1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Kako trgovati dionicama? Strategije, cake i savjeti

• Parica
  • May 12, 2021 at 2:48 PM
  • Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 3:17 PM
    Quote from Moller

ma šišala je ona svojedobno sve redom na kratke frizure,

Pošišana je kolegica na Lencu i to na nulu, otpustila je 50k dionica Lenaca po 9kn. Zamisli pogubila pola milijuna kuna na toj strateškoj prodaji, još zna da sam joj i ja uzeo barem 10k dionica što je prodala. Treba ovo prožvakat!

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 23, 2022 at 3:27 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Moller

ma šišala je ona svojedobno sve redom na kratke frizure,

Pošišana je kolegica na Lencu i to na nulu, otpustila je 50k dionica Lenaca po 9kn. Zamisli pogubila pola milijuna kuna na toj strateškoj prodaji, još zna da sam joj i ja uzeo barem 10k dionice što je prodala. Treba ovo prožvakat!

a dobro, nije za zamjeriti, Talijani rade malo modernije frizure, a to košta :/

• NaitsabesBI
    Student
    Reakcija primljeno
    124
    • June 23, 2022 at 3:55 PM

gosp. Marine Vi ste razvili strategiju koja vama odgovara i svaka Vam cast na tome, ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 4:00 PM
    Quote from NaitsabesBI

ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?

Ahhhh da mi je takvih problema:) Ne vidim smisao ubacivanje sve u jednu dionicu na ovim milijunskim iznosima i molit boga da se pojavi jedan kupac koji će vam jednog dana otkupiti sve po ok cijeni. Osim, ako ne želite masakrirati cijenu dionice i pogubiti 10-30% iznosa u procesu izlaska iz dionice.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 23, 2022 at 4:06 PM
    Quote from NaitsabesBI

gosp. Marine Vi ste razvili strategiju koja vama odgovara i svaki Vam cast na tome, ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20 mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?

nisam Marinov odvjetnik niti bih ga zastupao, ali o tome neka se brinu oni koji toliko imaju

Loša godina mirovinskih fondova: Imovina im u svibnju pala za preko pola milijarde kuna
    ZAGREB - Neto imovina obveznih mirovinskih fondova (OMF) krajem svibnja 2022. iznosila je 130,9 milijardi kuna, što je za 515,3 milijuna kuna ili 0,39 posto…
    seebiz.eu
    tento
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,058
    • June 23, 2022 at 4:08 PM
    Quote from Marin83
    Quote from NaitsabesBI

ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?

Ahhhh da mi je takvih problema:) Ne vidim smisao ubacivanje sve u jednu dionicu na ovim milijunskim iznosima i molit boga da se pojavi jedan kupac koji će vam jednog dana otkupiti sve po ok cijeni. Osim, ako ne želite masakrirati cijenu dionice i pogubiti 10-30% iznosa u procesu izlaska iz dionice.

Zašto mora biti 20, pa kod nas i s 1 mil je problem izaći da ne srušiš cijenu dobrano.

Primjer, dijete ti radi kuću, trebaš mu pomoći. U ovoj situaciji divljanja cijena kaže, tata ako ne uplatim sutra materijal, cijena ide gore. Ti nemaš keša nego dionice i dalje vam je sve jasno.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • June 23, 2022 at 4:21 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Pratim nase rubrike ovdje. Puno njih koji su prodavali Atpl po 490 kuna su ga kupovali po 520 kuna. Ne moze mi nitko reci da se zaradjuje ako je kupio po 520, prodao po 490 pa kupi po 450 kuna. Zasto se uopce i kupi po 450 kuna?

Nazalost ne funkcionira uvijek. Pravu zaradu imaju oni koji ipak kupuju kada znaju zasto kupuju.

To se na mene referirate...to kada sam ja kupio po 520kn, cijena je jednom bila otišla do 550kn, te još jednom na 540kn, dakle mogao sam izaći za lijepom trejd dobiti...ali sam i ja podlegao pozitivi koje je tih dana vladala na ATPL. Normalno da ću prodati na 490kn, kad vidim da sve pada na marketu, i normalno da ću kupiti x2 na 460kn, jer i slijepcu je jasno da je cijena bila previše otišla dole neopravdano (-100kn).

Pa imam umjesto prosjek 520kn, prosjek od 484kn(uključen u to gubitak iz prodaje na 490kn).

Ne, uopce nisam mislila na vas.

Logika mi govori da su kupci na 520 kuna prodavaci na 490 kuna.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 4:24 PM
    Quote from Marielena

I tko je god to napravio profitirao je tada. Jer se vidilo iz avion što se je kuvalo nekoliko dana u komadu. Po meni je bolje i da napravim grešku u koracima , nego da njemo promatram pad u ambis. I po meni osobno važnije je pazit da ne izgubim, nego da što više zaradiš.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • June 23, 2022 at 6:44 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

I tko je god to napravio profitirao je tada. Jer se vidilo iz avion što se je kuvalo nekoliko dana u komadu. Po meni je bolje i da napravim grešku u koracima , nego da njemo promatram pad u ambis. I po meni osobno važnije je pazit da ne izgubim, nego da što više zaradiš.

Stvarno nemam nista protiv vas. Samo vi zaradjujte.

Samo kako zaraditi kupnjom na 520 kuna i prodajom na 490 kuna?

I kada opet kupiti? Ili mislite da Atpl ne treba kupovati vise?

Evo, ja sam zadnje kupila po 418 kuna. Ne cini mi se da mi je pametno sada prodavati. Stvar je u tome da sada prodam, samo bi si smanjila prosjek.

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 7:03 PM
    Quote from Marielena

Najobičnije zbrajanje i oduzimanje. Zaboravili ste ono prodat na 490, a kupit opet x2 na 460kn. Sutra mogu npr. prodat po 490kn i izaći sa 1.5k kuna u plusu. Da sam ostavio kako je, i sutra prodao po 490kn, bio bi -7k kuna u gubitku. Dakle sebi sam stvrio lagodniju poziciju i eliminirao cijeli gubitak, ako ne vidite matematički razliku, onda nema smisla daljni razgovor.

Uostalom FIFO metodu trebate zaboraviti u parcijalnim transakcijama, jer vas samo koči da zatvorite poziciju sa gubitkom, pa napravite još veći gubitak i na kraju prodate ili postanete bag holder.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • June 23, 2022 at 7:38 PM
    Quote from Marin83
    Quote from Marielena

Najobičnije zbrajanje i oduzimanje. Zaboravili ste ono prodat na 490, a kupit opet x2 na 460kn. Sutra mogu npr. prodat po 490kn i izaći sa 1.5k kuna u plusu. Da sam ostavio kako je, i sutra prodao po 490kn, bio bi -7k kuna u gubitku. Dakle sebi sam stvrio lagodniju poziciju i eliminirao cijeli gubitak, ako ne vidite matematički razliku, onda nema smisla daljni razgovor.

Uostalom FIFO metodu trebate zaboraviti u parcijalnim transakcijama, jer vas samo koči da zatvorite poziciju sa gubitkom, pa napravite još veći gubitak i na kraju prodate ili postanete bag holder.

Da, a sto ako ne ode na 460, vec ode na 508? Hocete kupovati skuplje prodano po 490 kuna?

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • June 23, 2022 at 9:24 PM

Marin83

Zamrsit ces se u tolikim kombinacijama.

Ja sam npr. Lenac kupio(cca 19tis kom) između 9-10kn,od toga polovicu prodao između 17-18kn, ostalo ce ostati, do kada ne znam.

Koliko si ti puta kupio/prodao od 9-10 do 15-16kn? I sto si sa tim dobio? Samo brokerima dajes proviziju.

Svak radi po svom nahođenju, tako da sa ovim postom bi zavrsio sto sam ti imao dobronamjerno reci.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • June 23, 2022 at 10:04 PM

Čitajući tu dilemu kako je teško odrediti "trend" - palo mi je na pamet da svi imamo isti problem - točna procijena što u datom trenutku napraviti. To je nemoguće točno odrediti jer ima puno faktora koji na to utječu, a mi ih uglavnom ne znamo - no to ne mora biti problem.

Zašto? Zato jer tih faktora ipak nema beskonačno, a od njih neki imaju daleko veći utjecaj od drugih. Znači to se koristiti kao poluga za povećanje vjerojatnosti uspjeha. Stoga je logično da je zapravo osnova uspješne trgovine u dobrom poznavanju tih faktora koji vrijede za određene pozicije - neke stavke vrijede za sve neke su specifične i onda to odgovarajuće ponderirati.

Nisam ništa novo napisao samo možda jedna smjernica onima koji se "traže" na što nije loše usmjeriti pozornost. Naravno bez ulaganja u znanje i iskustvo ovo teško da može imati značajnijeg efekta. Ne kaže se uzalud da bi se postalo u nečemu "majstor" treba 10000 sati i to ne bilo kakvog rada nego predanog i fokusiranog - onda rezultat nikako ne može izostati.

Uglavnom to je ono što se da iščitati iz pisanja jer je evidentno da su oni uspješniji evidentno svjesno ili nesvjesno razvili upravo takav pristup koji koriste u vlastitom radu na burzama. Tu ima beskonačno modaliteta, ali u osnovi se krije ova jednostavna filozofija, koju nije tako jednostavno razviti dok ne pohvatate što se tu događa, tko tu koga i zašto.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • June 23, 2022 at 10:18 PM
    Quote from Moller
    Quote from NaitsabesBI

gosp. Marine Vi ste razvili strategiju koja vama odgovara i svaki Vam cast na tome, ali dali bi ta strategija funkcionirala da upravljate s recimo 20 mil kn? Kako bi onda recimo na KODT izbjegli gubitak od 3%?

nisam Marinov odvjetnik niti bih ga zastupao, ali o tome neka se brinu oni koji toliko imaju

https://seebiz.eu/trzista/losa-g…de-kuna/277650/

Onaj tko ima milijunske iznose ulaze valjda u dividendne dionice i zivi od dividende.

Ne moze to trejdati svaki dan.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 23, 2022 at 10:32 PM
    Quote from Marielena
    Quote from Moller

https://seebiz.eu/trzista/losa-g…de-kuna/277650/

Onaj tko ima milijunske iznose ulaze valjda u dividendne dionice i zivi od dividende.

Ne moze to trejdati svaki dan.

može s ženom, ali nisam primjetio da to netko radi na nekoj dijonici

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 11:22 PM
    Quote from Marielena
    Quote from Marin83

Da, a sto ako ne ode na 460, vec ode na 508? Hocete kupovati skuplje prodano po 490 kuna?

Da završimo ovu priču, što ste vi dobili svojim pristupom, prošetali između 415 i 570kn i u međuvremenu pogubili 2/3 nekapitaliziranog prinosa. Dobra taktika.

Quote from diokidina

Marin83

Koliko si ti puta kupio/prodao od 9-10 do 15-16kn? I sto si sa tim dobio? Samo brokerima dajes proviziju.

od 9-16kn sam imao cili vrime isti broj dionica, trejdalo se desetak puta po 1000 dionica svaki put, ako se moglo nategnit 100 eura do 1000kn dobitka trejdom. Ukratko ako se pružila prilika iskoristija bi je, bilo je dosta crvenih dana, a dionica je bila sigurica. Mene ta FIFO metoda ne brka, ako sam jučer kupio 1000 dionica(a imam ih ukupno recimo 10000), sutra cijena poraste po dionici za 1kn, meni to dosta i ja prodajem 1000 dionica. Znam da nisu iste dionice, ali u mojoj glavi jesu.

A i zabavno je, probajte! ;)

Edited once, last by Marin83: Merged a post created by Marin83 into this post. (June 23, 2022 at 11:27 PM).

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 23, 2022 at 11:50 PM
    Quote from Marielena

Ako ima 70-80 godina, onda je to ok. Lako ćemo mi za te investitore u trećoj dobi, ali da ljudi od 30-40 godina rezoniraju kao penzoneri, a imaju još pola života pred sobom, uz to financijski ne stoje bajno, a nigdje volje ni želje da grizu za sebe. E to nikad neću shvatiti.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • June 24, 2022 at 8:50 PM

Kolegu 'MalogMarinka' poštujem jer fakat treba imati živaca biti trejder na ZSE. Ja to ne bih mogao, tj. mogao bih, ali bih gubio više nego dobivao, vjerojatno i u omjeru većem od 60-40. Po tome ispada da bih puno bolje izglede imao igrajući ajnc u casinu, bez brojanja karata naravno...

Naprosto na velikom broju odigravanja dakle dugoročno izglednije gubim, nego dobivam. A sa svakom transakcijom hranim brokere, a valjda nijedan za ZSE nije jeftin. Ima skupih i manje skupih.

Teška je to rabota.

Hipotetski, da trejdam, koja bi mi bila strategija? Prvenstveno redoviti profit taking prodajom barem trećine pozicije, čim zaradim preko 10%. Konstantno stvaranje pritisaka na cijenu s više manjih naloga po raznim cijenama, a da su mi opet 'isplativi' u pogledu provizije.

Oko poreza na kapitalnu dobit se ne bih uopće zamarao i ne bih ni računao s time da ću ga izbjeći, već bih ga tretirao kao svojevrsni porez na dohodak. Meni osobno je taj porez glup i da imam moć, ukinuo bih ga u potpunosti ili eventualno sveo na 5% max.

No, s obzirom na okolnosti, promatram to ovako - ako ga plaćam svake godine, znači da konstantno zarađujem. Puno mi je ugodnije platiti PKD, nego lizati rane od gubitaka.

Što se tiče ove godine, prva polovica je već iza nas. Prinos bez dividendi mi je bijedan, a s dividendama tak-tak. Nekako sam se već pomirio da ove godine neću zaraditi ni blizu kao '19., '20. i prošle godine.

• sonda
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    517
    • June 25, 2022 at 10:50 AM
    Quote from Marin83

Mene ta FIFO metoda ne brka, ako sam jučer kupio 1000 dionica(a imam ih ukupno recimo 10000), sutra cijena poraste po dionici za 1kn, meni to dosta i ja prodajem 1000 dionica. Znam da nisu iste dionice, ali u mojoj glavi jesu.

Imamo isto rezoniranje.

Doduše, ove godine sam slabo trgovao, al prošle godine sam upravo tako radio. I nemaš se tu šta pogubit u kombinacijama, kao što je netko komentirao, jer ulaziš u kupnju s namjerom da tu količinu prodaš za par dana.

Kad se napiše, znam da to zvuči malo, 500 ili 700 ili 1000 kn... al kad dođe vrijeme za obračun PKD koji radim ručno, toga se nakupi i bude ti jako drago zbog i najmanje zarade.

.... Ove godine imam novi pristup. Teško odoljevam trejdu, ali svaki put kad dođe vrijeme za obračun tog poreza, škicnem kako su se kretale cijene unazad godinu dana. I ne na svim dionicama, al na nekima sam propustio ogroman rast jer sam ih prodao. Zato sam izabrao taktiku - hold. Taktika je možda dobra, al godina za to izgleda nije. X/

• Marin83
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,535
    • June 25, 2022 at 11:04 AM
    Quote from sonda

.... Ove godine imam novi pristup. Teško odoljevam trejdu, ali svaki put kad dođe vrijeme za obračun tog poreza, škicnem kako su se kretale cijene unazad godinu dana. I ne na svim dionicama, al na nekima sam propustio ogroman rast jer sam ih prodao. Zato sam izabrao taktiku - hold. Taktika je možda dobra, al godina za to izgleda nije. X/

2020 je je bila za hold( od ožuljka te godine),što god da su ubo pogodija si, 2021 ne znam meni osobno nije, bio izabrao 5 dionica za hold, samo je jedna ostvarila znatne dobitke, a bilo je i puno jakih korekcija dionica te godine. Po meni 2022 je definitivno za trejd s obzirom na dva velika dipa ove godine.

A što se tiče ATPL ona defintivno nije za držanje(ili barem moraš radit korekcije,kupit ili prodat dio) 2020 smo imali tamo dva jaka pada, jedan -60%, drugi -40%, 2021 opet jaki pad od -40% i sad 2022 opet pad od skoro -20%.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago