1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • November 27, 2020 at 4:20 PM

A bolje da ide up nego ko atpl stalno down :)

Evo rijesio se odma na otvaranju moderne(117) koja mi odnekidan stoji. Malo prebrzo al morao sam si minus ATPL-a pokrit. Izaso sam danas skroz sa ZSE. ostalo jos nesto u ovom novom ETF slo i malo u ETF cro.

Danas izlazak iz svega pa da imam miran vikend...

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• alias
    Guest
    • November 27, 2020 at 4:49 PM

Ovaj JKS mi danas +10%. A najbolja fora mi bila prosli tjedan. Dosao na 72 i ja rekao ma idem prodati i odustao, a on je tad bio na +8%. 15 min kasnije dosao na -1% ahahaha. Evo par dana kasnije je na 75. Prodao sam tu pa cu sad cekati da se malo vrati. Ma ludilo

A cini se da se on ne misli vracati sad :) Dzubre

Edited once, last by alias: Merged a post created by alias into this post. (November 27, 2020 at 4:51 PM).

• alias
    Guest
    • November 27, 2020 at 5:27 PM

Ipak se vratio

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • November 27, 2020 at 7:14 PM

Danas mi lijepo krenulo sa Palantirom i onda onaj pametni short seller Citron baci "prognozu" da je vrijeme za 20$. Ode sve u piiiiip:S. Al zato sam uspio dokupiti puno niže od otvaranja. Istu stvar je napravio sa NIO, prognoza to mora dolje do 20tak $ a NIO nakon toga ode na 53-54$. Pa ćemo vidjeti šta bude u Ponedjeljak. ;)

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • November 27, 2020 at 7:26 PM
    Quote from BSOD
    Quote from SosT

Danas burza ne radi, a sutra radi skraćeno.

Ja izašao skroz van i ulazit ću i izlaziti ovisno o situaciji.

Ekipa i dalje navija za raketu do mjeseca :)

Što je više ekipe koja navija, znate kaj to znači....netko Vam se iskrcava. To su ovi poput mene koji su kupovali po 10.

I tako, prvo su se počeli iskrcavati,

Quote from fajrvol

Danas mi lijepo krenulo sa Palantirom i onda onaj pametni short seller Citron baci "prognozu" da je vrijeme za 20$. Ode sve u piiiiip:S. Al zato sam uspio dokupiti puno niže od otvaranja. Istu stvar je napravio sa NIO, prognoza to mora dolje do 20tak $ a NIO nakon toga ode na 53-54$. Pa ćemo vidjeti šta bude u Ponedjeljak. ;)

Pa su vas na kraju i dobro zašortali.

Neće biti bolje u ponedjeljak.

:D

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • November 27, 2020 at 7:39 PM

Išao sam malo proučiti izjave Citrona o pojedinim dionicama, pa taj je ko naš Neo. "Evo sad će pasti za -50%" a cijena za manje od mjesec dana ode minimalno još 50% gore:D

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • November 27, 2020 at 7:52 PM

CNDT prodao sa minusom, 60 dolara

GE sa sićušnom dobiti

Agios pharm izbjegao katastrofu, zaradio 82 dolara

JD.com izašao na 89.41 , zaradio pošteno ošo odmorit

Bilo gadno. To je zato jer nema svježih grafova!

• alias
    Guest
    • November 27, 2020 at 7:54 PM
    Quote from fajrvol

Išao sam malo proučiti izjave Citrona o pojedinim dionicama, pa taj je ko naš Neo. "Evo sad će pasti za -50%" a cijena za manje od mjesec dana ode minimalno još 50% gore:D

Imao je on neke tocne prognoze i ne govori gluposti. Znam ga sigurno 5 godina. Jer, gledaj, NIO prodaje godisnje oko 5000 automobila, a vrijedi 73B $, dok Mercedes prodajte i te kakve automobile i koliko njih, pa vrijedi 60. O dobiti nema smisla nit govoriti. I sad si misliti da sa svim kapitalom koji mercedes ima, kao i znanjem, da nece sustici NIO u tehnologiji i ostalome, je glupost. Trejdanje je jedno, a vrijednost drugo. Ja npr. NIO ne bih kupio nikad. Nisam ga kupio kad je s 4 padao na 1.5, jer ga pratim od pocetka izlaska na burzu, a danas jos manje. Jer u cemu je stvar? Ja kad bi kupio NIO kad je bio recimo 3, jer znam da kompanija jedva proizvodi par automobila i bog zna dal ce prezivjeti na takvom trzistu, ja bi je prodao za 3.30 i bio zadovoljan sa 10%. Sigurno ne bih cekao 50 ili vise misleci da to sigurno toliko vrijedi, jer ne vrijedi. Kazem, ja trejdam dnevno samo s dionicama čiju vrijednost ne znam. Ostale mi lako drzati i dokupljivati kad znam koliko vrijede. Tad me i pad veseli. Kao npr. u srijedu kad je JD pao 3%. Bio sam sretan kao malo dijete. Ovako kad ne znas sta kupujes, to ako krene padati, ide spasavanje zive glave, a tu cesto izades, a dionice se okrene i krene ponovo gore, pa je ti trcis kupiti, a ona ponovo krene padati. Tesko je tako dugorocno zaradivati lovu. Kazem, jos ste mladi i novi, pa ćete sve ovo jos dozivjeti.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • November 27, 2020 at 8:03 PM

zbogom pameti :S

https://www.marketwatch.com/story/tesla-be…-11-27?mod=bnbh

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 27, 2020 at 8:18 PM

Tesla P/E 1137 :S

• alias
    Guest
    • November 27, 2020 at 8:31 PM

Ono sta vam zelim savjetovati. Znam da ne znate izracunati vrijednost kompanije. Boze moj, nit 90% analiticara ne zna, a kamoli neki laik. Pa ja kad citam analize nekih ljudi umirem od smijeha sta oni uvrštavaju u svoje modele. Kamoli vi da znate sta je CAPM ili dal uvrstiti leveraged betu ili unlevered betu itd. Nema smisla. ALi ono sta mozete napraviti je misliti logicno i svojom glavom. Jedino sta vam treba je Mcap kompanije i onda usporedite s nekom slicnom kompanijom. Znaci, kolika je ukupna vrijednost firme i dal to ima smisla. Kao sto sam ja usporedio Mercedes i Nio. Citao sam jednu knjigu davno davno (ne sjecam se koju), ali jedan super primjer mi je ostao u glavi. Dakle, za vrijeme dot.com booma, sve kompanije su stavljale u svoj naziv .net, jer je tako ispadalo da im poslovanje ima veze s internetom. Odmah bi dionica vrijedila na burzi 10x više. E sad, bila je neka kompanija koja je rekla da će čistiti tepihe i to preko interneta. Uglavnom, ti kazes da ces donijeti tepih i oni ti ga ociste. To bilo u nekoj garaži. Dionica je na burzi vrijedila 2 milijarde $. Sad se ti zamisli da odes do tog tipa i tip ti pokaze garažu i usisavac i ti njega pitas pošto bi ti to prodao, a on kaže 2 milijarde $. Pa ubio bi boga u njemu. Kazem, dovoljna vam je vrijednost kompanije i onda usporedba, da vec donekle imate smisao dal nesto toliko vrijedi. Jer na ovako skupom trzistu, gdje je puno dionica koje ne vrijede 2% trenutne vrijednosti, vrlo cete se lako opeci. Eto toliko. Idem gledati netflix.

• BSOD
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,261
    • November 27, 2020 at 8:35 PM
    Quote from alias

Ono sta vam zelim savjetovati. Znam da ne znate izracunati vrijednost kompanije. Boze moj, nit 90% analiticara ne zna, a kamoli neki laik. Pa ja kad citam analize nekih ljudi umirem od smijeha sta oni uvrštavaju u svoje modele. Kamoli vi da znate sta je CAPM ili dal uvrstiti leveraged betu ili unlevered betu itd. Nema smisla. ALi ono sta mozete napraviti je misliti logicno i svojom glavom. Jedino sta vam treba je Mcap kompanije i onda usporedite s nekom slicnom kompanijom. Znaci, kolika je ukupna vrijednost firme i dal to ima smisla. Kao sto sam ja usporedio Mercedes i Nio. Citao sam jednu knjigu davno davno (ne sjecam se koju), ali jedan super primjer mi je ostao u glavi. Dakle, za vrijeme dot.com booma, sve kompanije su stavljale u svoj naziv .net, jer je tako ispadalo da im poslovanje ima veze s internetom. Odmah bi dionica vrijedila na burzi 10x više. E sad, bila je neka kompanija koja je rekla da će čistiti tepihe i to preko interneta. Uglavnom, ti kazes da ces donijeti tepih i oni ti ga ociste. To bilo u nekoj garaži. Dionica je na burzi vrijedila 2 milijarde $. Sad se ti zamisli da odes do tog tipa i tip ti pokaze garažu i usisavac i ti njega pitas pošto bi ti to prodao, a on kaže 2 milijarde $. Pa ubio bi boga u njemu. Kazem, dovoljna vam je vrijednost kompanije i onda usporedba, da vec donekle imate smisao dal nesto toliko vrijedi. Jer na ovako skupom trzistu, gdje je puno dionica koje ne vrijede 2% trenutne vrijednosti, vrlo cete se lako opeci. Eto toliko. Idem gledati netflix.

Kaj gledate na Netflixu?

Quote from my moon

CNDT prodao sa minusom, 60 dolara

GE sa sićušnom dobiti

Agios pharm izbjegao katastrofu, zaradio 82 dolara

JD.com izašao na 89.41 , zaradio pošteno ošo odmorit

Bilo gadno. To je zato jer nema svježih grafova!

Biti će grafova za vikend, u nedjelju sigurno.

Ponavljam, u prosincu je svašta moguće.

:)

Quote from st-brajo

zbogom pameti :S

https://www.marketwatch.com/story/tesla-be…-11-27?mod=bnbh

A tek ovaj?

https://www.marketwatch.com/story/man-who-…4?mod=home-page

Ima'l kaj za short danas?

:evil:

Edited 2 times, last by BSOD: Merged a post created by BSOD into this post. (November 27, 2020 at 8:39 PM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,158
    • November 27, 2020 at 8:44 PM
    Quote from alias

... Citao sam jednu knjigu davno davno (ne sjecam se koju), ali jedan super primjer mi je ostao u glavi. Dakle, za vrijeme dot.com booma, sve kompanije su stavljale u svoj naziv .net, jer je tako ispadalo da im poslovanje ima veze s internetom. Odmah bi dionica vrijedila na burzi 10x više. E sad, bila je neka kompanija koja je rekla da će čistiti tepihe i to preko interneta. Uglavnom, ti kazes da ces donijeti tepih i oni ti ga ociste. To bilo u nekoj garaži. Dionica je na burzi vrijedila 2 milijarde $. Sad se ti zamisli da odes do tog tipa i tip ti pokaze garažu i usisavac i ti njega pitas pošto bi ti to prodao, a on kaže 2 milijarde $. Pa ubio bi boga u njemu....

Mislim da smo čitali istu knjigu

Lewisova Next: the future just happened

• deny_09
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • November 27, 2020 at 11:19 PM

Alias, koje su po vasem mišljenju dionice vrijedne pažnje za dugoročno ulaganje?

• alias
    Guest
    • November 28, 2020 at 5:50 AM

Pa sve dionice koje ja kupujem, imam, i o kojima vam pisem su dionice koje se mogu drzati duze. A na padovima jos dokupiti

ATVI - sad kad je pala cak do 75 je bila odlicna kupnja

LUV kad sam vam ga spomenuo je bio nekih 42

JD sam vam rekao na 77 kad je pao

BABA na 258

CCL na 16

CSIQ je bio nekih 37

Evo sad ponovo Moderna ili Pfizer. Ja sam rekao da volim manji rizik pa sam ponovo usao u pfizer na 36 kad je Zeneca imala loše rezultate cjepiva. To ne treba imati previse pameti da ako jedan ima lose rezultate lijeka koji drugi proizvodi, da ce ovaj drugi porasti. Kod farmaceutskih kompanija je to opce poznato.

NMM - to je dry bulker. Ja pricam protiv dry bulka, ali ljudi ne kuze ovu dionicu. Dakle, oni imaju 33,5% dionica NMCI-a, kontenjerasa, i sad ce otkupiti ostale dionice. Imao sam i NMCI od 0,7$ koji je na burzi vrijedio 20 mil $. Ima 29 kontenjerasa. Dakle, da prodas brodove u scrap, vratis dug, jos ti ostane za isplatiti dionicare 300% NAJMANJE, na tu cijenu. U scrap, ne da prodas po trzisnoj cijeni. Ono sta je najzanimljivije sa NMCI-em, je da su oni imali za obnoviti ugovore za svoje brodove u 9.,10., 11., i sad 12. mjesecu, a vozarine su najvise u zadnjih 15 godina. I tu se vozarine ugovoraju na godinu najmanje. Sada primjerice oni imaju brod koji je vozio do studenog po 8000$, a obnovljeni ugovor je na 18.000 do 12. mjeseca sljedece godine. Znaci, nesto strasno. NMM vec ima 7 kontenjerasa, od koji 2 plove po ugovoru na 10 godina za ratu od koje ti pamet stane. Dakle, da BDI dode na nulu, oni bi vozili pozitivno samo od ta dva broda skoro. Karikiram, ali otprilike. NMM ukupno vrijedi nesto više od ATPL-a (80 naprema 50 mil $ MCap), a ima 49 dry bulk brodova, 7 kontenjerasa i sad ce otkupiti ostale dionice NMM-a tj.jos 29 kontenjerasa. Mozete li zamisliti koliko je to jeftino? E sad, postoji kvaka. Oni imaju zenu za šefa, a zena je govno i nitko je ne voli. Hrpu puta je zeznula dionicare, ali ih je zeznula kad je cijena dionice bila visoko. Uglavnom, nitko joj ne vjeruje, pa je dionica tu gdje je. ALi su do prije pandemije isplacivali skoro 20% dividendu koliko je dionica jeftina, a to je opet bilo nista. Sljedeca godina ce biti cudo, a ako i dry bulk potegne, jos bolje. Ali, ako rekoh, nije im uopce potreban. Dionica lako vrijedi 3x više. Cini se da je jucer to netko shvatio pa je dionica prvo +8%, a u afteru jos +4% (mislim, ja sam bas prekjucer sve ovo spomenuo na jednom portalu za analiticare :)

Airbus je odlicna kupnja bio kad je netko spominjao koji je bolji, boeing ili oni. Mislim da je bio oko 75 eura. Ja ga imam od 52.

Uglavnom, sve dionice koje je spominjem su dionice u kojima možes prespavati :)

Ima jos nekih dionica, ali vam ne mogu sve nabrojati, jer ja od analize i zivim, pa se nesto mora i platiti :)

• alias
    Guest
    • November 28, 2020 at 6:06 AM

i sad ce otkupiti ostale dionice NMM-a tj.jos 29 kontenjerasa je krivo napisano. Sad ce otkupiti ostale dionice NMCI-a je pravilno

• deny_09
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    541
    • November 28, 2020 at 7:41 AM

Alias, zahvaljujem se na nesebičnom dijeljenju informacija i edukaciji...👍

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,038
    • November 28, 2020 at 8:24 AM
    Quote from zlocesti

Što i zašto kupiti vani ?

Više ljudi više zna

Čini se da ćemo s vremenom ipak morati ići ulagati ili trgovati vani.

Najjednostavnije je kupiti ETF.

Ipak, ako svatko od nas odradi domaću zadaću, a obzirom da vani na jako likvidnim velikim tržištima nismo konkurencija jedni drugima, nego imamo čitav svijet protiv nas, mogli bi zajedno doći na prilično dobre ideje

ova tema otvorena je 18.09., i lijepo se razvila.

ja sam jauknuo u tom smjeru mjesec dana ranije:

https://dionice.net/forum/user-pos…moon/?pageNo=10

"nemojte me krivo shvatiti, no mislim da forum ima ogroman ljudski potencijal koji se uzaludno troši na u principu ljudskim ili okolišnim korupcijskim faktorima pa se tako drobi TA na dionice sa 10000 Eura prometa, koja ovisi jel nagrađenom članu Upravnog odbora zatrebalo za gebis.....

da navalimo skupa na nako vanjsko nama mentalno blisko tržište, onda bi ta i fa imalo smisla a i korupcijski faktori su jači, globalniji, prepoznatljiviji i ne ovise o gebisu.

Crobex umire.

neće ga spasiti ni eksplozija brodara ni dvije znamenke optime ni dišpet egzotičnog tajkuna.

mislim ako ga i spasi, nije baš neka referenca"

Nemojte zamjeriti, ni admini ni štovani kolege :), no eto postao sam ovo kao mali predah, da nam bude poduka da riješenje uvijek postoji.

Gdje čeljad nije bijesna....

:)

• fajrvol
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    461
    • November 28, 2020 at 8:52 AM

Kolega @alias ja se također zahvaljujem na djeljenju korisnih informacija i edukaciji. Puno to pomaže nama početnicima. Jednog dana ćemo i mi nadam se moći prenositi barem dio našeg znanja drugima. Al do toga treba tek doći kao i u svemu ostalom u životu.;)

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • November 28, 2020 at 9:45 AM

Jutarnja zabava

Ne mogu više sudjelovati, mogu samo gledati, suviše obaveza na poslu

No, zlato je u povlačenju, nadam se dočekati ga oko 1700, pa ćemo onda vidjeti.

My Treasure, nepopravljiva sam, to je jedino što bih na rok 30 godina i dulje držala mirno, ne gledajući oscilacije u cijeni. Osim ako baš ne ode na 5000 :S

Polog u zlatu.

Files

Gold weekly.png 41.38 kB – 0 Downloads Gold daily.png 54.36 kB – 0 Downloads

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 25, 2025 at 6:48 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

May 25, 2025 at 6:48 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • May 24, 2025 at 1:59 PM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      907k
      2k
    3. All

May 24, 2025 at 1:59 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 11:04 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. umalo

May 23, 2025 at 11:04 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 8:32 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      914k
      2.1k
    3. xdado

May 23, 2025 at 8:32 PM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 23, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. my moon

May 23, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani May 25, 2025 at 6:48 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

All May 24, 2025 at 1:59 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 23, 2025 at 11:04 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

xdado May 23, 2025 at 8:32 PM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

my moon May 23, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Hafid May 23, 2025 at 4:07 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

All May 23, 2025 at 3:39 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

umalo May 23, 2025 at 2:35 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

All May 23, 2025 at 1:57 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,612 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član i 5 gostiju
  • TheMandarin