nije cijeli svijet u problemu već evropa. nemojmo sebi davati preveliku važnost. evropa nije cijeli svijet. u 2 sv. ratu evropa je bila 20% svjetske proizvodnje sad je 9%. što će reći da svijet može bez evrope ali ona bez njega malo teže. brazil ili indija se radi ovog neće pretjerano sikirati. i što je najgore mi živimo u evropi pa se preko naših leđa stvari odvijaju. arapsko proljeće je počelo kada su bile one velike suše u rusiji pa su smanjili izvoz pšenice. šta će se sad desiti kad nastane glad u sjevernoj africi i ponovno krenu milioni ljudi prema nama? i onda se u berlinu sastanu sa ukrainskim izbjeglicama. meni nikako ne ide u glavu zašto evropske političke elite vode samoubilačku politiku. ekonomija kaže da se bez energije i resursa ne može. politika donosi iracionalnu odluku da se može. samo do kad? daj bože zdravlja, a sve ostalo se može nabaviti u kini.
Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala
-
-
-
Zeznuto je to, lako je reci trebao je ovo illi ono ali sve to sta govoris da je trebao napraviti je mogla biti sada izlika zbog cega je rusija napala jer se ukraina naoruzavala, uostalom ono sta mi vidimo i ono sta se dogadja unutra ne znamo jer mi imamo jednu percepciju, mozda se i jesu pripremali nesto, ali ne mozes se ti za tako nesto pripremiti potajno u tako kratkom roku pogotovo sta sam ukrajina ima puno spijuna, sve su to zeznute igre koju utjecu na situaciju, a mozda je rusija i napala jer je vidila da se ovi naruzavaju pa je krenila dok jos moze, nije li isto malo cudno da njihov napad je isao tako sporo i dalje ide sporo da su bas tako nepripremljeni i nenaoruzani bili, zato i govorim ne valja o tome zakljucivat tek tako istina ce se tek saznat godinama poslje, jedina istina koja je sigurna je da se zna tko je agresor i krivac, a medjukorake cemo saznat godinama poslje.
Kazes neutralnost, pa da je stvar samo neutralnosti to bi se vec rijesilo ne mogu vjerovat da ste toliko naivni da vjerujete u te price da je samo to prepreka i rijesenje.
-
Sve ove filozofsko političke rasprave su zapravo spam kad se tema zove:
Utjecaj i posljedice rata u Ukrajini na tržišta kapitala
Rusko tržište kapitala otvorilo u plusu nakon mjesec dana suspenzije
Moscow’s stock market has rallied after share trading resumed for the first time since being suspended when the Ukraine invasion began nearly a month ago, although the US dismissed Thursday’s limited reopening as a “charade”...
Reports earlier this month that Russia planned to channel up to 1tn roubles (£7.7bn) from its national wealth fund to buy stocks could also have encouraged buying.
Zanimljivo je kako čak i službena Moskva brine više o svom tržištu kapitala za razliku od Hrvatske, makar kroz potemkinova sela 😳
-
Zeznuto je to, lako je reci trebao je ovo illi ono ali sve to sta govoris da je trebao napraviti je mogla biti sada izlika zbog cega je rusija napala jer se ukraina naoruzavala, uostalom ono sta mi vidimo i ono sta se dogadja unutra ne znamo jer mi imamo jednu percepciju, mozda se i jesu pripremali nesto, ali ne mozes se ti za tako nesto pripremiti potajno u tako kratkom roku pogotovo sta sam ukrajina ima puno spijuna, sve su to zeznute igre koju utjecu na situaciju, a mozda je rusija i napala jer je vidila da se ovi naruzavaju pa je krenila dok jos moze, nije li isto malo cudno da njihov napad je isao tako sporo i dalje ide sporo da su bas tako nepripremljeni i nenaoruzani bili, zato i govorim ne valja o tome zakljucivat tek tako istina ce se tek saznat godinama poslje, jedina istina koja je sigurna je da se zna tko je agresor i krivac, a medjukorake cemo saznat godinama poslje.
Kazes neutralnost, pa da je stvar samo neutralnosti to bi se vec rijesilo ne mogu vjerovat da ste toliko naivni da vjerujete u te price da je samo to prepreka i rijesenje.
Načelno se slažem sad s Vama. Nije totalna nepripremljenost, ali protuzračna im je nikakva. Moglo se puno više.
Mogu Rusi tražit sto izlika za agresiju, ali nema izlike jer je rat zabranjen međunarodnim pravom, uz izuzetak obrambenog, naravno.
Da, u priču o neutralnosti vjerujem i čak se slažem s generalom Miljavcem koji smatra da je čak bilo samo članstvo u EU, a bez NATOa, da najvjerojatnije ne bi bilo agresije. Puno ljudi koji su baš iz vrha tog vojnog i sigurnosnog kadra to smatra. Pisao sam o tome puno ovdje.
-
Da, zato i ovi nasi facebook ratnici radije traze rusofile po internetu
A zene ne treba generalizirati. Pitajte hosovce da li su zene losi ratnici.
Muški ne može rađati nove ljude, samo žena to može.
Samo MUŠKARAC i ŽENA to ZAJEDNIČKI mogu. Žena to ne može bez muškarca. Jedino ako ode u banku sperme. Netko treba i oploditi spomenute žene, zar ne? Tko će ih u ovom sluačju oploditi, Rusi u naletu?
-
Ukrajina nikad više neće biti kakva je bila,niti gospodarski niti politički
Samo je pitanje trenutka kada će se netko iz srednjoazijskih stanova ili Kavkazu poželjeti konačno obračunati sa Rusijom. Ruse realno nitko od susjeda ne voli, dapače svi ih preziru i to s pravom.
Ruski pristup me podsjeća na Srbe prije 30 godina. "Mi smo bogom-dani, a ugoroženi smo, zbog toga trebamo u osvajačke pohode, suđeno nam je da budemo veliki....." Ako neki narodi, oni "drugorazredni", u okruženju izgube živce i iskoriste gužvu, tek to bi bio cirkus.
-
to onako od oka...ok, koji su to "svi" i daj qvotaj samo jedan komentar na ovome forumu koji "pronalaze opravdanja, za ovo što Rusija radi "
Recimo ti prvi, živcira te Ukrajina što se opire i što traže pomoć...a ne živcira te Putinova agresivna politika koja traje od genocida u Čečeniji, napada na Gruziju, trovanja ukrajinskog predsjednika Juščenka, pokušajima državnih udara u Ukrajini, otimanju Krima, pokretanju rata u Donbasu, intervenciji i neselektivnom bombardiranju po Siriji, intrevenciji po Libiji, pa slanja putinove pretorijanske garde naci Wagnerovaca da ureduju po Africi i na koncu svirepoj agresiji na Ukrajinu, koja je već do sada proizvela 10 milijuna izbjeglica i prognanika.
Dobro je Regan rekao da se radi o Carstvu Zla.
Jel Regan bio mason?
-
Moze vam se svidjati Zelenski ili ne radi pretjerivanja ili sta vec, ali on se bori za svoju zemlju u kojoj ginu ljudi, prijatelji, rodbina, tu ne postoji pretjerivanje u zastiti tih interesa, jer za njega tu nema srama ni kalkulacije pred vrijednoscu zivota svojih sunarodnjaka, svako drugacije negativno okarakteriziranje njegovog medijskog PR-a je licemjerno, covjek radi koliko moze jer zna da sam ne moze, usotalom da ne radi toliko koliko radi ne bi ni dobio tako brzu reakciju i pomoc i svaka mu cast na tome jer covjek se bori svim snagama, da zapad nije prepoznao jedinstvo i stav nebi tako olako i brzo se upletao budimo realni, a na zapadu je da ocijeni koliko zeli se uplesti.
Naivno od Vas kolega. Djelujete mi inače dublji u razmišljanjima. Vidi se da nemate nikakvog političkog iskustva. Da samo znate kakva je konkurencija za minimum utjecaja unutar naših političkih stranaka.. poklali bi se među sobom doslovno.. Fizička razračunavanja, svašta... HDZ najbolji primjer... i to oko nekih nebitnih 'dužnosti', tipa gradske četvrti i slično. U stanju su zadavit nekog da uđu u nadzorne odbore javnih poduzeća kako bi dobili po 300kn ekstra mjesečno na svoje plaćice.. A u elitnoj politici? Tko to mora bit da dođe u poziciju da uopće bude kandidat za predsjednika jedne zemlje od preko 40 milijuna ljudi, površine Teksasa? Zar nema nikog kvalificiranijeg od tolikih milijuna nota bene etničkih Ukrajinaca(Sv. Zelensky to nije, nego je Židov iz Ukrajine)? 'Sluga naroda' je možda i single greatest accomplishment in CIA history! Koja je to moć čovječe? Da možeš instalirati svog u tako velikoj državi... Zastrašujuće.. Daleko više nego ikoja ruska 'zalutala' aviobomba i 'slučajni' požar u hrvatskom veleposlanstvu u Beogradu...
Kakva to snaga stoji iza tog mangupa da je uopće došao u poziciju da bude kandidat?
Navodno da je stasao ( došao u javnost) kroz seriju humorističnih emisija kod ovog čovjeka na privatnoj televiziji. Nešto tipa kako se radi u Hollywoodu..
Ihor Kolomoyskyi - Wikipediaen.wikipedia.org -
Zelensky objektivno nije uzrokovao ništa, čak ni sada. Jedino s glupostima koje drobi, dolijevajući ulje na vatru ide mnogima na jetra, ali samo malobrojni od njih imaju hrabrosti to reći. On je lutka na koncima, ništa drugo. Viđeno već stotinu puta. Znao je s kime ima posla, ali se preračunao oko agresije, kao i njegovi sizereni. Oni su uvidjeli što se sprema, upozoravali ga, a on ništa. Sad civilima gura oružje u ruke, zabranjuje napuštanje države muškarcima od 18-60, zabranjuje jedanaest ili koliko opozicijskih stranaka(?!), uvodi državnu kontrolu medija, pušta kriminalce iz zatvora.. A prije cijele ove svinjarije je bio notorno korumpiran, kao i cijela ekipa oko njega. Takvima poput njega povijest naprosto ne pridaje dovoljno zasluge. Često ih i Ameri u svojim filmovima prikazuju kao neke sidekickove 'pravim' sicilijanskim mafijašima, uz izuzetak 'Once upon a time in America'...
Meyer Lansky prikazan kao neki Robin od Batmana Luckyja Luciana, a u stvarnosti je bio sasvim ravnopravan partner. Tu su u bili i Rothstein u New Yorku(obožavam Boardwalk Empire) pa Bugsy Siegel kasnije u Vegasu - njega prikažu ko nekog manekena, Warrena Beattyja su našli da ga glumi, a lako je naći kako je lik izgledao.. Pa Mickey Cohen...
Tako i Zelensky ima svoju korupciju, a mediji ga uzdižu kao heroja.. Pukovnik MacGregor je prer koji tjedan u Americi rekao da je lik puppet i da ne vidi ništa herojski u njegovim potezima te da neutralnost uopće nije loša stvar. Zelensky svima nabija osjećaj krivnje da ne rade dovoljno da im pomognu, a Ukrajina dobiva međunarodnu podršku bez presedana i da se razumijemo - treba im pomoći, narodu Ukrajine. Prikazivanje njega kao heroja je nešto što treba kao kravi sedlo. To svima vrijeđa inteligenciju jer je upravo zbog njegovih poteza situacija ovoliko teška i uz sva nebrojena upozorenja Amerike da će ih Rusija napasti nakon Olimpijskih igara, on se pravio lud, sve je 'smirivao'... Oke, sve pet tako na van. Ali morao je djelovati kad se kamere ugase, a nije djelovao. CNNov novinar ga pita osjeća li se odgovornim da je ostavio zemlju nespremnom za rat, frajer se rasplače. Kakav heroj e...
Potpuna i čista analiza, a onima sa crno bijelim naočalama nema pomoći!
-
Evo jos malo zanimljivosti
Kremlj: Abramovič imao ulogu u pregovorima s UkrajinomLONDON - Kremlj je priopćio u četvrtak da je ruski milijarder Roman Abramovič odigrao ulogu u mirovnim pregovorima između Rusije i Ukrajine na samom početku,…seebiz.eu -
-
Sto ljudi, sto ćudi.
Treba jednostavno prihvatiti da ne žele svi slobodnu Ukrajinu, kao ni što nisu željeli ni slobodnu Hrvatsku.
Prođe me jeza na samu pomisao da smo još u staroj državi sa Vučićem na čelu.
Potezalo su tu pitanje zašto mi nismo imali pomoć koju Ukrajina ima danas.
Zato što je Jugoslavija bila međunarodno priznata zemlja, relativno pouzdan partner u smislu blokovske podjele.
Budimo realni, nitko nije želio raspad Jugoslavije, osim Slovenaca i Hrvata. I to je OK.
Ostali su u početku gledali na to sve kao građanski rat. I taj pogled je OK.
Ali razvoj situacije je ipak presudio u našu korist. Percepcija se ne mjenja preko noći.
Ukrajina je ipak već 30 godina međunarodno priznata država. I kvazi nezavisna, zbog svog bogomdanom susjeda.
Napadnuta je jer se odlučila otrgnuti od željezne šake i prihvatiti europske vrijednosti koje su njihovi zapadni susjedi prihvatili prije 20 godina.
Pitajte čehe, slovake i poljake što mislie o Rusiji a što o EU.
Zato se ovaj napad i smatra napadom na EU/SAD/slobodne vrijednosti, zato imaju i imati će neograničenu pomoć.
To svi znaju jer je očito.
Ali svejedno će rusi/srbi/slaveni i dalje biti zasljepljeni pravoslavnom/slavenskom mantrom da ih zapad mrzi i vrednuje kao crno pod noktom.
Realno, ako ćeš tako na zapad, sa tim mentalitetom/stavom i samopouzdanjem...drugo i ne zaslužuješ.
Ostavite se stava da smo mi slaveni manje vrijedni od germana, pa vas možda budu i poštovali.
-
Žena bivšeg ukrajinskog zastupnika uhvaćena na granici s 30 milijuna dolara?UKRAJINSKI mediji pišu da je ilegalno prenosila novac preko granice.www.index.hr
Za siću se riješio žene na nekoliko godina !!
-
Samo je pitanje trenutka kada će se netko iz srednjoazijskih stanova ili Kavkazu poželjeti konačno obračunati sa Rusijom. Ruse realno nitko od susjeda ne voli, dapače svi ih preziru i to s pravom.
Ruski pristup me podsjeća na Srbe prije 30 godina. "Mi smo bogom-dani, a ugoroženi smo, zbog toga trebamo u osvajačke pohode, suđeno nam je da budemo veliki....." Ako neki narodi, oni "drugorazredni", u okruženju izgube živce i iskoriste gužvu, tek to bi bio cirkus.
Kopirali od Amera, ništa novo. Sila je sila!
-
Sve ove filozofsko političke rasprave su zapravo spam kad se tema zove:
Utjecaj i posljedice rata u Ukrajini na tržišta kapitala
Rusko tržište kapitala otvorilo u plusu nakon mjesec dana suspenzije
Moscow’s stock market has rallied after share trading resumed for the first time since being suspended when the Ukraine invasion began nearly a month ago, although the US dismissed Thursday’s limited reopening as a “charade”...
Reports earlier this month that Russia planned to channel up to 1tn roubles (£7.7bn) from its national wealth fund to buy stocks could also have encouraged buying.
Zanimljivo je kako čak i službena Moskva brine više o svom tržištu kapitala za razliku od Hrvatske, makar kroz potemkinova sela 😳
Stranci ne smiju prodavati dionice+ ukinuli su short.
Dead cat bounce.
Za koji dan sljedi novi potop i prekid trgovanja.
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…ra/2349221.aspx
Za siću se riješio žene na nekoliko godina !!
Koliko moraš imati $$$$ da bi ovoliko $$$$$ nosio u torbama to mi nije baš jasno
-
Priča se po kuloarima da su dron poslan u ZG lansirali Ukrajinci da napadnu i unište zgradu mrskog im FSB-a. Čuli su da ima jedna takva i u ZG, samo im nisu objasnili da je FSB u ZG - Fakultet Strojarstva i Brodogradnje. Sorry Croatia, Kisses from Ucraine.
-
Kopirali od Amera, ništa novo. Sila je sila!
Najjače je kad pitaju one američke marince koji im je cilj itd. pa kažu "I'm here to defend my country!"
Rusi su im nakon 9/11 ponudili bilo kakvu pomoć u borbi protiv terorizma. To su obilato iskoristili i tražili pristup preko njihove polunapuštene vojne služnosti u Tadžikistanu. Dvanaest godina su od tamo izvodili operacije i logistiku prema Afganistanu. Negdje do 2013. Tih zadnjih godina su bila 'arapska proljeća' i kulminiralo je s majdanskim snajperistima pa je pukla ljubav Amerike i Rusije...
-
Lukašeno priprijetio: Raspoređivanje zapadnih mirovnih snaga u Ukrajini značilo bi treći svjetski ratBjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko upozorio je da bi poljski prijedlog da se u Ukrajini rasporede zapadne mirovne snage, mogao izazvati treći svjetski…www.tportal.hr
ma ne radi se tu o ordenu časti i hrabrosti dioničara Adpl,imam i ja dionice ,otpisao sam ih pa što bude...stalno potkurivanje vatre ne vodi smirenju situacije,moglo je sve proći bez žrrtava dogovorom najbližih susjeda,iovako,ionako opet će morati sjesti za stol i dogovoriti jamstva koja su obečana Rusiji od raspada SSSR,pa ne treba Nato u svako dvorište,ne vidim smisao toga osim izazivanja i provociranja..sjetimo se kad je SSSR išao nuklearno -turistički na Kubu kako su Amri reagirali...ma nije sve crno-bijelo..ako se ne dogovore,WW3,dionice Adpl nedam i nosim ih u atomsko sklonište..
-
Da zelenski nije bio zelen mogao je urlati da ne zeli u nato a sve ostalo po planu i u tom smjeru.
Ludi vladimir bi mozda i tada nasao izgovor a ovako mu se zeleni sam servirao.
Kasno je sada plakati.
Najvise sto se sada moze uciniti je kinu sve glasnije prokazivati kao drzavu koja nije protiv genocida i agresije na ukrajinu i nevladinim arganizacijama propagirati tihi bojkot kineske robe.
To bi trebao svaki moralno ispravan stanovnik planete poceti i sam provoditi bez vanjskih instrukcija.
Kada do kine dode ta poruka pritisnut ce ruse na pregovore.
Da vecina ljudi nije licemjerna i da se 10 dana suzdrzi od kupovine kineske robe rat bi brzo stao i poceli bi pregovori.
Uz kinu i indija se veseli jeftinoj kupnji ruske nafte i ugljena👎
Zasto nitko javno ne proziva te ratne profitere na genocidu?
Sada bi se time spasavali zivoti, koga briga za prozivanje kada rat zavrsi?
Samo kina moze brzo zavrsiti rat ili da ruski narod sam svrgne diktatora.
Svaki pokusaj zapada bi ujedinio ruse ili zblizio ruse i kineze.
-
Da zelenski nije bio zelen mogao je urlati da ne zeli u nato a sve ostalo po planu i u tom smjeru.
Ludi vladimir bi mozda i tada nasao izgovor a ovako mu se zeleni sam servirao.
Kasno je sada plakati.
Najvise sto se sada moze uciniti je kinu sve glasnije prokazivati kao drzavu koja nije protiv genocida i agresije na ukrajinu i nevladinim arganizacijama propagirati tihi bojkot kineske robe.
To bi trebao svaki moralno ispravan stanovnik planete poceti i sam provoditi bez vanjskih instrukcija.
Kada do kine dode ta poruka pritisnut ce ruse na pregovore.
Samo kina moze brzo zavrsiti rat ili ruski narod da svrgne diktatora.
Svaki pokusaj zapada bi ujedinio ruse ili zblizio ruse i kineze.
Putin nije 2014. aneksirao Krim i Donbas zbog straha od širenja NATO-a.
Nije ni ova daljna invazija zbog NATO-a.
To nije argumet za ovaj rat.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k