1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • 1
  • 201
  • 202
  • 203
  • 531
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 25, 2021 at 11:07 PM
    • #4,021
    Quote from StatusQuo

Ovo sve s kupnjom obveznica i kontrolom yielda me podsjeca na slucaj s svicarskim frankom i drzanjem floor-a , u jednom trenutku netko ce objavit da vise ne kupuje obveznice i onda yield hvata svoj rastuci trend treba samo molit boga da to ne naprave kao svicarci pa da onako preko noci odjednom ih nema vise na strani kupnje, a svi ostali se povuku jer je rizik narastao eksponencijalno i zato kazem da meni tu ima puno vise rizika nego profita.

koliko se sjećam, sa Švicarcem je bilo da su maknuli od pega sa Eurom, pa su porasli.

a šta nije i funta porasla kad se maknula od Eura?

meni to samo govori da je EUR zadnje smeće od valute (nešto kao i Yen) i prije tu očekujem probleme, nego sa dollarom, jer ni oni ni mi nemamo nekakav realan rast BDP-a već godinama.

uostalom, imaš danas na Bloombergu, bila je rekordna potražnja za 10-godišnjom USA obveznicom, a tko bi to radio ako stvarno očekuje da će yieldovi rasti, a cijena obveznice padati? :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • August 26, 2021 at 8:45 AM
    • #4,022
    Quote from accountant
    Quote from zlocesti

SAVA

Muke po techu

Nadan se da nitko nije zatečen u papiru

Minus 25% u jednoj minuti

Ovo je treći Dead Cat kojeg gledamo

Tko je u papiru neka u odbijanju izađe van, posjednja prilika. Nakon ovoga padne još idućih 20%-tak posto

Display More

Što je najbolje, početkom kolovoza sam ju jahao ko lud nakon pada do $70. Ulazio sam i izlazio svaki dan, i prekonoćno bi mi opet pobjegla jer ju je netko kupovao kao da nema sutra. Nakon što je probila $100 sam odustao, vidio da neće na dobrom završiti. No od tog pada krajem srpnja ni ne vidim novih vijesti.

Bješ'te podalje od te beštije. Što visoko leti, brzo pada.

Display More

misterij riješen!

ergo ta SAVA nema ni jedan proizvod u svojem pipeline, ali su dosta poodmakli u lijeku za Alzheimerovu bolest, tako barem tvrde

no prema ovoj stranici manipulirali su podacima u svoju korist, dok se iz firme brane da su to third-party istraživanja i da oni ne mogu tu ništa manipulirati

kako god, stojite po strani dok se stvari ne riješe

jer ako stvarno FDA prekine istraživanje onda je $0 granica za SAVA

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • August 26, 2021 at 12:15 PM
    • #4,023
    Quote from accountant
    Quote from accountant

Što je najbolje, početkom kolovoza sam ju jahao ko lud nakon pada do $70. Ulazio sam i izlazio svaki dan, i prekonoćno bi mi opet pobjegla jer ju je netko kupovao kao da nema sutra. Nakon što je probila $100 sam odustao, vidio da neće na dobrom završiti. No od tog pada krajem srpnja ni ne vidim novih vijesti.

Bješ'te podalje od te beštije. Što visoko leti, brzo pada.

misterij riješen!

ergo ta SAVA nema ni jedan proizvod u svojem pipeline, ali su dosta poodmakli u lijeku za Alzheimerovu bolest, tako barem tvrde

no prema ovoj stranici manipulirali su podacima u svoju korist, dok se iz firme brane da su to third-party istraživanja i da oni ne mogu tu ništa manipulirati

kako god, stojite po strani dok se stvari ne riješe

jer ako stvarno FDA prekine istraživanje onda je $0 granica za SAVA

Display More

Bila je navodno i neka tužba, sad ne znam koliko je to istinito ili je fake news.

Lijepo se mogla jučer shortati, što sam i činio.

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • August 26, 2021 at 1:40 PM
    • #4,024

nešto smo kol. BSOD i ja bili razglabali o preporukama analitičara i koliko to vrijedi ili ne vrijedi gledati

pa tako u jednoj (nama obojici poznatoj) knjizi stoji:

... most (59%) Wall St. 'consensus' forecasts miss their targets by gaps so large as to make the results unusable - either under- or overshooting the actual price (number) by more than 15%...

... from 1973 to 1993 nearly 80,000 estimates had a mere 1 in 170 chance of being within 5% of the actual number

u skladu s gore rečenim, današnje nove dvije friške preporuke analitičara (za istu dionicu, radi se o ON Semiconductor):

- Morgan Stanley, Equal-Weight, TP $42

- Needham, Strong Buy, TP $60

^^

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 26, 2021 at 3:45 PM
    • #4,025
    Quote from accountant

nešto smo kol. BSOD i ja bili razglabali o preporukama analitičara i koliko to vrijedi ili ne vrijedi gledati

pa tako u jednoj (nama obojici poznatoj) knjizi stoji:

... most (59%) Wall St. 'consensus' forecasts miss their targets by gaps so large as to make the results unusable - either under- or overshooting the actual price (number) by more than 15%...

... from 1973 to 1993 nearly 80,000 estimates had a mere 1 in 170 chance of being within 5% of the actual number

u skladu s gore rečenim, današnje nove dvije friške preporuke analitičara (za istu dionicu, radi se o ON Semiconductor):

- Morgan Stanley, Equal-Weight, TP $42

- Needham, Strong Buy, TP $60

^^

Display More

Jucer sam bas citao clanak gdje se spominju analiticari vezano za bulk period 2000+ i zakljucak je bio da nitko nije pogodio stanje drybulka nakon 2005-2006 jer su svi mislili da nakon tog predhodnog rasta prije 2006 ce bit stabilnije nakon, a onda opet i kad se desilo sta se desilo do 2008 nitko od citiranih nije pogodio ni pad-krah svega.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 26, 2021 at 4:06 PM
    • #4,026
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

Ovo sve s kupnjom obveznica i kontrolom yielda me podsjeca na slucaj s svicarskim frankom i drzanjem floor-a , u jednom trenutku netko ce objavit da vise ne kupuje obveznice i onda yield hvata svoj rastuci trend treba samo molit boga da to ne naprave kao svicarci pa da onako preko noci odjednom ih nema vise na strani kupnje, a svi ostali se povuku jer je rizik narastao eksponencijalno i zato kazem da meni tu ima puno vise rizika nego profita.

koliko se sjećam, sa Švicarcem je bilo da su maknuli od pega sa Eurom, pa su porasli.

a šta nije i funta porasla kad se maknula od Eura?

meni to samo govori da je EUR zadnje smeće od valute (nešto kao i Yen) i prije tu očekujem probleme, nego sa dollarom, jer ni oni ni mi nemamo nekakav realan rast BDP-a već godinama.

uostalom, imaš danas na Bloombergu, bila je rekordna potražnja za 10-godišnjom USA obveznicom, a tko bi to radio ako stvarno očekuje da će yieldovi rasti, a cijena obveznice padati? :/

Da oni su branili tecaj da ne ojaca dodatno jer je toliko bio ojacao da im je poceo stetit izvoznoj ekonomiji tada su svi bjezali u sigurne valute u trenutcima krize, a najveci uvoznik je bila evropska unija i kada su se maknuli sa kupnje franak je ojacao 30% prakticki u dan jer ostali igraci su na trzistu koristili tu situaciju i prakticki bila im je sigurna kupnja kada su znali da cijena ne moze past ispod medjutim kada su se svicarci makli prakticki bida je nestalo, nesto do tada nezamislivo s glavnim valutnim parovima, zato i kazem to sve je market manipulacija nije trzisno orjentirana kada jedan igrac postanje glavni na strani kupnje prakticki narusava trzisne odnose i ovisno na koji nacin se makne povecavaju se rizici poprilicno s tim instrumentom.

Pogledao sam tu bloomberg vijest prakticki su imali rekordnu potraznju od stranaca, a ne domacu , to moze dovest do daljnjeg jacanja dolara unatoc tome vidim da zadnjih par dana 10 godisnja obveznica i dalje raste sta znaci da nije sve ni u potraznji, cini mi se da je njima sad problem prevelika likvidnost u sustavu i nacin kako je obuzdat, a da pri tom ne nastete ekonomiji i postizanju cilja zaposlenosti, a to nekako ne ide zajedno s tim da se smanjuje kamate jer onda nece bit interes za tim instrumentima pa ce opet otic u potrosnju i rizicni asset sta bi dalje potpomoglo inflaciju i povecale rizike, samo sad je problem sta izgleda da s tim nisu bas privukli domace nego strance osim s onim reverse repo koji nenormalno rastu, a opet s nikakvim povratom, al opet to je samo rezervirano za banke.

Edited once, last by StatusQuo: Merged a post created by StatusQuo into this post. (August 26, 2021 at 4:08 PM).

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 26, 2021 at 5:26 PM
    • #4,027
    Quote from StatusQuo

Da oni su branili tecaj da ne ojaca dodatno jer je toliko bio ojacao da im je poceo stetit izvoznoj ekonomiji tada su svi bjezali u sigurne valute u trenutcima krize, a najveci uvoznik je bila evropska unija i kada su se maknuli sa kupnje franak je ojacao 30% prakticki u dan jer ostali igraci su na trzistu koristili tu situaciju i prakticki bila im je sigurna kupnja kada su znali da cijena ne moze past ispod medjutim kada su se svicarci makli prakticki bida je nestalo, nesto do tada nezamislivo s glavnim valutnim parovima, zato i kazem to sve je market manipulacija nije trzisno orjentirana kada jedan igrac postanje glavni na strani kupnje prakticki narusava trzisne odnose i ovisno na koji nacin se makne povecavaju se rizici poprilicno s tim instrumentom.

Pogledao sam tu bloomberg vijest prakticki su imali rekordnu potraznju od stranaca, a ne domacu , to moze dovest do daljnjeg jacanja dolara unatoc tome vidim da zadnjih par dana 10 godisnja obveznica i dalje raste sta znaci da nije sve ni u potraznji, cini mi se da je njima sad problem prevelika likvidnost u sustavu i nacin kako je obuzdat, a da pri tom ne nastete ekonomiji i postizanju cilja zaposlenosti, a to nekako ne ide zajedno s tim da se smanjuje kamate jer onda nece bit interes za tim instrumentima pa ce opet otic u potrosnju i rizicni asset sta bi dalje potpomoglo inflaciju i povecale rizike, samo sad je problem sta izgleda da s tim nisu bas privukli domace nego strance osim s onim reverse repo koji nenormalno rastu, a opet s nikakvim povratom, al opet to je samo rezervirano za banke.

pa u tome i kvaka.

strancima, bolje rečeno, stranim bankama, treba dolar, ili bolje rečeno, instrument koji mogu mijenjati za dolar, zbog robne razmjene i dugova koji su denominirani u dolarima.

taj novac ne ide u potrošnju, nego se vrti unutar bankarskog sustava (barem u USA), dok kod stranih banaka to nije slučaj.

btw., uz ovaj višak cash-a kod reverse repo-a, nedavno je FED otvorio i poseban repo facility, da bi domaće banke mogle nabaviti obveznice, jer će baš njima i pofaliti obveznica, obzirom na količine koje FED i stranci kupuju.

tako da će samo tržište srušiti yieldove.

može FED pričati šta god hoće, al oni reaktivni, a ne proaktivni, a i sami znaju da će, ako počnu s taperingom, srušiti burzu.

oni zasad samo pričaju, jer su svjesni da vide rizike na tržištima kapitala, kako bi se investitori sami doveli u red, a ovi, s druge strane, samo pumpaju margin debt, jer znaju da će, ako sve ode u papar, FED opet napravit šta god treba.

zato market i ide po ustaljenom programu, sve dok neko ne okine dovoljno dubok sell koji će izazvati margin call-ove 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 26, 2021 at 6:12 PM
    • #4,028
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

pa u tome i kvaka.

strancima, bolje rečeno, stranim bankama, treba dolar, ili bolje rečeno, instrument koji mogu mijenjati za dolar, zbog robne razmjene i dugova koji su denominirani u dolarima.

taj novac ne ide u potrošnju, nego se vrti unutar bankarskog sustava (barem u USA), dok kod stranih banaka to nije slučaj.

btw., uz ovaj višak cash-a kod reverse repo-a, nedavno je FED otvorio i poseban repo facility, da bi domaće banke mogle nabaviti obveznice, jer će baš njima i pofaliti obveznica, obzirom na količine koje FED i stranci kupuju.

tako da će samo tržište srušiti yieldove.

može FED pričati šta god hoće, al oni reaktivni, a ne proaktivni, a i sami znaju da će, ako počnu s taperingom, srušiti burzu.

oni zasad samo pričaju, jer su svjesni da vide rizike na tržištima kapitala, kako bi se investitori sami doveli u red, a ovi, s druge strane, samo pumpaju margin debt, jer znaju da će, ako sve ode u papar, FED opet napravit šta god treba.

zato market i ide po ustaljenom programu, sve dok neko ne okine dovoljno dubok sell koji će izazvati margin call-ove 🤷

Display More

Je samo u sitauciji kada je moguci problem s inflacijom jacanje dolara bi dovelo do jos vece potrosnje u uvozu i jos vece uvozne inflacije jer je problem supply strane, a oni ne mogu sad kad su toliko upumpali ic jos s pregrijavanje ekonomije povecavanajem dostupnosti jeftinog novca zato i rade taj reverse repo jer smanjuju likvidnost banaka jer im je prerizicno ic s taperingom na MBS pa prakticki isusuju likvidnost iz banaka i preusmjeravaju u kupnju obveznica MBS-a valjda, a to bi za posljedicu moglo imalo skuplje i teze dostupne bankarske kredite bez da FED ide s dizanjem kamate barem za sada valjda nastoje stabilizirat sustav nakon tolikog upucavanja novca, a onda opet sve to smanjuje kollicinu dolara sta opet dovodi do jacanja dolara jer ni jedna druga drzava jos nije pocela s smanjenjem likvidnosti koliko znam, a obveznice pogotovo ove duze bi trebale odrazavat ocekivanje inflacije u tom dospjecu pa mislim da je vise to stvar marketa i kako ce se inflacija ponasat, ne znam puno je tu rizika svaka drzava radi na svoj nacin potrebno je sagledat i eksterne rizike koji utjecu na domacu komponentu tih kretanja jer niej sve ni do njih, sta vise mislim lako se zapetljat u bezbroj mogucnosti i rizika.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 26, 2021 at 6:24 PM
    • #4,029

Cassava

Tužba, ne tužba, ovo je jedna od najgorih stvari koja te zadesi u papiru

Pad od 25%, u minuti. Potom je samo jedna prilika za izaći, u odbijanju, jer kažu - Biraj, hoćeš li izgubiti košulju ili svu garderobu.

Papir je potom očekivano pao još 20%. Super prilika za short.

Iduće što pišu u literaturi je da papir ne treba trgovati idućih šest mjeseci, bez obzira kako privlačan izgledao obrazac za trejd.

Files

Dead Cat Bounce.png 49.46 kB – 0 Downloads
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 26, 2021 at 6:31 PM
    • #4,030
    Quote from StatusQuo

Je samo u sitauciji kada je moguci problem s inflacijom jacanje dolara bi dovelo do jos vece potrosnje u uvozu i jos vece uvozne inflacije jer je problem supply strane, a oni ne mogu sad kad su toliko upumpali ic jos s pregrijavanje ekonomije povecavanajem dostupnosti jeftinog novca zato i rade taj reverse repo jer smanjuju likvidnost banaka jer im je prerizicno ic s taperingom na MBS pa prakticki isusuju likvidnost iz banaka i preusmjeravaju u kupnju obveznica MBS-a valjda, a to bi za posljedicu moglo imalo skuplje i teze dostupne bankarske kredite bez da FED ide s dizanjem kamate barem za sada valjda nastoje stabilizirat sustav nakon tolikog upucavanja novca, a onda opet sve to smanjuje kollicinu dolara sta opet dovodi do jacanja dolara jer ni jedna druga drzava jos nije pocela s smanjenjem likvidnosti koliko znam, a obveznice pogotovo ove duze bi trebale odrazavat ocekivanje inflacije u tom dospjecu pa mislim da je vise to stvar marketa i kako ce se inflacija ponasat, ne znam puno je tu rizika svaka drzava radi na svoj nacin potrebno je sagledat i eksterne rizike koji utjecu na domacu komponentu tih kretanja jer niej sve ni do njih, sta vise mislim lako se zapetljat u bezbroj mogucnosti i rizika.

to je točno.

samo šta uvozne inflacije nema.

baci oko na te podatke za Japan, EU, Kinu, itd.

nitko nije ni blizu ciljanih CPI 2% YoY :D

Amerima su cijene porasle, jer im dolar sad vrijedi manje.

Kao što su Britancima, koji isto sve uvoze, cijene pale, jer im funta nakon Brexita vrijedi više, i to toliko da su se i sami iznenadili koliko više sad mogu kupiti :D

btw., već podatci pokazuju da je ova inflacija prijelazna, jer opada MoM.

e, sad samo ostaje pitanje tko će moći ostaviti povećane cijene i onda zarađivati na marži, a tko neće.

tako da će tu trebati prepoznati te sektore, pogotvo ako bude korekcije da ih možeš kupiti uz diskont ;)

• user35
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    237
    • August 26, 2021 at 7:32 PM
    • #4,031

Da li ste vi na kraju zakljucili da: bubble everything to be continued...

...sram me koliko nemam..

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 26, 2021 at 7:39 PM
    • #4,032
    Quote from user35

Da li ste vi na kraju zakljucili da: bubble everything to be continued...

po meni, da.

sve dok se, u nekom propadu, ne okinu margini 😁

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,037
    • August 27, 2021 at 10:36 AM
    • #4,033

Što se SAVA tiče, tu sam prije napisao svoje mišljenje o biotehnološkim kompanijama, pa ću ga sad ponovit. Mišljenja sam da je masu biotehnoloških kompanija pokrenuto radi burze a ne radi supstance/lijeka. Cijeli svijet je korumpiran, pa tako i biotehnologija, mislim da je manipuliranje radovima/člancima (od zdravstvenih do naučno popularnih) danas lakše nego ikada. Promjene u tom segmentu /izdavaštvo-pisanje/ epskih su razmjera, časopisi i radovi eksponencijalno se množe.... Nisu fakulteti i doktorati sa placa samo naš izum.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 27, 2021 at 10:49 AM
    • #4,034
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

to je točno.

samo šta uvozne inflacije nema.

baci oko na te podatke za Japan, EU, Kinu, itd.

nitko nije ni blizu ciljanih CPI 2% YoY :D

Amerima su cijene porasle, jer im dolar sad vrijedi manje.

Kao što su Britancima, koji isto sve uvoze, cijene pale, jer im funta nakon Brexita vrijedi više, i to toliko da su se i sami iznenadili koliko više sad mogu kupiti :D

btw., već podatci pokazuju da je ova inflacija prijelazna, jer opada MoM.

e, sad samo ostaje pitanje tko će moći ostaviti povećane cijene i onda zarađivati na marži, a tko neće.

tako da će tu trebati prepoznati te sektore, pogotvo ako bude korekcije da ih možeš kupiti uz diskont ;)

Display More

Pa nije da nema uvozne inflacije najveca je u zadnjih 5 godina pogledaj malo PPI svima je dosta porasla cak i japanu samo sta je on izvozno orjentiran pa ne utjece toliko na lokalni cpi osim kini ppi nije toliko porastao koja ocito nastoji iskontrolirat cijene i preuzima na sebe trosak pitanje je koliko dugo mogu prebacit teret na sebe da si ne nastete mozda uspiju pa se to uspije odrazit i na ostale uglavnom povecanje PPI djeluje s zaostatkom na CPI pa nisam siguran da cemo vidit tek tako znacajni pad inflacije

United States Import Prices | 1982-2021 Data | 2022-2023 Forecast | Calendar
    The price index for US imports advanced 0.3 percent from a month earlier in July 2021, following an upwardly revised 1.1 percent increase in the previous month…
    tradingeconomics.com

A vidi evropi PPI izasli smo iz stagancije cijena zadnjih 10 godina, a to se jos ne vidi toliko na cpi

Euro Area Producer Prices | 1981-2021 Data | 2022-2023 Forecast | Calendar
    Producer prices in the Euro Area rose 1.4 percent from a month earlier in June 2021, a 13th consecutive month of increase and in line with market expectations.…
    tradingeconomics.com

Evo ovi kaplan kojeg si spominjao bas i ne mjenja plocu kako kazes on zaziva vec tapering u 9 mjesecu mislim da je to prije nego je prije spominjao

Fed's Kaplan is worried about inflation and risk-taking, and wants to announce taper in September
    Dallas Federal Reserve President Robert Kaplan would like to see the central bank announce next month that it will begin tightening its policy reins.
    www.cnbc.com
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 27, 2021 at 11:26 AM
    • #4,035
    Quote from StatusQuo

Pa nije da nema uvozne inflacije najveca je u zadnjih 5 godina pogledaj malo PPI svima je dosta porasla cak i japanu samo sta je on izvozno orjentiran pa ne utjece toliko na lokalni cpi osim kini ppi nije toliko porastao koja ocito nastoji iskontrolirat cijene i preuzima na sebe trosak pitanje je koliko dugo mogu prebacit teret na sebe da si ne nastete mozda uspiju pa se to uspije odrazit i na ostale uglavnom povecanje PPI djeluje s zaostatkom na CPI pa nisam siguran da cemo vidit tek tako znacajni pad inflacije

https://tradingeconomics.com/united-states/import-prices

A vidi evropi PPI izasli smo iz stagancije cijena zadnjih 10 godina, a to se jos ne vidi toliko na cpi

https://tradingeconomics.com/euro-area/producer-prices

Evo ovi kaplan kojeg si spominjao bas i ne mjenja plocu kako kazes on zaziva vec tapering u 9 mjesecu mislim da je to prije nego je prije spominjao

https://www.cnbc.com/2021/08/26/fed…-september.html

Display More

to sve stoji.

ali danas je Supreme Court srušio odluku CDC-a o deložacijama, jer ju Kongres nije potvrdio, a Bijela kuća problem prebacila na State-ove da oni to same riješe.

FED se gadno zafrknuo šta je, u prvom mahu, uz obveznice, kupovao i junk dugove i MBS-ove umjesto da je pustio da tu tržište učini svoje, tako da sad, šta god da uradi, učinit će problem.

ako odrade tapering obveznica, i yieldovi porastu, povuć će za sobom i kamate na hipoteke.

ako prestanu kupovat MBS-ove, dogodit će se ista stvar.

ako ne stave dno na junk obveznicama, izazvat će val chapter 11-ica.

Covid je bio idealna prilika da se počiste sva nagomilana s*ranja u sustavu, a FED je odlučio napraviti isto šta i Milanović kod nas.

bacio puste pare u vjetar i gorući problem polio kerozinom.

jedina razlika je u tome šta su tamo banke voljne posuditi novac kome treba, al to odbijaju raditi dok god se ova s*ranja ne počiste.

i opet se vraćamo na istu stvar.

ili će FED izazvati grešku u koracima ili će se tržište samo negdje spotaknuti.

a dogodine je izborna godina u kojoj Republikanci mogu preuzet sve institucije osim predsjedničke.

zato i je moj pick da će odlučiti ne raditi ništa, tj. moliti Boga da netko od velikih ne stisne "sell" i nastaviti raditi sve kao i do sada.

ionako se protiv njih, zbog toga šta su sve kupovali, pokreću tužbe protiv pogodovanja, itd.

u svakom slučaju, ne bi im bio u koži 🤷

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 27, 2021 at 5:08 PM
    • #4,036
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

https://tradingeconomics.com/united-states/import-prices

https://tradingeconomics.com/euro-area/producer-prices

https://www.cnbc.com/2021/08/26/fed…-september.html

Display More

to sve stoji.

ali danas je Supreme Court srušio odluku CDC-a o deložacijama, jer ju Kongres nije potvrdio, a Bijela kuća problem prebacila na State-ove da oni to same riješe.

FED se gadno zafrknuo šta je, u prvom mahu, uz obveznice, kupovao i junk dugove i MBS-ove umjesto da je pustio da tu tržište učini svoje, tako da sad, šta god da uradi, učinit će problem.

ako odrade tapering obveznica, i yieldovi porastu, povuć će za sobom i kamate na hipoteke.

ako prestanu kupovat MBS-ove, dogodit će se ista stvar.

ako ne stave dno na junk obveznicama, izazvat će val chapter 11-ica.

Covid je bio idealna prilika da se počiste sva nagomilana s*ranja u sustavu, a FED je odlučio napraviti isto šta i Milanović kod nas.

bacio puste pare u vjetar i gorući problem polio kerozinom.

jedina razlika je u tome šta su tamo banke voljne posuditi novac kome treba, al to odbijaju raditi dok god se ova s*ranja ne počiste.

i opet se vraćamo na istu stvar.

ili će FED izazvati grešku u koracima ili će se tržište samo negdje spotaknuti.

a dogodine je izborna godina u kojoj Republikanci mogu preuzet sve institucije osim predsjedničke.

zato i je moj pick da će odlučiti ne raditi ništa, tj. moliti Boga da netko od velikih ne stisne "sell" i nastaviti raditi sve kao i do sada.

ionako se protiv njih, zbog toga šta su sve kupovali, pokreću tužbe protiv pogodovanja, itd.

u svakom slučaju, ne bi im bio u koži 🤷

Display More

Znaci rezime ako krenu radit nesto sami ce izazvat inflacijju zbog poskupljenja kamata koja se uvik preliju na ekonomiju, ako ne naprave nista samo trziste ce izazvat inflaciju jer se konstatno pumpa, a supply vise ne moze rast pa se cijena supply mora uskladit s drugom jednadzbom tj ovisi koliko je love na drugoj strani, a lova nastavlja samo padat sa stabla, meni se cini da sta se vise odgadja da se sve veci harakiri sprema.

Malo sam poceo citat ovog balana kako ga je netko par puta citirao zanimljiv lik ima se tu puno toga za naucit kaze on danas

Beyond Jackson Hole: Systemic Liquidity Inflows Rise During The Next 2 To 3 Months; Expect Rising Equities And Bond Yields Soon

https://seekingalpha.com/instablog/910351-robert-p-balan/5632502-beyond-jackson-hole-systemic-liquidity-inflows-rise-during-next-2-to-3-months-expect-rising?mail_subject=robert-p-balan-beyond-jackson-hole-systemic-liquidity-inflows-rise-during-the-next-2-to-3-months-expect-rising-equities-and-bond-yields-soon&utm_content=link-0&utm_medium=email&utm_source=seeking_alpha

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 27, 2021 at 5:13 PM
    • #4,037
    Quote from StatusQuo

Znaci rezime ako krenu radit nesto sami ce izazvat inflacijju zbog poskupljenja kamata koja se uvik preliju na ekonomiju, ako ne naprave nista samo trziste ce izazvat inflaciju jer se konstatno pumpa, a supply vise ne moze rast pa se cijena supply mora uskladit s drugom jednadzbom tj ovisi koliko je love na drugoj strani, a lova nastavlja samo padat sa stabla, meni se cini da sta se vise odgadja da se sve veci harakiri sprema.

ajmo reć da si došao do istog zaključka kao i ja, al na drugi način :S

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • August 27, 2021 at 5:19 PM
    • #4,038
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

ajmo reć da si došao do istog zaključka kao i ja, al na drugi način :S

Samo ne znam kako je u tom istom zakljucku pao onda razlicit zakljucak da su obveznice jednom dobre drugom ne ;(

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • August 27, 2021 at 5:39 PM
    • #4,039
    Quote from StatusQuo

Samo ne znam kako je u tom istom zakljucku pao onda razlicit zakljucak da su obveznice jednom dobre drugom ne ;(

pretpostavljam zato što nisi uračano dug.

dug ispod 90% BDP-a je inflatoran (što smo imali u 70-ima), a iznad 90% BDP-a deflatoran (što imamo sada).

sada jednostavno nemaju izbora nego inflacijom dovesti dug na normalne razine.

zato će zakucati yieldove i imat ćemo inflaciju.

jedino je pitanje hoće li rast BDP-a biti veći od inflacije ili neće.

trenutno, dok imamo inflaciju, tj. dok se novac davao na ruke, imali smo i rast BDP-a, sad ćemo vidit šta će bit kad stimmy prestane i krenu deložacije 🤷

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • August 27, 2021 at 5:50 PM
    • #4,040

Sve je to jako komlicirano

Spojene posude i iz šupljeg u prazno

ja znam jedino pošto su mahune i litra benzina :S

I da burze danas nisu pale, a najavljen je tapering. Burze su na sve otporne. ??

• 1
    • 201
    • 202
    • 203
    • 531

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 2:15 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      827k
      1.9k
    3. Rex123

May 14, 2025 at 2:15 PM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 14, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      788k
      1.4k
    3. Goran

May 14, 2025 at 1:39 PM
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 441

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 11:03 AM
    2. Odgovora
      441
      Pregleda
      197k
      441
    3. All

May 14, 2025 at 11:03 AM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 13, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      885k
      1.9k
    3. vitoo

May 13, 2025 at 4:46 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 173

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 13, 2025 at 1:31 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      56k
      173
    3. All

May 13, 2025 at 1:31 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• INGR (INGRA d.d.)

Rex123 May 14, 2025 at 2:15 PM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 14, 2025 at 11:03 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,609 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 8 gostiju
  1. Privacy Policy