TSLA na 117$, ispuhuje se balon
pronalazi se sve više nedostataka na automobilu, a onda ni dionica ne može biti bez nedostataka, oko 60 predviđaju da bi mogla stati, tko ne vjeruje neka kupuje odmah
pronalazi se sve više nedostataka na automobilu, a onda ni dionica ne može biti bez nedostataka, oko 60 predviđaju da bi mogla stati, tko ne vjeruje neka kupuje odmah
Dobro onda da nisam kupio dionicu Tesle na 200 dolara, kada se očekivao odbijanac na 300 dolara.
Ako dođe na tih 60 dolara to bi mogao biti best buy, a ako ovako nastavi to bi moglo biti za tjedan dva
Ja saM baš imao teške dane. sa vsco i mrna, no nema isprike, trgovao sam seljački dip a on je na crnoj listi.
Danas sam bolje sreće. kupio sam i dva brodara (!!).
nu, raskokadakali su se da 18% dividende [mjesečno isplative] oxlc nemere bit pucanj u prazno ter danaske navedena dionica ide u plus, gotovo kontra tržišta.
i rijedak primjer da tržište sluša analitičare
Ja usao u long pozicije i patim zadnjih 3w. Odustao od shorta, jednostavno nemam vremena niti snage za paralelni tok misli u mozgu..poso, deca, zena puno toga iscrpe. Ulozio izmedju ostalog (mimo mojih fundamentanih uvjerenja) u SPCE za klince…svojedbno sam to tvrdio za JMNC u 2009 i izasao taman prije raspada koncerna…
Danas nude godišnju pretplatu na seeking alpha za 39 dolara.
eto da napišem što sam bio dužan, poduži post, isprike unaprijed
1. osvrt na Snježna gruda - Warren Buffett i posao življenja. Alice Schroeder
Odlična i poduža knjiga (cca tisuću stranica, bez bilješki oko 800-tinjak) koja na tim silnim listovima opisuje kako je mag iz Omahe stekao svoje bogatstvo i bogatstvo drugima. Zanimljiv je dio o povijesti Berkshire Hathawaya, tvornicama za obradu pamuka, i kako naš g. Bakić nije ništa naučio od Buffetta i napravio skoro istu grešku ulaganjem u Varteks. Dio koji nisam znao je, da je usporedno ulaganju u Berkshire, stekao pozamašan udjel u Blue Chip Stamps (1969.- ), društvu s programima vjernosti i pozamašnim priljevom novca od pretplatnika, te Diversified Retailing, holdingu preko kojih su ulagali u maloprodajne lance.
Početne godine ulaganja su bile borbene (Wesco Financial controversy), a i kasnije su se susretali s mnogim izazovima: Salomon Brothers, General Re, Washington Post…
Pristup ulaganjima se mijenjao u zrelijoj fazi, kad je bilo puno više kapitala: isprva ga je gomilao kroz osiguravajuća društva (ubereš premiju - vrtiš novac, kasnije isplata štetnog događaja), dok je u zrelijoj fazi kupovao kontrolne udjele u kriznim vremenima (GEICO, Salomon i sl.)
Složeno ukamaćivanje je na taj način djelovalo puno brže: stalan priljev novca-kapitala od osiguranja i kupnja paketa/društava po duboko diskontiranoj vrijednosti.
I sad to primjenite na kupnju OXY: dionica je fundamentalno možda čak skupa u odnosu na druge naftaško/plinarske dionice ALI zadovoljila je pokazatelj P/FCF, pa svaki pad cijene predstavlja priliku. Ali on, siguran sam, neće stati na trenutnom paketu dionica, njegov je cilj preuzeti kontrolni paket ili čak sve dionice jer je veeeeelika razlika: kod kontrolnog paketa vi u stvari možete raspolagati s viškom likvidnosti tog društva dok kod nekontrolirajućih udjela u biti ulaže poput nas forumaša, nada se rastu cijene. I knjigovodstveni pristup je drugačiji: u prvom slučaju je društvo dio operacija cijelog holdinga i uključuje se u operativne prihode/maržu/dobit dok u drugom slučaju je to kapitalni dobitak/gubitak kroz vrijeme
Recimo primjer drugi bi bio ALLY meni potpuno nerazumljiv, iako udjelom vrlo malen, ulog u financijaša koji bi se mogao naći u problemu zvan loši krediti, osobito kad pokuca recesija.
Dobar dio knjige posvećen je odnosu s i prema ženama (majka Leila rođ. Stahl i suprugom Susie) koje su kao i kod svakog muškarca, ostavile neizbrisiv trag u životu: prva mu je usadila osjećaj nesigurnosti i manje vrijednosti zbog koje, priznaje, ima vrlo konzervativan pristup ulaganju te je u odnosu s ljudima krajnje oprezan i izbjegava konflikte; supruga je druga priča i s njom, vrlo otvorenom za odnose s ljudima, je pomalo počeo lomiti te obrasce u sebi.
Zaključak: ne slijediti Buffeta jer mu kapitalom nismo dorasli i više pratiti P/FCF nego P/E (kod fundamentalnog pristupa) i budite jaki u glavi, vjerujte svojim prosudbama čak i ako tržište na mjesec, dva, godinu... misli drugačije od vas
2. short lista dionica
dajem update liste (otvorena 2.11.2022.) a na kraju jučerašnjeg dana: 29.12. šortanje
kao što vidite, prepravio sam je na način da sam prikazao ulaganje po $100 u svaku od njih i tek je jučer, nakon skoro dva mjeseca, konačno ušla u pozitivan povrat ulaganja od cca 1% (zadnji stupac), iako gledano pojedinačno da nije BURL i ROST koje spadaju u apparel te LVS iz gaming/gambling indsutrije, situacija bi bila kudikamo povoljnija; utjeha je da sam u 17 od 25 dionica pogodio smjer
no pogledajte ovu listu koju sam bio otvorio 15.9.2022. i još je aktualna: 29.12. šortanje II
ludilo, 27% prinosa u malo preko 3 mjeseca! za dobre stvari potrebno je malo više vremena
nije lako ali se može!
osobno me izludila RCL koju šortam od zadnjeg kv. izvješća u kojem su najavili slab zadnji kvartal, svjedno je uzletjela do $60 (danas je opet skromnih $48)
koji luđaci su nakupovali to zaduženo smeće od dione zaista ne znam?
to se nadovezuje na prethodni post: budite pravi u glavi i vjerujte prosudbi čak i kad tržište tvrdi drugačije
sad sam kupio dip na DINO i LPI, te sitno na CMA (dakle long pozicije) vjerujući da mogu iskoristiti sezonalnost prije objave godišnjih ER
nemam kristalnu kuglu i možda sam opet ušao prerano, kao broken clock M. Burry
ali igra mora ići dalje
eto pročitali algosi da sam ušao u naftu
nafta se odmah rastopila sa $78.50 na $77
vodopad
story of my life
Stocks Will Do Well Over Next Few Months (Golub from Credit Suisse)
od otprilike 4:50 u videu:
Quotethe reason (energy) stocks are up is because their earnings have been insanely strong... even with oil prices falling... (while) earnings expectations for oil companies have actually been rising
kaže g. Golupčić da ne kupuje recesijske dionice jer recesija, po njemu, još nije na vidiku? visoke plaće, dobra zaposlenost, rast GDP-a
dakle consumer defensives kao što su healthcare ili utility ... ne izlaže mu se previše tome
tech je kaže još uvijek skup jer mnogo dionica nema zaradu (dakle nije toliko problem u kamatnjacima koliko u nedostatku zarade)
i što onda ostaje? energy i staples (nasuprot discretionary)
ima smisla... sad jedino treba dobro odigrati
stvarno kad pogledamo grafički prikaz, vidi se da zadnja 4 tjedna kako index pada, XLE i XLP prolaze relativno bolje, a XLY zaostaje
Display Moreeto da napišem što sam bio dužan, poduži post, isprike unaprijed
1. osvrt na Snježna gruda - Warren Buffett i posao življenja. Alice Schroeder
Odlična i poduža knjiga (cca tisuću stranica, bez bilješki oko 800-tinjak) koja na tim silnim listovima opisuje kako je mag iz Omahe stekao svoje bogatstvo i bogatstvo drugima. Zanimljiv je dio o povijesti Berkshire Hathawaya, tvornicama za obradu pamuka, i kako naš g. Bakić nije ništa naučio od Buffetta i napravio skoro istu grešku ulaganjem u Varteks. Dio koji nisam znao je, da je usporedno ulaganju u Berkshire, stekao pozamašan udjel u Blue Chip Stamps (1969.- ), društvu s programima vjernosti i pozamašnim priljevom novca od pretplatnika, te Diversified Retailing, holdingu preko kojih su ulagali u maloprodajne lance.
Početne godine ulaganja su bile borbene (Wesco Financial controversy), a i kasnije su se susretali s mnogim izazovima: Salomon Brothers, General Re, Washington Post…
Pristup ulaganjima se mijenjao u zrelijoj fazi, kad je bilo puno više kapitala: isprva ga je gomilao kroz osiguravajuća društva (ubereš premiju - vrtiš novac, kasnije isplata štetnog događaja), dok je u zrelijoj fazi kupovao kontrolne udjele u kriznim vremenima (GEICO, Salomon i sl.)
Složeno ukamaćivanje je na taj način djelovalo puno brže: stalan priljev novca-kapitala od osiguranja i kupnja paketa/društava po duboko diskontiranoj vrijednosti.
I sad to primjenite na kupnju OXY: dionica je fundamentalno možda čak skupa u odnosu na druge naftaško/plinarske dionice ALI zadovoljila je pokazatelj P/FCF, pa svaki pad cijene predstavlja priliku. Ali on, siguran sam, neće stati na trenutnom paketu dionica, njegov je cilj preuzeti kontrolni paket ili čak sve dionice jer je veeeeelika razlika: kod kontrolnog paketa vi u stvari možete raspolagati s viškom likvidnosti tog društva dok kod nekontrolirajućih udjela u biti ulaže poput nas forumaša, nada se rastu cijene. I knjigovodstveni pristup je drugačiji: u prvom slučaju je društvo dio operacija cijelog holdinga i uključuje se u operativne prihode/maržu/dobit dok u drugom slučaju je to kapitalni dobitak/gubitak kroz vrijeme
Recimo primjer drugi bi bio ALLY meni potpuno nerazumljiv, iako udjelom vrlo malen, ulog u financijaša koji bi se mogao naći u problemu zvan loši krediti, osobito kad pokuca recesija.
Dobar dio knjige posvećen je odnosu s i prema ženama (majka Leila rođ. Stahl i suprugom Susie) koje su kao i kod svakog muškarca, ostavile neizbrisiv trag u životu: prva mu je usadila osjećaj nesigurnosti i manje vrijednosti zbog koje, priznaje, ima vrlo konzervativan pristup ulaganju te je u odnosu s ljudima krajnje oprezan i izbjegava konflikte; supruga je druga priča i s njom, vrlo otvorenom za odnose s ljudima, je pomalo počeo lomiti te obrasce u sebi.
Zaključak: ne slijediti Buffeta jer mu kapitalom nismo dorasli i više pratiti P/FCF nego P/E (kod fundamentalnog pristupa) i budite jaki u glavi, vjerujte svojim prosudbama čak i ako tržište na mjesec, dva, godinu... misli drugačije od vas
Ajde racunovodja malo me educirajte (naravno mogu i ostali)...
Vi i kolega Yields stalno spominjente FCF pa imam nekoliko pitanja...
1. FCF nije isto sto i CD...formula za FCF je...EBIT-(porez)+amortizacija-capex-/+(promjena radnog kapitala)...jeli ovo tocno?
Zasto nema troska kamata?
2. Zasto je FCF precizniji/bolji/relevantniji od "normalnog" CF-a?
3. Jel ima neka sustinska razlika osim sto FCF ne uzima u izracun financijske prihode niti priljev novca od kredita (ili drugih izvora koji nisu poslovni prihodi)?
4. Slobodno nadodajte bilo sto sto smatrate vaznim
Hvala
Osnovna razlika između NT i slobodnog NT je u tome što kazuje koliko dobro uprava koristi novac. Npr. društvo A može imati 2x veći CF od društva B. Ali društvo B može na upola manjem CF imati veći FCF, ergo bolje koristi novac. To sad čine naftne kompanije. Razdužuju se. Vraćaju dividendu.
Kamate su non-cash item i idu kroz RDiG. One su trošak.
imaš i ovdje tri načina (tablica, graf) na koji se računa FCF: calculation of FCF
stvar je u tome da se non-cash items dodaju na FCF jer su sadržani (plaćeni) u ranijim izvještajima (razdobljima), dok se tekući CAPEX oduzima od FCF tj. umanjuje ga
drugo objašnjenje zašto se kamate dodaju na FCF (uvećavaju ga) možda ti bude jasnije ovako (primjer s Reddita):
QuoteFree cash flow is the cash that is available to debt and equity holders.
Think of it this way, after subtracting for cost of goods sold and all the operational expenses, you have that cash available to pay interest (debtholders) or dividends (equity holders). If you include interest costs in FCF, it is no longer free cash flow, it's the cash flows available to equity holders, which is something else. So literally, FCF is the cash flow BEFORE interest costs.
kolega LodeRunner na steroidima 😅
nastavak na FCF štoriju...
iz zadnjeg Q3/22 izvještaja LPI-ja CEO kaže sljedeće, odmah dobiješ dojam na čemu je naglasak:
90% izvještaja oil/gas kompanija je takvog narativa
iz zadnjeg Q3/22 izvještaja LPI-ja CEO kaže sljedeće, odmah dobiješ dojam na čemu je naglasak:
Što mislite, da li smo na kraju padajućeg ciklusa ili slijedi još jedan waterfall? TSLA?
Što mislite, da li smo na kraju padajućeg ciklusa ili slijedi još jedan waterfall? TSLA?
TSLA? dugoročno ne proričem lijepu budućnost:
prvo, Muskova jezičina sve više košta dioničare te se udaljava od svojih demokratskih glasača i okreće republikancima (znate, oni tradicionalno stoje uz naftu i motore s unutrašnjim izgaranjem)
drugo, Teslin udjel u EV kolaču slabi i iluzorno je očekivati da će zadržati visokih >60%
treće, nadolazeća recesija i stoga pritisak na prodaji EV vozila (u stvari, općenito automobila) je pod upitnikom za 2023.
ma čak ne mora to biti ni recesija, ta EV manija je dovela do toga da je porasla cijena i njima a i ostalim 'tradicionalnim' motorima... jednostavno, proizvođači moraju nove linije i tvornice, nova ulaganja nekako financirati pa su skočile i cijene automobila s otto motorima
kratkoročno? bit će vjerojatno odbijanac sudeći po ovom island reversal patternu koji se oformio na TSLA, evo kako to tehnički izgleda
ako zadrži razinu iznad $122.50, možda i napravi gap up u ponedjeljak, svašta je moguće
Ja sam danas polagao parangale. Nahvatalo se toga :
BA, VRTX, CAT , SLCA, ERJ, REGN , AEG.
Lijepo su odigrale danas
Osim VRTX to bi trebao biti krem de la krem po mom bodovanju.
ACRE me osiromašio, prije toga MRNA I VSCO pa sada ništa ne prepuštam slučaju, diverzificiram portfelj i izbjegavam dionice visokog rizika [ spomenuti VRTX bi bio srednji], što je za mene neuobičajeno.
Valjda će Nova biti bolja
kolega lebowski može komentar ovoga? ili druge kolege koji prate prijevoz kontejnera
desni je graf onaj tradicionalni, koji prikazuju portali po defaultu
lijevi graf je prilagođen za isplaćene dividende
vidljivo je odmah po vrhu cijene, da je na jednom $90, na drugom grafu $60 dolara vrh
to bi taman odgovaralo isplaćenim dividendama u periodu (zadnjih točno godinu dana), uključivo i izvaredna velika divka iz 04/22
tako da cijelo ležanje u dionici od, čini se, 04/21 (cca godinu i pol dana) je uzaludan posao čak kad uključimo isplate dividende
a ZIM i dalje pada
opet jako, jako čudno za dionicu koja se trenutno trži na pola keša na računu, ako je vjerovati Mintzmyeru:
QuoteJan-effect trades starting early? Added a lot to $ZIM calls recently… Been a poor trade the past couple months, but looks way over sold, super shorted, and trades for 40c per $1 of cash. If @ZimShipping
does a repurchase, we’re back to $30-$40 range easily.Dec 29th 2022
Nisam vodio detaljnu evidenciju o dividendama ZIM-a, a imao sam ga najviše u onom periodu kad ga je prodavao DB pa je bio na 40$, pa je skočio na 60$, tu sam ga negdje prodavao. Nakon toga sam kupovao DAC, prosjek mi je 70$ pa sam sad u lijepom minusu. Moguće je da su trenutno u minusu svi koji su kupovali ZIM prije godinu dana, ali na ovoj cijeni tržište percipira strašne gubitke ZIM-a tijekom sljedeće godine (sljedećih godina). Bumo vidli. Kupio sam baš u petak 120 komada čisto da ne budem pasivni promatrač, nekih 17,20$ sam plaćao. Sad sam u pušingu 6$.
I svakako i dalje preporučam logiranje na Mintzmyer.com i iskorištavanje povremenih trial dvotjednih perioda, tamo je stvarno riznica znanja o brodarstvu.
Nisam vodio detaljnu evidenciju o dividendama ZIM-a, a imao sam ga najviše u onom periodu kad ga je prodavao DB pa je bio na 40$, pa je skočio na 60$, tu sam ga negdje prodavao. Nakon toga sam kupovao DAC, prosjek mi je 70$ pa sam sad u lijepom minusu. Moguće je da su trenutno u minusu svi koji su kupovali ZIM prije godinu dana, ali na ovoj cijeni tržište percipira strašne gubitke ZIM-a tijekom sljedeće godine (sljedećih godina). Bumo vidli. Kupio sam baš u petak 120 komada čisto da ne budem pasivni promatrač, nekih 17,20$ sam plaćao. Sad sam u pušingu 6$.
I svakako i dalje preporučam logiranje na Mintzmyer.com i iskorištavanje povremenih trial dvotjednih perioda, tamo je stvarno riznica znanja o brodarstvu.
Evo popisa zim dividendi:
...ali svemu lijepome dode kraj pa i tome. One rute na kojima su brali maslo i vrhnje su vec ispod break evena. Tu je i long term graf fbx-a pa se ja pitam koliko ce se tog kesa kojeg imaju na racunu sprziti uskoro. Nije bezveze ta cijena tu gdje je. Na burzi kupujemo buducnost a buducnost ove firme ne izgleda sjajno imho. Sretno hazarderima i mintzu, mozda vam se isplati.