Pa to je sve normalno. Zove se SLOBODNO TRŽIŠTE.
Nitko ne pita zašto su njemački auti jeftiniji u hrvatskoj nego u njemačkoj, ili zašto su američki i njemački auti jeftiniji u kini nego na domicilnom tržištu?
Ali ono što mi nije jasno je repostanje tih članaka na ovom forumu?
To nisu članci o inflaciji, to je obični populizam. A nadam se da smo mi na ovom forumu iznad toga.
e pa ja mislim da nije normalno.
ovo je dokaz da je naše tržište stjerano u kut.
i ne, njemački automobili nisu jeftiniji u Hrvatskoj već u Njemačkoj, a američki i njemački automobili koji su jeftiniji u Kini se tamo i proizvode.
samo je kod nas skuplje ono što se kod nas i proizvodi, a šta je najgore, tome nisu krivi proizvođači već trgovci i ostali posrednici.
btw., to je dobra stara yugoslavenska ekonomska politika koja je isto mislila da bi se naši proizvodi na stranim tržištima trebali boriti cijenom, a ne kvalitetom, a svi znamo kako je to na kraju završilo, jer ni nemamo niti smo ikad imali kapacitete za masovnu proizvodnju.
usluge se bore cijenom i to je jedan od razloga zašto je IT sektoru sada kao bubregu u loju.
i ne, to nije populizam nego poduka iz financijske, povijesne i makroekonomske pismenosti.
šteta da niti jedan trgovac ne kotira na burzi pa da vidimo malo jesu li i njima marže pale kao proizvođačima.
p. s. daleko smo mi miljama od slobodnog tržišta, a primjere za to imaš na svakodnevnom koraku, jer svi, kada zapadnu u probleme, dolaze državi da ih spašava.
kod nas je samo pitanje kako će država onda taj novac preraspodijeliti da imamo dojam kao da se, tobože, svi natječemo na nekakvom "slobodnom" tržištu.
kao i šta onda krene kmečanje, ovisno o tome tko je sa sise skinut, a tako se ponašaju djeca, a ne odgovorni, pravno i poslovno sposobni građani