World politics

• [VIDEO] Plenković progovorio jezikom domaćina i pobrao pljesak: 'Krim je Ukrajina!'
    Premijer Andrej Plenković boravi u Kijevu, gdje sudjeluje na inauguracijskom summitu Krimske platforme u povodu obilježavanja 30. obljetnice neovisnosti…
    www.tportal.hr

Plenki čačka mečku.

Ruski ministar Lavrov o samitu u Ukrajini na kojem sudjeluje i Plenković: To je skup vještica
    Više od sedam godina nakon ruske aneksije Krima, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski naglasio je u ponedjeljak na međunarodnom samitu da taj crnomorski…
    www.tportal.hr

Ne razumijem što to nama treba.

• etoimene

ne znam jesi li ti negdje već objavio, al danas sam završio knjigu i bojim se da nam najgore tek slijedi.

btw., knjiga je napisana 1997., a toliko je aktualna, da je to nevjerojatno.

čak su i skoro sve scenarije pogodili, pa i ovaj sa ovom zadnjom pandemijom.

Fourth Turning.pdf

ne znam kojoj generaciji pripadaš ti, al ja sam milenijalac.

moja generacija će biti ta koja će biti prisiljena počistiti sva godinama nagomilana s*anja u društvu, ukoliko se sadašnja generacija (X, 13., ili kako god) ne trgne da provede toliko nužne reforme.

ipak, vjerujem u pozitivan scenarij, jer su Kinezi to shvatili, i njihov uspjeh će ponukati i "stare" ekonomije da napokon dignu dupe sa statusa quo i odstrane ovaj društveni tumor u koji smo zapali.

jedino što me brine je potencijalan rat Japan - Kina - Tajvan, jer sam čuo informacije da tamo godinama djecu truju mržnjom prema Japanu (šta crtićima, šta na drugi način).

u svakom slučaju, gotovo sam siguran da ćemo, kao što i knjiga previđa, imati neki "day of reconing" kroz najviše 5 godina, koji će dovesti do destrukcije stare i oživljenja neke nove ekonomije.

btw., većina kolega me ovdi doživljama kao proroka katastrofičara, a ja se samo, doduše potpuno nesvjesno, držim preporuka iz knjige za generaciju milenijalaca.

mogu samo reć da se, nakon što sam pročitao knjigu, osjećam doslovce mind blown 8|

"Likvidnost ne tražim, niti bih vam je dao!"

• st-brajo, hvala na linku za knjigu

--------Yet even while we exalt our own personal growth, we realize that millions of self-actualized persons don't add up to an actualized society.
    Popular trust in virtually every American institution—from businessesand governments to churches and newspapers—keeps falling to newlows. Public debts soar, the middle class shrinks, welfare dependencies
    deepen, and cultural arguments worsen by the year.

$00 stranica čini se dobrog štiva.

Jel' može sažetak, što pišu da nam je za činiti :S

• st-brajo, hvala na linku za knjigu

--------Yet even while we exalt our own personal growth, we realize that millions of self-actualized persons don't add up to an actualized society.
    Popular trust in virtually every American institution—from businessesand governments to churches and newspapers—keeps falling to newlows. Public debts soar, the middle class shrinks, welfare dependencies
    deepen, and cultural arguments worsen by the year.

$00 stranica čini se dobrog štiva.

Jel' može sažetak, što pišu da nam je za činiti :S

pa imate pri kraju baš o tome

ako Vam je poznato funkcioniranje ciklusa, počnite čitati baš od poglavlja Fourth turning.

ima nekih cca 160 stranica od tu do kraja knjige, al je prlično pitko.

ja sam taj dio progutao kroz jedno popodne i iduće jutro :)

"Likvidnost ne tražim, niti bih vam je dao!"

• Zanimljiv pogled dogadjaja oko Black Monday 1987 kako je Soros vidi ovaj dio mi je bio zanimljiv

"

Analysts generally regard the stock market as the passive reflection of investors’ expectations. But in fact, it is an active force in shaping them. Investors’ expectations are presumed to be rational, but it is impossible to be rational in the face of genuine uncertainty. The greater the uncertainty, the more investors are likely to take their cue from the stock market. In turn, the more their investment decisions chase market trends, the more volatile the market becomes. The reliance on market trends has been carried to its logical conclusion in portfolio insurance programs. Portfolio insurance and other trend-reinforcing devices such as stock and index options in theory allow individual participants to limit their risk at the cost of aggravating the instability of the system. In practice, when too many people use such devices, the system breaks down. On October 19, such a breakdown occurred. The market became disorganized and panic set in. The liquidation of margin accounts—whose collateral depends on the market value of the stocks held—further depressed prices.

"

After Black Monday
    The stock market crash of 1987 was an event of historical significance for the world economy. The crashes of 1893, 1907, and 1929 were comparable, but the 1929…
    www.georgesoros.com

• StatusQuo, iako naoko slične razloge navodi Soros za 'pad burzi' a to su recimo za 1987.:

a) obilje dolara koje je onda zamijenilo smanjenje likvidnosti, i

b) povećanje kratkoročnih kamatnih stopa

ipak sam mišljenja da je te 1987. godine to rađeno glupo, što je izazvalo crash

što i sam Soros priznaje,da iz svake krize naučimo nešto novo i sljedeća je blaža i bolje 'vođena'

on spominje da su strane banke (sve osim US rezervi) povukle velike količine dolara u svoje 'kofere' i da ameri nisu na vrijeme reagirali i nadomjestili tu likvidnost ili da su Japan i Zap. Njemačka digle stope na domaćem tržištu pa se to prelilo na ostatak svijeta

zato i svjedočimo ovom 'kihanju' burze na svaku bilješku FED-a ili rečenicu J. Powella, već na samu najavu inflacije ili smanjenja otkupa obveznica

meni se čini kao da ovi iz FED-a očekuju da se indeksi jače korigiraju sami od sebe, dakle već na samu najavu, a ne kao posljedica njihove akcije

jer pogledajte što se događa s kineskim ADR, bio to FUTU, BABA, DIDI ili PDD, zbog regulatornih zahtjeva kineskih vlasti

kako bilo, bit će zanimljivo vidjeti kako, u kojoj mjeri i u kojem vremenskom razmaku će se dogoditi korekcija, ona prava i žešća

očito da nitko više ne puši foru o rotaciji, buy the dip, ili sličnim floskulama već svi čekaju ono neizbježno: da se sve redom i s mjerom iskorigira

do tada će trajati ovo bauljanje da neka dionica naraste 15% u tjedan dana i onda padne isto toliko bez nekih velikih vijesti

• Zanimljiv mi je bio clanak jer se u tom tada slucaju vidi koliko je stvari medjusobno povezano i kako je tesko sve to povezat i kako i koliko stvari se naknadno odvilo sta je samo davalo na trendu koji je zapoceo s jednom stvari za koju se nije na vrijeme reagiralo na pravi nacin, u principu izgleda da se uvijek svede na problem nedostatka likvidnosti u jednom trenutku, sinoc sam kasno ovo citao pa mi nije sve jos silo moran jos jednom odmorniji jako je zanimljiv clanak koji veze uzroke i posljedice u nekom vremenskom periodu pogotovo kad to soros pise, a zanimljiva je i njegova opaska tada

"

The crash of 1987 came just as unexpectedly as the crash of 1929. The worldwide stock boom was seen generally as unsound and unsustainable, but few people correctly predicted the sudden turn of events. I was as badly caught as the next person. I was convinced that the crash would start in Japan. That turned out to be an expensive mistake. (Sad kad citam ovo svi gledamo USA za neki crash, a pitanje je da li nam se sprema negdi drugdi mozda u kini koji ce se prelit na USA i svijet ?)

i

In retrospect, it is easy to reconstruct the sequence of events that led to the crash. The stock boom was fed by a growing supply of dollars; a reduction in liquidity then established the preconditions for a crash. In this respect, too, 1987 resembles 1929: It will be recalled that the 1929 crash was preceded by a rise in interest rates on short-term borrowing for stock transactions.

"

• Hvala na linku na članak

-----------Pursuing unsterilized intervention would have required an increase in interest rates—one that would need to be all the larger because of the earlier increases in Japan and West Germany. U.S. authorities were not willing to undertake such a tightening;

Izvađeno iz konteksta, al' nisu bili voljni 1987, a nisu čini se ni sada :/

Ovo ne znaš što više boli. . Inflacija ili lijek za nju

• Da li je baš Trump krivi? Ili ih je frka da ne dobiju po tamburi zbog svojih poslova ....

"Kongres pod posebnim osiguranjem, stigla žičana ograda i nadzorne kamere"

[FOTO] Washington strahuje od ponavljanja 6. siječnja i nasilja na ulicama: Zbog prosvjeda pristaša Donalda Trumpa Kongres pod posebnim osiguranjem, stigla žičana ograda i nadzorne kamere
    Washington je u petak u stanju visoke pripravnosti uoči skupa pobornika bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji će izaći na ulice kako bi podržali prosvjednike…
    www.tportal.hr

• Prvo sam mislio stavit pod nekretnine, ali nije bilo za inozemne a onda mi se učinilo malo šira tema.

Potres u Berlinu, velike nekretninske kompanije mogle bi ostati bez stotina tisuća stanova: 'Nitko ne smije špekulirati našim domovima!'
    Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada kako bi se…
    www.tportal.hr

"Većina stanovnika Berlina poduprla je na referendumu prijedlog da se stambeni fond velikih nekretninskih kompanija prenese u vlasništvo grada"?

"Eksproprijacija"?

Ne kažu koliko više od četvrtine ih je bilo na referendumu ali 0.25 x 0.564 je malo preko 14%. Kaže članak "Većina" ?!?!?!?

To su ovi istrenirani u istočnoj Njemačkoj?

Pomislio bi čovjek da im je bilo dosta par desetljeća ....