https://gcaptain.com/baltic-dry-ind…-vessel-demand/ i dalje potražnja za robom...mislim da sljedi stabilizacija..
DRY BULK
-
-
-
Zanimljiv clanak jutarnjeg lista, 2060.te ocekujemo zelenu kinu do tada ce biti crvena 🙃. Spominje se zapadni balkan te elektrane po BiH gdje su vlasnici kinezi, zanimljiva je i lkpc u ovom svemu jer ugljen ide preko nje. Upravo dolazi brodic od 250 m sa ugljenom i par manjih također sa istim teretom sto potvrdjuje situacija na terenu. Uglavnom su BiH rudnici zatvoreni zbog razlicitih dugovanja. Zanimljiva situacija... https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet…ma-jos-15114593
-
A koja to tehnologija nedostaje da zamijeni ugljen npr.?
Sve je stvar cijene i troškova proizvodnje. A oboje pada obnovljivcima sve više kako njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije raste... Samo je pitanje vremena i obilnih poticaja. Uskoro će bogati poticati siromašne da pređu na OIE zbog svoje guzice, a ne zbog altruizma.
Tehnologija je tu nebitna jer tehnologija sama po sebi ne jamči isplativost. Isplativost se postiže na umjetan način političkim intervencionizmom i to sve većim poticajima i jeftinim kreditima obnovljivim izvorima a istovremeno većim nametima i zabranama ulaganja u fosilna goriva na drugoj strani. U konačnici to znači skuplju energiju za sve. A skuplji plin znači skuplja gnojiva a skuplja gnojiva znače skuplju hranu. I tko u konačnici plaća sve? Mali čovjek na dnu hranidbenog lanca.
-
Sve je stvar cijene i troškova proizvodnje. A oboje pada obnovljivcima sve više kako njihov udio u ukupnoj proizvodnji električne energije raste... Samo je pitanje vremena i obilnih poticaja. Uskoro će bogati poticati siromašne da pređu na OIE zbog svoje guzice, a ne zbog altruizma.
Tehnologija je tu nebitna jer tehnologija sama po sebi ne jamči isplativost. Isplativost se postiže na umjetan način političkim intervencionizmom i to sve većim poticajima i jeftinim kreditima obnovljivim izvorima a istovremeno većim nametima i zabranama ulaganja u fosilna goriva na drugoj strani. U konačnici to znači skuplju energiju za sve. A skuplji plin znači skuplja gnojiva a skuplja gnojiva znače skuplju hranu. I tko u konačnici plaća sve? Mali čovjek na dnu hranidbenog lanca.
Svijet kakav jest je sasvim dobar. Daljnji tehnoloski napredak, promjene, reforme, naprosto nije potreban. Pogotovo ne ona vrsta tranzicije koja bi zahtijevala troskove i teskoce po mene sada.
-
Ma naravno. Koliko se ono plaća za obnovljivce?
20-30 kuna mjesečno. Brutala
-
BDI 3428 (-91)
BCI 4202 (-147)
BPI 3815 (-81)
BSI 3042 (-62)
BHSI 1944 (-28)
-
Freight futures am update
Capesize down ~10%
Panamax down ~8% -
All hail king handy!
BCI 5 T/C routes 180000 34845 -1220
BPI 5 T/C routes 82500 34337 -724
BSI 10 T/C routes 58328 33462 -685
BHSI 7 T/C routes 38200 34992 -495
BDI INDEX 3428 -91
-
https://www.bug.hr/energetika/u-k…a-svijetu-22518 - o ovom se znalo još prije 50 godina ali im ova tehnologija nije bila zanimljiva jer se ne može upotrijebiti u vojne svrhe. Bolje prikazano u tekstu: https://www.index.hr/vijesti/clanak…ema/544671.aspx. Ajmo reći koliko tehnologija je jednostavno zanemareno (namjerno) jer nije odgovaralo naftnoj i vojnoj industriji. Samo to treba aktivirat i riješeni su problemi okoliša. Još jedan pravac za razmišljanje, eksperiment Ponsa i Fleishmana gdje je najveći kemičar 20tog stoljeća izblamiran i tako je umro zbog... A sve se čini da je bio na pragu epohalnog okrića (i trebao dobiti Nobelovu nagradu) ali nije se radilo o hladnoj fuziji kako je sam mislio nego o nečem drugom (novo područje fizike koje još nije u potpunosti jasno ali bitno je da daje "višak" energije, produkt fuzije bi trebao biti višak izotopa kojih ovdje nema pa se ne može raditi o fuziji). Prvi proizvodi tog eksperimenta od pred 30 godina bi mogli izaći na svjetsku pozornicu u sljedećih godinu dana, barem tako tvrde oni koji rade na tome. Govorim o gotovom proizvodu jer se na njemu radi 10tak godina i navodno u fazi je da dobije sve sigurnosne certifikate da bude spreman za plasiranje na tržište. Ne želim ureknut pa neću više o tome ali koga to zanima dao sam dovoljno informacija za istraživanje a sve se nalazi na internetu.
-
Valjda zbog Torija i padaju brodarski indexi zadnjih tjedana
-
-
Ratno zrakoplovstvo SAD-a razvilo gorivo za mlazne avione dobiveno iz zrakaAmeričko Ratno zrakoplovstvo u suradnji s kemijskom kompanijom Twelve uspjelo je iz zraka izdvojiti ugljični dioksid i potom ga pretvoriti u mlazno gorivo za…www.bug.hr
Još malo o gorivo.
-
Malo ovako, malo onako..... pa budi pametan
-
BDI 3187 (-241)
BCI 3736 (-466)
BPI 3644 (-171)
BSI 2919 (-123)
BHSI 1877 (-77)
-
Freight futures am update
Capesize down ~11%
Panamax down ~10% -
Opet povrsno i brzopleto.
Tablica je kvartalna i to za 3Q 2021, znaci najnovija koja postoji.
U njoj se obraduju kvartalni rezultati i usporeduju sa proteklim kvartalima sve do 2017 i jasno pokazuju da kina NE moze ono sto bi htjela, sto je nekad mogla. Tako da je vasa insinuacija potrebnog opreza ili straha neutemeljena. Drugim rjecima sirite paniku na pogresnoj analizi.
Dobronamjerno skrecem paznju a vi mi ostavljate dojam da odgovarate povrijedenim egom iz proslih rasprava
Koji dio mog posta je povrsan i brzoplet? Kakvu ja to paniku sirim prenoseci jednu vijest sa twittera, i to sa istog onog accounta sa kojega ti prenosis svaku pozitivnu vijest, ali nekako uspijes preskociti sve one koje pozivaju na oprez.
Da ti pomognem.
Prvo se trebas pitati kakav je kineski coal output zadnjih godina te zasto je takav. Nemoj samo bez razumijevanja gledati tablicu kako im zadnjih godina pada proizvodnja, vec se pitaj zasto je to tako, koje su to uzrocno-posljedicne veze.
Onda kada to proucis pogledaj koliki su kineski kapaciteti proizvodnje ugljena i koliko je starih zatvorenih rudnika zadnjih dana ponovo otvoreno.
Onda se pitaj zasto je uopce cijena ugljena ove godine toliko porasla, zasto su guzve u lukama tolike i moze li partija na to i kako utjecati najavom davanja prioriteta transportu ugljena u lukama.
Na kraju se zapitaj kako bi sve ovo moglo utjecati na cijenu ugljena, ali i na vozarine.
Mozemo mi ovdje razgovarati o tome hoce li partija te svoje planove stvarno i uspjeti provesti u djelo, ali ne mozes mi reci da ova vijest nije vazna. To je kolegice ignorantski. Moras znati staviti stvari u odredjeni kontekst da bi im shvatila znacenje, umjesto samo bez razumijevanja prenositi linkove sa twittera i crtala rakete. I daj mi reci kako mi pomaze ta tvoja tvrdnja da Kina ima rezerve ugljena za sljedecih 40 godina? Sta si time htjela reci?
Ja bih se zapitao i zasto se nakon ove najave cijena ugljena strmoglavila u tih svega par dana. Je li to odrzivo ili je samo panicna reakcija trzista na blef partije? Sta to cijeli svijet zna a da mi ovdje na forumu ne znamo. Kako ti ono kazes, oni svi nemaju pojma?
Jel mozemo sada zakljuciti da je ovo ipak bila vazna vijest?
China's coal shortage eases after Beijing steps in, report saysChina's coal shortage, which forced factories to cut production, is easing, the Commonwealth Bank of Australia said in a note Tuesday.www.cnbc.comFar Eastern congestion is falling, now below 200 Capes for the first time since early Oct.
-
https://www.tradewindsnews.com/bulkers/handys…ets/2-1-1091694 što manji to bolji...
-
može li netko postati koliko je u dolarima iznosio današnji pad vozarina.....na BDRY twiteru ne vidim taj podatak.....
unaprijed hvala
-
Baltic Dry Index down 7.03% to 3,187
Capesize -11.07% to $30,987Panamax -4.67% to $31,461
Supramax 58k tons -4,03% to $32,114 -
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…e-foto-20211102 jel ovo pomaže ili odnemaže...tko će ga više znati
-
https://www.tportal.hr/biznis/clanak/…e-foto-20211102 jel ovo pomaže ili odnemaže...tko će ga više znati
To je dobro za dry bulk.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
INGR (INGRA d.d.) 1.6k