Display More1. gubitak kao i dobitak se racuna samo na dionice koje ste prodali unutar dvije godine. ako ste neku dionicu kupili i prodali nakon dvije godine ne placate porez na nju ali ne mozete ni prikazat gubitak ako ste izgubili na njoj
kao i kod ZSE ne mozete prikazivat trosak kupnje dionice koju niste prodali. znaci u obracun ulaze iskljucivo dionice koje ste kupili i prodali unutar dvije godine a sve ostale naknade za neke druge dionice koje niste prodali se ne uzimaju u obzir.
2. mislim da naknadni troskovi koji su vam olaksali trgovanje ne ulaze u troskove jer mislim da ni placanje knjige dionicara na ZSE ne mozete prikazat u troskovima. tako bi mogli uracunat u trosak i placanje nekog bota. pricam za ficicke osobe. ako ste neka firma sigurno mozete prebit sve troskove.
3. nemam pojma ... al sto to na kraju kad prodate odnosno zatvorite margin ne udje u trosak ? mislim da udje i to je iskazano u IB izvjestaju, cak sam siguran.
4. ako je kamata to bi spadalo u oporeziv dohodak kao i dividenda o kojoj smo pricali ranije.
IB u svojem godisnjem izvjestaju vam ionako sve izracuna ukljucujuci i svoje naknade i to za dionice koje ste prodali odnosno na dionice za koje morate platit porez. obratite samo paznju na one koje su presle prag od 2 godine jer sumnjam da IB zna za nas zakon o 2godine.
Prije nego se dalje osvrnem da spomenem cinjenice kako zakon tocno kaze da bude lakse
"Kapitalni gubici mogu se odbiti samo od dohotka od
kapitalnih dobitaka koji je ostvaren u istoj kalendarskoj godini. U
kapitalni gubitak uračunavaju se i svi pripadajući troškovi koji su
naplaćeni na teret poreznog obveznika"
1.
Zasto potezem ovo pitanje jer mi nije bas skroz jasno jer nije dobro definirano, amo ovako mislim da cemo se slozit da kapitalni gubitak predstavlja ostvaren gubitak od prodaje dionica ispod dvije godine tj neto gubitak bez troska provizije razlika kupovne i prodajne cijene, e sad u te dvije transakcije u obe transakcije se pojavljuje provizija, ono sta mene buni je to da ta provizija odma tereti racun i predstavlja gubitak poreznom obvezniku kad si kupio i kad si prodao i sad ako je transakcija kupnje bila 2022, a prodaja 2023, postavlja se pitanje kako ja taj transakcijski trosak gubitka mogu iskoristit u godini poslje ako mi je taj trosak i minus na racunu teretio 2022 godinu tj vec tada predstavljao gubitak, nije li logicnije da sve te provizijske troskove koristim u godini kada su nastali i teretili mi racun jer su ostvareni u toj godini i u toj godini predstavljali gubitak.
2.
tetka spominje ovako
"Što sve ulazi u izračun kapitalnih gubitaka
U kapitalni gubitak uračunavaju se svi pripadajući troškovi koji su naplaćeni na teret poreznog obveznika, a iskazuje se najviše do visine porezne osnovice. Pripadajućim troškovima smatraju se naknade brokera, depozitorija, burze i sl."
Po tome bi trosak data feed-a trebao biti trosak burze jer ti je potreban da bi uopce mogao trgovati ne mozes nesto kupiti ako ne vidis cijene, kupnja knjige je opcionalna kupnja nije potrebna za obavljanje posla trgovanja nego tvoje ulaganje u istrazivanje.
3.
Margin je iskazan samo kao Investment Loan Interest i njegov pripadajuci trosak ,margin ne tereti pojedinacnu poziciju dionicu za trosak nego samo koristenje posudjene love iskazuje kao trosak, s kojom si naravno nesto kupio.
4.
Sta se tice kamate zakon kaze
(2) Kamatama iz stavka 1. ovoga članka ne smatraju se:
3. kamate na pozitivno stanje na žiroračunu, tekućem i deviznom računu, kamate ostvarene po osnovi pologa i štednje po viđenju,koje su ostvarene od banaka, štedionica i drugih financijskih institucija, te kamate ostvarene temeljem namjenski oročenih depozitima koji služe za osiguranje tražbina banke pod uvjetomda su te kamate manje od najmanje kamate za oročenu štednju,odnosno ako iznose najviše do 0,5% godišnje. Najmanja kamata za oročenu štednju ne odnosi se na namjenske oročene depozitekoji služe za osiguranje tražbina banke
Po tome bi zakljucio da kamata koju dobivamo od interactiva spada u stednju po vidjenju ili pozitivno stanje na racunu kod drugih financijskih institucija, ali posto je ta kamata trenutno veca od 0,5% onda se treba obracunat porez na tu kamatu