1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • hrcika
    Početnik
    Reakcija primljeno
    15
    • January 30, 2021 at 9:44 PM
    • #1,801

Mislim da nisu ovdje više samo mali u igri - sigurno su se i malo veći igrači uključili u priču i vide priliku za zaradom.

Ne vjerujem da će ukinuti platforme, a realno nije ni problem u platformama, problem je što je GME bio shortan 140% floata. Fondovi se kladili u jedno, malo pretjerali, skupina ljudi vidjela priliku i krenula gurati, gurati, gurati...i eto nagurali :)

Definitivno zanimljivo vrijeme nam je stiglo - što će biti ne znam, ali pozorno pratim.

AMC sam kupio nešto dionica, odmah se pozdravio s tim novcem pa što bude.

A GME razmišljam da kupim simbolično 1 dionicu i podržim ekipu jer ono što se događalo u četvrtak nikako nije bilo u redu.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • January 30, 2021 at 9:49 PM
    • #1,802
    Quote from hrcika

Mislim da nisu ovdje više samo mali u igri - sigurno su se i malo veći igrači uključili u priču i vide priliku za zaradom.

Ne vjerujem da će ukinuti platforme, a realno nije ni problem u platformama, problem je što je GME bio shortan 140% floata. Fondovi se kladili u jedno, malo pretjerali, skupina ljudi vidjela priliku i krenula gurati, gurati, gurati...i eto nagurali :)

Definitivno zanimljivo vrijeme nam je stiglo - što će biti ne znam, ali pozorno pratim.

AMC sam kupio nešto dionica, odmah se pozdravio s tim novcem pa što bude.

A GME razmišljam da kupim simbolično 1 dionicu i podržim ekipu jer ono što se događalo u četvrtak nikako nije bilo u redu.

Kako je moguće shortati 140% floata?

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 30, 2021 at 9:53 PM
    • #1,803
    Quote from BSOD

LadyM u ponedjeljak kupujemo AMC.

😂

Ne znam kako će sve ovo završiti, ali nadam se da na kraju priče neće biti previše bolno. Čitam Reddit, ekipa uglavnom ulaže do $1000, no jako ih je puno, i taj novac im ne znači - ništa. Što će reći, da je stvarno moguće da naguraju GME na $1000, AMC na $200. Navodno se i ekipa iz Azije uključuje u igru, te dio Teslinih obožavatelja iz Indije.

Bože..

Pa ja sam AMC prodala u petak isključivo radi straha zbok blokada od brokera.

Ali, SEC je najavio da će krenuti u istraživanje RH i drugih koji su blokirali trgovanje.

Kad krene istraga RH njima će sigurno blokirati trgovanje pa je upitno koliko ih je stiglo povući svoje pare i prebaciti se na druge platforme.

Revolut je u četvrtak blokirao GME i tvitnuo da je to lekcija za sve,brzo ju je izbrisao pa poslije kad sam tražila tu objavu da ju poslikam nisam ju našla.

Sad mislim da brokeri više neće raditi blokade zbog skandala, osim što će im biti potrebno duže za obradu transakcija.

A opet,ovo je zbilja potencijalno veliko pa ako onaj Azijac ulaže milijune mislim si pa hajd mogla bih i ja opet natrag u AMC :D, al još je dugo do pon.

U pravilu trgovina bi trebala biti slobodna i tu se nitko ne bi trebao miješati,kupuješ i prodaješ što želiš svojom imovinom svjestan postojećih rizika.

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 30, 2021 at 10:02 PM
    • #1,804

Dobro je znati i pridržavati se :

Buying & selling stocks are easy but getting good returns isn't.

Problems:
    - DD
    - Patience
    - Psychology

DD:
    - Don't spend time to learn about companies
    - Don't differentiate facts & opinions
    - Bias on good news or bad news & hard to be on both sides

Psychology:
    - Don' want to buy when stock is risky & price is low
    - Don't want to buy when stock is more proven & price starts to jump
    - Finally buy when everyone buys & sell when everyone sells

Patience:
    - Can't accept stocks move on both directions
    - Can't see other stocks run faster at times
    - Can't wait for stock consolidations after big jumps

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • January 30, 2021 at 10:31 PM
    • #1,805

Kako je moguce shortati papir 140% ..postavljen je link par stranica ranije.

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 30, 2021 at 11:20 PM
    • #1,806

IR :

"We are seeing unprecedented volatility in GME, AMC, BB, EXPR, KOSS and a small number of other U.S. securities that has forced us reduce the leverage previously offered to these securities and, in certain instances, limit trading to risk reducing transactions. IBKR currently has no restrictions on trading shares in those companies, and customers can open or close positions in those shares."

https://seekingalpha.com/news/3656435-i…e-reddit-stocks

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • January 30, 2021 at 11:22 PM
    • #1,807
    Quote from zlocesti

Kako je moguce shortati papir 140% ..postavljen je link par stranica ranije

How a Stock can have more than 100% short

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • January 30, 2021 at 11:35 PM
    • #1,808
    Quote from zlocesti

Majčice.

Ovo neće dobro završiti

Regulator će, da zaštiti interese velik, ukinuti platforme za trgovanje

U svakom slučaju, sve se promijenilo trgovanjem dostupnim svima, a ne samo njima

To nije moguće. Pod kojim obrazloženjem? Te firme žive od mene i tebe, klijenti su ključ. Bez klijenata nema Robinhooda pa su zato ukinuta trgovanja dionicama vraćena. Jer su se njegovi klijenti počeli prebacivati na Revolut, Trading i neke manje poznate Apps fintech kompanija.

Zabrana nikad nije rješila ništa.

I dalje mi nitko nije odgovorio na pitanje koja je izlazna straregija iz GME? Ili držite da će cijena rasti unedogled i da će s vremenom svatko moći izaći po većoj cijeni od ulaza? Ako je tome tako, onda je financijski sustav u qurcu da prostite.

Ni obrazloženje kako su se ljudi ponudili i oprostili od tih novaca u GME nije mi prihvatljivo, neki ulažu na tisuće $.

Dakle?

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 30, 2021 at 11:48 PM
    • #1,809
    Quote from accountant
    Quote from zlocesti

Majčice.

Ovo neće dobro završiti

Regulator će, da zaštiti interese velik, ukinuti platforme za trgovanje

U svakom slučaju, sve se promijenilo trgovanjem dostupnim svima, a ne samo njima

To nije moguće. Pod kojim obrazloženjem? Te firme žive od mene i tebe, klijenti su ključ. Bez klijenata nema Robinhooda pa su zato ukinuta trgovanja dionicama vraćena. Jer su se njegovi klijenti počeli prebacivati na Revolut, Trading i neke manje poznate Apps fintech kompanija.

Zabrana nikad nije rješila ništa.

I dalje mi nitko nije odgovorio na pitanje koja je izlazna straregija iz GME? Ili držite da će cijena rasti unedogled i da će s vremenom svatko moći izaći po većoj cijeni od ulaza? Ako je tome tako, onda je financijski sustav u qurcu da prostite.

Ni obrazloženje kako su se ljudi ponudili i oprostili od tih novaca u GME nije mi prihvatljivo, neki ulažu na tisuće $.

Dakle?

Display More

Imate Retaill sektor (Bullse) koji kupuju i povećavaju cijenu.

S druge strane, imate Short Sellere (Bearse) koji posude dionicu npr. po cijeni 10$ i počinju je prodavati,guraju je prema dole, s time da imaju te posuđene dionice (opcije) s istekom na određeni datum.

Ako bullsi uspiju održati i progurati cijenu preko 10$ taj dan kad Bearsima ističe opcija posuđenih dionica, Bearsi moraju brzo kupovati te dionice po većoj cijeni od 10$ kako bi ostvarili što manje gubitke.

Bullsi tako guraju naprijed i Bearsi nastavljaju s kupnjom i to se zove short squeez- tj. istisnuli su Bearse i bearsi su ti koji zadnji kupuju po najvišoj cijeni. Ako sam to dobro shvatila i objasnila.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • January 30, 2021 at 11:49 PM
    • #1,810

Class Action against RH

Pametno... ovo je kao naša udruga Potrošač

Što-šta možemo naučiti ovih dana

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 30, 2021 at 11:53 PM
    • #1,811

Ovi bearsi ako su dovoljno financijski moćni (što je sve dosad bio slučaj i zbog čega su oni upravljali cijenama dionica na tržištu) kad počnu prodavati dionicu po određenoj cijeni onda poguraju i ostale manje financijski moćne vlasnike neke dionice pa i oni također prodaju i zato npr. cijena neke dionice padne ispod njene realne vrijednosti.Eh i onda po toj cijeni short selleri kupuju posuđene dionice. Ta razlika je njihova zarada Prodaš npr. po 50$ i kupiš po npr. 20$.

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 31, 2021 at 12:04 AM
    • #1,812

Short squeeeze se možete prepoznati kad cijena odjednom naglo počne rasti nakon zadržavanja na određenoj razini između kupnje i prodaje. Jedino je ovdje problem što netko tko nema iskustva to ne zna prepoznati pa kupi po najvišoj cijeni.

• LadyM
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    187
    • January 31, 2021 at 12:10 AM
    • #1,813

Zato je bilo ključno u četvrtak održati razine cijena na AMCu i dr. dionicama.Bullsi su bili moćniji u igri i da nije RH onemogućio kupnju dionca, Fondovi bi već u četvrtak morali početi zatvarati pozicije jer su im opcije isticale u petak.

• Ivana
    Početnik
    Reakcija primljeno
    9
    • January 31, 2021 at 12:12 AM
    • #1,814

Molim Vas informaciju vezano uz wallstreetbets. Prvenstveno sam došla na ovaj forum jer mi google izbacio ovaj forum dok sam istraživala zbog čega se je digla tolika buka.

Da li se može očekivati još kolektivnih akcija kao što je ova oko GME i kako stvari funkcioniraju. Želim biti među prvima, a ne da se zadnja ukrcavam kada je već zarada manja.

- da li je već bilo sličnih akcija u manjem obujmu

- da li ima lažnih objava

- da li ima neuspjelih akcija

I još imam jedno pitanje (nemam iskustva sa shortanjem dionica). Vidim da su fondovi koji su shortali dionice izgubili novac, ali imali li kakvih informacija koliko su drugi fondovi (vjerojatno ih je bilo) zaradili na rastu cijene dionice. Ovo je prikazano kao neka borba protiv fondova, a možda će oni na kraju imati najviše koristi (uz par izuzetaka).

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • January 31, 2021 at 12:21 AM
    • #1,815
    Quote from LadyM

Ovi bearsi ako su dovoljno financijski moćni (što je sve dosad bio slučaj i zbog čega su oni upravljali cijenama dionica na tržištu) kad počnu prodavati dionicu po određenoj cijeni onda poguraju i ostale manje financijski moćne vlasnike neke dionice pa i oni također prodaju i zato npr. cijena neke dionice padne ispod njene realne vrijednosti.Eh i onda po toj cijeni short selleri kupuju posuđene dionice. Ta razlika je njihova zarada Prodaš npr. po 50$ i kupiš po npr. 20$.

to je jos dobro al ovdje na GME oni se nisu zadovoljili s nizom cijenom nego su htjeli da gme propadne i proglasi stecaj-bankrot jer onda ne moraju kupit nista i ne moraju vratit nista.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • January 31, 2021 at 4:32 AM
    • #1,816

I opet ne kuzim glede izlozenosti shortu većoj od 100%. Sintetički short i Naked se ionako ne prijavljuje i defacto taj broj je onda samo procjena. A procjena može biti potpuno pogrešna i navoditi na krivi put.

Želim reci, nekad namjerna laz se može iskorisiti da se poberu novci. Jer da je pisalo 40 ili 60% većina kasnije koji su zauzimali long poziciju se ne bi odlučila na to.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • January 31, 2021 at 4:38 AM
    • #1,817
    Quote from emil
    Quote from LadyM

to je jos dobro al ovdje na GME oni se nisu zadovoljili s nizom cijenom nego su htjeli da gme propadne i proglasi stecaj-bankrot jer onda ne moraju kupit nista i ne moraju vratit nista.

To stoji i kao ispada da je to bilo slučajno, iako su imali sličan ili isti interes. S druge strane, ovi s Reddita su se defacto udružili, a to je zabranjeno.

• Miron
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    258
    • January 31, 2021 at 7:13 AM
    • #1,818

Zabranjeno, čuj to. Kao da fondovi desetljećima ne igraju prljavu igru protiv malih investitora.

• Flight
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,069
    • January 31, 2021 at 7:59 AM
    • #1,819

Da, ne smiješ se prethodno udružiti a to su mali napravili preko zajedničke platforme. A ovi igraju “po pravilima” jer im to isto ne možeš dokazati.

Ove soc-real pizdarije tipa oni nas tlače i zarađuju na nama su obicno politikantstvo i cicijasenje. Ta tko brani ekipi s Reddita da osnuju vlastiti hedge fond i rade s licencom sve sto rade ovi koji nisu omiljeni? Ne bi me iznenadilo da je netko od jačih igrača iz te industrije ili vise njih to napravilo i poduprlo ne bi li pazi sad.... zaradili na short squeezu na isti onaj način na koji su ovi u shortu nastojali prethodno završiti igru. To je “kanibalizam po pravilima”.

• Marielena
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,298
    • January 31, 2021 at 8:26 AM
    • #1,820
    Quote from Flight

Da, ne smiješ se prethodno udružiti a to su mali napravili preko zajedničke platforme. A ovi igraju “po pravilima” jer im to isto ne možeš dokazati.

Ove soc-real pizdarije tipa oni nas tlače i zarađuju na nama su obicno politikantstvo i cicijasenje. Ta tko brani ekipi s Reddita da osnuju vlastiti hedge fond i rade s licencom sve sto rade ovi koji nisu omiljeni? Ne bi me iznenadilo da je netko od jačih igrača iz te industrije ili vise njih to napravilo i poduprlo ne bi li pazi sad.... zaradili na short squeezu na isti onaj način na koji su ovi u shortu nastojali prethodno završiti igru. To je “kanibalizam po pravilima”.

Jednom bi i taj Reddit fond postao establishment.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. 7SLO 20

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 8, 2025 at 11:13 PM
    2. Odgovora
      20
      Pregleda
      8.9k
      20
    3. Rostov

June 8, 2025 at 11:13 PM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      107k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      420k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• 7SLO

Rostov June 8, 2025 at 11:13 PM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,618 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 10 gostiju
  1. Privacy Policy