Dok nam djeca pohađaju 12 godina vjeronauk po 2 sata tjedno plus crkveni, a nisu upoznata sa temeljnim načinom funkcioniranja modernog društva više od ove klijentelističko koruptivne banana države ni u budućnosti ne možemo očekivati pomake ka normalnijemu.
Religija
-
-
-
Dok nam djeca pohađaju 12 godina vjeronauk po 2 sata tjedno plus crkveni, a nisu upoznata sa temeljnim načinom funkcioniranja modernog društva više od ove klijentelističko koruptivne banana države ni u budućnosti ne možemo očekivati pomake ka normalnijemu.
Vjeronauk nije obavezan predmet.
-
Ali je ucjenjivački od predstavnika religija jer ne možeš imati pričest i krizmu ako ne učiš vjeronauk otprilike kao hrvatski i matematiku i tako uz pomoć politike postali smo jako religiozno društvo što loše djeluje na naš razvoj i ukupni opstanak hrvatskog naroda na ovim prostorima.
-
Kako može biti ucjenjivački kad pričest ni krizma nisu obvezni, kao ni religija.
Želja za pričesti i krizmom vez vjeronauka je licemjerje
-
Dok nam djeca pohađaju 12 godina vjeronauk po 2 sata tjedno plus crkveni, a nisu upoznata sa temeljnim načinom funkcioniranja modernog društva...
- potpuno krivo govorite o ovome problemu.
- moje je mišljenje da menageri MDKA nisu pohađali vjeronauk.
- jer da su pohađali vjeronauk barem bi morali znati temeljni način funkcioniranja odnosno deset Božjih zapovjedi.
- dvije od tih 10 zapovjedi su:
- ne ukradi !
- ne poželi nikakve tuđe stvari !
- velik problem ove države je što velika većina političara na vlasti nije pohađala vjeronauk.
-
po čemu smo mi to postali jako religiozno društvo!!?? to su samo puste želje biskupa kojih sada imamo više nego župana i hdz-a za održavanjem na vlasti! odite u crkvu i izbrojite koji postotak ljudi mlađih od 50g dolazi na misu! osobno sam prije dva tjedna nedjelji bio na misi i brojao sam... djece i omladine osim ministranata nema, a mlađih ispod 50 nekih 10-15%!! uskoro ćemo umjesto crkava imati muzeje!
-
@plavi05, brkaš, vjeronauk u školi nema veze sa sakramentima , za to djeca pohađaju vjeronauk u crkvi a največi problem u svemu tome je onaj koji radi raspored tom predmetu
po meni, vjeronauk i religija uopće nisu loše stvari, tu ne možeš ništa loše čuti niti naučiti ali su subjektivne naravi i i smatram da to ne bi trebalo biti predmet općeg obrazovanja, tim više što je izbor predmeta vjeronauk ili etika tehnički nametnut roditeljima i jer dijeli djecu, tj razred čime se otvara prostor podjelama i svim svinjarijama koje idu s time a što niti društveno niti etički ne smije biti prisutno u javnom općem obrazovanju, upravo suprotno
u svakome slučaju nema tu ništa lošega osim rasporeda i shodno tome tih podjela među djecom i/ili roditeljima koja phađaju taj predmet ili ne
@Valeron, malo si preoštar, zašto bi bilo licemjerje, religija ima također i društveno i kulturološko značenje, ne mora biti nužno vezano uz neki zastarijeli crkveni nauk
-
po čemu smo mi to postali jako religiozno društvo!!?? to su samo puste želje biskupa kojih sada imamo više nego župana i hdz-a za održavanjem na vlasti! odite u crkvu i izbrojite koji postotak ljudi mlađih od 50g dolazi na misu! osobno sam prije dva tjedna nedjelji bio na misi i brojao sam... djece i omladine osim ministranata nema, a mlađih ispod 50 nekih 10-15%!! uskoro ćemo umjesto crkava imati muzeje!
U krivo vrijeme idete u crkvu, ljeto je, krizme su gotove, općenito je manje ljudi na mi sama ljeti
-
U krivo vrijeme idete u crkvu, ljeto je, krizme su gotove, općenito je manje ljudi na mi sama ljeti
eto, znači, riječ Božja, kao i virus, ljeti se manje širi.
tako je i sa ženskama.
kad je zima, onda su zakopčane do grla i idu na misu, a ljeti malo "prozračnija" robica, malo sunčanica, koji promil i eto belaja (grijeha)
-
U krivo vrijeme idete u crkvu, ljeto je, krizme su gotove, općenito je manje ljudi na mi
pa najte mi reči da su prve pričesti i krizme mjerilo! baš naprotiv. onda dolaze oni koji moraju zbog djece ili kumčeta!
-
-
Imate mise za mlade na koju povremeno idem iako više nisam mlad. Crkva krcata. Mladih cca 70-80%. Na one ranojutarnje mise ili večernje mise dolazi starija populacija.
Dođeš u crkvu. Pomoliš se malo. Sjetiš se onih divnih ljudi koji nažalost nisu više s tobom. Osjećaš taj mir. Nema galame. Možeš dati milodar a i ne moraš. Nema presinga ko u birtiji gdje konobar očekuje tringelt. Divota.
-
Sorry, zalutao, ja mislio to forum o investiranju, a ono religijski forum.
-
Što Vam smeta vjronauk, što je loše u njemu nabrojite.
-
Sorry, zalutao, ja mislio to forum o investiranju, a ono religijski forum.
Nekima je i investiranje religija
-
Otupljuje kritičku misao, promišljanje, individualnost, profesionalnost, što indirektno potiče klijentelizam i korupciju, nepoštivanje najosnovnijih zakona i pravila, jednakost pred zakonom itd je li trebam nastaviti, vjerovanje u teorije zavjere
-
I komunistima je smetao vjeronauk a znamo kako su razvijali kritičku misao, individualnost i sve ostale vrline.
-
Hrvati su oduvjek jako religiozan narod. Neke od najvećih i naboljih stvari ( obrazovanje ,školstvo,kultura...) su nastali i opstali isključivo zbog katoličke crkve. Da nije bilo hrvatske katoličke crkve ja sam duboko uvjeren da nebi više niti bilo hrvata. Ona je ta okosnica koja je sve sačuvala. Do 1945 zakonski je bila zabranjena bogopsovka,plaćala se kazna zbog toga. Komunizam je uspio djelomično promjeniti ljude samim time i svjetonazor koj je bio više vezan uz crkvu. Ja sam aktivi vjernik i moram priznati da se vidi osjetno veći dio ljudi dolazi na misu kao prvo a ako drugo gdje god dođem velika većina ljudi ide na pričest. Postoje okupljanja mladih u svakoj župi. Vidi se taj veliki pomak. Ako se odlučite na veći korak pa odete svaku nedelju na misu pa možda i koj dan u tjednu uvjeriti ćete su suprotno nego ste napisali. Ako ste iz Zagreba i možda radite u centru grada svaki dan ima misa u 11 u crkvi Svete Marije na Dolcu. Baš bude ljepi presjek ljudi,ima penzionera,ima mladih ljudi sa torbama,ima onih koji su izašli sa posla na pauzu... Nikada crkve u Hrvatskoj neće biti prazne
-
slažem se sa većinom rečenog kolega. u gradovima vjerovatno i jest tako. ali... živim u međimurju u mjestu sa 2000 stanovnika, idem u crkvu nekoliko puta godišnje. i situacija je takva kako sam napisao. svaki put kad dođem,najčešće nedjeljom, sve manje ljudi na misi. pričest i krizma prošli, zavladala pustoš. evo, danas ujutro majka bila na misi za pokojne rođake. veli dvadesetak ljudi max sve mahom stariji.
-
slažem se sa većinom rečenog kolega. u gradovima vjerovatno i jest tako. ali... živim u međimurju u mjestu sa 2000 stanovnika, idem u crkvu nekoliko puta godišnje. i situacija je takva kako sam napisao. svaki put kad dođem,najčešće nedjeljom, sve manje ljudi na misi. pričest i krizma prošli, zavladala pustoš. evo, danas ujutro majka bila na misi za pokojne rođake. veli dvadesetak ljudi max sve mahom stariji.
U Međimurju je situacija drugačija. Neznam dali bi to bio utjecaj sjevera ili protestantizma... A što kažu Vaši stari dali se prije puno više išlo u crkvu ili je oduvijek ovakva situacija? U Zagrebu se do 1945 pozdravljalo sa "hvaljen Isus". Mislim da se i u Austriji i južnoj Njemačkoj još uvijek tako pozdravlja
-
Vidim da nam je popis tema na forumu sve šarolikiji . Ja vjerujem u nekretnine, pokretnine, USD, EUR i dionice. Što se kripta tiče tu sam skeptik.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k
- zlocesti