renchi ako zauzmeš navijački stav za nato ili ruse s vremena na vrijeme uočiš neke ne logične poteze koje vuku jedni ili drugi. zašto ovo, zašto ono?! ali ako zauzmeš neutralni stav da su se oni sve dogovorili i međusobno podjelili uloge onda to već ima smisla. vidiš da sve ide po planu. amerikanci natjeraju francuski total iz irana, na njihovo mjesto dođu rusi i kinezi. sami napuste afriku eto kineza i rusa. sudan? već godinama od tamo idu ruski avioni sa zlatom. da li netko stvarno misli da u tom nato-u sjede nepismeni ljudi koji ne vide kud sve to vodi? alooo kad kap nafte krivo kapne super računalo će izračunati moguće posljedice. dok je $ bio što je bio postojeće stanje se je moglo održavati. $ više nije globalna valuta i nemoguće je financiranje tolike vojske. sad treba napraviti tolika sran.a da narod ¨samoinicijativno¨ zatraži da se to raspusti. ovi će reći super, branite se sami od sebe mi imamo novi savez aucus. istina sa manjim ambicijama ali ekonomski održiv. ali prije nego što odemo opljačkati ćemo vas do gole kože.
World politics
-
-
-
renchi ako zauzmeš navijački stav za nato ili ruse s vremena na vrijeme uočiš neke ne logične poteze koje vuku jedni ili drugi. zašto ovo, zašto ono?! ali ako zauzmeš neutralni stav da su se oni sve dogovorili i međusobno podjelili uloge onda to već ima smisla. vidiš da sve ide po planu. amerikanci natjeraju francuski total iz irana, na njihovo mjesto dođu rusi i kinezi. sami napuste afriku eto kineza i rusa. sudan? već godinama od tamo idu ruski avioni sa zlatom. da li netko stvarno misli da u tom nato-u sjede nepismeni ljudi koji ne vide kud sve to vodi? alooo kad kap nafte krivo kapne super računalo će izračunati moguće posljedice. dok je $ bio što je bio postojeće stanje se je moglo održavati. $ više nije globalna valuta i nemoguće je financiranje tolike vojske. sad treba napraviti tolika sran.a da narod ¨samoinicijativno¨ zatraži da se to raspusti. ovi će reći super, branite se sami od sebe mi imamo novi savez aucus. istina sa manjim ambicijama ali ekonomski održiv. ali prije nego što odemo opljačkati ćemo vas do gole kože.
Ako je USA bitan samo AUCUS i misli da je njen opstanak moguć bez EU tada je to kraj USA. To je valjda i njima jasno. Jer ipak u NATO i USA ne sjede nepismeni ljudi. AUCUS ne može opstati kao značajan faktor bez Evropljana. Rusi i Kinezi bi u tom slučaju pridobili Evropljane na svoju stranu. Dovoljno je da započne rat Kineza i USA, a o Evropi i njenom bogatom i velikom tržitu i potpori bi jako ovisilo u kome će smjeru tijek rata. Tako da Ameri vjerojatno računaju na europćane. Pod uvjetom da se nisu sve već prije i međusobno dogovorili. A dogovor mi je padao na pamet, ali me je racio brzo korigirao govoreći mi da ne treba biti paranoičan i vjerovati u lude teorije zavjere....
Tamo po twitteru pričaju da će rat USA i Kine početi 2027 ! priča i CIA, tj američka obavještajna zajednica.
Kako znaju da će baš 2027 ?
-
uskoro ćemo vidjeti da li je to bogato i veliko tržište zasnovana na enormnom zaduživanju i tiskanju novca bez pokrića ili na produktivnosti. kad mora uvesti energente, resurse pa čak i radnike teško će biti konkurentna ostatku svijeta. dugoročno gledano indija i kina će 2050 biti cca 50% svjetskog bdp a evropa nekih 8%. indija da bi stigla standard kine mora povećati potrošnju nafte ili drugih energenata za 14 miliona barela dnevno. taman onoliko koliko sad troši evropa. ponuda energenata neće značajno rasti pa će nastati bitka za ono što preostane kao višak i ide u međunarodnu razmjenu. svjedoci smo rušenja postojećeg monetarnog sustava gdje novac više i nije neko mjerilo. svi će težiti tome da ono svoje nešto daje za nečije nešto. tipa ja tebi tanker nafte ti meni toliko bagera. nemaš bagere? imaju kinezi. šta imaš a da meni treba? papirići i prazne priče mi ne trebaju jer ih ni ja nemam kome uvaliti. kad se tome pridodaju enormni dugovi u $ i rast kamata bit će veselo. nije to ničija propast već svođenje u realne okvire. što se tiče vojne moći obrati pažnju na industrijske kapacitete jer je to energentski zahtjevna i prljava tehnologija. ljudski resursi i mogućnost mobilizacije i motivacije je posebna priča. ulaganje u školstvo i fundamentalne nauke... i td.
-
uskoro ćemo vidjeti da li je to bogato i veliko tržište zasnovana na enormnom zaduživanju i tiskanju novca bez pokrića ili na produktivnosti. kad mora uvesti energente, resurse pa čak i radnike teško će biti konkurentna ostatku svijeta. dugoročno gledano indija i kina će 2050 biti cca 50% svjetskog bdp a evropa nekih 8%. indija da bi stigla standard kine mora povećati potrošnju nafte ili drugih energenata za 14 miliona barela dnevno. taman onoliko koliko sad troši evropa. ponuda energenata neće značajno rasti pa će nastati bitka za ono što preostane kao višak i ide u međunarodnu razmjenu. svjedoci smo rušenja postojećeg monetarnog sustava gdje novac više i nije neko mjerilo. svi će težiti tome da ono svoje nešto daje za nečije nešto. tipa ja tebi tanker nafte ti meni toliko bagera. nemaš bagere? imaju kinezi. šta imaš a da meni treba? papirići i prazne priče mi ne trebaju jer ih ni ja nemam kome uvaliti. kad se tome pridodaju enormni dugovi u $ i rast kamata bit će veselo. nije to ničija propast već svođenje u realne okvire. što se tiče vojne moći obrati pažnju na industrijske kapacitete jer je to energentski zahtjevna i prljava tehnologija. ljudski resursi i mogućnost mobilizacije i motivacije je posebna priča. ulaganje u školstvo i fundamentalne nauke... i td.
Ne mogu o tome racionalno govoriti kada premalo znam o tome. Ali znam npr da je EU jedini svjetski proizvođač opreme za proizvidnju poluvodiča. Toliko je ispred tehnologije koju posjeduu Kinezi da se ne boji da bi je isti mogli zA 10 godina sustići. Čak i sada najveći prouzviđač čipova Taiwan bez tehnologije EU ne može ništa proizvesti. Kako vidim prozvodnja čipova se seli u EU i Taiwan gubi na važnosti. Jednako je i u svim tehnologijama, od najjednostavnijih do vrhunskih. Svu osnovnu i vrhunsku tehnologiju, ali baš sva znanja, posjeduju samo USA i EU. Po onome što ja vidim formira se blok 1. Rusija- Indija, 2. Kina i Afrika i Azija. 3. USA - Canada-UK _ Aus _ N Zeland 4. EU i J Amerika i japan - nekako su više uz USA . Činjenica je da nove tehnologije tj veliki reset neće trebati toliko ugljikovodika. Više će to biti vodik, struja, baterije, poluvodiči...Razvijati će se svijet tehnološki na 2 kolosjeka. Ako npr krene rat 2027 oko Taiwana možda neće niti biti mikročipova i poluvodiča.
-
Zato danas treba kupovati dionice firmi koje prozvode čipove i poluvodiče i alate za proizvidnju istih. Treba kupovati i brodarske kompanije jer Kina niti Indija neće imati dovoljno svojih energetskih izvora. Industrije se vraćaju kući. A na svijetu neće biti niti čipova, ako im EU ne proda tehnologiju niti humanih inzulina ako im EU i USA ne prodaju tehnologiju, lijekova za puno blesti ako im USA i EU ne prodaju tehnologiju.
Blokovska podjela svijeta je već postojala i tada je postojala nuklearna opasnost. Tako će i sada, Samo je danas SSSR Kina, Rusija i Indija su Jugoslavija i Indija ( nesvrstani koji više vole Kinu tj sssr ), Amerika i zemlje AUCUS sa ili bez europćana/ japnaca / j amerike čine treći blok. Kao i onda, tako i sada nuklearna opasnost je tu.
AMSL je tvornica u EU koja je tehnološko i znanstveno zlato EU. Jedin je NAMA INVESTITORIMA problem kaj je cijena dionice otišla više od 5 x kada su shavtili da će biti rata oko Taiwana. Koje dionice čipova u EU / USa kupovati ? Koje tehnološke dionice kuovati ?
SPAN ok jer cybersecurity zasigurno postaje bitan. D olazi blokovska podjela svijeta. Koje još dionice kupovati ?
-
Počelo je nabacivanje blatom.
https://www.washingtontimes.com/news/2023/apr/…biden-revealin/ -
imaš krive informacije. kina već ove godine sustiže ASML i njihov menadžer je doslovce ovo rekao : vi (amerikanci) možete zavrnuti ruku našoj vladi da nam zabrani prodaju tehnologije kini. oni će nas vrlo brzo stići i prestići u tome i mi smo izgubili to tržište jednom za uvijek. radi se od debljinama tipa 7nm, kinezi već ciljaju 1,7 nm, a za vojnu tehnologiju može i puno deblji. rusi imaju barem dvije tvornice namjenjene isključivo za vojsku. neće se oni trkati u komercionalnoj proizvodnji nečega što će biti široko dostupno. moraš biti ozbiljno glup da pomisliš da oni to vade iz veš mašina i td. sama izjava OBUZDAVANJE KINE šta to znači? glavnoj proizvodnoj sili ćemo pokušati zabraniti pristup vrhunskoj tehnologiji i samim time ošteti njih i sve ostale koji kupuju proizvode na bazi te tehnologije. da li se kupac nalazi u americi ili argentini, to nije bitno. mi ćemo obuzdati sve. malo sutra. bitno je obuzdati vlastite apetite.
-
Izvozili su 2022 stariju tehnologiju u Kinu. Novu nikada nisu izvozili i ne ocekuju Kinu slijedecih 10 godina u svom rangu. Za stariju tehnologiju ne brinu. Razlika je golema. Istina je da je fizika u Kini ista kao u EU, ali znanje nije.
-
renchi 10 godina?!?! rijetki su ljudi koji mogu predvidjeti šta će tad biti. tad će kina imati više inžinjera nego njemačka stanovnika. za ove čipove ti sa sigurnošću kažem blisko vrijeme. to su neki politički naratativi ne damo ovo ili ono, a ispod žita sve prolazi. rusija i kina imaju barem 20 ne vojnih poluga da zaustave planet koliko sutra. čak su se i obični rusi počeli pitati što mi njima ne ukinemo uran, neon, umjetno gnojivo, plin, naftu i td. alooo imaš tamo 2-300 000 rubalja mjesečno, upadaj u tenk i mani se svjetske politike. ima ko vodi brigu o tom.
-
renchi 10 godina?!?! rijetki su ljudi koji mogu predvidjeti šta će tad biti. tad će kina imati više inžinjera nego njemačka stanovnika. za ove čipove ti sa sigurnošću kažem blisko vrijeme. to su neki politički naratativi ne damo ovo ili ono, a ispod žita sve prolazi. rusija i kina imaju barem 20 ne vojnih poluga da zaustave planet koliko sutra. čak su se i obični rusi počeli pitati što mi njima ne ukinemo uran, neon, umjetno gnojivo, plin, naftu i td. alooo imaš tamo 2-300 000 rubalja mjesečno, upadaj u tenk i mani se svjetske politike. ima ko vodi brigu o tom.
To nije politika. Ovo je gospodarstvo. Zapravo investicije. Postoje ljudi u Zgb koji su puno novaca u dionice AMSL investirali. I jako zaradili. To nama kao investitorima treba.
-
-
hoćeš reći da je gospodarstvo ako amerikanci zabrane nizozemcima da prodaju svoje proizvode kini na nekim realnim osnovama?
ajd sad iskreno reci da li si se bar na trenutak u zadnjih dvije godine pokolebala u onu predodžbu svijeta koju si imala do tad? daleko od toga da sam imao nekavih iluzija o pravdi i jednakosti ali sam stvarno ostao zatečen količinom gluposti koje nam prodaju sedmorazredni političari preko nepismenih novinara. ja bi morao otići na neurokirurgiju odstraniti si barem pola mozga da popušim te idiotarije.
-
Izvozili su 2022 stariju tehnologiju u Kinu. Novu nikada nisu izvozili i ne ocekuju Kinu slijedecih 10 godina u svom rangu. Za stariju tehnologiju ne brinu. Razlika je golema. Istina je da je fizika u Kini ista kao u EU, ali znanje nije.
A što će ti znanje kad ne možeš to znanje na čemu primjenit. Pobjeđuju oni kojima dolazi iz guzice u glavu i svoje rudno bogatstvo počnu koristiti na način da ga sami prerađuju Rijetki metali
-
Glede tih rijetkih metala Kina ima dovoljno za 30 % svojih potreba. A nema znanja niti za koristiti ih.
O Rusiji da ne govorimo.
Microchipovi su i jednima i drugima sto znanjem, a sto resursima nedosanjani san. Sto ce ti nesto što ne znas koristiti ?
Nafta je postojala i prije motora s unutrasnjim sagorijevanjem, a Sahara je bila beskorisna pustinja.
Iranski, ruski i kineski dronovi lete samo jer koriste eu/usa chipove . Navodno su Kinezi i Rusi poceli kupovati frizidere, perilice sudja i pumpe za izdajane mlijeka zapadne prozvodnje da bi se docepali mikrochipova. Pa kada su tak pametni i napredni najbolje da si ih sami proizvedu. A ne da otvaraju paravan firme po EU i kupuju kucanske aparate da bi dosli do mikrochipova. Mogu imati sav litij svijeta ( a nemaju ) ne bi znali sto ce s njim.
-
Kinezi se još nisu psihički oporavili od muke kad su pokušavali proizvesti vršak kemijske olovke. 😅
-
Smijesno je kako je, mislim u Kazahstanu, 2022 porastao za vise od 600 % uvoz izdajalica mlijeka za dojilje, a natalitet pao 8 %. 🤣😅💪
Ali navodno su Rusima glavni izvori mikrochipova kineske paravan firme po EU koje kupuju kućanske aparate vešmašine,perilice suđa, miksere :))) . A i kupili su Kinezi neke tvorničice mikrochipova po Nizozemskoj pa sada u EU proizvide i salju Rusiji i Iranu.
Zamislite da uvedemo sankcije i Kini. Pa pokupovali bi nam sve perilice, masine, sve sto ima microchipove. Naravni po vise nego stostrukoj cijeni . Rusi placaju neke chipove i po 1000 dolara, koji su prije rata kostali 20 dolara. I sto naprave s tim ? Ugrade u dron i bace u Ukrajinu.
A glede kemijske olovke, tj vrska kemijske, to su Kinezi 5 godina proučavali i 2017 slavodobitno obznanili da imaju svoju tehnologiju za kemijsku 🤣😅🤣.
-
Najtraženiji predmet u Rusiji je manica za otvoriti prozor na autu 😅
-
jedna od najveći laži koja se ovdje konstantno širi je ona o znanju. činjenica je da pojedinci nemaju apsolutno nikakvu spoznaju o tuđem znanju. to i nije neko otkriće jer je bolonja devastirala evropsko školstvo. nećemo sad ulaziti u to da znanje bazirano u korporacijama nema nacije jer su u njima zastupljeni ljudi svih boja. pogledajmo ove rezultate po godinama sa ozbiljnih školskih takmičenja. progresiju jednih i pad drugih. u ovoj zadnjoj američkoj ekipi su bila 4 kineza. ponekad u želji da ispadnete zanimljivi i duhoviti zapravo možete ispasti nešto sasvim drugo.
-
Navodno Kina za svoje potrebe uspije proizvest samo 23 % cipova, ostalo mora uvozit .
-
o tim čipovima smo već nekoliko puta raspravljali i opet ista priča. tajvan,j. koreja i japan su bogovi u tome. nije da netko ne zna nego puno košta. ameri su dali posticaj od nekih 60 milijardi $ da se i kod njih naprave barem tri tvornice. uskoro se otvara jedna u nevadi. kad renault otvori tvornicu za proizvodnju 1,5dci motora neće bmw sad ići duplirati kapacitete već kupi od njih i stavi gore svoj logo. ti najtanji čipovi se koriste manje više za industriju zabave tipa PS 4 ili 5 koji je već aktuelan. za vojnu industriju mogu i oni od 60-170nm. niko nije ni u snu mislio da će amerima pasti na pamet da idu blokirati sve druge da ovima nešto prodaju ili ne prodaju. i ja se sad čudu ne mogu načuditi da ima ljudi koji su oduševljeni time što samsung ne smije porodavati svoje proizvode bez američke dozvole. taj deficit je pitanje godinu, dvije i onda samsung gubi to tržišta jer i drugi grabe velikim koracima naprijed.
-
Prvi val napuštanja Rusije je bila zapadna pamet,drugi val Ruska pamet i imučniji.
Tko se nije snaša osta je taoc u vlastitoj državi.
Ako je po nekima tamo trenutno život bolji nego prije ovih događanja mislim da bi se tribali preispitati.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k
- harpun