1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • 1
  • 123
  • 124
  • 125
  • 531
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 8:02 PM
    • #2,461
    Quote from bubimir

sutra ameri glasaju za plan (Biden's $1.9 trillion COVID-19 package)..zadnji puta su republikanci odbili...

(No Republicans supported the plan the last time it went through the House, and none voted for it in the Senate, either.)

sve je sada na tankoj niti:"Democrats hold a very narrow majority in the House, meaning that without any expected Republican support, they can afford to lose only a handful of votes by their own members against the bill.

Two moderate Democrats joined Republicans in voting against the bill the first time it went through the House. One of them, Representative Kurt Schrader of Oregon, said on Monday he would now vote for the bill.."

pa o tome se i radi.

tržište je totalno gluho na ekonomske podatke koji uopće ne briljiraju, jer im ovi mašu sa stimmy-em ispred nosa.

idealna prilika za uvaliti naivčinama :S

imate gore link sa pozicijama hedge fondova koji sam objavio.

čim su popustili short na dollaru, isti je krenuo prema gore, a VIX i 30-godišnju su još više sa shortom nagazili, i to po nekoliko standardnih devijacija.

dovoljno je da hedge fondovi samo budu neutralni, pa ćete vidjeti cirkusa na marketu.

sada se pokušava iscijediti što god se može i opet se neke razine nikako ne mogu probiti 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo (March 9, 2021 at 8:40 PM).

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • March 9, 2021 at 8:46 PM
    • #2,462

The Bull Market Is On Shaky Ground

https://www.zerohedge.com/markets/bull-market-shaky-ground

vrlo edukativan članak

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • March 9, 2021 at 8:57 PM
    • #2,463

Meni je vise informativan. Al je svakako zanimljiv.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 8:58 PM
    • #2,464
    Quote from plavac

The Bull Market Is On Shaky Ground

https://www.zerohedge.com/markets/bull-market-shaky-ground

vrlo edukativan članak

živo me zanima, ako tržište okrene prema dolje, kako će se crypto ponašati.

ako i on okrene, onda definitivno nije hedge.

nadam se da ću brzo dočekati :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • March 9, 2021 at 9:01 PM
    • #2,465

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Balan je dao neku općenitu projekciju

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • March 9, 2021 at 9:03 PM
    • #2,466

brajo

pogledaj grafove nasdaqa i btc posljednjih desetak dana

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 9:04 PM
    • #2,467
    Quote from plavac

Balan je dao neku općenitu projekciju

nisam dobro skužio.

jel on to zove lagano topljenje marketa do travnja ili? :/

Quote from tollway

brajo

pogledaj grafove nasdaqa i btc posljednjih desetak dana

pa znam da se trenutno prate.

zato me i zanima što će biti ako burza baš propadne.

to će biti test je li crypto hedge ili Nasdaq s polugom :S

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (March 9, 2021 at 9:06 PM).

• tollway
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,179
    • March 9, 2021 at 9:08 PM
    • #2,468

onda ćemo btc kupovati opet po tisuću-dvije dolara.

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • March 9, 2021 at 9:25 PM
    • #2,469

Do sredine travnja burza sklizi dolje, ranije je dao par projekcija, i najblaža je bila da S&P ide na 3400 bodova

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 9:31 PM
    • #2,470
    Quote from plavac

Do sredine travnja burza sklizi dolje, ranije je dao par projekcija, i najblaža je bila da S&P ide na 3400 bodova

ajde da vidimo.

on od toga (prognoza) i živi, a ja mogu svašta nadrljati i ostat živ :S

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • March 9, 2021 at 9:35 PM
    • #2,471
    Quote from plavac

Sto nije prvo predvidio korekciju sredinom ozujka?

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • March 9, 2021 at 9:47 PM
    • #2,472
    Quote from Marielena
    Quote from plavac

Sto nije prvo predvidio korekciju sredinom ozujka?

naravno da je

i kako kokoš naleti na zrno tako će i prognostičar jednom pogoditi, mora

i to zovu znanstvenom metodom, pokušaj-pogreška

držite se fundamentalne analize a TA nek vam bude pomoć pri ulazu-izlazu

that's it

evo ja danas pratim BTC kako raste i cijelo vrijeme dokupljujem $SOS od $5,8 do $5,4 u padu

prije par minurta ode na $6,8

ako nešto kvače kao patka, gega se kao patka i izgleda kao patka onda je vrlo vjerojatno - patka

prognoze te dionice za PT sam vam dao ranije, i članke i komentare

a vi gledajte sa skepsom po strani

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 9, 2021 at 10:20 PM
    • #2,473
    Quote from accountant

naravno da je

i kako kokoš naleti na zrno tako će i prognostičar jednom pogoditi, mora

i to zovu znanstvenom metodom, pokušaj-pogreška

držite se fundamentalne analize a TA nek vam bude pomoć pri ulazu-izlazu

that's it

evo ja danas pratim BTC kako raste i cijelo vrijeme dokupljujem $SOS od $5,8 do $5,4 u padu

prije par minurta ode na $6,8

ako nešto kvače kao patka, gega se kao patka i izgleda kao patka onda je vrlo vjerojatno - patka

prognoze te dionice za PT sam vam dao ranije, i članke i komentare

a vi gledajte sa skepsom po strani

Display More

ma vidi, svi imamo svoj stil ulaganja/investiranja.

ja npr. volim stvari protiv kojih svi nešto trabunjaju i to shortaju kao da je zadnje smeće, tipa dolar, obveznice, volatilnost i slično, a napravio sam "domaću zadaću" i mogu čekati.

kupi skupo da prodaš još skuplje mi nikad nije bilo napeto.

tako sam uvijek ulagao u bilo šta (nekretnine, dionice (npr. Optima)) i uvijek sam na kraju dobro prošao.

prošle godine sam na ZSE trejdao, a bolje bi prošao da sam kupio i držao neke stvari oko kojih sam napravio "domaću zadaću", al nema veze.

npr. da nisam trejdao, nikad ne bih svladao TA, tako da svaka škola dobro dođe.

bitno je sve dobro svladati i dobro manage-irati novac.

npr. više ne ulazim u nikakve trejdove di me može nulovati ili di mogu imati gadnu pušionu ako se tržište preokrene naopako.

zato više ništa ni ne trgujem na ZSE dok ne vidim da se nešto baš zatuklo, a slika se još nije rašcistila :S

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • March 9, 2021 at 11:21 PM
    • #2,474
    Quote from tollway

onda ćemo btc kupovati opet po tisuću-dvije dolara.

Rijeci ti se pozlatile 😁

• alias
    Guest
    • March 10, 2021 at 5:47 AM
    • #2,475

Vidim da se prati zerohedge ovdje pa da vam samo nesto kazem vezano za njih. pratio sam tu stranicu prije nekih 6-7 godina i od onda oni samo pišu o potopu. i to izgleda uvijek strasno zanimljivo i potkrijepljeno analizom i argumentima. Na kraju nikad nista od toga.Da sam ih slusao ne bih imao za kiflu. Ja sam jucer pred kraj trgovanja izasao iz tesle, koju sam kupio na otvaranju, izasao iz JKS-a, izasao iz DQ-a, ali vec ranije kad je izaslo izvjesce, jer je bilo tako tako, izasao iz JD-a i ostao samo u CSIQ-u i NMM-u. Razlog je danasnje izvjesce o inflaciji i ako ono bude u granicama normale ponovo ulazim u neke od njih. Ne Teslu jer je dionica skupa, ali u solarce. Jucer je CEO DQ-a rekao;

I have been in the solar industry for over a decade, and the prospects for the solar industry have never been brighter. Driven by the dual trends of solar grid parity and the urgent need to address climate change, the industry is on the cusp of undergoing tremendous growth over the next few years without the need for government subsidies.

Solar energy is now one of the most competitive form of power generation ever - even compared to fossil fuel, and we are beginning to see real world applications where solar is the optimal choice to meet growing energy needs and to replace legacy carbon-based generation.

Major economies around the world have also begun to implement ambitious policies and initiatives to support and mandate the use of renewable energy for power generation. The European Union has announced its Green Deal to fight climate change through progressive policies for a climate-neutral and sustainable EU with the goal of no net emissions of greenhouse gases by 2050 and to de-carbonize the energy sector.

Over the next few years, the European Climate Law is expected to turn this political commitment into a legal obligation. In China, President Xi Jinping has announced China will aim to hit peak emissions before 2030 and reach carbon neutrality by 2060 and we expect various government agencies including the NEA and the NDRC to introduce and implement policies to mandate and support the use of renewable energy.

For 2021, the NEA has indicated its intention to accelerate the development of wind and solar energy, with a goal of adding a combined 120 gigawatt of wind and solar in 2021.

In the US, with the Biden administration’s commitment to fight climate change and plan for clean energy revolution with the goal of achieving a 100% clean energy economy and reaching net-zero emissions no later than 2050, we believe favorable policies are forthcoming to support renewable energy’s growth in the US.

We are standing at the beginning of a new era that will demand more and more clean, renewable and cost effective energy resources among which solar PV is one of the most competitive. We will focus on our core business, continue to expand capacity and further improve quality to better serve the fast growing solar PV market.

Dionice su u tom sektoru napokon pale do razumnih razina i mislim da će na neki srednji rok sigurno rasti. Kako rekoh, trziste je skupo, ali nisu sve dionice skupe. Da ce biti pada, moguce, ali ne vidim dugorocni pad jer su ekonomije upucale toliko love u ekonomije da ti pamet stane. Za ameriku stalno dizu prognoze rasta BDP-a, koji je trenutno dosao na izmedu 5 i 7%, za 2021., sto nije videno od drugog sv. rata. Uz optimalnu inflaciju te će stvari drzati cijene dionica visoko. Inace, DQ prodaje silikon za izradu solarnih ploca, a kojemu je cijena porasla u zadnjih 6mj., sa 5 na 15$/kg-u. To samo govori o potraznji. Po meni ne treba bjezati s trzista, ali svatko bira za sebe.

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • March 10, 2021 at 6:07 AM
    • #2,476

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Ovo se poklapa sa Balanovim prognozama

• plavac
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    233
    • March 10, 2021 at 6:13 AM
    • #2,477

Zerohage su katastrofičari, i na osnovu njihovog pisanja se ne može ulagati. Ali tamo bude članaka koji su informativni i vrijedi ih pročitati kao ovaj koji sam stavio link jučer.

Uglavnom ovaj tjedan se očekuje privremeni vrh i onda idučih par tjedana opet tendencija prema dolje, koliko i kojeg intenziteta ja ne želim provjeravati, ja opet izlazim iz dionica u keš 100%.

• alias
    Guest
    • March 10, 2021 at 6:18 AM
    • #2,478

Pad ce biti samo ako bude jace inflacije i bijega iz obveznica. Budemo danas u 13.30h pametniji.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • March 10, 2021 at 8:23 AM
    • #2,479
    Quote from alias

Pad ce biti samo ako bude jace inflacije i bijega iz obveznica. Budemo danas u 13.30h pametniji.

ma kakav crni bijeg iz obveznica kad ekipa koja se proteklih pola godine doslovce nadbidavala da pokupi USA obveznice i gurala kamate prema nuli trenutno gadno krvari u trejdu.

i ovo šta kolega plavac navodi.

ističu futuresi, penzioni fondovi trebaju napraviti rebalansiranje, a volatilnost zašortana nekoliko standardnih devijacija samo da ne dođe do izražaja nešto bi po samoj prirodi stvari trebalo biti volatilno.

izišao i jučer Redbook koji prati retail sales MoM i isti je negativnih 18%, najgori u povijesti otkad se mjeri, a mjeri se od 2005.

i onda još jučer oni podatci od nafte, koji su isto živi očaj, i tržište skoro pa ne benda.

ne kažem da sve treba pasti u sunovrat, al ovo sada je totalno negiranje ikakve stvarnosti koja je totalno presušila bid, a to je već postalo opasno, jer u USA svi udaraju po asku i kad netko jači bude morao izaći po bidu, jednostavno se može desiti da market gadno povuče dolje.

problem je što pohlepnici ne dozvoljavaju (a ovo je sada idealno vrijeme) jednu prirodnu korekciju do EMA 200 na svim tržištima da se odradi rebalansiranje i istek futuresa i idemo dalje, nego samo stišču i stišču, a onda im se takvo ponašanje uvijek odbije od glavu.

zato sam se i povukao, dok se ova mala "oluja" ne smiri :S

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,157
    • March 10, 2021 at 9:24 AM
    • #2,480

kako god, vidim da se na više mjesta piše isto a to je da idemo down

pa da ne bude da sam jedini pametan... jučer iskoristio priliku i pokratio MARA i SOS, ostavio sasvim malo da vidim da li sam se zaj...

držim još CNX i CNDT, potonjeg umalo da nisam jučer rasprodao, možda do kraja tjedna?

polovica računa je keš tako da sam i više nego spreman

gore na aliasov post o clean energy i o dionicama koje vrijedi imati makar i u padajućem tržištu, dodao bih da si pogledate STPK

Kalifornija ima problem s peakovima potrošnje pa im onda fali kad treba struje (viša cijena) a nemaju kud s njom kad potrošnja padne (niža cijena)

e tu onda uskače STPK (uskoro STEM) koji sprema energiju i ima skoro pa monopol na tom tržištu, te na taj način em regulira cijenu (ravna krivulju) em sebi stvara razliku u marži (kupuje jeftinije, prodaje skuplje)

i kako kolega kaže cijene su se konsolidirale zadnjih tjedana duž cijelog sektora pa mislim da nije zgorega imati takvo nešto u portfelju

na Seeking Alpha su very bullish i kažu da dionica ima potencijal da se udupla u 2021., a od dana kad je autor to napisao cijena se prepolovila tako da... pad cijene, ako nisi taj tren u dionici, može biti blagoslov:

- STEM Inc.'s revenue growth is explosive, as over the next five years, it’s projected to increase by 2,760.61% to $944 million

- Solar companies have seen tremendous growth over the past year and I don’t see the renewable space slowing down

- to stabilize the grid, more battery storage will be needed as production of wind and solar increases. STEM delivers and operates smart battery storage solutions for commercial customers, independent power producers and power utilities

- the EIA is projecting that by 2050 the energy consumption of renewables will more than double and renewables will account for 42% of electricity generation

- STEM is projecting that its $33 million in revenue for 2020 will increase by 345.45% to $147 million in 2021 and over the next five years by 2,760.61% to $944 million

- STPK is a SPAC which is merging with STEM Inc. in early 2021 and the new symbol will be STEM
    • 1
    • 123
    • 124
    • 125
    • 531

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 16, 2025 at 4:04 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. All

May 16, 2025 at 4:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:45 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      906k
      2.1k
    3. All

May 16, 2025 at 3:45 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 3:42 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. All

May 16, 2025 at 3:42 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 175

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 16, 2025 at 3:38 PM
    2. Odgovora
      175
      Pregleda
      56k
      175
    3. All

May 16, 2025 at 3:38 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 16, 2025 at 11:03 AM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      829k
      1.9k
    3. piho

May 16, 2025 at 11:03 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

All May 16, 2025 at 4:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:45 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

All May 16, 2025 at 3:42 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 16, 2025 at 3:38 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

piho May 16, 2025 at 11:03 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

bjane May 16, 2025 at 10:45 AM
  • HPB (Hrvatska poštanska banka d.d.)

SILVIO2024 May 16, 2025 at 9:48 AM
  • Best buy

darac11 May 15, 2025 at 7:08 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 15, 2025 at 10:38 AM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,610 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 gost
  1. Privacy Policy