evropa se naoruzava i skida s ruskih energenata, narocito istocna tako da Rusi nece ni pomisliti traziti povratak na 2001.
Nadalje, svima je jasno da Kina pomaze Rusi najprije kupujucu njihove energente jer bi oni vec propali bez Kine. Ali ameri naravno znaju da mozes biti "tvornica svijeta" samo ako taj svijet zeli kupiti od tebe, tako sada idu u derisking tj. smanjuju nabavu iz kine cija ekonomija vec ide u depresiju, pa ti kupuj od rusa ali samo za zalihe jer ti vise ne treba toliko energenata jer ekonomija posrce. Sad ce doci kineski stimulansi da "pokrenu" ekonomiju ali problem nije u tvojoj ekonomijo vec zato sto manje drugi zele kupiti od tebe. A dug te gusi. Tako da ce doci vrijeme za kineze da ce potpora rusima i prijetnje tajvanu postati preskupi jer rusi mogu kupiti nesto od tebe za 1000 yuana ali bogati zapad za 10000 pa ti izaberi s kim ces poslovati.
Cijena za EU - inflacija radi ulaganja u vojsku + kupnja skupljih energenata. Ali alternativa bi bila ovo sto se dogadja u ukrajini isto bi se dogadjalo u Poljskoj, Baltiku, bosni itd...
Gledaj iducih godina i vidjet cemo tko je bio u pravu.
-
-
ja bi za početak ipak više vjerovao vladimiru, jedino ako ti kojim slučajem nemaš bolji uvid u sitaciju od njega.
-
Pa gosp. Sarkozy je ovih dana već rekao za Le Figaro da je Krim Ruski a o Donbasu se može još razgovarati.
Ima tu još znakovitih izjava u zadnjih 10 dana. Promatrajmo i dalje taj "Zapad" .
-
najfriškija mu je da su američki potezi u africi "opskurni".
-
Činjenica notorna jest da EU ovdje igra najpametnije što se može: bez izravnog angažmana vojske (ljudstva) već koristi ukrajince. Tehniku dobavlja tko može i koliko može.
Financiranje je problem i zato mi svi imamo inflaciju i skuplju struju/plin. Pratim commodity i mogu reći da svi grafovi ukazuju na cijenu prema gore, i to svega, čak i srebro (ima industrijsku uporabu) i zlata (spekulativne naravi).
Ima tu lokalnih šerifa tipa Orban ali to su sitni interesi, svatko gleda što se ušićariti da. Sarkozy će puhati u isti rog jer svi se sjećamo koliko je loš bio Hitler toliko je s istoka štete napravio i Staljin. Uvijek je bilo pretendenata na baltičke državice ali čak i Poljsku.
Najlošije od svega je što rat iscrpljuje sve, a ovog puta izgleda plaćamo cijenu sami kroz inflaciju. Ratne štete neće se naplatiti od Rusije nego na obnovi Ukrajine: zapadni dio će baš biti zapadni u punom smislu, a s druge strane će rusima ostati one proruske pokrajine s ionako većinskim ruskim stanovništvom.
Net-net nitko se neće moći proglasiti pobjednikom. Lošije prolazi nedvojbeno Rusija: odsječena od zapadne tehnologije, ne mogu ni Ladu više proizvesti. A to je i prije rata bio poluproizvod (znam, osobno vozio). Mogu biti samodostatni, sreća njihova. Ali za nešto više morat će se reinventirati. I naći nove prodajne kanale za (jeftiniji) plin i naftu. Svemirski program mogu zaboraviti neko vrijeme hahhhah.
-
Toliko naivnosti za nevjerovati. Da li Risi imaju aspiracije izvan Ukrajine? P
Vidim da si me proglasio naivcem.
Probaj proučit CV gospođe "Fuck the EU" iz članka https://www.zerohedge.com/geopolitical/v…ders-overthrown
Pogledaj i gdje je bila 2014. s onim McCain-om!
I onda malo o https://swisscorruption.info/moneyplane/
To ide puno prije 2001. -
Razotkriven Putinov glavni cilj: 'On želi ostaviti trag u povijesti. Pripremao se jako dugo'Dok bombe i dalje padaju u Ukrajini, vodi se mnogo veći rat dezinformacijama. Velik dio Putinova glavnog plana uključuje umanjivanje legitimnosti NATO-awww.vecernji.hr
kao i svaki mali povijesni hemeroid, ostaviti će krvavousrani trag
-
Sve će to biti TTIP.
-
-
mogu se oni slikat' s tim svojim politikama, do sad su sve ispušili: kao ne daju Europi (ili Europa brani uvoz) i onda se zavrti trgovina preko Indije i Kine pa taj dvojac, ni kriv ni dužan, trlja ruke
USOil možda ode još gore sa sadašnjih $90-$92 dolara za barel, ali mislim da nema tu goriva za uzlet do $100
no pl. metali su već druga priča... a i njih Rusija ima
-
Ukrajinci: Poginuo je zapovjednik Crnomorske flote, ubijena i 34 časnika, kreće demoliranje zgrade!Najznačajnije događaje rata u Ukrajini pratimo iz minute u minutuwww.jutarnji.hr
Crnomorska flota ga zavila u crno.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k