1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

IGH (Institut IGH d.d.)

• harpun
  • February 12, 2020 at 6:07 PM
  • naim
    Guest
    • June 25, 2020 at 7:56 PM

Ja sam jednom bio na skupštini IGH kao punomoćnik jednog investitora. Pokojni mostograditelj još je bio živ. Kad sam vidio koja to ekipa vodi i kada je jedan matori HDZ-ov političar sjeo na mjesto predsjedavajućeg skupštine, zaboljela me glava. Nakon te skupštine shvatio sam da ovdje od biznisa nema ni “b”.

Ok za spekulaciju, al nekakav ozbiljan investicijski “case” raditi na ovakvom slucaju, iz mojeg iskustva i opcenito znajući sto se sve tamo izdogađalo u posljednih 10-15 godina te da ista ekipa još uvijek jaše unutra... pojačana velikim investitorima iz “prijateljske” Rusije - bez uvrede - ali NO Chance!

Tamo se još uvijek glođe vec oglodana kost. Pitanje je vrijednosti biznisa koji na 180 milijuna kuna prihoda generira Ebitdu od 20-30 milijuna kuna. Biznisa koji je u osnovi stručan posao na kojem bi Ebitda marža trebala biti barem dvostruko veća. Ako se profitabilnost poveća, a drugovi u dogledno vrijeme smanje, onda može porasti i premija na kontrolu tog poslovanja, a time i cijena dionice. To je ono sto će ili sto bi barem trebalo, revrednovati equity. Uz rast poslovanja, ako i kada se dogodi.

Edited once, last by naim (June 25, 2020 at 8:06 PM).

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • June 25, 2020 at 9:17 PM

otišlo još 507 kom.

IGH MARUS ANNA -507 -0.08% 16,386 2.67

bez ocjena molim

• diokidina
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,171
    • June 25, 2020 at 9:21 PM

@Neo

Tesko po 100. Steta da su objavili ove ugovore danas. Ja bih osobno prolongirao za ponedjeljak. Nije me danas poklopilo.:)

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • June 25, 2020 at 10:55 PM
    Quote from harpun

otišlo još 507 kom.

IGH MARUS ANNA -507 -0.08% 16,386 2.67

ma ošla je sigurno na večeru, pa da ne pije neki jeftini šampanjac, treba proslaviti toliku prodaju :)

Quote from naim

Ja sam jednom bio na skupštini IGH kao punomoćnik jednog investitora. Pokojni mostograditelj još je bio živ. Kad sam vidio koja to ekipa vodi i kada je jedan matori HDZ-ov političar sjeo na mjesto predsjedavajućeg skupštine, zaboljela me glava. Nakon te skupštine shvatio sam da ovdje od biznisa nema ni “b”.

Ok za spekulaciju, al nekakav ozbiljan investicijski “case” raditi na ovakvom slucaju, iz mojeg iskustva i opcenito znajući sto se sve tamo izdogađalo u posljednih 10-15 godina te da ista ekipa još uvijek jaše unutra... pojačana velikim investitorima iz “prijateljske” Rusije - bez uvrede - ali NO Chance!

Tamo se još uvijek glođe vec oglodana kost. Pitanje je vrijednosti biznisa koji na 180 milijuna kuna prihoda generira Ebitdu od 20-30 milijuna kuna. Biznisa koji je u osnovi stručan posao na kojem bi Ebitda marža trebala biti barem dvostruko veća. Ako se profitabilnost poveća, a drugovi u dogledno vrijeme smanje, onda može porasti i premija na kontrolu tog poslovanja, a time i cijena dionice. To je ono sto će ili sto bi barem trebalo, revrednovati equity. Uz rast poslovanja, ako i kada se dogodi.

i kome su oni to nanijeli najveću štetu dovodeći cijenu dionice sa 16000 na 100 i firmu u PSN, meni još nisu naštetili

Edited once, last by Moller: Merged a post created by Moller into this post. (June 25, 2020 at 10:57 PM).

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 26, 2020 at 10:23 AM

@ naim

Od navedene garniture koju spominješ, tamo već dugo nema niti g. Odlaskom Radića sa scene i dolaskom Gljadelkina jako puno toga se promijenilo u upravljanju firmom. Bilo bi smiješno i navino vjerovati da je novi vlasnik ostavio stare igrače unutra koji su usosili situaciju. Ima i tome negdje nekakvih članaka. Samo treba naći. Pisalo je.

Očito je da sve ove godine nisi baš pratio situaciju, nego još uvijek imaš percepciju onog nekadašnjeg IGH.
    Današnji IGH se čak u punom nazivu više niti ne zove kao onaj IGH. Jedino je skračenica ostala ista.

• bjane
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    460
    • June 26, 2020 at 11:00 AM

Na čelu uprave nekad bio Petar Đukan, koji je i znatni dioničar bio.

Dioničar je bila i nekadašnja ministrica graditeljstva M.D.

Sve su to prošla vremena.

Nekad je 1000 zaposlenika bilo......etc

trial

• naim
    Guest
    • June 26, 2020 at 11:12 AM
    Quote from trial

@ naim

Od navedene garniture koju spominješ, tamo već dugo nema niti g. Odlaskom Radića sa scene i dolaskom Gljadelkina jako puno toga se promijenilo u upravljanju firmom. Bilo bi smiješno i navino vjerovati da je novi vlasnik ostavio stare igrače unutra koji su usosili situaciju. Ima i tome negdje nekakvih članaka. Samo treba naći. Pisalo je.

Očito je da sve ove godine nisi baš pratio situaciju, nego još uvijek imaš percepciju onog nekadašnjeg IGH.
    Današnji IGH se čak u punom nazivu više niti ne zove kao onaj IGH. Jedino je skračenica ostala ista.

Novi vlasnik je manekene. Iza njega stoji stara garda.

Novi vlasnik nije ništa napravio za rast poslovanja firme ili barem nije napravio neku dodanu vrijednost. Pogledaj rezultate i stanje duga. Pedale se vrte.... al u prazno.

Nego reci ti meni zašto taj novi i jako vlasnik drži svoje pakete kao repo kod Agram banke?

• dionicar
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,186
    • June 26, 2020 at 11:53 AM

Nisam unutra Ali eto.. nemam love haha

https://novac.jutarnji.hr/restart-biznis…na-kn/10411930/

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 26, 2020 at 12:03 PM

U Jutarnjem objavljeno da čita i širi krug ljudi.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 26, 2020 at 12:13 PM
    Quote from naim
    Quote from trial

@ naim

Novi vlasnik je manekene. Iza njega stoji stara garda.

Novi vlasnik nije ništa napravio za rast poslovanja firme ili barem nije napravio neku dodanu vrijednost. Pogledaj rezultate i stanje duga. Pedale se vrte.... al u prazno.

Nego reci ti meni zašto taj novi i jako vlasnik drži svoje pakete kao repo kod Agram banke?

Display More

@ naim

Evo gledam stanje duga i vidim da konstatno pada već 6 godina. Ti ne vidiš? Počni pisati stvari koje znaš i u koje su upučen. I koje razumiješ.

Vratili su kompletan dug prema nefinancijskim vjerovnicima.

Stvar je u tome da će dinamika smanjivanja duga s vremenom kako budu realizirali sve dosad ugovorene poslove i one koje će tek ugovoriti biti sve veća što će se na krivulji lijepo vidjeti kako bude svaka nova FI objava.

Files

001.jpg 77.76 kB – 0 Downloads
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • June 26, 2020 at 12:43 PM

ma dajte molim vas... pa ovi su toliko nesposobni da ne znaju čak ni prikazati pozitivan NT

NT iz posl_akt za 10g

(dakle pada dug ali ne ostaje ništa za dioničare)

pa kazati, kao ovi u Wirecard-u, da su novci na escrow računu :D

Wirecard and the missing 1.9bn eur

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 26, 2020 at 4:12 PM
    Quote from accountant

ma dajte molim vas... pa ovi su toliko nesposobni da ne znaju čak ni prikazati pozitivan NT

NT iz posl_akt za 10g

(dakle pada dug ali ne ostaje ništa za dioničare)

pa kazati, kao ovi u Wirecard-u, da su novci na escrow računu :D

Wirecard and the missing 1.9bn eur

Dug pada, doduše ne dinamikom zacrtanom u PS nagodbi, ali vjerovnicima to nije problem s obzirom da takvu kamatu ne mogu nigdje dobiti. Trajno pozitivan NT vrlo uskoro.

Dioničari će doći na svoje čim se kočničarka cijene istrese do kraja.

• naim
    Guest
    • June 26, 2020 at 4:46 PM

Ja mislim da to sto će netko nešto rasprodati nema veze sa vrijednošću nego spekulacijom.

Mislim da se ovdje većina komentatora bavi isključivo svojim novčanikom i brzom, špekulativnom zaradom. To je legitimno,

Vjerovnicima je pretpostavljam dosta toga problematicno, jer pretpostavljam da je sva imovina od znacaja, ionako zalozena, pa se u stečaju ne bi mogli njome svi u cijelosti namiriti. Zato svi oni šute i toleriraju, a ne zato jer kak ti dobivaju “puno”.... oni su već mnogo vise izgubili nego li će ukupno dobiti natrag. Mene zanima zašto većinski dionicari imaju moguce založene dionice IGH-a i za sto su ih konkretno založili? Možda bi to saznanje pomoglo u procjeni ostalim investitorima zašto neki vodeći dionicari povezani sa većinskim vlasnicima prodaju dionice.

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 26, 2020 at 5:30 PM

Puno je toga "mislim", "pretpostavljam", "čini mi se". Jedno je misliti i pretpostavljati, a nešto sasvim drugo je znati.

Marusica je jedini vodeći dioničar (koja to vrlo uskoro neće biti) koji prodaje. A ona nije povezana sa većinskim vlasnikom firme. Barem više nije.

Vjerovnici vide kuda poslovanje ide i zato im je isplativo čekati. Bit će skroz namireni i to s kamatama, tako da su silne brige pojedinaca ovdje na forumu oko toga što će i kako će vjerovnici, zaista izlišne.

Ja sam dioničar i mirno spavam.

Edited once, last by trial (June 26, 2020 at 5:36 PM).

• naim
    Guest
    • June 26, 2020 at 5:55 PM

Ne bih rekao. Jer da mirno spavaš imao bi jače argumente od ovoga sto pišeš. Mogao bi recimo dokazivati da kontrola vise vriiedi od njezine cijene na burzi, al ti si se očito priklonio sentimentu povlačenja za rukav i uvjeravanja kako se upravo sada nešto dobro i senzacionalno nagovješćuje iza ograde IGH. Možda “tvoja braća po oružju” to isto vide, al kad ih se pozove da to osvijeste i drugima, nastupi tajac i cijela ideja ili priča o vrijednosti se svede na papagajsko ponavljanje.... još malo, i ona je vani?!

So what?

• crnispot
    Student
    Reakcija primljeno
    86
    • June 26, 2020 at 8:52 PM

Mene isto zanima zašto je dobro da gđica Anna izlazi i da je to signal da će nakon njenog izlaska cijena up? Zašto onda izlazi? Ja sam učio da kada top10 izlazi da to nije dobar znak,a ovdje se tjednima svi vesele njenom iskrcavanju. Što više iskrca, to je veselje veće. Ona je nestrpljiva/ne zna ili joj nema tko reći/treba joj hitno lova a vi znate bolje od nje ili imate više vremena čekati?

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • June 26, 2020 at 9:52 PM
    Quote from crnispot

Mene isto zanima zašto je dobro da gđica Anna izlazi i da je to signal da će nakon njenog izlaska cijena up? Zašto onda izlazi? Ja sam učio da kada top10 izlazi da to nije dobar znak,a ovdje se tjednima svi vesele njenom iskrcavanju. Što više iskrca, to je veselje veće. Ona je nestrpljiva/ne zna ili joj nema tko reći/treba joj hitno lova a vi znate bolje od nje ili imate više vremena čekati?

Vesele se jer misle da postoji interes za njezin paket s obzirom na rast cijene iako mi se taj interes vise cini spekulantski interes s obzirom da na burzi se smanjio broj dionica koji u kratkom periodu ce bar ostat na istim prihodima jer rijetko koja firma do kraja godine nece smanjit prihode s tim i gubitke, infrastrukturne dionice imaju vise godisnje ugovore i stim su sta se tice pada prihoda sigurnije u kracem razdoblju pa je zbog nedostatka prilika spekulantska lova isla tamo gdje je sigurnija recimo da se percepcija rizika ovakvih firmi smanjila ako se uzme u obzir koliko se percepcija rizika kod ostalih dionica povecala pa je realno rizik kod ovakvih dionica usporedno kao smanjena s tim da jos i neka moguca najava povecanja ulaganja u infrastrukturu isto igra ulogu iako je to upitno kod igh s obzirom na velicinu duga i ne placanje istog, 200 mil prihoda na duplo veci dug nije nesto sta ces tek tako vratit, a niti ocekivat da ces nesto prodat sada da se rijesis toga pogotovo ako nisu u ovom bull marketu

• harpun
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    1,570
    • June 26, 2020 at 9:53 PM

evo nje opet

IGH MARUS ANNA -300 -0.05% 16,086

bez ocjena molim

• Sheriff
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,290
    • June 26, 2020 at 10:55 PM
    Quote from crnispot

Biste li vi izlazili na ovakav način da ste na njenom mjestu? Nije to klasično skračivanje nego dumpanje. Hoće na silu van. Jel viša sila ili razvod ili joj je frizerski salon propao nebitno. Kad izađe pritisak prodaje će smanjiti. Ima li ona fundamentalna saznanja da je pametnije biti vani nego unutra je teško dokučivo no prodaje ko da nema sutra.

Edited once, last by Sheriff (June 26, 2020 at 11:01 PM).

• trial
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,163
    • June 27, 2020 at 12:37 PM
    Quote from harpun

evo nje opet

IGH MARUS ANNA -300 -0.05% 16,086

U četvrtak je odrađeno cca 7.000 dionica. Možemo ju slobodono očekivati na četvrtini onoga što je imala u startu.

Žena je izašla s ozbiljnim količinama, a cijena nije pala, nego je narasla. Mudrozborci ovdje se bave time zašto ona izlazi. Ni u peti im se zapitati zašto je to sve netko kupio i zašto se unatoč njenom takvom prodajnom pritisku cijena digla za kakvih 15-tak posto, umjesto da je po logici stvari ozbiljno pala.

To je valjda viša matematika.

Otkad se na IGH-u zavtilo ovo što se vrti, odjednom su se pojavili oni koje ta dionica nikada nije zanimala. Uskoro, kad im iz dupeta dođe u glavu, budu prestali crnjačit i počet će kupovati. Sa zakašnjenjem. =O

Edited 2 times, last by trial (June 27, 2020 at 12:48 PM).

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 4, 2025 at 8:41 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      913k
      2k
    3. KitoLovac

June 4, 2025 at 8:41 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 4, 2025 at 7:36 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      842k
      1.9k
    3. misterno

June 4, 2025 at 7:36 PM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 32

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 4, 2025 at 4:38 PM
    2. Odgovora
      32
      Pregleda
      17k
      32
    3. bluelionZG

June 4, 2025 at 4:38 PM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.3k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 4, 2025 at 4:34 PM
    2. Odgovora
      3.3k
      Pregleda
      1.5M
      3.3k
    3. All

June 4, 2025 at 4:34 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 4, 2025 at 1:50 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 4, 2025 at 1:50 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• VLEN (Viktor Lenac d.d.)

KitoLovac June 4, 2025 at 8:41 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

bluelionZG June 4, 2025 at 4:38 PM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

All June 4, 2025 at 4:34 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 4, 2025 at 1:50 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

Dado June 4, 2025 at 1:38 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All June 4, 2025 at 11:36 AM
  • LKPC (Luka Ploče d.d.)

umalo June 3, 2025 at 1:53 PM
  • CROS (CROATIA osiguranje d.d.)

marinac June 3, 2025 at 11:18 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago
  • SPAN (SPAN d.d.)

2,570 Replies, 4 years ago