1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Inflacija

• zlocesti
  • August 24, 2021 at 8:35 AM
  • StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 9, 2022 at 10:28 AM
    Quote from goldfinger

Da, stvaraju se preduvijeti za veliko sra..e.

ECB je kasnio sa popuštanjem i onim poznatim Merkelinim stezanjem remena.

Sad kasne sa podizanjem.

A što možeš, kad ih guše briselske birokratske pijavice.

Svak si cuva placu i beneficije koju godinu duze i glavu na ramenu, jer tko god poduzme nesto razumno sta vec svatko zna sta treba poduzest ce bit i glavni krivac za rusenje i koji ce platit prvo pozicijom, a onda jos vjerovatno medijskim i narodnim lincom, al sami su si birali oni su doveli do ovoga.

Zeznuta su vremena, a jos nismo poceli osjecat sve posljedice jer tek se sad pocimlju preljevat poskupljenja i to nije 5%, ja ne znam ima li poskupljenja manjih od 10-20$%, a energiju ocekujemo da ce bi i znatno vise i sve vise inflacija je glavna tema, stvarno je danas rizik bit i u dionicama i u lovi, zapravo najsigurnije je bit u nezaduzenoj value dionici ukoliko jos nije se ukrcala u raketu.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 9, 2022 at 10:47 AM

Tko još nije u životu proživio periode visoke inflacije ne zna kako to u stvari izgleda.

Nema načina za pobjediti je, treba je samo preživjeti. Minimaliziranje štete, na to se svodi

Gledajući unazad, osim inflacije u staroj Jugi kada nismo znali što je valutna klauzula, i kada je rast plaća zbog inflacije sveo ratu otplate kredita na par kutija cigareta, sve drugo je dvosjekli mač

Jedan je poznat način, a i taj je bolan, je treba to moći gledati sa strane. sjesti na cash i čekati .

Ne znam ni za jednu inflaciju koja nije završila recesijom.

Kako kaže Bear- Sve će to jednom doći na moje, samo je šteta svog onog šampanjca popijenog u međuvremenu

Ima li tko kakvu drugu ideju ? Kako minimalizirati štetu ?

• NaBiduAsku
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,753
    • February 9, 2022 at 10:49 AM
    Quote from zlocesti

Ima li tko kakvu drugu ideju ? Kako minimalizirati štetu ?

to se i ja pitam već pola godine i nemam odgovor. ali ajde imamo nekretnine, dionice... pa ćemo možda to sve nekako izamortizirati.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • February 9, 2022 at 10:59 AM
    Quote from zlocesti

Nema načina za pobjediti je, treba je samo preživjeti.

Ja sam upoznao tipa koji je u inflaciji na "mjenjačkim poslovima" napravio kuću. :)

A kupnja na čekove?

Quote from zlocesti

sjesti na cash i čekati .?

U inflaciji? Sjesti na cash? :?:

Zaduži se s fiksnom kamatom do zuba!

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 9, 2022 at 11:03 AM
    Quote from etoimene
    Quote from zlocesti

Nema načina za pobjediti je, treba je samo preživjeti.

Ja sam upoznao tipa koji je u inflaciji na "mjenjačkim poslovima" napravio kuću. :)

A kupnja na čekove?

Quote from zlocesti

sjesti na cash i čekati .?

U inflaciji? Sjesti na cash? :?:

Zaduži se s fiksnom kamatom do zuba!

Display More

Ma da....pa sve preplati.

I da je inflacija 10%, malo je koliko su skupe nekretnine i dionice vani.

Jedino što nije raslo zadnjih godina je zlato, ali pitanje je kako će se zlato ponašati pored novih generacija.

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • February 9, 2022 at 11:05 AM

Gdje sam ja spominjao nekretnine i dionice? Pogotovo vani.

Osim toga tko kaže da ne mogu biti i skuplje?

Gledao sam proljetos neki auto, cca 24000, sad ni sličan ne mogu naći ni za 27000.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 9, 2022 at 11:06 AM

Divezifikacija na duzi rok u prave sektore bi sigurno pobijedila ali za to ipak trebate imat vrecu novaca koji vam nece zatrebat ili treba znat pogodit cikluse unutar toga razdoblja jer bit ce rasta i padova unutar svega toga, samo problem s dugotrajnom inflacijom je rast nezaposlenosti i vece kamate na kredite, sta znaci nije lako ako ostanete bez posla i jos vam kosarica svaki dan poskupljuje o kreditu necu ni govorit, zato unutar toga razdoblja moze biti povecano povlacenja novaca iz investicija jer jednostavno vam treba za prezivjeti.

Sta se tice love, povijesno gledajuci lova uopce nije tako lose prosla u odredjenim fazama inflacije pogledajte malo, jer postoji faza kada sve pada osim love pa onda je taj pad veci od inflacije pa zapravo u lovi ste zaradili, nema druge nego pokusat pravilno gadjat ulaze i izlaze kao i do sada ako ocete pobijedit inflaciju i nesto zaradit.

• goldfinger
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    750
    • February 9, 2022 at 11:07 AM
    Quote from etoimene

Gdje sam ja spominjao nekretnine i dionice?

Pa spominjao si zadužiti se za cash.

Što bi konkretno radio sa cashom?

• etoimene
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    642
    • February 9, 2022 at 11:11 AM

To je već teško pitanje. :)

Trenutno razmatram commodity futures, nekretninu u ZG cca 300m2 sa jedinicama za najam (1300 / m2), katamaran za čarter.

Najmanje mi je simpatična nekretnina jer se to najsporije rješava kad opali recesija. Treba dobro pogodit timing kad benefite topljenja duga prebace negativne posljedice inflacije.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • February 9, 2022 at 12:11 PM

Gledam već tjedan dana (od kad sam ga otkrio) zanimljivog lika na YT The Maverick of Wall Street  i koliko mogu (iz vlastite perspektive) razumjeti dobro, realno i vrlo ironično opisuje stanje na američkoj, ali i svjetskoj investicijskoj sceni. Očito kuži što priča i ne drži ničiju stranu nego kaže što jest.

Ne znam kad stigne to montirati jer svaki dan ima novi video, pa je up-to-date sa situacijom. Ne nagovara na ništa, ali daje svoju analizu. Očito iskusan i prošao svoje kreševo kada je kao i svi mladi i nadobudni mislio da je najpametniji na svijetu jer je u kratkom roku zaradio brdo novaca na burzi do kraha 2000 i onda sve izgubio. Naučio je svoje lekcije i sad je to sasvim druga priča.

Koliko razumijem (pojednostavljeno) po njemu je dio rješenja zaštite imovine value firme čiji proizvodi jašu na valu inflacije,a moraju se kupovati. A druga su same sirovine - commodities kojima cijene neminovno rastu dok se ova situacija ne riješi, a to ponajviše ovisi o politici FED-a koliko misli jako djelovati. Kako god tržište kapitala će to itekako osjetiti inače prijeti trajna stagflacija, a onda to više nikome neće odgovarati.

Inače što se mene osobno tiče - već kužite da nisam ekonomista niti iskusni investitor, ali imam neku životnu logiku i prošao sam brdo raznih kriza - u suštini mi do sada i nismo imali ništa nego jednu kontinuiranu krizu koja povremeno malo utihne i onda ide dalje.

Iz svega toga sam naučio nekoliko stvari kojih se držim, a to je da ne živim iznad svojih mogućnosti, imovina nije opterećena kreditima i najvažnije - ne uništavam se emotivno kad dođu teška vremena (a toga ne fali) što će reći - primaš i rješavaš kako što dolazi. Što znači ne troši se ni vrijeme ni novac na održavanje socijalnog imagea (izbjegavaju se energetski vampiri koji će vam pojesti i vrijeme i energiju), ali opet se u svemu stigne i uživati jer sam blagoslovljem time da mogu skužiti što je dobro, a što loše za mene i one s kojima dijelim životni prostor. Naravno taj blagoslov je jako skupo plaćen životnim iskustvom - ništa džabe.

Nijedna nevolja nije tu da nas uništi nego nečemu nauči - ako ste svjesni toga. Ako ne onda je i dobitak na lotu - katastrofa. :thumbup:

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 9, 2022 at 8:21 PM

kolega toluen je napisao bit stvari!

a kaj se novca dotikavle..... u situaciji u kakvoj je SADA HR jedino rješenje po meni su nekretnine i dionice banaka, osiguranja i hrane. ako vam se to ne dopada na svjetskom nivou su to sirovine. sa zlatom potreban poseban oprez jer mladim generacijama ono ne predstavlja nikakvu vrijednost. vrijednosti i trendovi se mijenjaju enormnom brzinom. probajte zamisliti kolika bi bila cijena da su sve banke, inv fondovi i privatni veliki inv umjesto crypta kupovali zlato.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • February 9, 2022 at 8:30 PM

Čudno mi je da sirovine toliko idu gore.

Već sada je rudarstvo cash mašina.

Da je tolika navala na bakar, nikal, aluminij...kositar se utrostručio u godinu dana.. A tek kad to sve usporedimo s razinom 2017-18 sve skupa izgleda strašno.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • February 9, 2022 at 10:07 PM
    Quote from tollway

a kaj se novca dotikavle..... u situaciji u kakvoj je SADA HR jedino rješenje po meni su nekretnine i dionice banaka, osiguranja i hrane. ako vam se to ne dopada na svjetskom nivou su to sirovine. sa zlatom potreban poseban oprez jer mladim generacijama ono ne predstavlja nikakvu vrijednost. vrijednosti i trendovi se mijenjaju enormnom brzinom. probajte zamisliti kolika bi bila cijena da su sve banke, inv fondovi i privatni veliki inv umjesto crypta kupovali zlato.

Nisu mladje generacije tu da predvode kolo jer realno ni nemaju s cim da bi predvodile, svi smo mi to prosli prvo te puste da osjetis draz burze i brzo bogatstvo i onda ti jedan dan samo pokazu tko kolo vuce, al dok to skuzis kako i sta funkcionira, prodje koje desetljece jer ciklus vise nije tamo gdje si sljepo vjerovao da je, nema znanja bez lopate.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • February 10, 2022 at 10:07 AM

Super je da sve te milijarde od špekulanata hrle u kripto. Što se mene tiče najbolje da ode btc na zilijun$, nebitno.

Da nema kripta sad bi ta ekipa napucavala žito, naftu, plin, bakar, željezo nebu pod oblake pa bi inlacija bila još gora.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 10, 2022 at 1:27 PM

Index.hr

---------Razlog zbog kojeg središnje banke nisu sklone borbi protiv inflacije i čekaju da nestane sama od sebe je taj što instrumenti koji se koriste za borbu protiv nje istodobno potencijalno smanjuju gospodarsku aktivnost. Usporavanje gospodarske aktivnosti je politički skupo pa izgleda da središnje banke više nisu toliko neovisne u svom djelovanju koliko bi trebale biti, nego na njihove odluke dijelom utječe politika.----------

Strraaašno :S , i index se bavi inflacijom. A još nije ni došla voda do grla

• Manu
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,342
    • February 10, 2022 at 6:47 PM

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Skok cijena u US najveći u 40g.

Prices climbed 7.5 percent in January, the fastest inflation since 1982.
    Consumer Price Index data show that prices climbed over the past year more rapidly than economists expected. On a monthly basis, prices rose 0.6 percent.
    www.nytimes.com
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • February 10, 2022 at 6:59 PM

FED's Bullard wants 100 basis points hike till July 1st

FED Bullard

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,181
    • February 10, 2022 at 7:47 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from tollway

Nisu mladje generacije tu da predvode kolo jer realno ni nemaju s cim da bi predvodile, svi smo mi to prosli prvo te puste da osjetis draz burze i brzo bogatstvo i onda ti jedan dan samo pokazu tko kolo vuce, al dok to skuzis kako i sta funkcionira, prodje koje desetljece jer ciklus vise nije tamo gdje si sljepo vjerovao da je, nema znanja bez lopate.

istina da nemaju sa čime, ali ih je masa! imate nekoliko živučih foruma, pa odite i pročitajte. gotovo svaki ima otvoren revolut i trguju kako znaju sa par stotina ili tisuća $.. da samo ovi iz HR umjesto SAD-a i crypta ulažu na ZSE, prometi bi bili barem duplo veći!

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 10, 2022 at 9:25 PM
    U blokadi 240.500 građana s glavnicom duga od 18 milijardi kuna i kamatom od 6,7 milijardi kuna
    Krajem siječnja ove godine u Hrvatskoj su bili blokirani računi gotovo 240,5 tisuća građana, s glavnicom duga od 18,2 milijarde kuna, a u blokadi je bilo i…
    www.tportal.hr

Ne vjerujem da baš svi nisu podmirili svoje račune iz hobija ili uvjerenja.

Biti će ipak da nisu imali od čega.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • February 13, 2022 at 2:15 PM
    Kada je najavio nagli rast inflacije mnogi su ga ismijavali, sada ima novo dramatično upozorenje - Novi list
    Kada je financijski stručnjak Neven Vidaković u prosincu 2020. u našem listu najavio nagli rast inflacije, u svijetu i kod nas, mnogi su smatrali da pretjeruje,
    www.novilist.hr

Zašto pada cijena obveznica, to me uvijek mučilo

Evo zašto. Piše

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.) 3.1k

• harpun
      • February 12, 2020 at 6:36 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 20, 2025 at 2:51 PM
    2. Odgovora
      3.1k
      Pregleda
      1M
      3.1k
    3. bjane

June 20, 2025 at 2:51 PM
    1. Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema) 4.3k

• maratonac
      • February 19, 2020 at 1:17 PM
      • Kavana
      • maratonac
      • June 20, 2025 at 2:26 PM
    2. Odgovora
      4.3k
      Pregleda
      1.3M
      4.3k
    3. All

June 20, 2025 at 2:26 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 20, 2025 at 10:01 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      923k
      2k
    3. umalo

June 20, 2025 at 10:01 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 19, 2025 at 9:20 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      848k
      1.9k
    3. misterno

June 19, 2025 at 9:20 AM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 479

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 18, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      479
      Pregleda
      211k
      479
    3. JoSko111

June 18, 2025 at 1:59 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

bjane June 20, 2025 at 2:51 PM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

All June 20, 2025 at 2:26 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 20, 2025 at 10:01 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 19, 2025 at 9:20 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

JoSko111 June 18, 2025 at 1:59 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

dionicar June 17, 2025 at 8:55 PM
  • Što smo danas tržili

All June 17, 2025 at 2:59 PM
  • MDKA (Medika d.d.)

Jure June 16, 2025 at 3:02 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

darac11 June 14, 2025 at 3:37 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon June 13, 2025 at 7:21 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Trumpove carine

20 Replies, 2 months ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt