Ulaganje u nekretnine online

  • Za sve koji žele ulagati u nekretnine, ali ne kupnjom nego kreditiranjem, postoje platforme poput Mintosa, Crowdestate-a i još poneke gdje se ulaganjem u nekretnine ostvaruje prinos 10%+ godišnje. Osim ako vjerovnik ne bankrotira...


    O čemu se radi? Jednostavno, to je jedan oblik crowdfundinga; ljudi se javljaju s planovima za izgradnju/preuređenje nekretnina, traže XY tisuća eura i nude povrate preko 10%.


    Kako tako puno? Jer ne mogu dobiti klasični kredit u banci pa na ovaj način pokušavaju doći do novca. A kako će vratiti pare i dati prinos? Refinanciranjem...


    Po izgradnji nekretnine, ide se u banku i traži refinanciranje; svaka banka će rado refinancirati završenu nekretninu koja ostvaruje pozitivan CF, ali plaća kamatu od 10%. Pa će banka ponuditi 6%... Na taj način se isplaćuju investitori s platforme i dalje ostaje samo odnos s bankom.


    Na tim platformama prevladavaju investicije na Baltiku, jer im je to matično tržište, ali ima sličnih platformi i na Mediteranu. Osobno sam preko Mintosa uložio neki mali iznos da vidim kako sve funkcionira i nemam prigovora. U godinu i pol nema nikakvih bad debta, bilo je nešto malo kašnjenja s naplatom, ali sve ok.