Rasprave o tehničkoj analizi - teorija i praksa

 • Je, a kod mene se kaže sto se babi htilo, to se babi snilo. Pogotovo kad se počnu čarati potpore pa se sma 200 pokaze najvažnijom, pa 50, pa 14 i na kraju kad niti jedna ne fercera napise se neka bude 100.


  Nema to veze s tehnikom nego sa time da su se špekulanti iz Opte uglavnom razbježali po IGH, Ingri i najviše Dalekovodu. Stabilna baza ulagaca u Opte je i dalje stabilna. A Graf crtaš ovisno o sentimentu na ostalima.... doduše za nacrtati nešto na Opte radi vece FF i kapitalizacije treba vise novaca nego na ostalima. I tu se zapravo skriva taj manipulativni karakter lokalne TA. Ovdje nema inflowa i outflowa nego se postojeći novac prelijeva iz jedne u drugu. Dok smart money baza u velikim stockovima čeka i stoji.


  Zato je naprosto smiješno kad netko radi analizu dionica koje ne vraćaju ili kasne s dugovima i vrednuje vrijednost njihovog equitya. Još smjesnije kad za to koriste TA. Zapravo, nitko pametan neće to tako vrednovati, možda samo pisati o trendu.


  U stvarnosti, rast bi značio rast cijene kontrole, a defacto u većini tih priča je već “sutra” moguće razvodnjavanje ili narodski rečeno potop, pa se čovjek onako laički pita, kako onda se procjenjuje rast vrijednoosti kontrole? A onda iz toga derivira vrijednost manjinskih udjela? Pa iskreno..... nikako.... vjerovanjem i valjda nadom da će se dugovi vracati, a poslovni rezultati rasti. Sa firmama gdje je D/E omjer iznad 7 to je bas nada i opasno klađenje sa dvojbenim rezultatima. U Corona krizi.

 • Slobodan si nacrtati i carati kako kazes i sa sma 200,50,21,14 i 7 ako zelis i ako imas tim putem nesto reci sta god ti vidis i kako si zamislio ako te to veseli i ako mislis da vidis suprotno jer to bi bila onda neka cinjenica koja bi bila kontraargument, a citaoci ce sami procijeniti sta je pisac htio reci i uzesti u obzir svatko na svoj nacin jer svatko ima pamet da je sam upotrebljava, a ne da ti dajes sebi za pravo da upires prstom sta je pravo, a sta nije, uostalom ovo je tema tehnicka analiza i sluzi za graficko izrazavanje uz objasnjena sta pisac vidi iz te grafike nisam primjetio da si se tako podrobno osvrnuo na ove grafike tehnicke analize kada uzmu 5 dana candle chart i u tome vidu tehnicku analizu i derivaciju necega, ovo je bar tjedni chart sa koristenjem tri indikatora i nekoliko trend linija i ima sigurno vise smisla nego 5 day crtkarije ali si ima potrebu bas na to podrobnije odgovoriti i osvnut se na druge dionice koje nemaju veze s clankom, a to samo govori o tvojoj namjeri obracanja i odakle ti znas gdje su se spekulanti najvise razbijezali i koja dionica ima sigurnu bazu dionicara mozes samo nagadjati.

 • Ja lokalnim guruima kakti tehničke struke ne vjerujem koliko je crno pod noktom. Naprosto jer nisu ispunjene osnovne pretpostavke za “tehniku”, pocevsi od volumena pa nadalje. Pa se to uglavnom svede na stalno razbacivanje nekim idejama i uzorcima koji nerijetko ni ne sliče onome na sto se doticni pozivaju. No, nevermind.... svatko neka ima svoje misljenje i interpretaciju. Tehnika i inače može biti dosta sugestivna na penny stockovima ograničene likvidnosti jer je određeni pattern moguće iscrtati i malim iznosima novca. Ili sugestivno djelovati ako ga opišeš tako da nekoga ili vise njih potaknes na takvu aktovnost. Mislim, ja nemam ništa protiv, al tu nema ozbiljne love, a nerijetko ni ičega drugog osim hijeroglifskog pametovanja.


  Al isto tako zlo mi dodje (još i vise) kad citam pojedine upise koji bez ikakvih zdravorazumskih argumenata koji tvrde ovo ili ono ili izražavaju kategoričko misljenje.... al ne daju nikakve argumenata za svoje tvrdnje. Pa napisi nešto.... sto misliš, al onda još i dodaj zašto to misliš, a ne da upisuješ isključivo zelje, pozdrave i poruke.

  Edited once, last by naim ().

 • Treba biti trezven. Mitkova procjena TA je dosezljiva već danas. Sve što je rečeno u doba citata vrijedi i danas.

  Ako bi se zadržao volumen od jučer ovih dana, moglo bi de zaraditi i ma odbijancima