1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

Best buy

• gta1
  • February 15, 2020 at 10:05 PM
  • havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • April 16, 2020 at 2:48 PM
    Quote from LuisAlberto10

Savjetujete znači prodavat i čekat sa cashom?

slusajte sebe , a ne druge, bez obzira dal se radi o kolegi kojeg ste pitali ili nekog drugog.

Vas novac, vase razmisljanje, vasi dobici , vasi gubici.

Ako zaradite zbog vasih ideja super, ako izgubite, jbg desilo se, ali je puno lakse kad smo si sami krivi za nesto nego ako nas netko drugi nagovorio na to .

• LuisAlberto10
    Početnik
    Reakcija primljeno
    79
    • April 16, 2020 at 4:38 PM

Jedno je savjet koji sam sam tražio ili pitao,a drugo je nečiji nagovor.I ne znači da ću prihvatit savjet.Jednostavno pitam,da čujem tuđa mišljenja.

Za svoje novce,pobjede i poraze valjda smo svi svjesni da smo sami odgovorni,odavno smo punoljetni.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • April 16, 2020 at 5:36 PM

W. Buffet još uvijek sjedi na hrpi casha od 128 bilijuna dolara, sakuplja je valjda pet kvartala.

A u ovom posljednjem reliju prodao je još papira za 30 milijuna dolara

Eto savjeta :)

• Neo
    Guest
    • April 16, 2020 at 11:03 PM
    Quote from LuisAlberto10

Upravo tako kolega. Mozda neki misle da ce Crobex do 2000 opet, ali s obzirom na novi deficit, raspad turizma, nove nezaposlene,buduca rezanja, prisilno zatvaranje proizvodnje i usluznih djelatnosti...pad BDPa od 9%, a moguce i vise....ja jednostavno ne vidim razloga da Crobex ode preko 1680-1700. Ako vec planirate dugorocna ulaganja onda kupujete firme vezane za svijet.

Al opet ponavljam, cim Ameri krenu padati, a sigurno hoce jer im podaci spominju i buducih 60milja nezaposlenih,manju potrosnju, oprez, prekid investicija....mozemo ocekivati i pad nasih indeksa. A ionako su ostali silni gapovi koji ce se morati popuniti. Tu nema sumnje. Uvijek je tako bilo u proslosti pa mislim da ni sad nije iznimka.

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 16, 2020 at 11:08 PM

Amerika je totalna bezvezarija postala.

Imam dojam da burza raste jer ljudi zele na raste. Doista je neobicno vidjeti kako situacija eskalira s 5-6 mil novih nezaposlenih svaki tjedan, a sve se zeleni. Zato jer Fed pumpa. Kad pocne oporavak ekonomije za ocekivati je pad jer ce to znaciti prestanak ili smanjenje pumpanja, a sve dobre vijesti su uracunate jos jucer.

Bilo je vec takvih situacija, da dobre ekonomske vijesti uzrokuju pad DJIA.

• Neo
    Guest
    • April 16, 2020 at 11:16 PM

Ja nemam uopce sumnje da ce Ameri pasti...samo je pitanje koliko duboko i koliko ce to trajati. Svejedno ako bude 60milja nezaposlenih ne vidim tko ce kupovati apple racunala, mobitele, nova vozila....to je ciklus i nece se rijesiti preko noci. Kao jedan zacarani krug. Neki prosperiraju u krizi, svjez primjer je Amazon koji je zaposlio u ozujku 100.000 ljudi. A neki veliki i mali ce propasti. Trziste se mijenja, svijet se mijenja. Donedavno je u nas najsigurniji bio turizam. Apartman od 120k eura vracao 4-6% godisnje i miran san. A sad sto je sigurno utociste? Opg i zdrava hrana? A neki im blokirali prodaju? Zlato? Na skoro 1800 trenutno...

Novac? Ne uracunava inflaciju i pad standarda. Dionice? Na ovim visokim valuacijama? Nelretnine? Skupe trenutno, a pojeftinit ce.

Kao da ne postoji sigurno utociste.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 17, 2020 at 2:09 AM
    Quote from kupoprodajnik

Amerika je totalna bezvezarija postala.

Imam dojam da burza raste jer ljudi zele na raste. Doista je neobicno vidjeti kako situacija eskalira s 5-6 mil novih nezaposlenih svaki tjedan, a sve se zeleni. Zato jer Fed pumpa. Kad pocne oporavak ekonomije za ocekivati je pad jer ce to znaciti prestanak ili smanjenje pumpanja, a sve dobre vijesti su uracunate jos jucer.

Bilo je vec takvih situacija, da dobre ekonomske vijesti uzrokuju pad DJIA.

Vecina pumpanja je novo zaduzivanje firmi da dobiju likvidnost nije poklonjeno kako besplatno u situaciji smanjenje potrosnje to je jos samo dodatni uteg, kad se ovo smiri na trzistu ide borba za opstanak, osim ako ne pokrenu neku potrosnju unutar drzave vecih razmijera ali zaludu im i da pokrene kad cijeli svijet smanjuje potrosnju

• sivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • April 17, 2020 at 9:37 AM
    Quote from Neo
    Quote from LuisAlberto10

Upravo tako kolega. Mozda neki misle da ce Crobex do 2000 opet, ali s obzirom na novi deficit, raspad turizma, nove nezaposlene,buduca rezanja, prisilno zatvaranje proizvodnje i usluznih djelatnosti...pad BDPa od 9%, a moguce i vise....ja jednostavno ne vidim razloga da Crobex ode preko 1680-1700. Ako vec planirate dugorocna ulaganja onda kupujete firme vezane za svijet.

Al opet ponavljam, cim Ameri krenu padati, a sigurno hoce jer im podaci spominju i buducih 60milja nezaposlenih,manju potrosnju, oprez, prekid investicija....mozemo ocekivati i pad nasih indeksa. A ionako su ostali silni gapovi koji ce se morati popuniti. Tu nema sumnje. Uvijek je tako bilo u proslosti pa mislim da ni sad nije iznimka.

U situaciji kada tiskare novca rade bez prestanka, nisam siguran da je cash najbolja opcija, inflaciju već mnogi predviđaju. U nesigurnim vremenima zna se gdje se ulaže. Netko je na ovom ili drugom forumu rekao cash is king, dok neki drugi govore cash is trash. Ovo nije nagovor na ništa i sam sam uglavnom u cashu i to me nimalo ne veseli.

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • April 17, 2020 at 10:19 AM
    Quote from Neo

Best buy je pricekati...cijene zemljista ce pasti...kupiti zemlju i zasaditi sve moguce.

upravo tako, sada kada se pokazalo da je i konobarstvo na klimavim nogama, ostaje nam jedino ratarstvo i eventualno prehrambena industrija

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • April 17, 2020 at 11:14 AM
    Quote from sivana
    Quote from Neo

U situaciji kada tiskare novca rade bez prestanka, nisam siguran da je cash najbolja opcija, inflaciju već mnogi predviđaju. U nesigurnim vremenima zna se gdje se ulaže. Netko je na ovom ili drugom forumu rekao cash is king, dok neki drugi govore cash is trash. Ovo nije nagovor na ništa i sam sam uglavnom u cashu i to me nimalo ne veseli.

Istina najbolje je balansirat ne bit 100% u nicemu tako ces se bar osjecat sigurnije da te ne uhvati panika ako stvari odu prebrzo na neku stranu, izabrat dionice koje dugorocno bi trebale bit dobra zastita od inflacije i sa sigurnom bilancom da prezive nezgodna vremena, po mom nekom misljenju inflacija je neminovna samo mislim da to nece tako brzo doc postoji proces prije toga, a i mora postojat vidljiv trend uzroka koji ce potaknit tu inflaciju zasad toga nema sad je deflacija izrazenija, ne vidim kako jos moze nastat inflacija mozda tek od sljedece godine se neke naznake budu vidjele, pogledaj samo turizam koliki je broj ljudi koji se bave s time tu je konkurencija ogromna i pritisak velik da mora doc do snizavanja cijena, jer ako to ne napravis napravit ce onaj drugi.

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • April 17, 2020 at 11:47 PM

Informanka.

- nakon 3 tjedna lijepog rasta konačno i jedan tjedan s minimalnim padom od -0.2%.

- u ovoj godini poveći minus od -16.1%.

- zadnja dva tjedna lagano prodajem, a neke pozicije rasprodajem.

- istovremeno sam i na nekim jeftinim kupnjama ali taj dio stvarno loše prolazi.

- u ovim teškim burzovnim vremenima stvarno je teško možda i neozbiljno bilo što savjetovati.

- dosta toga je previše palo, sada jesu li to prilike ili neprilike sami morate odlučiti.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • April 18, 2020 at 12:58 PM

Od ATH 20.02. mi je imovina opala cca 12%. Na vrijeme sam prodao većinu toga. Hr turizam, zabu, Hpb, Ruse. Ozbiljnije izgubio samo na NLB i POSR u Slo gdje nisam na vrijeme izašao.

Ostao mi samo Jdos koji nisam mogao riješiti po ok cijeni te sitno nelikvidnih turista koje teško mogu i na njuškalu.

Bio sam relativno zadovoljan rezultatom tijekom pada. Ali mi je čučanje u kešu tijekom odbijanca pojelo živce. Imao sam osjećaj da mi pare jede inflacija užasnom brzinom. Zadnjih 10ak dana sam ok. Sve je prebrzo otišlo gore vani, a kod nas skoro ništa ni ne valja. Ono što bi htio kupiti je premalo palo

• Neo
    Guest
    • April 19, 2020 at 3:06 PM
    Quote from Ivana7

Informanka.

- nakon 3 tjedna lijepog rasta konačno i jedan tjedan s minimalnim padom od -0.2%.

- u ovoj godini poveći minus od -16.1%.

- zadnja dva tjedna lagano prodajem, a neke pozicije rasprodajem.

- istovremeno sam i na nekim jeftinim kupnjama ali taj dio stvarno loše prolazi.

- u ovim teškim burzovnim vremenima stvarno je teško možda i neozbiljno bilo što savjetovati.

- dosta toga je previše palo, sada jesu li to prilike ili neprilike sami morate odlučiti.

Display More

Ne znam na sto mislite kolegice da je previse palo? S obzirom na trenutne cijene i nagli pad prometa...mislim da je za trenutnu situaciju sve preskupo.

• Zglob
    Student
    Reakcija primljeno
    89
    • April 19, 2020 at 3:12 PM
    Quote from ZSEZSE

U koju dionicu upucati novac na kojoj cijeni?

Ajmo favorite na sunce?

€,£,kn,$?

Optima

• Ivana7
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    799
    • April 19, 2020 at 4:55 PM
    Quote from Neo
    Quote from Ivana7

Ne znam na sto mislite kolegice da je previše palo? S obzirom na trenutne cijene i nagli pad prometa...mislim da je za trenutnu situaciju sve preskupo.

- teško mi je s vama raspravljati, neke stvari ste fenomenalno dobro pogodili ali svoj "ugled" srozavate pišući crnjake na dosta tema, vidite propast svijeta dok ste u kešu, a kad kupite dionice, potom se situacija mijenja i sve vam je sjajno-bajno.

- osnovni tipovi investitora su dugoročni i trejderi.

- dugoročni ne mogu shvatiti trejdere a trejderi ne mogu shvatiti dugoročne.

- sve ću vam probati objasniti na primjeru ADPL.

- u cca mjesec dana ili 22 radna dana na ADPL se moglo zaraditi cca 50%, ali to su zbilja rijetki investitori uspjeli.

- na toj dionici ja sam napravila veliku grešku nisam prodala (stop loss), bila sam spriječena u tom trenutku a kasnije sam procijenila prekasno je za bilo što dirati na ADPL, na dnu sam stvarno iskoristila priliku i u dva navrata sam kupila malo ADPL, nisam imala više novaca jer sam kupovala i neke druge dionice.

- zanimljivo mi je to što je dosta vas pisalo kad je ADPL pala ispod 100kn kako to ne vrijedi, kako se tu nema što više proizvoditi jer ljudi više neće kupovati aute.....

- vjerojatno većina vas vidi neki budući promet na konjima i magarcima a po autocestama će se odvijati teretni promet s volovskim zapregama.

- ja ne vidim budućnost s tim konjima, magarcima i volovima, auta će se i dalje proizvoditi a ljudi će ih kupovati. Sigurno će to biti manje u ovoj ili idućoj godini.

- 2022.g. vidim ADPL na cijeni preko 200kn i dividendnim prinosom XX,xx.

- neki će na porastu cijene zaraditi još dodatnih 100%.

- ako u ovako nešto vjerujete vi će te kupiti ADPL, ako ne vjerujete vi će te biti u kešu i uvijek će vam dionica ADPL biti skupa pa bila ona 50, 100 ili 150kn.

• kupoprodajnik
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,095
    • April 19, 2020 at 5:49 PM
    Quote from Ivana7
    Quote from Neo

Ne znam na sto mislite kolegice da je previše palo? S obzirom na trenutne cijene i nagli pad prometa...mislim da je za trenutnu situaciju sve preskupo.

- teško mi je s vama raspravljati, neke stvari ste fenomenalno dobro pogodili ali svoj "ugled" srozavate pišući crnjake na dosta tema, vidite propast svijeta dok ste u kešu, a kad kupite dionice, potom se situacija mijenja i sve vam je sjajno-bajno.

- osnovni tipovi investitora su dugoročni i trejderi.

- dugoročni ne mogu shvatiti trejdere a trejderi ne mogu shvatiti dugoročne.

- sve ću vam probati objasniti na primjeru ADPL.

- u cca mjesec dana ili 22 radna dana na ADPL se moglo zaraditi cca 50%, ali to su zbilja rijetki investitori uspjeli.

- na toj dionici ja sam napravila veliku grešku nisam prodala (stop loss), bila sam spriječena u tom trenutku a kasnije sam procijenila prekasno je za bilo što dirati na ADPL, na dnu sam stvarno iskoristila priliku i u dva navrata sam kupila malo ADPL, nisam imala više novaca jer sam kupovala i neke druge dionice.

- zanimljivo mi je to što je dosta vas pisalo kad je ADPL pala ispod 100kn kako to ne vrijedi, kako se tu nema što više proizvoditi jer ljudi više neće kupovati aute.....

- vjerojatno većina vas vidi neki budući promet na konjima i magarcima a po autocestama će se odvijati teretni promet s volovskim zapregama.

- ja ne vidim budućnost s tim konjima, magarcima i volovima, auta će se i dalje proizvoditi a ljudi će ih kupovati. Sigurno će to biti manje u ovoj ili idućoj godini.

- 2022.g. vidim ADPL na cijeni preko 200kn i dividendnim prinosom XX,xx.

- neki će na porastu cijene zaraditi još dodatnih 100%.

- ako u ovako nešto vjerujete vi će te kupiti ADPL, ako ne vjerujete vi će te biti u kešu i uvijek će vam dionica ADPL biti skupa pa bila ona 50, 100 ili 150kn.

Display More

Sjajan post.

Ja sam recimo upravo prodao tocno na stop-loss poziciji (163 kn, vrh je bio 205 ako se ne varam, ulaz prosjek 179), poprilicnu kolicinu, trosoban stan u Novom Zagrebu, i jedino sto mogu reci je da em mi je zao sto nisam prodao ranije jer su bili jasni signali sto ide em mi je jos vise od toga zao sto se to uopce desilo jer je firma bila u strahovitom zaletu. Povecanje poslovanja za 50% u 3 godine te povecanje valuacijske multiple za 30ak% na nevelikih 12 bi dionicu poguralo na 400 kn u sezoni 2022-2023, a onda vjerujem da bi doslo do preuzimanja po barem 500 kn. Naprosto firme od 2 mlrd kn i vise prometa postaju mete. Steta, ogromna steta, sad ide reset pa ispocetka.

Nisam vise kupovao jer sam ocekivao da ode na 50ak kn. Sto sigurno i bi da nije bilo reakcije Vlade s placama i neformalnog miga fondovima da krenu kupovati perjanice na burzi i spase se od ukidanja (mislim da se o tome radi u toj prici s drugim stupom). Propustio sam rast s 90-100 jer sam imao u glavi drugi scenarij, a bez inputa sa strane.

Pratim situaciju i svakako namjeravam uci kad omjer cijene i perspektive razvoja bude optimalan.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • April 19, 2020 at 9:23 PM

Svjestan sam propusta prilike i zbog toga žalim. Moglo se uzeti indexni fond vani dok nije bilo skupo. Mislim da je ovo s covidom skoro gotovo.

Bila je prilika za otić vani i propala je.

A za zse se ne nadam ničem osim stagnaciji na trenutnim razinama uz moguć manji rast na hotelima kad covid prođe.

• Neo
    Guest
    • April 19, 2020 at 9:28 PM

Ja to ipak sagledavam drukcije. Pobornik sam trejdanja, ali i srednjerocnog drzanja. Ali izmedju ta 2 razdoblja ipak sam blize trejdanju u sredini. Npr.javno sam pisao kupnju Tpng po 33.6kn vece kolicine. Mogao sam cekati i imati i dalje dionice, biti dugorocni. Cijena je Tpng sad na cca 42kn, dakle negdje 23% iznad moje cijene ulaza. Ja sam je protrejdao bar 12 puta i sas imam ekvivalent kao da je cijena 68kn. Istu stvar sam radio na Saponiji, kupovao na 226, prodavao na 326, kupovao natrag na 276, 288 i opet prodavao na 330, opet ulazio po 220, 200, 180kn i prodavao sada na 230-250 razinama. Dakle dugorpcni ulagac je na Saponiji npr ako je stekao po npr 240kn sad u plusu 2%. A moj plus je preko 70% tj.ekvivalebt cijeni 375kn. Tako da ta priča o dugoročnom ulaganju ne drži vodu jer je trejdanje bilo pametnije.

Pogotovo sada kad slijedi brza i teska recesija. Ja igram na sigurno.

Na Adpl sam zaradio sitnih 24% jer sam ocekivao povrat na Gap 116kn. Al da ce biti povrat hoce.

• Neo
    Guest
    • April 19, 2020 at 10:22 PM

Netko je u prethodnim komentarima sugerirao kako je dvojbeno cash ili dionice. Navodno postoje tiskare koje rade non stop. E pa to mogu samo Ameri jer je prirodno da njihov deficit bude 1200%. Nama je i 80% veliko jer je nemoguce servisirati ga. Kad vec ima love na bacanje onda zasto nitko nije kupio Optimu?!

Ista nece naci kupca ni dogodine. Zato me iznenadjuju silni optimisti na ovoj dionici.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • April 19, 2020 at 11:53 PM

@Neo

A možda bi ti malo mastio brk na OPTe, pa malo drukaš.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 471

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:58 PM
    2. Odgovora
      471
      Pregleda
      203k
      471
    3. umalo

May 21, 2025 at 12:58 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 12:22 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 21, 2025 at 12:22 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 21, 2025 at 11:38 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 21, 2025 at 11:38 AM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:26 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      833k
      1.9k
    3. All

May 21, 2025 at 11:26 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 21, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      911k
      2.1k
    3. All

May 21, 2025 at 11:22 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

umalo May 21, 2025 at 12:58 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 21, 2025 at 12:22 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 21, 2025 at 11:38 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

All May 21, 2025 at 11:26 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 21, 2025 at 11:22 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac May 20, 2025 at 9:23 AM
  • Što smo danas tržili

vitoo May 19, 2025 at 4:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 16, 2025 at 7:37 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,799 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

5,998 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,567 Replies, 3 years ago