Kako čitam na raznim facebook grupama izgleda da porezna ne priznaje potvrde brokera da je plaćen porez na dividende u inozemstvu nego isključivo traži potvrdu porezne uprave zemlje di je plačen porez, kakva su vaša iskustva?
Plaćanje poreza kod trgovanja na stranim tržištima kapitala
-
-
-
Kako čitam na raznim facebook grupama izgleda da porezna ne priznaje potvrde brokera da je plaćen porez na dividende u inozemstvu nego isključivo traži potvrdu porezne uprave zemlje di je plačen porez, kakva su vaša iskustva?
Mislim da to ponajviše ovisi na kojeg službenika naiđeš u poreznoj upravi, te su moja iskustva sa poreznicima do sada uglavnom bila pozitivna, a nadam se da će tako i ostati, ali nikad ne znaš na koga možeš naletiti i kako je raspoložen taj dan i samo potvrda od brokera o plaćenom porezu je dovoljna, jer ne znam koga bih uopće iz USA porezne mogao tražiti tako nešto i da li bi mi oni uopće to poslali, ali vjerojatno ni ne bi, jer nisam USA porezni obveznik. Naravno da uvijek ima iznimki u našoj poreznoj upravi, ali recimo da je omjer 1 na 10, dakle jedan zahtjevan i jako nepovjerljiv službenik koji te gleda preko nišana, na ostale prijateljski raspoložene i korektne ljude koji odgovorno rade svoj posao, pa ako je plaćen porez na dividiendu u inozemstvu, pa tako i u USA, bez obzira što još nije ratificiran ugovor o dvostrukom neoporezivanju, porezna se izuzme od naplate poreza na dividendu u Hrvatskoj. Kažem to je individualno kakve si sreće i vjerojatno ovisi o osobi na koju naletiš u poreznoj i kakav je imala dan, te tko ju je naljutio taj dan prije tebe ili je jednostavno zahtjevna i nepovjerljiva prema svima, jer bi po zakonu naša porezna trebala naplatiti dupli porez, ali i oni vide da to nema smisla, jer je zakon o dvostrukom oporezvanju kod nas odavno donesen i usuglašen sa USA, samo već dvije-tri godine nije ratificiran u američkom kongresu, jer eto koliko smo im mi mali iz Hrvatske bitni..
-
Ovo je navodno oslikano na vratima riječke porezne uprave
The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content. Zadnja slika crvenim slovima kaže čovjek da inzistiraju na tome i da ništa drugo ne priznaju i da se porez mora platiti ponovo ako toga nema
-
Zadnja slika crvenim slovima kaže čovjek da inzistiraju na tome i da ništa drugo ne priznaju i da se porez mora platiti ponovo ako toga nema
hmmm
men se cini da se to odnosi na nekoga tko radi vani i ostvaruje dohodak od rada u inozemstvu a ne na kapitalnu dobit. pogotovo jer je datum do kad to moras predat cudan.30.11???.
posto se porez na dividendu uskracuje odmah nema razloga da ti ne prizna izvod od brokera jer od tog istog brokera prizna potvrdu o trgovanju na kojoj i pise da si platio porez. pa ako ta potvrda ne valja za placen porez ne valja ni za trgovanje po kojem bi trebao platit porez.
posto vidimo razne papire na vratima ne mozemo utvrditi da se to odnosi na kapitalnu dobit.
-
Ja na poreznoj nisam imao problema. Priznali su izvod od brokera u god. izvješću u kojem se vidi koliku sam dobio dividendu i koliki sam platio porez u inozemstvu. Pošto sam sveukupno platio više od 12% , dodatni porez nisam morao platiti.
-
Ja na poreznoj nisam imao problema. Priznali su izvod od brokera u god. izvješću u kojem se vidi koliku sam dobio dividendu i koliki sam platio porez u inozemstvu. Pošto sam sveukupno platio više od 12% , dodatni porez nisam morao platiti.
Nisam još trgovao vani ali planiram skupljamo iskustva, više ljudi u toj grupi se javilo da su dobili obavijest od porezne da plate porez na dividendu i da ne priznaju potvrdu brokera https://m.facebook.com/groups/718270681887779/
-
Možemo reći da ne postoji uniformni stav; ovisi od službenika i područne uprave ili kako se već zove.
Kolege Bitkojinaśi isto stenju, budem pitao točno zaśto, samo znam da ih je porezna tražila"nenabavljiv papir".
-
Gdje se kod IBKR može pronaći izvod o plaćenom porezu na trgovanje ? Odnedavno sam počeo trgovati preko njih ali ne uspijevam to pronaći…
-
Gdje se kod IBKR može pronaći izvod o plaćenom porezu na trgovanje ? Odnedavno sam počeo trgovati preko njih ali ne uspijevam to pronaći…
Pogledaj u gornjem lijevom kutu gdje su tri vodoravne crtice , to je menu , zatim u padajućem izborniku statemennts and taxes.
-
Da li netko ulaže par godina na USA marketu.... početnik sam ali ide dobro zasada... ali me zanima inače da li ima smisla na nekih uloženih 60k se igrati preko IBKR svako malo tipa prodavati npr. META pa kupiti za te novce TSLA i sl. Pitam radi poreza itd. Koliko shvaćam, ako prodam unutar 2g - imam porez za platiti...nisam jedino ziher za dividende. Imam nešto vremena ali ne previše....a vidim da ima dosta pomaka gore-dolje što ima smisla iskoristiti ako se ima vremena. S druge strane, neke dionice bih i držao par godina pa prodao tek onda... pa možda tipa 30k držati a s 30k se igrati? Ne znam kolika je gnjavaža taj porez i praćenje svega itd.
Hvala iskusnima na pomoći
-
-
koliko sam shvatio, dividende se oporezuju po stopi od 10% + prirez bez obzira na to koliko dugo držim dionice.
Po IBKR ispada da se dividende automatski podložne porezu u SAD-u (15% poreza na dividende u SAD-u koji se obračunava automatski u npr. IBKR).
Onda ispada da taj porez moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez, točno?U Hrvatskoj se na dobit ostvarenu prodajom dionica primjenjuje porez od 10% + prirez (ovisno o mjestu prebivališta).
Ako držim dionice dulje od 2 godine prije prodaje, ostvarena dobit je oslobođena poreza.
Međutim, kako točno se oporezuje dobit ako npr. se igram sa tih 30k (30k držim duže od 2g) :
- za neke dionice imam profit 4k
- za neke dionice nemam profit -3k
Da li onda plaćam total (4k-3k)*(0.1+prirez)
Hvala
-
koliko sam shvatio, dividende se oporezuju po stopi od 10% + prirez bez obzira na to koliko dugo držim dionice.
Po IBKR ispada da se dividende automatski podložne porezu u SAD-u (15% poreza na dividende u SAD-u koji se obračunava automatski u npr. IBKR).
Onda ispada da taj porez moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez, točno?Prirez je ukinut prošle godine. Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit iznose 12%.
Porez u SADu je 30% za nerezidente. -
Ako držim dionice dulje od 2 godine prije prodaje, ostvarena dobit je oslobođena poreza.
Međutim, kako točno se oporezuje dobit ako npr. se igram sa tih 30k (30k držim duže od 2g) :
ako si prodao i zaradio a drzao si duze od dvije godine ne placas porez
ako si prodao i izgubio a drzao dvije godine opet ne odbijas od dobitka
ako si prodao i zaradio a nisi to drzao dvije godine to ide u zaradu i placas porez
ako si prodao a nisi drzao dvije godine to ide u gubitak i odbijas od zarade
zarada i gubitak se oduzimaju i na razliku placas porez od 12%.
ako si prodao dionicu i zaradio a nisi drzao dvije godine te prodao i izgubio na dionici koju si drzao dvije godine ne mozes odbit taj gubitak jer je stariji od dvije godine.
prirez je ukinut i porez je zato 12 % a ne 10%
ovo oko "IGRANJA" ne kuzim jer ako si nesto drzao 2 godine nisi se s tim igrao nego si drzao. ako si se igrao i trejdao onda nisi drzao 2 godine.
-
Onda ispada da taj porez moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez, točno?Prirez je ukinut prošle godine. Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit iznose 12%.
Porez u SADu je 30% za nerezidente.Thnx, malo sam surfao i ovako mi se čini :
- Američki porez (WHT - Withholding Tax): SAD automatski zadržava 30% poreza na dividende za nerezidente
- Hrvatska i SAD imaju sporazum kojim je moguće smanjiti porez na dividende na 15%, ali to ovisi o tome je li broker (npr. IBKR) automatski primijenio taj sporazum
- Ako je SAD naplatio 30%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez, ali ne mogu vratiti preplaćeni iznos
- Ako je SAD naplatio 15%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez (jer je 15% više od 12% hrvatskog poreza)
- Trebam provjeriti s brokerom (IBKR) mogu li smanjiti stopu poreza na dividende u SAD-u na 15% putem obrasca W-8BEN ako već nije smanjena
-
Prirez je ukinut prošle godine. Porez na dividendu i porez na kapitalnu dobit iznose 12%.
Porez u SADu je 30% za nerezidente.Thnx, malo sam surfao i ovako mi se čini :
- Američki porez (WHT - Withholding Tax): SAD automatski zadržava 30% poreza na dividende za nerezidente
- Hrvatska i SAD imaju sporazum kojim je moguće smanjiti porez na dividende na 15%, ali to ovisi o tome je li broker (npr. IBKR) automatski primijenio taj sporazum
- Ako je SAD naplatio 30%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez, ali ne mogu vratiti preplaćeni iznos
- Ako je SAD naplatio 15%, u Hrvatskoj ne plaćam dodatni porez (jer je 15% više od 12% hrvatskog poreza)
- Trebam provjeriti s brokerom (IBKR) mogu li smanjiti stopu poreza na dividende u SAD-u na 15% putem obrasca W-8BEN ako već nije smanjena
- USA porez od dividendi moram uračunati u poreznu prijavu u Hrvatskoj da ne platim dvostruki porez.
-
ako si prodao i zaradio a drzao si duze od dvije godine ne placas porez
ako si prodao i izgubio a drzao dvije godine opet ne odbijas od dobitka
ako si prodao i zaradio a nisi to drzao dvije godine to ide u zaradu i placas porez
ako si prodao a nisi drzao dvije godine to ide u gubitak i odbijas od zarade
zarada i gubitak se oduzimaju i na razliku placas porez od 12%.
ako si prodao dionicu i zaradio a nisi drzao dvije godine te prodao i izgubio na dionici koju si drzao dvije godine ne mozes odbit taj gubitak jer je stariji od dvije godine.
prirez je ukinut i porez je zato 12 % a ne 10%
ovo oko "IGRANJA" ne kuzim jer ako si nesto drzao 2 godine nisi se s tim igrao nego si drzao. ako si se igrao i trejdao onda nisi drzao 2 godine.
OK, hvala... 30k mislim držati duže od 2g a s 30k bi se aktivnije igrao cijelo vrijeme, koliko shvaćam onda samo preko IBKR-a moram exportati godišnje izvješće (Annual Summary Report) za poreznu prijavu svake godine i to je to ili...? E sad, jel netko zna onda koje sve dokumente na IBKR trebam exportati i predati našoj HR poreznoj?
-
OK, hvala... 30k mislim držati duže od 2g a s 30k bi se aktivnije igrao cijelo vrijeme, koliko shvaćam onda samo preko IBKR-a moram exportati godišnje izvješće (Annual Summary Report) za poreznu prijavu svake godine i to je to ili...? E sad, jel netko zna onda koje sve dokumente na IBKR trebam exportati i predati našoj HR poreznoj?
nijedno. porez se prijavljuje na JOPPD obrascu do kraja veljace. u njemu moras sve popunit i sam izracunat kolko trebas platit i to platis( npr preko E-porezne ili papirnato postom). ako poreznoj nekaj nije jasno ili ima pitanja kontaktirat ce te i trazit dokumente.
za vise informacija pogledajete :
i
-
Evo još malo pomoći u vezi prijave poreza na TK.
-
Kad je na ibkr dostupno izvjesce za nas?
-
Kad je na ibkr dostupno izvjesce za nas?
Već je dostupno. izabereš vrijeme od 01.01 do 31.12 i download
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
ULPL (Alpha Adriatic d.d.) 1.5k