1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

• brajakica
  • February 12, 2022 at 7:32 PM
  • Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • March 16, 2022 at 11:39 AM
    • #1,401
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Slazem se sa time. Nemam ja problem priznati niti da je mali postotak zena u vrhu znanosti ili businessa. Vecina ih radi neki bezvezni posao u administraciji. I cak bi bile i vrednije kao majke i kucanice za drustvo.

Ja se samo protivim generalizirajucem omalovazavanju zena jer su pojedine itekako puno doprinijele upravo u razvoju puno podrucja.

A i zene omalovazavaju uglavnom muskarci koji su slabije sigurni u sebe.

A protiv sam bilo kakvog nasilja u obitelji.

Kolegice ne znam o čemu pričate??? 70% sudstva, državne uprave, školstva, zdravstva, bankarskog sektora, te fakultetskih polaznika su žene...ja vidim da se žene favorizira, a muškarce diskriminira i to direktno kroz zakonodavstvo, imate stotine zakona koji favoriziraju žene.

Čak je i gospođa Selak-Rasputić ( koja je feministička ikona sa desna) primijetila da 80% žrtava ubojstva i samoubojstava su muškarci, 80% slučajeva alkoholizma i narkomanije su muškarci, 90% nesreći na radu su žrtve muškarci, da muškarci žive 7 godina kraće, 50 % obiteljskog nasilja su žrtve muškarci, a da se samo priča o ženama kao žrtvama i muškarce totalno ignorira, kao da ne postoje. Što je to ako ne sistematsko omalovažavanje, zapravo to je odavno prešlo iz faze omalovažavanja i prešlo u fazu dehumanizacije.

Ukratko živimo u društvu u kojemu je život muškarca bezvrijedan, na malo većoj razini od kućnih ljubimaca, stoga molim vas nemojte više govorit da netko žene omalovažava!

EDIT: I da 90% muškaraca i žena radi neki bezvezni posao, to se zove realnost!

Display More

Te bezvezne poslove je izmislila drzava i na ta birokratska mjesta uglavnom zaposlila zene. Diskriminacija ili ne.

Ne slazem se ni sa kakvim feministkinjama pa ni sa Selakicom.

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    671
    • March 16, 2022 at 11:47 AM
    • #1,402
    Quote from zlocesti

Kolosalno ubijate vrijeme :S

Ajde isto dobro.

Bilo bi dobro da uz to malo grickaju erikson, i žene i muškarci. Ima za sviju.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 16, 2022 at 11:56 AM
    • #1,403
    Quote from Marielena

Te bezvezne poslove je izmislila drzava i na ta birokratska mjesta uglavnom zaposlila zene. Diskriminacija ili ne.

Ja ne vidim da su žene oko mene diskriminirane, dapače. Ja smatram da tu priču o ravnopravnosti treba završiti, ravnopravnost je postignuta, dapače otišla je i jako u borbu za privilegije, svaka daljnja priča o tome unosi samo razdor i pravi štetu u M-Ž odnosima. NGO udruge koje se time bave su sami sebi postale svrha i njima je jedinima u interesu da se stvaraju tenzije i dalje o tome priča.

Poslovi su takvi kolegice, dosadni, realnost je obično dosadna. Ne znam zašto smatrate državne poslovne bezveznim...što je alternativa bauštela, nosit tacnu ili pravit sobe u hotelu???

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 16, 2022 at 11:59 AM
    • #1,404
    Quote from Marielena
    Quote from Moller
    […]

Recimo programiranje je izmislila zena, a danas ima malo programerki.

u to uopće ne sumnjam, znam dosta muškaraca, poglavito mlađe generacija, koji upravo tako izgledaju, a za ove koji još ne, vjerojatno im žene još nisu završile tečaj :)

• Meri
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    671
    • March 16, 2022 at 12:02 PM
    • #1,405
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Ja ne vidim da žene oko mene diskriminirane, dapače. Ja smatra da tu priču o ravnopravnosti treba završiti, ravnopravnost je postignuta, dapače otišla je i jako u borbu za privilegije, svaka daljnja priča o tome unosi samo razdor i samo pravi štetu. NGO udruge koje se time bave su sami sebi postale svrha i njima je jedinima u interesu da se stvaraju tenzije.

Poslovi su takvi kolegice, dosadni, realnost je obično dosadna. Ne znam zašto smatrate državne poslovne bezveznim...što je alternativa bauštela, nosit tacnu ili pravit sobe u hotelu???

Žena neka ne bude žena.

Muškarac neka ne bude muškarac.

Obitelj neka ne bude obitelj.

Gdje će se tada jadna duša skriti da napuni baterije za život u svijetu?

Treba ostati bauljajuća jedinka totalno posložna sustavu.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • March 16, 2022 at 12:13 PM
    • #1,406

Sažetak tržišta > DAX

14.350,30+433,03 (3,11 %)

danas

Ode DAX izgleda da je dogovor sve bliže....

Iz Kremlja ponudili kompromis za okončanje rata: ‘Ukrajina bi trebala biti kao Austrija‘
    Ključne događaje 21. dana ruske invazije na Ukrajinu pratimo iz minute u minutu
    www.jutarnji.hr
  • Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • March 16, 2022 at 12:16 PM
    • #1,407
    Quote from tin

Sažetak tržišta > DAX

danas

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…strija-15170781

kada na tome bude pečat, Dax će ići 10% u danu, a mi 1-1,5%

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • March 16, 2022 at 12:26 PM
    • #1,408
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Ja ne vidim da su žene oko mene diskriminirane, dapače. Ja smatram da tu priču o ravnopravnosti treba završiti, ravnopravnost je postignuta, dapače otišla je i jako u borbu za privilegije, svaka daljnja priča o tome unosi samo razdor i pravi štetu u M-Ž odnosima. NGO udruge koje se time bave su sami sebi postale svrha i njima je jedinima u interesu da se stvaraju tenzije i dalje o tome priča.

Drzavnu birokraciju bi efikasno zamijenio kompjuter.

Nekada nije tako veliki postotak ljudi radio u birokraciji.

Pa da, radili su korisnije poslove. Uzgajali hranu, odgajali djecu itd.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 16, 2022 at 12:26 PM
    • #1,409
    Quote from tin

Sažetak tržišta > DAX

danas

https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…strija-15170781

Već sam bio pisao, pusite što netko govori, bitno je što radi...

Najveći energetski koncern u Njemačkoj, E.ON, najavio je prestanak otkupa prirodnog plina od ruskih tvrtki, prenosi ruski Tass.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 16, 2022 at 12:30 PM
    • #1,410

Jedna stvar je apsolutno sigurna - svakim danom je rat bliže kraju.

U stvarnosti je to opet stvar ekonomije. Rusima se žuri osvojiti što više prije rasputice i nezgodne činjenice da im logistika ne funkcionira jer realno nije planirala da će "radovi" tako dugo trajati i koštati tako puno.

Ukrajinci kako god bili u lošoj poziciji su zapravo u boljoj jer imaju čitav niz faktora na svojoj strani i uz uvjet da izdrže ne mogu ovo na dulji rok izgubiti. A u Rusiji i izvan ima jako puno kapitala i kapitalaca koji nisu zadovoljnim onim što Putin radi i ako izostavimo mase paralizirane naštimanim vijestima ima ih jako puno koji sada sve otvorenije misle - Prika nismo se tako dogovorili. Malo po malo - kad to sve sjedne na svoje mjesto sjesti će i prvi provedivi dogovori.

Loša stvar u svemu tome - svijet i dalje neće biti bolje mjesto za živjeti i ostali problemi koji su sada zanemareni će opet udarati u temelje ove civilizacije. Valja nam s time živjeti i tome se prilagoditi.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 16, 2022 at 12:58 PM
    • #1,411

Ukupno 13 aligatora je uništeno na aeodromu kod Kersona...je razbijaju Ruse ^^

Eliot Higgins on Twitter
    “March 15th and March 16th satellite imagery via @Planet shows 5 additional destroyed aircraft (marked in red), 3 aircraft that appear absent (green), and a…
    twitter.com
  • nik07aos
    Student
    Reakcija primljeno
    297
    • March 16, 2022 at 1:43 PM
    • #1,412

Sudeći po vijestima koje pristižu čini se da su se pregovori između Rusije i Ukrajine intenzivirali, bilo bi veoma dobro kad bi recimo do kraja tjedna postigli barem neku vrstu kompromisa.

Nadam se da će Zelenski doći pameti i forsirati postizanje primirja a ne da svaki dan vrši pristisak na EU i NATO s nekim nebuloznim zahtjevima. Očito je da je pod velikim stresom, a čovjek pod stresom može napraviti gadne greške.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • March 16, 2022 at 2:16 PM
    • #1,413
    Quote from Marielena
    Quote from Marin83

Nitko žene ne omalovažava, nego vas stvarnost demantira(ja samo tu stvarnost prenosim na papir)...ako nisi sposoban otići na front i tamo boraviti par mjeseci (bez ikakvih privilegija) ,nemaš što raditi kao djelatna vojna osoba...

Da, zato i ovi nasi facebook ratnici radije traze rusofile po internetu :)

A zene ne treba generalizirati. Pitajte hosovce da li su zene losi ratnici.

Zene su u 2ww bili piloti u Crvenoj armiji koje su isle u misije spasavanja u koje muskarci nisu zeljeli ici tj letiti. Kod zene je hrabrost proporcionalna jacini empatije i to se koristi. Zene nisu sklone jurisanju po frontu i osvajanju teritorija, ali su sklone vrlo odvaznim akcijama u pruzanju pomoci.

• renchi
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,231
    • March 16, 2022 at 2:52 PM
    • #1,414
    Quote from verdi

ne znam koliko godina imaš i kakve si škole išao ali bi ti preporučio da proučiš zlatno doba islama i njihov doprinos spašavanja antičkog nasljeđa i kulture. matematiku su smislili amerikanci pa se po njima i brojevi zovu. što se tiče ekologije u prevozu to ćeš osjetiti puno brže nego što se nadaš. to ti je ono kad hodaš pješke ili na biciklu. neće više biti nafte za šareni papir. arapi će koristiti svoju, rusi svoju, englezi svoju, nijemci i talijani isto svoju. tko bude imao višak čak će ga i prodavati kome poželi i za šta poželi. ja ne znam je li ima išta lakše zamisliti nego taj napredni svijet bez nafte, plina, urana i ugljena.

Nema lakse to zamisliti. Vidjeti poucak iz Brazila te vozila na etilni alkohol. Vozila na vodik su takodjer izgledne opcije.

Tehnologije su spremne. Neke su u sirokoj upotrebi. Poucak Brazil. Poucak Korea i fuzija. Za sada je nafta jeftinija, cak je i kupovina nafte nesto poput supstitucijske terapije ovisnika. Da izbjegnes narkomansko kriminalno ponasanje i zastitis sebe, dezava ih drogira na racun poreznih ovisnika heptanonom. Da izbjegnes divljanja poput ovog u Ukrajini jos uvojek koristis plin i naftu. Ali...

.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 16, 2022 at 2:56 PM
    • #1,415

nemjerljiv je doprinos žena u pobjedi protiv fašizma u svim aspektima. pozadina bez njih nebi ni postojala. primjer one jadne vezistkinje koju su nacisti strašno mučili pa nije odala šifre, ona snajperiskinja koja je poslije rata išla i u ameriku i bila tamo heroina. itd. i td. svatko tko voli avione zna za noćne vještice.

Sovjetske noćne vještice letjele su na 'šivaćim mašinama'
    Neke od njih imale su preko 1000 vlastitih misija, a krasila ih je nevjerojatna hrabrost
    express.24sata.hr
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • March 16, 2022 at 3:03 PM
    • #1,416
    Quote from verdi

nemjerljiv je doprinos žena u pobjedi protiv fašizma u svim aspektima. pozadina bez njih nebi ni postojala. primjer one jadne vezistkinje koju su nacisti strašno mučili pa nije odala šifre, ona snajperiskinja koja je poslije rata išla i u ameriku i bila tamo heroina. itd. i td. svatko tko voli avione zna za noćne vještice.

https://express.24sata.hr/life/sovjetske…m-masinama-9056

Citiram iz teksta: Zapošljavanje ženskih jedinica u sovjetsku vojsku uslijedilo je nakon velikih ljudskih gubitaka na više frontova, pa su se ženska pojačanja činila kao bolja ideja od nikakvih pojačanja.

Pročitajte s.24sata.hr

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 16, 2022 at 3:19 PM
    • #1,417

Ukrajinski problem je iznenađenje koji je poremetio sve i ubrzao rast inflacije i razvoj svjetske ekonomske krize. Otprilike isto kao i oni tornado-bujični "napadi" na EU prošle godine koji su iznenadno i neočekivano djelove naselja i infrastrukture uništili u trenu. No prolaskom krize uvijek slijedi oporavak i ubrzano zacjeljivanje rana tako da će se odmah pokrenuti i aktivnosti za obnovu uništenog. A ima jako puno toga što već sada treba obnavljati.

Teoretski ako bi došlo do stvarne smjene režima u Rusiji to bi moglo biti jako dobro jer bi onda bilo otvoreno i riješeno mnogo toga što je sada totalno zaštekano. Kina bi primjerice dobila jasan signal da im se ne isplati kockati s osvajanjem Tajvana, pa bi se vratili diplomatskom rješavanju trgovinskih prijepora. Rusija bi se mogla ponovno integrirati u svjetsku ekonomiju, Ukrajina bi bila veliko gradilište na kojem će biti brdo posla, a cijene energenata bi došle na razumne vrijednosti, automatski gaseći inflatorne pritiske. Prijetnja svjetskim ratom bi bila riješena na neko vrijeme jer je ova kriza pokazala jasno kako to izgleda loše i bez globalne vojne opcije. A rat je uvijek produžetak diplomacije. Dakle same pozitivne stvari.

Sve ovo bi se moglo riješiti da se ukloni onaj "zaštekani brod" u Kremlju koji sve to sada još uvijek drži u dramatičnoj neizvjesnosti od moguće propasti čitave civilizacije. Ovakvu priču ne bi smislio ni autor James Bond-a ili nemoguće misije. Dokaz kako stvarnost može biti luđa od fikcije.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • March 16, 2022 at 3:35 PM
    • #1,418

Ne znam da li primjećujete taj paradoks koji se i ovdje jasno manifestira da svatko vidi ono što želi vidjeti i iz njegove perspektive se to čini kao kompletna istina. U tome leži i problem Putina koji u svojoj glavi ima savršeno opravdanje da je to što radi ispravno kao što to iz svoje perspektive vidi Zelenski i općenito bilo tko tko stoji iza bilo kojeg problema kojeg kao ljudi imamo.

Ono što je stvarnost je da je istina jedna, ali ima puno lica ovisno iz koje perspektive je gledate - slično onoj priči kada su dali nekolicini ljudi zavezanih očiju da opipaju slona i opišu kako izgleda cijeli slon po njihovim zapažanjima - svatko je imao svoju priču ovisno s koje strane slona je bio - jedan je opipao surlu, drugi nogu, treći uho, četvrti trup itd. Problem nastaje onda kada imamo uvid u djelić istine, ali naš mozak da bi mogao funkcionirati ostatak doslovno izmisli iz ničega i uvjeri nas da je to cijela istina. A kada to još svedemo na generalizacije tipa npr. svi Ukrajinci su nacisti itd - e onda imamo recept za katastrofu.

Naša vlastita uvjerenja su prokletno nezgodna kad vjerujemo u nešto što nije sasvim točno, a mislimo da je. Npr kad idete pretjecati uvjereni da s druge strane nema auta u koji se možete zabiti, a to nije istina. Ouch.

• verdi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,668
    • March 16, 2022 at 3:35 PM
    • #1,419
    Quote from renchi
    Quote from verdi

ne znam koliko godina imaš i kakve si škole išao ali bi ti preporučio da proučiš zlatno doba islama i njihov doprinos spašavanja antičkog nasljeđa i kulture. matematiku su smislili amerikanci pa se po njima i brojevi zovu. što se tiče ekologije u prevozu to ćeš osjetiti puno brže nego što se nadaš. to ti je ono kad hodaš pješke ili na biciklu. neće više biti nafte za šareni papir. arapi će koristiti svoju, rusi svoju, englezi svoju, nijemci i talijani isto svoju. tko bude imao višak čak će ga i prodavati kome poželi i za šta poželi. ja ne znam je li ima išta lakše zamisliti nego taj napredni svijet bez nafte, plina, urana i ugljena.

Nema lakse to zamisliti. Vidjeti poucak iz Brazila te vozila na etilni alkohol. Vozila na vodik su takodjer izgledne opcije.

Tehnologije su spremne. Neke su u sirokoj upotrebi. Poucak Brazil. Poucak Korea i fuzija. Za sada je nafta jeftinija, cak je i kupovina nafte nesto poput supstitucijske terapije ovisnika. Da izbjegnes narkomansko kriminalno ponasanje i zastitis sebe, dezava ih drogira na racun poreznih ovisnika heptanonom. Da izbjegnes divljanja poput ovog u Ukrajini jos uvojek koristis plin i naftu. Ali...

.

kriva paralela. metadon ti prošljaka za pola sata bez obzira koliko dugo si ovisan. ovisnost o nafti je 100 godišnja i nema brze supstitucije. dok se ona implementira ovisnik je pokojni. već vidim v. britaniju kako piči na etil. usporedi red brojeva i jasno ti je da je to nemoguće. rusi imaju u planu koristiti naftu dok god je ima i zadnju litru će oni potrošiti. šta će drugi to nije njihov problem.

• tin
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,610
    • March 16, 2022 at 3:38 PM
    • #1,420

Sažetak tržišta > DAX

14.473,69+556,42 (4,00 %)

danas

Odeee DAX...

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      494k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:36 AM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Meri

May 29, 2025 at 10:36 AM
    1. Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora 2

• imavrek
      • May 13, 2025 at 11:47 AM
      • Stručne rasprave
      • imavrek
      • May 29, 2025 at 10:24 AM
    2. Odgovora
      2
      Pregleda
      436
      2
    3. imavrek

May 29, 2025 at 10:24 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji May 29, 2025 at 9:38 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 28, 2025 at 2:00 PM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Tags

• Rat
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt