od danas mi je Viro definitivno ne bb, nego BBB+
s izgledima za AAA+
s izgledima za AAA+
s izgledima za AAA+
U srijedu je dan D za PSN od Viro-a?
Slijedećih par dana je ključno
s izgledima za AAA+
U srijedu je dan D za PSN od Viro-a?
Slijedećih par dana je ključno
danas je počelo ključati, sutra će proključati, a prekosutra bi se moglo otključati,
da, nekoliko dana će sve biti ključno
Pa zar nitko nema best buy u 2023-oj ?
Ja cu se kladit na IGH,mislim da bi mogla solidno potegnuti...
Pa zar nitko nema best buy u 2023-oj ?
Ja cu se kladit na IGH,mislim da bi mogla solidno potegnuti...
Napiši malo zašto smatraš igh? Očekuje se usporavanje građevine, osim države koja ulaže tuđi novac. Pojasni malo…
Ja mislim da su BB za 2023. Lenac i Kutjevo.
Lenac već u prvom mjesecu ima dva Amera u škveru i još puno dodatnih brodova. Kutjevu lijepo raste prodaja vina a i žitarice su svakako zanimljive. Mislim da ćemo svi malo više piti od ovih šokova na tržištu a nema do gemišta od kutjevačke graševine.
Obje dionice imaju strašno dobre financijske pokazatelje i smiješne tržišne kapitalizacije.
Ja očekujem da će IGH riješiti dugogodišnji problem dugova iz PS što će u kolmbinaciji sa stabilizacijom poslovanja omogućiti tvrtkama da izađu iz situacije prijetećeg stecaja. Nakon toga ili paralelno s vremenom mogla bi uslijediti i konsolidacija poslovanja uz otvaranje novih poslovnih mogućnosti. Kako je kapitalizacija malena, otuda je upsajd natprosječan u odnosu na prethodnu godinu.
Konsolidacija i završetak cijena s dugovima iz PS bitni su da se tvrtka može kandidirati na novim natječajima jer se u ovakvom financijskom stanju ne može kandidirati na međunarodnim natječajima, a niti lokalne s većom vrijednošću posla.
A što drugi misle, zašto je njima IGH BB, zaista nemam pojma.
Kako je kapitalizacija malena (a vjerojatno neće biti nekog velikog neočekivanog razvodnjavanja postojećih dioničara, iako će određenog razvodnjavanja morati biti) smatram da je upsajd ipak natprosječan u odnosu na prethodnu godinu.
meni je Ktjv BB jer ga imam, valjda sam ga zato i kupio , ako se ne dogodi kakav baj, baj s burze, uglavnom opet će biti BB
iza toga mi se pojavljuje Koei, koji se iz umalo prodanog crnog labuda pokazuje rezultatima, planovima i ulaganjima kao veliki leteći puran, samo dok još Cerp podavi ove svoje trome koji usporavaju jato,
nakon toga ide mi ZB, jer se nadam da će netko normalan škicnuti malo i u ovoj gustoj magli ugledati ovu zvijezdu repaticu, da je uhvati dok se još nije potpuno ugasila,
možda ovako neka kombinacija, mali jesmo, ali se ipak (još uvijek) vidimo,
dalje je kao što kažu neke kolege Vlen isto kandidat, ali ja ga nemam pa nema potrebe da objašnjavam zašto tako mislim,
ostale su mi dionice malo veći spori kapitalci i neće oni puno prevaliti u ovoj godini čini mi se meni
i sretno svima
Kolega Moller koji vam je plan sa tim dionicama??
MollerJanuary 30, 2023 at 3:55 PM Kolega Moller koji vam je plan sa tim dionicama??
vraćati ih gospon Radi neću, sačekati dividendu, dvije, po mogućnosti što veću, event. ranija prodaja dijela u slučaju naglog skoka, kao što je bio mislim prošle godine, i tada sam dio prodao i sada lagano kupujem,
jel to dobar plan
https://eho.zse.hr/fileadmin/issuers/JDOS/FI-JDOS-3fa20353ec12f6f148bf3b63ef527df0.pdf
Uz zaključenu 1.454.439 policu osiguranja te ostvarenu zaračunatu bruto premije od 1.371 mil. kuna,
što predstavlja rast od 12,08% tijekom 2022. godine Adriatic osiguranje ostvarilo je najbolji poslovni
rezultat u svojoj povijesti.
Italija,
Društvo je u Republici Italiji u 2022. godine zaračunalo bruto premiju u iznosu od 505,4 mil. kuna što
predstavlja rast od 114,2 mil. kuna, odnosno 43,29%.
Display More MollerJanuary 30, 2023 at 3:55 PM Kolega Moller koji vam je plan sa tim dionicama??
vraćati ih gospon Radi neću, sačekati dividendu, dvije, po mogućnosti što veću, event. ranija prodaja dijela u slučaju naglog skoka, kao što je bio mislim prošle godine, i tada sam dio prodao i sada lagano kupujem,
jel to dobar plan
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…b63ef527df0.pdf
Uz zaključenu 1.454.439 policu osiguranja te ostvarenu zaračunatu bruto premije od 1.371 mil. kuna,
što predstavlja rast od 12,08% tijekom 2022. godine Adriatic osiguranje ostvarilo je najbolji poslovni
Italija,
Društvo je u Republici Italiji u 2022. godine zaračunalo bruto premiju u iznosu od 505,4 mil. kuna što
predstavlja rast od 114,2 mil. kuna, odnosno 43,29%.
Dobit duplo manja nego lani. Zašto taj dio niste kopirali ?
QuoteUkupni prihodi Grupe su u 2022. godini iznosili 1.424 mil. kuna (2021: 1.206), dok je ostvarena bruto dobit iznosila 41,6 mil. kuna (2021: 86,7).
Do smanjenja dobiti dolazi uslijed povećanja troškova, (porast troška šteta za 127,6 mil. kn, poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn), ulaganja u djelatnike (porast troška plaća za 9,3 mil. kn), te konzervativnog pristupa talijanskom tržištu (ukupno povećanje bruto pričuva šteta u odnosu na prethodnu godinu za 52,7 mil kn od čega se na Italiju odnosi 41,6 mil. kuna).
Display MoreDisplay Morevraćati ih gospon Radi neću, sačekati dividendu, dvije, po mogućnosti što veću, event. ranija prodaja dijela u slučaju naglog skoka, kao što je bio mislim prošle godine, i tada sam dio prodao i sada lagano kupujem,
jel to dobar plan
https://eho.zse.hr/fileadmin/issu…b63ef527df0.pdf
Italija,
predstavlja rast od 114,2 mil. kuna, odnosno 43,29%.Dobit duplo manja nego lani. Zašto taj dio niste kopirali ?
QuoteUkupni prihodi Grupe su u 2022. godini iznosili 1.424 mil. kuna (2021: 1.206), dok je ostvarena bruto dobit iznosila 41,6 mil. kuna (2021: 86,7).
Do smanjenja dobiti dolazi uslijed povećanja troškova, (porast troška šteta za 127,6 mil. kn, poslovni rashodi za obavljanje djelatnosti 45,7 mil. kn), ulaganja u djelatnike (porast troška plaća za 9,3 mil. kn), te konzervativnog pristupa talijanskom tržištu (ukupno povećanje bruto pričuva šteta u odnosu na prethodnu godinu za 52,7 mil kn od čega se na Italiju odnosi 41,6 mil. kuna).
zato što mene ne zabrinjava, a u prvom trenutku nisam odmah došao do toga dijela, jer je izvješće taman izašlo dok sam ja pisao odgovor kolegi,
Ima dovoljno zadržane dobiti za solidnu dividendu, a smanjenje u 2022 je potkrjepljeno argumantima, izlazak na novo tržište nije uvijek ni lagan ni osobito uspješan, nadam se da će se to lagano popravljati
Kako su dostupna sva izvješća za kompletnu 2022., iz znatiželje sam napravio domaću verziju Magic Formule Joela Greenblatta za sastavnice CROBEX-a (uz malu promjenu, gdje sam koristio tržišnu kapitalizaciju umjesto enterprise value).
Po kriterijima Magic Formule, top dionice su PLAG, JDPL, INGR (!?) i VLEN.
Pa evo, živi bili pa vidjeli mogu li ove dionice bolje od indeksa ove godine kako Joel kaže
U kakve papire kod nas da dalje idem? Ono što mi se sviđa od turista imam (Rivijera, Arena, Adris) te posluje jednako kao i prije par mjeseci i uz ista očekivanja samo je sada 15-20% skuplje. Ono što mi se ne sviđa i tako ne bi. Generalno da je crobex oko 1500 imao bi šta kupit.
ok HPB za long, pogotovo ako krenu sa dividendom ali to čisto sumnjam, međutim, po meni, za long ADPL ima bolje potencijale i do 100% dok HPB teško da ima potencijala za više od 20-30%...
Kako je bilo priča lani u ovo doba??? To je to...a naraslo još 70% od lani...
Netko je od dugoročnih odlučio kapitalizirati dio dobiti na Hpb
Lijepo nas krca na 170 kn
Što ćemo reći, hvala mu
Zašto li me Hpb podsjeća na Atpl u rastu od 180 do 320 kn
Svima vam je srmdila HPB na 135-150€, a lijepo sam vam par dana pisao, još malo i nestalo...
Ja sam dugoročan, i ništa tu ne prodajem!
Ja sam ovo prvi put kupio u najsmrdljivijoj fazi, još 2017., možda malo prerano, ali nije se to onda moglo znati. Dobro podebljao 2021., i nakon toga se dogodio taj splet okolnosti oko NHB, rasta kamatnih stopa itd. što je kataliziralo otključavanje vrijednosti.
Držim i dalje! Sad je lakše. Teže je držati kroz višegodišnju stagnaciju (iako stagnacija može ponuditi priliku za dokup, kao 2021. kad sam zaključio da je cijena bolja nego ikad prije).
Moderator će nas vjerojatno premjestiti, al' da se nadovežemo na raspravu.
Nisam nikada voljela Hpb, finog sam nosa, taj me fini nos sačuvao od Agrokora.
Upliv države itd
Al' brojke su brojke
Zaba
Price / Earnings 13,30
Price / Book 1,35
Hpb
Price / Earnings 2,35
Price / Book 0,71
Od njih dvije draži mi je Ikba, konzervativno vođena obiteljska banka, al' brojke su brojke
Nema davno da je netko čije mišljenje cijenim napisao da kakve veze ima book sa cijenom...
Nemam pojma o fundamentalnoj analizi, al' mi se za banke čini važan udio loših plasmana, izloženost obveznicama, kapital i rezerve i povrat na kapital.
Ajme, smak svijeta, zloćo je počeo misliti , a ne samo gledati u svjećice
Sastavio sam nekoliko bitnijih parametara za ZABA, HPB, IKBA i KBZ od 2017. do 2022., pa evo ako nekome može koristiti.
ROA i NIM su izračunati kao neto dobit, odnosno neto kamatni prihod kroz srednja vrijednost aktive iz trenutne i prošle godine. Iz tog razloga se te vrijednosti mogu razlikovati od onih eksplicitno istaknutih u godišnjim izvješćima, no ovako su računati na ujednačen način (neki ističu ROA računat s operativnom dobiti). Nedostaju informacije za TTM, no ionako u kvartalnim izvješćima nema podataka za neke od parametara.
Nastavno na jučerašnji post, izradio sam jednostavan IRR izračun za navedene banke, koristeći TTM neto dobit s investiramo.com i cijene dionica na današnji dan. Korišten je perpetual growth rate, pa izračun sam po sebi nije nešto specijalno, ali mislim da se mogu izvući neki zanimljivi zaključci.
Na primjer, ako se bilo koja od ove četiri dionice kupi po trenutnim cijenama i neto dobit po dionici iz godine u godinu konstantno pada 3%, ostvareni (dugoročni prosječni) prinos je još uvijek veći od trenutne narodne obveznice.
Hoće li osiguravajuća društva biti u 2024-oj ono što su banke bile u 2023?