Politika - općenito

• Kako je Hrvatska iznenadila agenciju Fitch: Rezultat je najbolji kreditni rejting u povijesti, ali što to zapravo znači?

Kako je Hrvatska iznenadila agenciju Fitch: Rezultat je najbolji kreditni rejting u povijesti, ali što to zapravo znači?
    Agencija Fitch podigla je u petak kreditni rejting Hrvatske za jednu razinu, iz 'BBB-' na 'BBB', uz pozitivne izglede, ističući napredak u pripremama za…
    dnevnik.hr

• Kako je Hrvatska iznenadila agenciju Fitch: Rezultat je najbolji kreditni rejting u povijesti, ali što to zapravo znači?

https://dnevnik.hr/vijesti/hrv…k&itm_campaign=Naslovnica

Ne znam, samo na glas razmišljam, ima li kakve veze rejting s dobrim poslovanjem u državi ili s prisilom na cijepljenje od strane države. Ako nastave s tim ne bih me začudilo da u slijedećoj objavi budemo još razinu više dobili.

https://dnevnik.hr/vijesti/hrv…k&itm_campaign=Naslovnica

Ne znam, samo na glas razmišljam, ima li kakve veze rejting s dobrim poslovanjem u državi ili s prisilom na cijepljenje od strane države. Ako nastave s tim ne bih me začudilo da u slijedećoj objavi budemo još razinu više dobili.

Opet ću malo bijes forumaša izazvati, ali slobodan sam izraziti mišljenje da je ipak ova recentna vlast kudikamo ozbiljnije od ičega što smo do sad imali u 30 godina nezavisnosti. Čak i uz sve afere ministara i kohabitaciju s pokojnim banditićem.

• Ne znam, samo na glas razmišljam, ima li kakve veze rejting s dobrim poslovanjem u državi ili s prisilom na cijepljenje od strane države. Ako nastave s tim ne bih me začudilo da u slijedećoj objavi budemo još razinu više dobili.

Opet ću malo bijes forumaša izazvati, ali slobodan sam izraziti mišljenje da je ipak ova recentna vlast kudikamo ozbiljnije od ičega što smo do sad imali u 30 godina nezavisnosti. Čak i uz sve afere ministara i kohabitaciju s pokojnim banditićem.

Vole primati darove, kao mercedes-benz aute i voziti se na jahtama prijatelja, ali su bar sposobni, to je istina :thumbup:.

Ah da, zaboravio sam prenamjene zemljišta i kuće za iznajmljivanje na Braču, ne možeš se svega odmah sjetiti 8o.

Jel zna tko jel to uopće protuzakonito, jer nisam vidio nikakav postupak u vezi tih prenamjena..

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Ne znam, samo na glas razmišljam, ima li kakve veze rejting s dobrim poslovanjem u državi ili s prisilom na cijepljenje od strane države. Ako nastave s tim ne bih me začudilo da u slijedećoj objavi budemo još razinu više dobili.

Definitivno najbolja vlast u zadnjih 30 godina, od ulaganja u ceste i željeznicu, do ulaganja u luke na Jadranu, izgradnji kanalizicijske i vodovodne mreže za cijelu RH, do sanacija odlagališta otpada i začetaka recikliranja smeća. A vidim da se i HEP pokrenuo i krenio ulagati u elektro-energetski sustav, pogotovo zelenu energiju.

Samo su u Splitu osigurali projekata u raznim fazama i to kroz EU i državno financiranje od 100% ,koliko ih nije bilo zadnjih 30godina.

A da ne govorim da je za ove vlasti izdaci za kamate na javni dug, prepolovili, sa nekih 12 milijardi kuna, na svega 6 milijardi kuna ove godine. Što je najbolje to će još padati, jer dogodine imamo masu duga refinancirati, i to duga sa godišnjom kamatom od 5-7%, tako da ovo povećanje kreditnog rejtinga nam je došlo kao naručeno.

Inače nesuđeni gradonačelnik Splita Vice Mihanović kojeg se toliko pljuvalo zadnjih mjeseci,koji je ravnatelj Lučke uprave Split, je za svoju ustanovu osigurao EU financiranje čak za 3 projekta:

-izgradnju ribarske luke Brižine u Kaštelima

-izgradnju nove istočne rive u Gradskoj luci

-te osigurao izgradnju novog međunarodnog putničkog terminala u gradskoj luci također.

• Kolega, sve to što ste nabrojali nam je dalo članstvo u EU i europski novac, a oni koji su bili protiv članstva u EU su naglo utihnuli.

Ah da, Sinčić je u EU parlamentu i rasturio je stranku zbog te pozicije, a bio je protiv pristupanja, pa sada od te iste EU prima prima

plaću preko 10 000 Eur mjesečno.

Da, da, to su sad puno ozbiljniji i perfidniji predstavnici narodne vlasti što je razvidno iz činjenice da svu tu korupciju, kriminal , afere otkriivaju iskljucivo novinari, a stručnjaci u Dorhu, Uskoku, Pnuskoku ......unatoč “ nadljudskim naporima “ nisu u stanju nositi se s tom ozbiljnijom recentnom vlašću i njihovim marifetlucima, pravosuđe ni ne treba spominjati.

Ali mi smo narod koji upravo takvu vlast i zaslužuje. Evo, svježi primjer u Međimurskoj županiji gdje se zbog primanja mita posrnuli župan ponovno kandidira jer eto, desetak tisuća građana daje mu bezrezervnu podršku na Facebooku za ponovnu kandidaturu.

I bit će sigurno ponovno izabran nakon sto je priznao primanje mita i odstupio s funkcije.

Fakat, nevjerojatan narod, ne vjeruje ni čovjeku kad prizna kazneno djelo .

• Opet ću malo bijes forumaša izazvati, ali slobodan sam izraziti mišljenje da je ipak ova recentna vlast kudikamo ozbiljnije od ičega što smo do sad imali u 30 godina nezavisnosti. Čak i uz sve afere ministara i kohabitaciju s pokojnim banditićem.

Da, da, to su sad puno ozbiljniji i perfidniji predstavnici narodne vlasti što je razvidno iz činjenice da svu tu korupciju, kriminal , afere otkriivaju iskljucivo novinari, a stručnjaci u Dorhu, Uskoku, Pnuskoku ......unatoč “ nadljudskim naporima “ nisu u stanju nositi se s tom ozbiljnijom recentnom vlašću i njihovim marifetlucima, pravosuđe ni ne treba spominjati.

Ali mi smo narod koji upravo takvu vlast i zaslužuje. Evo, svježi primjer u Međimurskoj županiji gdje se zbog primanja mita posrnuli župan ponovno kandidira jer eto, desetak tisuća građana daje mu bezrezervnu podršku na Facebooku za ponovnu kandidaturu.

I bit će sigurno ponovno izabran nakon sto je priznao primanje mita i odstupio s funkcije.

Fakat, nevjerojatan narod, ne vjeruje ni čovjeku kad prizna kazneno djelo .

Ne trebamo biti prestrogi prema "našim" ljudima (radi se o "samo" 10 000 kn koje su eto nekako otkrili), evo npr.

i Elon uvaljuje dionice TSLA svojim sljedbenicima, a oni ga još lajkaju jer radi neke rakete i neznamnijašta. Ljudi su

takvi svugdje, tj. ovce (čast iznimkama), ne samo kod nas, a međimurska županija je koliko znam jedna od najrazvijenijih,

koliko znam uz možda Istarsku i Grad Zagreb. Kako je tek u zaboravljenoj Slavoniji, ne usudim se ni pomisliti, to nam kolega

mitko možda može reći.

• Evo ti jedan primjer, Zračna luka Split kojoj je na čelu HDZ-ovac Lukša Novak od početka 90-tih...Zračana luka je svojom zaradom izgradila novi putnički terminal, novu pistu, novi autobusni kolodvor, ogroman parking, te su kupili susjedne kaštelanske plastenike koji su u stečaju, 260000 kvadratnih metara elitnog terena prvi red uz more.

Sad mi objasni kako to HDZ-ovac od zračne luke Split napravio zračnu luku broj jedan u državi po prometu, sve plaćaju kešom, nikakav dug,nikakvi EU fondovi, nikakve koncesije, kao vi u ZG-u??

• Kolega Marin83 , pretpostavljam da ste iz Splita i kad ste već spomenuli začetke recikliranja otpada kao nekakvo postignuće ove vlasti , slatko ste me nasmijali jer upravo sam danas čula informaciju da ste trenutno na 7% recikliranog otpada. Uljudno rečeno, strašna sramota. Moja županija je već odavno na preko 50% , mislim da je najbolja u RH.

• Nemojte me krivo shvatiti, ne kažem ja da ekipa u HDZ-u nije sposobna, već naprotiv, jako su sposobni i ovo govorim bez podsmijeha ili cinizma.

Moje osobno mišljenje je da je ministar financija Marić najbolji ministar financija u hrvatskoj povijesti i direktno je zaslužan za ovo povećanje rejtinga,

a sjećam se kako su financijski nepismeni novinari prije par godina graknuli na njega da zašto ne refinancira obveznicu po 6-7% kamata, a čovjek poslije pričao da nije spavao cjelu noć i na kraju napravio pravu stvar i sada su kamate na obveznice oko 0 ili 0,2%.

Problem je sa prikrivenom korupcijom, koje nikako da se riješe, ali Hrvatska trenutno nema alternativne stranke, koja ih može

pobijediti. Pa pogledajte samo ovu ekipu oko Tomaševića u ZG, pa ne znaju ni osnovne stvari, ljudi koji nešto znaju im se smiju,

a grad klizi u bankrot. To je kao da daš djeci da upravljaju najvećim gradom, potpuno van njihovih mogućnosti i dosadašnjeg

iskustva kao nekakvih aktivista ili nešto tako, skok iz vrtića na fakultet.

• Kolega Marin83 , pretpostavljam da ste iz Splita i kad ste već spomenuli začetke recikliranja otpada kao nekakvo postignuće ove vlasti , slatko ste me nasmijali jer upravo sam danas čula informaciju da ste trenutno na 7% recikliranog otpada. Uljudno rečeno, strašna sramota. Moja županija je već odavno na preko 50% , mislim da je najbolja u RH.

To je na ljudima, ne na vlasti...ono što je vlast mogla napraviti i što je napravila, provela 1 fazu sanacije Karepovca, retroaktivno tražili i dobili EU novce za sanaciju toga odlagališta (nakon što je bivša SDP vlast u Splitu od EU financiranja odsutala), sada kreće 2 faza bušenje plinskih bunara na odlagalištu , 3 faza je mini elektrana i prizvodnja el. energije od tih plinova, novi regionalni centar za gospodarenje otpadom u Lečevici je paprinato pi kraju, EU financiranje je neupitno.

Čistoća Split je prije par godina izgradila potpuno novi centar kraj Karepovca, do tada su bili raštrkani na par mista po Gradu. U Splitu je trenutno u raznim fazama izgradnje 4 reciklažna dvorišta, kante za razvrstavanje otpada su podjelenje u većem, dijelu grada.

U sućuračkoj kavi, je otvoren nedavno županijski reciklažni centar za odlaganje građevinskog otpada, taj otpad odmah ide u tvornicu cementa i služi u proizvodnji novog cementa.

nedavno su u Splitu krenuli po centru ukapati one polu podzemne/nadzemne kontenjere, jedan takav kontenjer minja 5 klasičnih metalnih kontenjera itd..nije da se ništa ne radi.

• Sve pet, za pohvalu što ste se konačno pokrenuli, ali sto ste radili zadnjih 30 godina. Znam da vi Dalmatinci imate onu izreku “ pomalo, pomalo...”, ali tempo vam je jaaaako spor.

I da, to je do ljudi, do ljudi koji su na vlasti.

Da li je slučajno da kod nas HDZ nikad nije bio na vlasti , a ipak lijepo napredujemo na svim poljima ?

• U Splitu ti je HDZ imao gradonačelnika od 1997 do 2017 svega 2 godine:)i igrom slučaja to su bile godine stanagcije i propadanja za Split.

Znate one procese tipa urbanizacija sela, e kod nas ti je ruralizacija grada, npr. ti sa sela tih nije 80% cijepljeno, veliki su problemi sa njima, eno ih sada mole i pale šterike na Pjaci u gradu, da ih Bog spasi od cijepiva.

• Pa pogledajte samo ovu ekipu oko Tomaševića u ZG, pa ne znaju ni osnovne stvari, ljudi koji nešto znaju im se smiju,

a grad klizi u bankrot. To je kao da daš djeci da upravljaju najvećim gradom, potpuno van njihovih mogućnosti i dosadašnjeg

iskustva kao nekakvih aktivista ili nešto tako, skok iz vrtića na fakultet.

Slično ti je i u Splitu, trenutno gradonačelnik putuje po susidstvu ,radi sebi PR za parlamentarne izbore, drži isprazne predike( koje lijepo zvuče),a dogradonačelnik ide po gradu sa metrom u ruci i svađa se sa ljudima jeli pitar od štekata 20 cm livo ili desno, te postvalja stupiće na parking pod koncesijom i prave cirkus u 22h navačer, jer je ovaj zapocesa 50 kvadrata više...umjesto da to odrađuju komunalne službe po službenoj dužnosti, a oni se bave ozbiljnim stvarima.

• Jedan, ali samo jedan mail iz afere Hotmail je dovoljan da se vidi kakav je taj ministar.

O njegovoj sposobnosti nebi, ali postenje mu bas i nije najjaca strana.

Onda ni sposobnost za tu funkciju nije uopce bitna

• ....definitivno najbolja vlada zadnjih 30 godina.... super "blago siromašnima duhom njihovo je kraljevstvo nebesko"

Ova vlada predvođena premjerom koji glumi većeg "njonju" od samog njoje, njegova neinformiranost i neznanje o kriminalnim radnjama njegovih najbližih suradnika već pomalo postaje legenda tako da očekujem da u skoroj budućnosti postane standard za ne znajne, recimo kad kažeš "plenković" svi znaju da to znači ne znam ili nisam informiran. Izbjegavanje odgovora na konkretno pitanje ili izvrtanje činjenica je sramotno. Ovo je vlada sa najviše smjenjenih ministara u 30 godina zbog "kriminalnih radnji" i sve dok su naši ministri tipa Beroš i sl. nema tog Marića koji će nam omogućit napredak. Slažem se da ministar Marić najbolje što nam se je dogodilo u ovoj vladi. Kolege koje govore o evropskim projektima trebali bi se informirat naprimjer kolko je novca ostalo i nije povučeno jer nisu spremni projekti odnosno koliko je novca propalo zbog ne činjenja.

80% posto naše krize je rezultat politike naših dosadašnjih vlada i činjenice da ni jedna od njih (vlada) ne razumije modernu ekonomiju niti je pokazivala interes za ist! Ko misli drugačije svaka mu čast ali neka se zapita što je ova vlada napravila da otvori nova radna mjesta dali je privukla barem jednog proizvođača da otvori tvornicu u Hrvatskoj umjesto u Srbiji, Mađarskoj...., kako to da sve ovako uspješni nisu u stanju uvesti red u javnoj nabavi, da nam je zravstvo pred kolapsom a dug u zdravstvu samo buja ništa nije napravljeno po tom pitanju osim malih vatrogasnih mjera kojimase ne može zaustavit isti, kraj naše Slavonije svinjetinu kupujemo u Nizoemskoj, mljeko u Sloveniji i Austriji, češnjak u Kini, pogledajte oko sebe koliko je 1kg čvaraka?

Jedino uspjeva odnosno buja birokracija i zapošljavamje preko veze odnosno članske iskaznice! Evo to su rezultati ove vlade Koje su to strukturne promjene napravljene za vrijeme trajanja mandata ove vlade pa da možemo svi skupa reć evo rade bit će bolje odnosno ovi su uspješni. Zapamtite ljudi ne bježe iz vlastite države di je "dobra vlada" i nije to "prikrivena korupcija" to je javna.

Što se tiče kreditnog rejtinga evo link za nevjerne,...jako ljepo objašnjeno da vidimo gdje smo.

• Ministar Marić odskače u grupi ministara, od komunikacije do stručnosti, ostali nisu takav kalibar. Od korektnih do smiješnih poput Grlića Radmana. Premijer je isto klasa. Ajmo reći dvoje kapitalaca, ostalo tako tako, ali i to je dovoljno da budu najbolji jer su prethodnici bili jako loši i ne manje korumpirani samo se nije smjelo ni pisat o tome niti su institucije išta radile, sada ipak prilično velike face završavaju ako ništa po istražnim zatvorima.