Kako rjesavas prijavu poreza na prodaju ETH?
Plaćanje poreza kod trgovine s kriptovalutama
-
-
-
Trguj uvijek u stablecoin parovima (USDT i slicni) - na taj nacin nikada zapravo nisi prodao kripto pa ta transakcija ni ne podlijeze oporezivanju (mijenjanje jednog kripta u drugo nije oporezivo). Nakon dvije godine si oslobodjen poreza.
-
Nemam pojma.
još sam ispod oporezivog minimuma.
-
Koliko sam skuzio prebacio je u fiat valutu, ne između raznih kripta.
To analogno na dionice znaci da direkt mjenjamo jednu dionicu za drugu nebi trebali ni prijaviti zaradu da kune nisu između 😅
-
a tko je nabavio kripto prije 1.1.2016. pa ga sad prodaje ako sam dobro skuzio ne samo da ne podliježe oporezivanju nego ne podliježe ni prijavi te prodaje
dok ovi koji su stekli kripto nakon tog datuma, a drzali dulje od 2 godine ne moraju platiti porez ali moraju prijaviti taj prihod
jesam ja to dobro?
-
a tko je nabavio kripto prije 1.1.2016. pa ga sad prodaje ako sam dobro skuzio ne samo da ne podliježe oporezivanju nego ne podliježe ni prijavi te prodaje
dok ovi koji su stekli kripto nakon tog datuma, a drzali dulje od 2 godine ne moraju platiti porez ali moraju prijaviti taj prihod
jesam ja to dobro?
Odakle ova informacija?
-
ne mogu naci gdje sam tocno procitao
Ovdje se nesto slicno spominje
Prodaja poslovnih udjela – oporezivanje i izvješćivanjeOporezivanje kapitalnih dobitaka, odnosno razlike između ugovorene prodajne cijene financijske imovine koja se otuđuje i njene nabavne vrijednosti, u sustav…www.teb.hr -
To bi onda značilo da se uvijek mora prijaviti kapitalni dobitak neovisno jel on oporeziv ili ne...???
Članak nebi uzimao kao relevantan izvor zato što je naslov "prodaja poslovnih udjela". Možda je u tom slučaju nešto specifično.
-
tako sam i zapamtio, nakon 1.1.2016. se mora sve prijaviti bez obzira na obvezu placanja poreza
Kad bacim u gugl taj datum ima masa clanaka al nikako da nadjem gdje je to bilo lijepo objasnjeno cak mislim negdje u misljenjima porezne uprave
Pa ako netko iskopa nek nalijepi link
-
Ima neka dobra duša jel ne dobivam odgovor od porezne?
Ukratko sve se odnosi na 2021.; ukupno sam kupio za 17239eura kriptovalute, isplatio sam si 19327eura. 30.12. 2020. prodao sam od toga što mi je ostalo na kriptoračunu kriptovalutu u iznosu od 5863eura i 31.12.2021. za taj iznos kupio drugu. Po mojem izračunu zarada od kriptovaluta odnosno porezna osnovica je 7951eura za 2021.
Toliko ću biti zahvalan, barem u mislima kolegi koji mi pomogne, jer mi je već muka od ovoga, želim platiti pošteno porez i da se riješim tog opterećenja što prije.
-
-
Ukratko sve se odnosi na 2021.; ukupno sam kupio za 17239eura kriptovalute, isplatio sam si 19327eura. 30.12. 2020. prodao sam od toga što mi je ostalo na kriptoračunu kriptovalutu u iznosu od 5863eura i 31.12.2021. za taj iznos kupio drugu. Po mojem izračunu zarada od kriptovaluta odnosno porezna osnovica je 7951eura za 2021.
Toliko ću biti zahvalan, barem u mislima kolegi koji mi pomogne, jer mi je već muka od ovoga, želim platiti pošteno porez i da se riješim tog opterećenja što prije.
Po meni osnovica ti je 2 088e.
Gleda se ono što si si isplatio, kad isplatiš ovaj drugi dio onda ces i na to placati, realno sutra mozes izgubiti ostatak u kriptovaluti i neces si moc isplatiti.
-
I onda si nikad ne isplatiš i nikad ne platiš poreznu obvezu?
Nakon nekoliko godina, broker kod kojeg su sredstva uvede i potrošačku karticu i počneš trošiti ta sredstva na koja nisi platio porez... jel plaćaš onda porez po svakoj transakciji koju ostvariš ili? Ili ako si odlučiš isplatiti iznos nakon 4 godine na bankovni račun u RH, plaćaš li porez onda odjednom i za koje razdoblje?Ne vidim u zakonu da piše da se primici utvđuju po glavnom bankovnom računu, jer prometujemo financijskom imovinom i na brokerskim računima.
-
Po meni osnovica ti je 2 088e.
Gleda se ono što si si isplatio, kad isplatiš ovaj drugi dio onda ces i na to placati, realno sutra mozes izgubiti ostatak u kriptovaluti i neces si moc isplatiti.
Hvala Kolega na pomoći!
međutim mislim da ovaj veći izračun koji sam ja napravio da je točan. Jel sam gledao da trgovanje kriptovalutama se tretira isto po FIFO metodi, a budući da sam realizirao 30.12. prodaju tog ostatka, zato mislim da je to točan izračuna nažalost za mene. Jedino je dobro zato što ću na temelju toga budući da sam prije 2 tjedna prodao sve što sam imao i isplatio si na račun sa minusom, ostvariti kapitalni gubitak i na temelju toga umanjiti si poreznu osnovicu za eventualnu zaradu od trgovanja dionica na ZSE.
Ali pozivam slobodno kolege neke druge, jer nisam još ništa uplatio da daju svoje mišljenje,
I da, to sam postavio upit na poreznoj na internetu jer ne znam, znači ostvario sam dobit na ZSE za prošlu godinu, i od agram brokera dobio izračun i popunio JOPPD obrazac. Budući da imam kripto porez za platiti pojma nemam dali trebam zaseban JOPPD obrazac popuniti, i dali odvojeno trebam (dvije uplatnice) uplatiti prvo jedan porez a onda drugi porez u državni proračun. Ništa nisam poduzeo još u smislu predaje JOPPD obrazca i plačanje poreza i od agram brokera, dok ne dobijem odgovor za ovo drugo.
Još jednom se zahvaljujem!
-
Nisam platio kune poreza. Ni neću. Trejdam svaki dan. I vikendom i praznikom. Dok god se može trošiti kripto na robu u realnom svijetu, nisi niti obveznik plaćanja poreza. Magic Internet Money. Dok god ne izlaziš u FIAT hebe ti se za poreznu upravu, državu i njene poreze. Cijene goriva me ne tangiraju i porez od 20% sam platio kod kupovine bilo koje robe ili usluge i spavam super. pozz
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti
September 18, 2020 at 8:28 PM - Tržišta kapitala - USA
- zlocesti