Problemi zdravstvenog sustava

• Potpišite da se nećete liječiti i problem solved.

Ostavite mjesta u bolnicama za nas druge zbog drugih problema.

Radite u izdvojenim pogonima.

Problem dakle nije jednostavan, a novčić ima dva lica

Ja sam voljan potpisati ako ce mi vratiti sve novce koje sam kroz porez uplatio za zdravstveno i da me oslobode od daljnjeg placanja zdravstva.

Ako ga vec ne mogu konzumirati zelim da mi ga i vrate.

• Rasprava prelazi okvire teme Rivpa.

Trenutno puno ljudi ne konzumira svoja prava iz zdravstvenog osiguranja. Odlažu se svi op. zahvati koji se mogu odložiti, a da se život ne ugrozi. Pa nam tako stari ljudi hodaju okolo poluslijepi, nisu im operirane mrene. Itd

Ja sam uvijek za kompromis.

A tema je turizam od kojeg svi živimo. Ako ne suzbijemo epidemiju ne piše se dobro ni turizmu. Trenutno smo crvena zona

• Onda ne razumijete kako sustav funkcionira. Police osiguranja auta, mirovinsko I stup, osiguranje stanova, dobrovoljna osiguranja.

Sve što nije s obilježjima štednje.

Solidarnost. I tu oni koji uplaćuju više (ili ne rabe sustav) ne prođu baš najbolje.

Moja je varijanta 'preodgoja' sustava odrediti se, i to javno reći, da će se smanjivati obujam dostupnih usluga, broj korisnika i broj ljudi koji radi u sustavu. I to svake godine, stezat remen.

I onda pomalo, suprotno od toga što bi Vili napravio, smanjit doprinos.

S druge strane, osobne police i štednja za starost, max olakšice porezne + poticaj.

S vremenom, imaš fer sustav gdje višak uhljeba i pravih, vrijednih radnika iz zdravstva i mirovinskog, prelijeva se u trž. ekonomiju koja je održiva. I onda svatko od korisnika ima uvid koliko ga košta kad ide liječniku. I neide bezveze jer ga ipak košta njegovog novca, s njegove police.

Za 20 g. smo Švicarska.

• Official Post

Ovo je jedna vrlo zanimljiva tema i bilo bi zanimljivo čuti konkretne prijedloge rješenja.

Ali treba uzeti u obzir neke stvari koje su ovdje specifične. Primjer, u americi ljudi važu da li pozvati prvu pomoć jer vas takav poziv može koštati od 500-20000 USD samo za prijevoz. Kada su ljudi u nevolji stvari se ne mogu promatrati računovodstveno već solidarno. Zdravstvo nije profesija u koju treba uvoditi pojam profitabilnosti, jer kada su ljudi bolesni onda će u tom trenutku učiniti sve da ozdrave, a to pružatelje tih usluga stavlja u nesrazmjerno povoljniji položaj u pregovorima i naplati svojih usluga. Želimo li zaista živjeti u takvom (privatiziranom) sustavu zdravstva?

• Ne želim živjeti ni u ovakvom.

Sve pretrage koje mi trebaju, od najosnovnijeg vađenja krvi pa do CTa ili kolonoskopije, radim privatno ergo platim ih. Čemu onda plaćati nemali iznos svaki mjesec kad sustav uopće ne funkcionira?!

Dakle nonsense. Paradoks. Sustav postaje kotačić koji se podmazuje i vrti našim uplatama, a ne vodi me nikuda.

Isto je s FINAom, HGK. HOK. Proračunski korisnici. Svi koji imaju u planu nešto potrošiti do 31.12. e da im sljedeće godine, u planu, ne bi smanjili iznos.

Gdje je društveno odgovorno poslovanje i ponašanje? Tko ga kontrolira? Koji su parametri?

Na listi doing business padamo, po konkurentnosti zaostajemo, sveučilišta su sve gora, produktivnosti nema a živimo u vremenu AI. Suci feštaju s kriminalcima, liste čekanja se ne smanjuju.

Namjerno! Ili to ili smo kako kaže kolega Alias glupi do bola. Samo ja u to ne vjerujem: naš čovjek kad dođe u uređen sustav, radi kao urica. Bio bauštelac ili magistar. Naglo dođe pameti!

Ma svima vaučer da posjete neku od zemalja zap. demokracije i kopija Why the West Rules... pod mišku. Alternativa je Sj. Koreja, ugasit svjetlo i ne brojat slučajeve korone.

Mi ne zaostajemo. Stojimo u mjestu a drugi nas pretječu. Još Bugarska ostala. Ali daje žmigavac.

• Zdravstvo je prekomplicirano da bi ga se samo tako rijesilo nekim postom na forumu. Nema tu univerzalnog rijesenja.

Kod nas ljudi zovu hitnu jer im se neda cekat na pretragu mjesecima. E onda bi bilo dobro uvest americki nacin.

E onda dolazimo do problema jer tamo je zdravstvo koma ak nemas novaca a mi ga nemamo.

Ktome moramo uzet u obzir da je drzavnom zdravtvu u interesu imat zdrave gradjane a privatnom je primarno imat bolesne gradjane.

Sto je manje bolesnih to je manji trosak drzavi odnosno manji prihid privatniku. Znaci privatno zdravstvo nikako nije rijesenje jer ak nas izlijece ostali su bez posla. Drzavno takodjer nije dobro sto vidimo i sami . ...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Emile, nema savršenog. Nigdje u svijetu.

Ali jel to razlog da stojimo? I čekamo Godota.

Ja bih bio zadovoljan da riješe tri stvari: problem parkinga na Rebru ili Sv. Duhu, smanje liste čekanja na razumnu mjeru, uvedu smjenski rad po bolnicama za pretrage.

To za početak pa možemo dalje. I onda ne bih dirao doprinos, neka ih. Ali dok ne vidim poboljšanje, svake godine 0,5% smanjiš: manje riba u bazenu, manje krokodila. Prirodni odabir. Ovako ispada da su pacijenti pod prirodnim odabirom jer umiremo od bolesti koje sustav nije u stanju obraditi.

Meni na poslu ne dižu plaću jer ne stignem pročitati mailove i odraditi posao. Dapače, ostani prekovremeno. Pa ćeš ili biti sposoban ili nisi za to.

U privatnika nema uhljebarija!

(ovo za hitnu si u pravu i zaista pali, na hitnoj ti naprave sve pretrage kad sumnjaju na nešto. nema listi čekanja, kako to? paradoks)

• Potpišite da se nećete liječiti i problem solved.

Ostavite mjesta u bolnicama za nas druge zbog drugih problema.

Radite u izdvojenim pogonima.

Problem dakle nije jednostavan, a novčić ima dva lica

Draga kolegice, niti slučajno tema nije tako jednostavna. Zašto bi netko potpisao da neće liječenje, kada to liječenje već plaća 16 posto svoje plaće unaprijed. Može li se netko osloboditi plaćanja za zdravstvo?

Ja sam inače sklona privatnim zdravstvenim sustavima, ali znam da to kod nas nije realno.

• Opet, draga kolegice teško pitanje. Trebaju li pušači potpisati da neće liječiti rak pluća? Trebaju li pretili potpisati da neće liječiti dijabetes i moždani? Trebaju li alkoholicari potpisati da neće liječiti cirozu jetre?

Može li se ne plaćati HZZO?

• opet rasprava u stilu crno - bijelo, koja naravno ne vodi ničemu.

nije uopće pitanje privatno ili državno nego tko ima monopol.

vidim da je svima davno isparilo iz glave kad smo imali samo jednog telekom operatera (isti je prvo bio državni, pa je postao privatni).

tada je usluga bila skupa, na popravak se čekalo nekad i tjednima i mogli ste se žaliti "upravi vodovoda", jer se niste mogli prebaciti kod nijednog drugog.

kod zdravstva postoji i komponenta solidarnosti, ali jer moram baš svaki put biti solidaran sa lokalnim narkomanom ili pijancem koji se ne zna kontrolirati, pa diže hitnu svaki dan.

po meni, usluge koje direktno spašavaju život trebaju bili "besplatne", tj. solidarne.

usluge kojima se poboljšava kvaliteta života (nove očale, štake, 10 tableta za 100 "bolesti"), to da se plaća neka polica koja bi možda uključivala i bezreceptne lijekove, ako su isti propisani terapijom? :/

a naravno, vjerovali ili ne, na kožnom odjelu na Križinama možete ići i laserski skidati dlačice, i sad se postavlja pitanje zašto se bolnice, ako mogu ponuditi i neke takve usluge, ne bi natjecale na tržištu s privatnicima i zarađivale?

a tu sad dolaze i privatni osiguravatelji kojima bi trebalo biti dopušteno da s raznim bolnicama (privatnim i državnim) prave pakete i sastavljaju police.

isto tako, nisu ni sve bolnice jednako opterećene.

npr. splitski KBC puca po šavovima, a npr. u Šibeniku ili Kninu ladovina.

bi li manje opterećene bolnice mogle nuditi i privatne usluge popodne, u bolnici, a ne da doktori preko dana "picavaju" (čast iznimkama), pa popodne to sve odrade negdje privatno.

može se sve kad se hoće.

imaš AZTN, HANFA-u, HALMED i tko zna koju još agenciju koja bi to bez problema mogla i trebala nadzirati, al nekome očito ne odgovara da se to sve tako uredi, jer neki u ovom neredu primaju "cut" na crno.

i to očito u zavidnim količinama (di je DORH, FINA, kontrola toka novca, šta to kod nas ne postoji ili se žmiri kad u sustavu blinka crveno? :/)

uostalom, bacite oko na veledrogerije i probajte pronaći nudi li više njih iste lijekove ili je ekipa samo podijelila tržište i sad se igraju "poduzetnika" tamo di imaju sigurnog prodavača i kupca (ovdje uopće nije pitanje treba li im se platiti, naravno da treba i odmah nakon toga sustav reformirati).

a sad se opet možemo vratiti na dosadašnju raspravu je li bolji državni ili privatni monopol.

pusa svima i keep trolling :*

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

• Ovaj naš sustav zdravstva je samo načelno solidaran i besplatan.

Moj otac, penzioner, odradio puni radni staž, od kada je postojala mogućnost plaćao dodatno zdravstveno. Nakon srčanog aresta ima ugrađen defibrilator i pije 20-tak tableta dnevno koje ga održavaju na životu. Nakon završene 65 godine života dobiva obavijest da mu dodatno zdravstveno više ne pokriva trošak lijekova (pokriva samo osobama mlađim od 65). Trošak je oko 2.000kn mjesečno. On, iako u mirovini, još uvijek radi na Ugovor o djelu i naravno iz toga mu se izdvaja doprinos za zdravstveno - i to je kao "solidarnost" - ja se pitam s kime on mora biti solidaran, ili tko bi bio solidaran s njime da ne uspije skupit 2.000kn mjesečno nakon što plati režije?

Ja sam osobno u Hrvatskoj platio prošle godine >300k Kn raznih poreza i doprinosa (bez PDV-a), na prihode koji su 99% ostvareni u izvozu, i s obzirom da to nije dovoljno da država osigura sredstva za održavanje mog oca na životu, dodatno sam donirao trošak njegovih lijekova. Toliko o solidarnosti i besplatnom zdravstvu.

• https://www.index.hr/vijesti/c…e-dobila-ovo/2293416.aspx

Naša je ZSE samo odraz naših svekolikih prilika u kojima živimo.

naše zdravstvo je bolesnije od svih bolesnika, takve stvari se viđaju na svakom koraku u tom sustavu, ali su natukli već novih 7mlrd. duga, mislim da je zdravstvu potrebno hitno cijepljenje protiv lopovluka, ali svima, koji bi to mogli i trebali obaviti drhte ruke pa se boje da ne pogriješe

• tako je, platimo porez na kapitalnu dobit i onda nas koji nismo na zavodu ali nismo ni zaposleni kaznimo sa plaćanjem još i zdravtsvenog... ma divota, banana republika https://www.novilist.hr/novost…-se-mahom-o-iseljenicima/

kolega, to stoji što kažete... ali koristite li uslugu? vjerojatno plaćate samo dopunsko 70 kn / mjesec?

dakle, ja koji uplatim mjesečno skromnih 800 kn doprinosa, zapravo plaćam i za Vas. a da ne govorim ljudi koji imaju neto plaću po 20 000 kn koliko Vam uplate da Vi možete kod doktora.

Suma sumarum, ja bih uveo da svako mora platit osiguranje - uslugu - kao što platim i osiguranje kasko za auto.

Doprinos za zdravstveno gledam kao prisilan porez. Da ne govorim kad idem zubaru da idem privatno i platim svaki put...

Nitko Vas ne tjera da plaćate PKD - ako prođe više od 2 godine ili da uopće trgujete...

---

da se mene pita - plaća bi išla u bruto2 iznosu - ja bih plaćao osiguranje npr croatii, uniwa i slicno . kao paket za auto kasko - što je sve ukljulčeno i kada mi nešto bude, osiguranje plaća bolnici - na ovaj način imamo monopol na tržištu --- samo HZZO

dignu osnovicu zapravo poskupe osiguranje. pogledajte kako je tržište auto osiguranja libelarizirano

• Mislim da to ne bi funkcioniralo, tko imalo pozna zdravstveni sustav zna o čemu se radi. Da moźe se reći i da bi bilo dobro, ali samo za bogate. Kažete Vi bi onda birali s kime imati policu zdravstvenog kao kod osiguranja auta. Molite boga da do toga ne dođe, jer ovakav paket zdravstvenog osiguranja koji sada imamo većina građana bi mogli sanjati. Zar mislite da bi cijene bolničkih usluga ostale iste u tom novom sistemu, ovo su umjetne cijene baš zbog toga što je ugovor s državom (hzzo). Pa sada sam vam odgovorio na pitanje i onima koji se stalno pitaju, zašto je zdravstvo toliko u gubitku. Zbog kontroliranih umjetnih cijena bolnički usluga, operacija npr. kuka koliko hzzo plaća bolnici a kolika je cijena u drugim državama s takvim sistemom koji vi predlažete,višestruko viša. Zdravstvo nije uopće u konačnici u gubitku, to vjerojatno znaju oni koji trebaju znati, nego je sistem da svi plaćamo za sve, da bi i oni koji si ne bi mogli priuštiti bolničko liječenje u tom novom sistemu, sada u ovom ga imaju. Tako da je ovaj sadašnji sustav daleko najbolji za sve građane.

• trenutno preko državnog zdravstvenog možeš priuštit samo listu čekanja, pa ionako ljudi opet plaćaju privatno.

kao i sve na tržištu, našlo bi se i tu prostora za sve.

slažem se s kolegom dionicar daj ti meni brutto2 na "ruke", pa da ja biram di ću za svoje novce.

možda mi HZZO opet ponudi najnižu cijenu, al zato ću imat listu čekanja, a neki privatni osiguratelj veću cijenu, al na red dolazim instant.

najgluplja stvar je umjetno kažnjavati "bogatije" sugrađane koji će ionako konzumirati privatnu uslugu, ako već nemaju vezu u bolnici.

obavezno auto osiguranje je uvedno zato da netko sa nekom kramom koji udari u skupo auto ne završi u dužničkom ropstvu, ali kasko svatko sam bira hoće li ga uzet.

tako bi i ovdi trebalo.

ja npr. uopće ne želim državnu mirovinu, a i dalje sam ju prisiljen uplaćivati, jer se prisilno uplaćuje za generaciju prije nas.

a svatko ima pravo odlučiti kako će živjeti, što se zdravlja tiče (ja bi vjerojatno uplaćivao zdravstveni "full kasko" jer bi tako htio i sigurno bi dobio puno bolju uslugu nego što je sada dobivam), ali mi ide na nerve kad mi prijatelj s hitne govori da svaki dan diže vozilo za par istih ljudi koji pijani zaspu na cesti, a ti, naravno, niti rade niti uplaćuju osiguranje, a i dalje ga imaju, i kaj sad?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić