1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

oporavak burze

• migra
  • December 1, 2020 at 12:12 AM
  • migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 24, 2021 at 10:48 PM

ova tema je otvorena u jeku pandemije i već je u startu naglašena važnost rješavanja tog globalnog pitanja koje pritišće sve segmente.

naša zemlja je dodatno oštro pogođena kroz značajan udio turizma u bdp.

već tada smo nagasili da se svjetlo na kraju tunela vidi kroz tada najavljeno skoru dostunost cijepiva.

u prilogu se nalaze dokazi da covid stavljen pod nadzor na način da neće biti više značajnog utjecaja na ekonomiju svijeta.

to su jake mat činjenice koje mogu samo pozitivno utjecati i na oporavak burze.

svi imamo različite apetite,motive,ciljeve ali ZSE će biti mjesto gdje se će se moći citius,altius ,fortius...

tko to iz nekih svojih razloga ne želi neka preskoči ovu priliku.

neće zato prilika propasti,uvijek se nađe netko da uzme servirano pod nos,da podmetne leđa...

rezime nekad po investitorski.

Files

image_2021-05-24_224736.png 97.2 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • May 25, 2021 at 3:26 PM

323 nova slučaja u protekla 24 sata, utrošeno 22.466 doza cjepiva

i kod nas velike promjene na bolje ,pitanje je sata od poluotvaranja svega a izgledno uskoro i potpuno otvaranje.

sada je 98% izgledno da ćemo imati dobru tur sezonu,da će sljediti domino efekt na sve sektore koji su direkno i indirektno vezani na turizam.

ovo je sada novi veliki korak naprijed nakon objave da imamo cijepivo.

oni koji će prije će naplatiti onima koji će poslije...

sloboda izbora je zakon

p.s.

naravno da u početku nije teško izdržati posljedice ali u godinama pred nama mnogi će požaliti što nisu prije donjeli odluku

rezime po investitorski a međurezime je već prilično upečatljiv, po marfiju uvijek može gore :saint:

Files

image_2021-05-25_151513.png 35.29 kB – 0 Downloads

ne pozivam na kupnju-prodaju,očekujem da me netko svojim razmišljanjima i argumentima potakne na novo razmišljanje.isprike na dužini posta,tipfelerima...

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • May 26, 2021 at 11:01 AM

Je li ovo dobro ili lose za "oporavak burze?"

Zaboravite štednju i kupnju nekretnina, IT poduzetnici preporučuju novu vrstu ulaganja

Ukratko, predloženi model bi fizičkim osobama, obveznicima poreza na dohodak, omogućio olakšicu u iznosu od 75% ulaganja u kapital startupa (pod određenim uvjetima i do određenog iznosa). Visok postotak olakšice je nužan jer su ulaganja u kapital startupa vrlo rizična (prema nekim podacima, samo 1 od 7 startupa postigne komercijalni uspjeh dovoljan da osigura povrat investicije angel ulagateljima), pa je potrebno takvo ulaganje učiniti uistinu porezno privlačnim, kako bi se višak dohotka fizičkih osoba usmjerio u takva ulaganja, umjesto tradicionalne štednje u bankama ili ulaganja u nekretnine.

Svako ulaganje nosi određeni rizik – poznato je da su Hrvati neskloni riziku i najviše vole ulagati u cigle i beton, t više što se dobar broj ulagača-početnika (a i pokoji iskusniji) opekao na brzom usponu zagrebačke burze i njenom posljedičnom slomu nakon krize 2008. godine.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 26, 2021 at 11:11 AM

evo prilike Kovačeviću i sličnima da ne drže "crni" cash po gepecima, nego da postanu "anđeli".

još samo da ovim stvarima "nalijepe" i etiketu ESG prihvatljivo.

preko noći od mafijaša postaneš "Stepinac" :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • June 1, 2021 at 2:50 PM
    Quote from migra

hvala adminu na otvaranju nove teme lokalni izbori 2021,s obzirom na rezultate više nego opravdano i potrebno.

ali radi važnosti za core ove teme moramo i ovdje nešto o teme u nekom dijelu i ponoviti tamo izrečeno.

tema lokalni izbori 2021 je otvorena ovim komentarom a "kratki" :) rezime mojeg viđenja bi bio:

držim da smo posvjedočili tektonskim političkim promjenama.

da se ukazalo svjetlo na kraju tunela,prvo nakon ranih devedesetih.

da su "mladi" odlučili uzeti našu budućnost u svoje ruke.

najizraženije u dva najveća grada zagreb i split pa čak i rijeka u nekom dijelu,moguće da će drugi krug pojačati taj efekt.

naznake tektonskih promjena i u zadru i još nekim gradovima...

ovo će uskoro postati država u koj će mladi vidjeti svoju budućnosti,ovo je točka preokreta.

proces će trajati ali je počeo i nezaustavljiv je.

više nije upitno,svijetlo će pobijediti. :thumbup:

p.s.

croatizmuse pesimizmuse,croatizmuse mazohizmuse.....

građani su rekli da "možemo" prevednije,transparentnije,bolje....

možda neće silenje ignoriranja ovih činjenica već danas nositi oportunitetne gubitke ALI nosit će ih...

tika -taka je nepobijediv protivnik i jako nemudar izbor protivnika ;)

Display More

završetkom i drugog kruga da rezimiramo za sada sa lokalnim izborima 2021,odnosno kako to izgleda viđeno mojim očima.

i u drugom krugo potveđen ali i možda pravilnije pojačan efekt "tektonike" iz prvog kruga.

dva najveća grada su dobila gradolnačelnika van hdz,sdp osovine,zagreb je sigurno i dobio škupstinu bez hdz-a a split

isto tako vrlo izgledno ali nije još potvrđeno.

ids je skoro za par glasovo izgubio i istarsku županiju pored izgubljenih pazina,pule

ovakvu tektoniku a koju smo i prije izbora ovdje najavljival i(nekih razmjera ne i ovih) nismo vidjeli na skali desetljeća.

glasačima je napokon prikipilo više sa tim klijentelizmom i korupcijom u sprezi sa dijelom pravosuđa.

koje je učinilo mnogo zla i danas ga čini,pokazuje to statitstika iseljavanja.

očekujem promjenu trenda a nekad u budućnosti i povratak dijela onih koji su otišli.

sazrijelo je vrijeme i za tektoniku na nacionalnoj razini za 3 g.živi bili....

odbijam vjevorati da je moguće opet ikad više tako looše po pitanju klijentelizma korupcije...

ako se pokaže da nisam u pravu,morat ću se i ja spakirat.

možda neiskusni novi političari dolaze na važne funkcije ali uvjeren sam sa neusporedivo poštenijim namjerama, za početak i to će biti

korak od sedam milja u odnosu na dosadašnje modele.

poštenije ,pravednije ,tolerantnije... društvo neizbježno će nekad donjeti i dodatne blagodati nama investitorima i ZSE u cijelini.

za sada nema pomaka jer smo kremenko market ali doći će dan....

tiku taku nikad nitko nije pobijedio pa....

ovo je samo jedan dodatan argument više na sve one druge u zadnje vrijeme ovdje pobrojane

zašto je i u nastavku oporavak burze vrlo izgledan.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • June 3, 2021 at 10:59 PM

Krenule gužve na granicama, ali i autocestama: Na Lučkom ...

3x više gostiju nego na isti dan pošle godine,ukupno nisu to veliki brojevi ali realno je za očekivati da će jedan dio onih koji su prošle godine radi covida preskočili ljetne morske radosti imati ove godine motiv više za nepreskočiti,jednako vrijedi za strane i domaće turiste.ova će tur sezona biti u rasponu bolja do dosta bolja od 2020.

pozitivno će se to reflektirati na niz sektora naslonjenih na turizam,na prihode svih onih koji o turizmu ovise pa će posljedično i uskoro to se reflektirati na razinu potrošnje koja će opet.....

opće poboljšanje sentimenta će se preliti i na ZSE,ma preljeva se već mjesecima,nije toteško izvući iz statistike osim ako se netko želi baš preko svake mjere siliti,to silenje zadnjih 6 mjeseci nosi značajne oportunitetne gubitke,nosit će i dalje za one koji si tako izaberu.

rezime neće izostati,neka oni koje će prije naplate onima koji će poslije,neka strpljivi po nitko nezna koji put naplate nestrpljivima,neka.....

sloboda izbora je zakon

• gigic23
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,212
    • June 23, 2021 at 5:39 PM

Evo prštećeg Optimizma za ovu napaćenu forumsku zajednicu i konzervativnog optimizma za hrvatski narod.

https://www.index.hr/mobile/clanak.…esti&id=2285646

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 4, 2022 at 11:44 AM

a zašto ovakvo mrtvilo na vrlo aktualnoj temi s obzirom na pomake u zadnjih godinu dana?

pretpostavljam da to ima neke veze sa vlastitim izborima u 2021. i da večina opet nije mudro birala? :/

čestitam uspješnu 2021. svima koji su si tako izabrali i želim svima što uspješnije vl. izbore u 2022. :thumbup: :saint:

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 4, 2022 at 2:27 PM

tko želi,ima potrebu,mora neka uzme za zlo ali kako sada ne napisati "jesam vam rekao" kada sam eseje ispisao elaborirajući svaki pojedini argument do zadnjih detalja od samog početka 2021 ali i od kraja 2020,neke ponavljajući da sam i sebi postao dosadan pa su neki komentatorski oponenti dobili mlade,neki prožvakali svoje teško stečene investitorske diplome.

neki su naprotiv i odlično profitirali na odrađenoj domaćoj zadaći.

prognozirao sam da će 2021. na ZSE biti ono što je i bila,ispala je i nešto bolja od mojih najava i očekivanja koja su gotovo uvijek u startu Večini "nerealno" preoptimistična a na kraju se često i kao takva pretvore u konzervativna i nedovoljno optimistična.

dali se je opet po XX puta u nizu potvrdilo da se treba roditi pod sretnom zvijezdom ili su u pitanju

neki drugi razlozi kao kvalitetno odrađena domaća zadaća?

bila je prilična količina konfrontacija početkom 2021. na pojedinim temama tako da su i moderatori imali pune

ruke posla.

i opet se je dokazalo da se za dobrim konjima(dionicama i komentatorima) praši i unaprijed a ne samo iza.

oni koji su na vrijeme razmotrili "prašinu" kroz iznesene brojne argumnente i u skladu s time preuzeli odgovarajući

risk/reward imat će razloga za upisati 2021.g u sami vrh najboljih investitorskih godina.

za mene osobno 2021 je bila jedna od boljih investitorskih godina.

moje javno iznesene prognoze i očekivanja je popratila i adekvatna politika investiranja.

malo bahato,malo rizičnije ali sam u dogogodišnjoj karijeri propustio dovoljno da me

iskustvo natjeralo da jače nego inače primjenim popularnu tezu "diversification is ignorance protection".

iskreno psihološki ipak je lakše kada investiraš dobit od dobiti,manje si sputan.

once in a lifetime opportunity kategorija investitorske prilike se ne pruža često.

oni koji to još nisu spoznali znači da su na početku investitorske karijere pa će biti još takvih prilika.

bolje učiti na tuđoj koži ali život i je priceless baš zato što svi najčešće učimo na vl koži.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 4, 2022 at 3:28 PM

još početkom 2021.toliko puta s moje strane u komentatorskim sučeljavanjima i na raznim temama najavljen "rezime po

investitorski" koji nikad u prošlosti s moje strane nije izostao pa rezimirajmo da ne prekinemo stare dobre

navade.

moji su favoriti za 2021. bile dionice iz dry bulk segmenta,u samom početku 2021. smo na dnevnoj bazi pratili

nove višegodišnje vrhove,rekorde,dokaze na dokaze a ipak još mjesecima kasnije je dominatna večina odbijala to

prihvatiti.

tako zabavan,predvidljiv,puno puta viđen investitorski obrazac ponašanja da bi opet stavio vl.investitorsku

diplomu u okladu da ce sve ponoviti i u 2022.

i u ovom trenutku večina ne želi preuzeti najbolje risk/rewarde usprkos jakim argumentima.

može li bolje od toga da uz odličnu zaradu ide u paketu i odlična zabava,škola investiranja kao zalog bolje vl.

financijske budućnosti?

svi učimo i svakim danom napredujemo i povećavamo izglednost još većih zarada.

početkom 2021.godine sam prozivao štediše,zakapače,zazidavače,ušivace i ostale poklonike NEinvestiranja na

tržištu kapitala da dobro promisle i razmotre iznesene kontrargumente njihovoj "strategiji"

velika večina istih nije razmotrila i zato sada zbrajaju oportunitetne gubitke zbirno mjerljive na skali

desetine milijardi kn.

hoće li ove godine razmotriti?

večina njih vjerojatno neće ali nije to poblem nas investitora jer valucije dionica rastu i usprkos malom

volumenu,nije li i 2021.dokaz izrečenog?

biti će i onih zakletih Neinvestitora na TK koji će se sada ipak pokrenuti potaknuti velikim propuštanjem u

2021.i značajnim inflatornim pritiscima koji neumoljivo nagrizaju novac u banci,čarapi,madracu,zidu ili zemlji

zakopano.

neka oni koji će se prije pokrenuti naplate onima koji će poslije,može li poštenije?

neću sada detaljno ponavljati početkom godine iznesene argumente,neka čita ovu temu unazad koga zanima u

detalje.

ukratko sve prognoze su se potvrdile,da sljedi veliki oporavak svjetske ekonomije kao posljedica neviđenog

stimuliranja od centralnih banaka od vremena 2. svj. rata,da će to neizbježno povući i HR ekonomiju,da usprkos

koroni život mora dalje(odlična tur sezona) i da sljede godine oporavka i rasta.

to ce se nastaviti i u 2022. i 2023, gdje još ima puno toga što se tek treba otkočiti od korone i pojacati rast.

ako neće biti dovoljni postojeći stimulusi ići će novi krug stimuliranja,kao što vidimo kina je opet prva

započela novi krug.

u 2022. vidim više razloga za optimizam i ponavljanje 2021. kroz rast svega pa i zarada kompanija i rast cijena

dionica.

možda ne neselektivni rast dionica ali ima i onih koje su i dalje fundametalno jako podcijenjene.

moj favorit za 2022, je i dalje sektor Shippinga,nisu svi segmenti shippinga u istom faznom pomaku na krivulji

rasta ali svi su odlično pozicionirani za UP.

najviše sam izložen dry bulku gdje i dalje očekujem nastavak započetog rasta nakon nerazumnog pada (atpl 340) kao

posljedica psiholoških kolebanja investitora bez realno razumnog opravdanja,to je kratkoročno kolebanje ali je

odlično prije korekcije demonstriralo potencijal onima koji ne žele biti sljepi pored zdravih očiju što je

srećom nacionalni sport br.1 pa se i na kremenko paljenje može odlično zaraditi,2021 je bilo još jedan odličan

primjer.

trenutno odlična prilika za pozicioniranje sa velikim diskontom u odnosu na zarade i outlook sektora kroz

izrazito nizak orderbook i očekivani rast svjetskog demanda,više na specijaliziranim temama.

kao u prošlosti tako i u 2021.nije bilo niti će u budućnosti biti uvjet osobno vl.dubinsko poznavanje kompanija

za investiranje jer ima alata koji omogućavaju kroz fondove,indexne fondove,ETF-ove i neupučenim investitorima

odlične prinose.

upozoravao sam više puta na početku 2021. da neće biti kvalitenog izgovora za propuštanje po vl izboru.

u 2021. to je bilo nešto između nemudrog i nepametnog izbora.

NEinvestitori u dionice su u 2021. ostvarili realan gubitak na neangažirani novac a mogli su odlično profitirati

na realno vrlo malom riziku.

Nerazumnom ignorancijom jakih argumenata poč. 2021 u prošloj godini propušteni prinosi kroz brojeve za štediše i

NEinvestitore u dionice na ZSE mjereno sa:

CROBEX 19,5%

ETFCRO 17%

ETFSLO 45,5%

ATPL 150%

JDPL 520%

ovo je samo dio,nastavite niz po želji....

ne zaboravimo da je inflacija odnjela u vjetar 5% vrijednosti novca.

promašaj štedisa i neinvestitora iz 2021. će biti skupa škola za dugo sjećanje.

tko želi neka slobodno izrazi svoje očekivanja i prognoze za 2022.

rezime po investitorski neće izostati a argumentirane prognoze imaju veću težinu od istih bez argumenata.

p.s.

svi su dobrodošli u raspravu,iskustvo me potiče da zamolim da preskoče oni koji nebi imali baš ništa za

napisati i vlastitim kontraargumentima pobijati osim izraziti frustracije po njihovim mjerilima sa predugačkim i navodno nerazumljivim i

neupotrebljivim "plahtama",koje BTW nitko ne mora čitati ali u praksi je višekratno dokazano da nekima koji ne mogu odoljeti

zna ponekad izazivati neželjene nuspojave ako nisu u skladu sa njihovim trenutnim ciljevima.

p.p.s.

zima je tek počela,nekako se mora pikratiti vrijeme?

a tu je i hvale vrijedna akcija ministarstva obrazovanja koja kaze " Ako želiš znati i želiš osjećati...ČITAJ!"

velika štete da i ministarstvo financija ne prepoznaje potencijal i ne nadoveže se sa sugestijom za nasušno

potrebno financijsko opismenjavanje.

ja bi to preformulirao u "Ako zeliš pun novčanik i riznicu čitaj,uči,ulaži u vl financijsko opismenjavanje i

nećeš požaliti vremena i truda,biti će puno razloga za dobre osjećaje svih vrsta."

ima nas nemalo koji smo praktično dokazali da je to najisplativija odluka u životu.

ako netko ima kraću verziju neka predloži pa da pošaljemo Z. Mariću.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 12, 2022 at 5:10 PM

svi ste pozvani da podijelite svoju prognozu za 2022.

za 2022. vidim više stvari koje će pozitivno utjecati na market u cijelini.

veći neselektivni rast nismo vidjeli 14 godina pa ga izgledno nećemo vidjeti ni u 2022.

ali nekih manjih razmjera je realno za očekivati iz sljedećih razloga:

iako nemamo službeno ali rast BDP je u 2021. bio oko 10% možda i bliže 11%

to je najbolji rezultat do sada ,naravno zasluge ima i niska baza i kontrakcija od 8% u 2020.

kakobilo u 2021 večina nas je zaradila,neki i dopunili,madrace,čarape,neki dioničke portfelje,neki nekretninske portfelje.

a neki su i ispraznili novčanike za blagdansku potrošnju.

1,7 mlrdkn više je potrošeno u prosincu od rekordne 2019.

pozitivna potrošačka klima ima vrlo blagonaklon utjecaj na rast HR bdp-a.

u 2022 neće biti rasta bdp-a od 10% ali će biti solidnog,većeg nego to konzervativno procjenjuje HNB na 4%.

u fazi smo velike inercije koja će dodati ulje na vatru.

novac nije problem ima ga more.leži na depozitima građana negdje oko 250 mlrdkn

moja procjena je da još 50 mlrd leži zakopano,zazidano ušiveno.....

ljudi neznaju što učiniti s novcem.tko ih može kriviti pri činjenici da nemamo potrebu kao država uvesti u sustav obrazovanja fin opismenjavanje.

dok preniski stupanj svega potrebnog ne potiče ljude na vlastito fin.samoobrazovanje.

sve je prepušteno stihiji,neki bi rekli "božjoj ruci".

znam iz prve ruke da me sve češće i sve agresivnije u bankama potiču na razmatranje njihovih fondova.

oni neznaju da sam investiram a ja im ne želim kvariti trenutak,ljubazno zahvalim i obecam da ću razmotriti.

znači ipak ima netko u ovoj državi tko brine da se novac usmjerava i ulaže u fondove.

kolliko to uspješno rade neznam,ako netko zna neka podijeli.

po rastu crobexa od 20% u 2021 reklo bi se da su upješni: "nije loše-može bolje"

moja logika govori da su u 2021 "osobni bankari" bili oko 50% uspješniji nego u 2020 i da je realno minimalno očekivati ponavljanje tog rezultata u 2022.

tu bi trebalo u formulu unjeti i veliku"novost" neviđenu dugo vremena a to je značajna inflacija koja vrlo negativno utjeće na vrijednost novca.

dugo godina se štediše nisu susretale sa tim problemom,živilo se bezbrižno,tome je došao kraj.

opcija nema puno,u HR je prvi izbor nekretnina ali cijene nekretnina su značajno narasle pa i one postaju svakim danom manje zanimljive.

nekretnine imaju i svoju negativnu stranu a to je teško se prodaju i vrijednost im može više ili manje pasti.

tu bi mogla uskočiti sa primamljivom ponudom financijska industrija koja ima individulni pristup gotovo svim štedišama a kao što vidimo mogu im predočiti i velike oportunitetne gubitke koje su ostvarili kada se zbroje propušteno+inflacija.

nekog će učinka nesumljivo biti iako mlađa je generacija sklonija modernim tehnologijama,crypto...

moj stav prema izmišljenom digitalnom novcu bez ikakvog pokrića u biloćemu nije pozitivan i optimističan,možda griješim,rezime nekad

sve više hr investitora uviđa da i crypto pada ,malobrojni su se pozicionirali na vrijeme, večina je kupovala u rasponu 30-60k.

za moje poimanje investiranja je prilično paradoksalno da je hr promet na crypto samo nešto manji nego na zse.

da sada nije još bilo jako velikih gubitaka koji bi promjenili trend.

naravno treba čestitati onima koji su kapitalizirali zaradu,pokazalo se da postoji glad za brzom i velikom zaradom kod mlađih generacija što je u sinergiji sa velikim priljevom novca učinilo svoje + burza iza sebe ima povijest perioda koji su nosili i velike gubitke onima koji se nisu suzdrzali od prodaje.

nekad će i crypto odraditi svoje periode velikih gubitaka iako tko je kupovao na 60k i brzo nakon toga prodavao po 30k već je iskusio i drugu stranu crypta.

ideja cryptoizacije/digitalizacije je napredna,potrebna i opravdano prihvaćena ali treba vidjeti što će biti sa postojećim cryptom kada se pojavi konkurencija od strane centralnih banaka koje će imati veće ili manje pokriće za svoje digitalne valute.

očekujem da će centralne banke u nekoj bližoj budućnosti krenuti u istiskivanje postojećeg crypta,one iza sebe imaju zakonodavce pa mi se čini to kao neravnopravna borba sa predvidljivim scenarijem.

nije tema crypto ali nikad nisam ništa na tu temu napisao a sada mi je bila prilka.

nije nagovor već samo poziv na ponovno promišljanje strategije vezano uz crypto investiranje.

nazad na core koji kaže da je mjereno sa crobexom u 2021. propušteno 20% za one koji su držali cash.

može li još 20% u 2022?

držim da može ako se rješi covid19.

hoće li se rješiti covid19?

kao što sam prije godinu dana ovdje napisao cjepivo je "početak kraja"

kraj se može neko vrijeme otezati ali je on neizbježan.

sada smo u fazi da je gotovo nemoguće izbjeći inficiranje omicronom.

kao što je jedan njemački političar nedavno izrekao:

imamo samo 3 mogućnosti:

1.cijepiti se

2.zaraziti i prezivjeti

3.zaraziti se i neprezivjeti

osobno bi dodao više puta ponovljeno:

"svima nama po našem izboru,sloboda izbora je zakon"

više od toga nebi nikome dao jer bi se time narušavao civilizacijski evolucijski proces.

čini se da i dalje ima dosta pesimista koji ne vide da pandemija ide prema kraju a svi oni su kandidati gurači na tih procjenjenih,potencijalnih "+20%" u 2022.

oni koji sjede na cashu su u 2021 izgubili 5% vrijednosti novca a u 2022. bi moglo biti isto tu negdje.

da su 5% svojeg novca bačenog u vjetar kroz inflaciju u 2021 uložili u dionice mogli su si podignuti vlastitu investiciju za 5%.

time bi pokupili i onih 20% .

nekad je jako malo dovoljno ali prvi evolucijski korak pojedinac mora napraviti sam.

tko se boji,misli da nezna dovoljno može se javiti svojem osobnom bankaru,finan savjetniku....

kako smo si izabrali u 2022.rezime po investitorski neće izostati.

p.s.

ovo nije poziv na kupnju-prodaju već poziv da me se kontraargumentima potakne na novo promišljanje.

• sivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    20
    • January 12, 2022 at 5:31 PM

Nemam kristalnu kuglu, ali znam da i ptice na grani pričaju o skorom povećanju kamatnih stopa od strane centralnih banaka, prije svega fed, i koja su povijesna iskustva po cijene dionica ako se to dogodi tako da u najmanju ruku za ovu godinu nisam toliki optimist.

• Brunos
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,043
    • January 12, 2022 at 7:37 PM

Ja sam optimist i smatram da ce upravo banke kroz svoje dionicke fondove privuci dosta novih ulagaca koji ce zeljeti novac staviti nekamo samo da ne gubi vrijednost. Pri tome ce im moci prikazati impresivne dvoznamenkaste prinose iz prosle godine a pojedini cak i dvoznamenskasti 3 godisnji pgp. Kada prosjecni stedisa to usporedi sa nikakvom kamatom na orocenje a pogotovo sa negativnom inflacijom za ocekivati je povecani broj unosa svjeze love u te fondove.

Crobex je dosta elegantno uzletio preko 2000 bodova sto je takoder dobar znak. Iznimni prinosi pojedinih pozicija kao npr. SAPN, ATPL ili slicni iz prosle godine bi se mogli ponoviti i na nekim pozicijama u ovoj godini. Primjerice HPB, ATGR, PODR, KODT, ZABA. Ako se ovome pridruze zestoko turisti zbog rekordne ljetne sezone i brodari sa dobrim vozarinama po meni nema straha za 2022 dapace mi koji smo unutra bi trebali imati rekordnu godinu.

Jedini pravi rizik vidim u nekom globalnom neocekivanom dogadaju koji bi mogao poremetiti planove i na cinjenici da su vanjske burze vec porusile puno rekorda pa ako krenu padati nebude ni nasa burza imuna. Indeks 7SLO je uzletio nevjerojatnih 60ak posto a mi smo jos ispod 30 tako da imamo jos dosta prostora.

• migra
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    706
    • January 12, 2022 at 8:05 PM
    Quote from sivana

Nemam kristalnu kuglu, ali znam da i ptice na grani pričaju o skorom povećanju kamatnih stopa od strane centralnih banaka, prije svega fed, i koja su povijesna iskustva po cijene dionica ako se to dogodi tako da u najmanju ruku za ovu godinu nisam toliki optimist.

pravo pitanje glasi što je najbolji izbor pri svemu ponuđenom a s obzirom na te okolnosti jer sve ima svoje prednosti i nedostatke.

dali su alternativi dionicama nekretnine sa svojim cijenama na vrhuncima ili crypto kojeg će napasti centalne banke i politika ili štednja koja nosi zagarantirano značajan gubitak kroz inflaciju.

možda volatilni commodities,plemeniti metali ili obveznice pri inflaciji?

sve dionice ne mogu u isti koš,primjetan je novi trend selidbe kapitala sa growth na value.

svakim danom će biti popularnije one dionice koje isplačuju dividende a one koje isplačuju"masne dividende" plačat će se sa premijom.

za mene je to najmirnija luka za "parkiranje"

od težih dionica u svojem portfelju bi istaknuo pvcm koji je HR kralj dividendi godinama.

jedan od razloga za značajni udjel u dry bulku su i moja dividenda očekivanja.

dio njih već isplačuje ostali se čekaju da pojačaju ili krenu.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • April 11, 2023 at 5:20 PM

teško se možemo od ovakve nesposobnosti oporaviti

Za kupnju udjela u Uljaniku nije stigla nijedna ponuda
    DO ISTEKA roka za predaju obvezujućih ponuda za kupnju 54.77 posto udjela u Uljanik Brodogradnji 1856, odnosno do utorka u 15 sati nije pristigla niti jedna…
    www.index.hr

ne znaš tko je gori (država, CERP, HANFA, itd.)

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • April 11, 2023 at 5:25 PM

E da, kriva poslovna odluka. Kad to napravis u svojoj firmi onda imas posljedice, nego kakve su posljedice za ekiu koja odlucuje sta i kako? Vjerovatno nikakve….

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • December 1, 2023 at 5:21 PM
    Bugarski fond dolazi sa 40 milijuna eura - ‘Sad je pravo vrijeme za ulaganje u Hrvatsku‘
    Kad već u Hrvatsku neće uložiti Blackstone, a ni BlackRock, hoće BlackPeak – bugarski fond rizičnog kapitala aktivno u Hrvatskoj traži kompanije u koje bi…
    lidermedia.hr

Malo bi poguralo burzu, ak misle kupovat dionice.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 23, 2025 at 7:35 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      906k
      2k
    3. tollway

May 23, 2025 at 7:35 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM
    1. Što smo danas tržili 6k

• harpun
      • February 15, 2020 at 11:11 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 4:07 PM
    2. Odgovora
      6k
      Pregleda
      2.3M
      6k
    3. Hafid

May 23, 2025 at 4:07 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

tollway May 23, 2025 at 7:35 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 23, 2025 at 1:36 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago

Slične teme

• Što smo danas tržili

• harpun
    • February 15, 2020 at 11:11 AM
    • Dionice
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

• harpun
    • February 13, 2020 at 11:19 AM
    • Dionice

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost