pitanje za kolegu accountant
plaća li se porez na zaradu od tečajnih razlika (fizička osoba nepoduzetnik)?
npr. kupim dolar u svoj banci, jer mislim da će gore, a onda ga promijenim natrag u kune?
npr. kupim dolar u svoj banci, jer mislim da će gore, a onda ga promijenim natrag u kune?
st-brajo : pa ja sam jedne godine početkom kolovoza kupio funte preko PBZ mobilne aplikacije. I početkom rujna vratio te funte u KN i zaradio čistih 1% bez ikakvih naknada u mjesec dana. Zar sam trebao platiti porez ?
koliko znam a imate i ovdje: trgovanje valutama i porez, ne bi trebalo
treba dakle razlikovati izvedenice iz kojih može nastati dobitak i čiste valutne transakcije
Porez na kapitalnu dobit definiran je Zakonom o porezu na dohodak (NN 115/16), čl. 67., gdje se navodi da se porez plaća na primitke ostvarene od otuđenja financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda. Financijski instrumenti su definirani u Zakonu o tržištu kapitala (NN 88/08, 146/08, 74/09, 54/13, 159/13, 18/15, 110/15), čl. 3., stavak 1., točka 2., gdje se, među ostalim, navodi: "...bilo koji drugi izvedeni financijski instrumenti koji se odnose na vrijednosne papire, valute, kamatne stope ili prinose..."
Zakon o porezu na dohodak, čl. 64. i nadalje definira porez na dohodak od kapitala, pa tako i porez na kapitalnu dobit
hvala na pojašnjenjima.
al ionako me nikad nije zanimalo ta priča sa izvedenicama nego isključivo transakcija s mojom bankom.
promijeniš, čekaj, promijeni nazad.
za iznose iznad 200.000 kn dobije se i dosta povoljniji tečaj
st-brajo : pa ja sam jedne godine početkom kolovoza kupio funte preko PBZ mobilne aplikacije. I početkom rujna vratio te funte u KN i zaradio čistih 1% bez ikakvih naknada u mjesec dana. Zar sam trebao platiti porez ?
kolega nemojte samo u pržunu završiti.. Marić će osobno doći po vas
Porez na kapitalnu dobit definiran je Zakonom o porezu na dohodak (NN 115/16), čl. 67., gdje se navodi da se porez plaća na primitke ostvarene od otuđenja financijskih instrumenata i strukturiranih proizvoda. Financijski instrumenti su definirani u Zakonu o tržištu kapitala (NN 88/08, 146/08, 74/09, 54/13, 159/13, 18/15, 110/15), čl. 3., stavak 1., točka 2., gdje se, među ostalim, navodi: "...bilo koji drugi izvedeni financijski instrumenti koji se odnose na vrijednosne papire, valute, kamatne stope ili prinose..."
Zakon o porezu na dohodak, čl. 64. i nadalje definira porez na dohodak od kapitala, pa tako i porez na kapitalnu dobit
Kupovanje valute preko banke je cista zamjena valute za drugu dok je kupovanje pozicije long ili short nekog valutnog para na fx trzistu izvedenica te shodno tome na ovo drugo bi se trebao platiti porez
kupovanje pozicije long ili short nekog valutnog para na fx trzistu izvedenica
Neki Fx brokeri kažu da imaju spot cijenu, neki CFD. Za spot se, po mom mišljenju, ne bi trebao plaćati porez. Nisam siguran kako bi to prošlo u Poreznoj.
kupovanje pozicije long ili short nekog valutnog para na fx trzistu izvedenica
Neki Fx brokeri kažu da imaju spot cijenu, neki CFD. Za spot se, po mom mišljenju, ne bi trebao plaćati porez. Nisam siguran kako bi to prošlo u Poreznoj.
Spot cijena tj trgovanje na spot trzistu je kada ti stvarno promijenis jednu valutu za drugu i to se ne oporezuje, dok cim ti imas floating profit ili loss za svoju valutnu transakciju to se smatra izvedenicom i trebalo bi se na to placati porez po mom misljenju prema svom istrazivanju te tematike
Tu imamo moje i tvoje mišljenje.
Ono što se može događati u pozadini je da spot brokeri stvarno i promijene. Nisam išao tako duboko istraživati.
Ako promijeniš EUR u USD i dalje imaš floating profit ako vodiš knjige u kn.
Ono što nedostaje je mišljenje Porezne. Nisu se baš potrudili definirati što smatraju Izvedenicama u pravilniku.
Time se ostavlja prostor za "pogodne", iako ne vjerujem da je tu neka gužva.
Tu imamo moje i tvoje mišljenje.
Ono što se može događati u pozadini je da spot brokeri stvarno i promijene. Nisam išao tako duboko istraživati.
Ako promijeniš EUR u USD i dalje imaš floating profit ako vodiš knjige u kn.
Ono što nedostaje je mišljenje Porezne. Nisu se baš potrudili definirati što smatraju Izvedenicama u pravilniku.
Time se ostavlja prostor za "pogodne", iako ne vjerujem da je tu neka gužva.
Taj dio sam istrazivao vec prije i prema tome sam dao odgovor na koji nacin sam to gledao prema istrazivanju, slobodno googlaj pa ces naci dosta odgovora na pitanja
Članak 67. stavak 2. Zakona to spominje.
https://www.zakon.hr/z/85/Zakon-o-porezu-na-dohodak
Da bih bio siguran, napravio bi što ti predlažeš.
Međutim, nigdje nisu dane definicije navedene financijske imovine, a kamoli naveden način obračuna porezne osnovice, pogotovo za FX tržište.
Koji tečaj ćeš uzet kad budeš profit sa računa u npr. USD, pretvarao u kn da popuniš JOPPD?
A možda treba uzet tečaj koji je bio na dan kad je obavljena transakcija na računu? Hmm, a da li prodajni, srednji ili kupovni?
Mutna voda.
Ja nisam našao niti jedno mišljenje Porezne uprave na tu temu,
Onda na to treba dodati i mišljenje Suda u eventualnom sporu sa Poreznom.