1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 7, 2022 at 9:02 PM
    • #8,181

Od kraja prošle godine da se sve rasprodalo i kupilo CVX, ne bi trebalo nikakve diverzifikacije.

Tko je od početka godine diverzificiran u QQQ, izgubio je preko 30%, a tko drži CVX zaradio je preko 30% bez dividendi. Unazad godinu dana CVX preko 50%. Hehe, LMT se danas zeleni..u ovom crvenilu.. Isto solidan rast i dividendni prinos 3% na ovu cijenu.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2022 at 9:16 PM
    • #8,182

bome, ovo stvarno postaje zanimljivo.

kad pada vrijednost obveznica, pada i vrijednost dionica.

znači, svi su tu zbog prinosa, a gube na glavnici.

i, naravno, fondovima omiljeni 60:40 portfolio je pušiona, kako god okreneš, jer te doslovce ništa ne izvlači iz gliba, a nemaš se di drugdi alocirati, jer su i emerging markets trenutno pušiona.

stvarno ovim Amerima nije lako, dok mi barem imamo cash dollar da nas drži iznad vode.

zanimljivo :/

Quote from Yieldchaser

Od kraja prošle godine da se sve rasprodalo i kupilo CVX, ne bi trebalo nikakve diverzifikacije.

Tko je od početka godine diverzificiran u QQQ, izgubio je preko 30%, a tko drži CVX zaradio je preko 30% bez dividendi. Unazad godinu dana CVX preko 50%. Hehe, LMT se danas zeleni..u ovom crvenilu.. Isto solidan rast i dividendni prinos 3% na ovu cijenu.

vidiš, i ja počinjem sve više razmišljati o dollar cost averege-iranju :/

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo: Merged a post created by st-brajo into this post. (October 7, 2022 at 9:19 PM).

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 7, 2022 at 9:50 PM
    • #8,183
    Quote from Yieldchaser

Brutalan je ovaj petak. Uvijek mi je zadovoljstvo gledati TSLA na -6% u jednome danu.

Što mislite o MU?

Ni štapom ne bih dirao, ne samo MU već cijeli sektor. PC potražnja je nepostojeća. NVDA i AMD, dijelom i MU... dali su poražavajuće najave za tekući kvartal ali i sljedeći. U 2021. su iz Microna najavili da namjerava uložiti 150 mlrd baksa u tvornice, kroz 10 godina. =O

Nešto je bolja situacija u auto industriji čipova. Npr. tu je WOLF. Ali i oni grade tvornicu. Ogromna ulaganja koju porezne olakšice ne pokrivaju. Zaboravi na zaradu u takvim okolnostima, a onda i valuacije postaju smiješne. Zato se sad sve ispuhuje.

Deglobalizacija na djelu zbog Kine, Tajvana. Eno se za početak AAPL seli u Indiju. No uvijek postoji prijetnja industrijske špijunaže, krađe tehnologije. Znaju to oni dobro. Plus, kako kaže lik s Benzinge, kinez radi za 2 dolara dnevno, ameri sigurno neće. Oni su izvozili inflaciju godinama a razliku trpali u džep. Kad se sjetim da sam prije desetak godina na Bakićevom blogu govorio da ne valja ta taktika izvoza tehnologije, pa me lik popljuvao... da šta ja znam, da je to logika kapitala. :rolleyes:

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 7, 2022 at 10:11 PM
    • #8,184

odbilo se u dlaku od 3.630

za danas

S&P500

djeco, nađite na soc. mrežama likove koji crtaju unaprijed te linije otpora i potpore

i ucrtajte si, za svaki scenarij, long ili šort, u svoje karte

inače ste izgorili na ovakvom marketu

danas je završilo S. Minerd vs Michael J. Kramer 0:1

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 8, 2022 at 8:20 AM
    • #8,185
    Quote from accountant

evo nas na potpori, drugi put, na 3.737

mislim da ćemo plesati malo oko te razine do jobs report u 14:30h

S&P500

bit će veselo ako bude (prema nekim analitičarima) preko 300k

očekivanja su oko 250k-265k

iako... ne znam što im je gore: nizak broj novostvorenih radnih mjesta bi mogao značiti put u dublju recesiju jer tržište rada je podatak koji zadnji reagira

a onda će se na to nadovezati također slaba sezona objave zarada :/

ovdje u članku vidim neki island pattern na karti S&P500

The Bear Market May Not Be Over Yet

bit će pravi otok ako isto tako snažno padne dolje

i posljednje, VIX na 1H i 1D grafu izgleda dobro, a to je obično loše za market

Display More

jučer sam spomenuo island pattern, u ovom postu

pa evo ga, dnevni graf

evo i objašnjenja za pattern

u narednim danima (drugi tjedan) ako na 3.600 ne uskoče u obranu, sljedeća razina je 3.452 (127.2 retracement od zadnjeg relija koji smo imali u per. 20.6.-16.8.)

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 9, 2022 at 12:10 AM
    • #8,186
    Quote from accountant

ucrtajte si, za svaki scenarij, long ili šort, u svoje karte

Kad smo kod karata, obožavam američki smisao za hum...pardon, za zemljopis. Na portalu Seeking Alpha su stavili kartu Europe na kojoj nema Crne Gore. ^^

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nio makes big bet on Europe in challenge to Tesla's momentum
    Nio (NIO) unveiled more details of its products and services expansion in Europe at a launch event in Berlin. Read more.
    seekingalpha.com
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 9, 2022 at 4:00 AM
    • #8,187

Whenever all major indices bounce off of a clean support, it creates an important pivot: a) in a bull market, this would be a great time to swing long, b) in a bear market, this creates a clean level to watch: once the price drops below these support levels, big sell offs follow...

- neznani junak, bespuće Twittera

3.600 - 3.640

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 9, 2022 at 8:26 AM
    • #8,188

Micron to Build in Upstate NY

• hugh
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    4,015
    • October 10, 2022 at 3:08 PM
    • #8,189

WS radi danas ili slave Columba?......

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 10, 2022 at 3:42 PM
    • #8,190
    Quote from hugh

Danas rade, bez obzira na Kolumbov dan

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • October 10, 2022 at 6:03 PM
    • #8,191

Tesko da ce netko inventory smanjivat znacajno zbog svih ovih nesigurnosti u logistici, jedna se smanji druga dodje iako je end gejm vjerovatno neka recesija-depresija problema u poslovanju na sve strane.

• Dockworkers in Liverpool are set to start a seven-day strike on October 11 as U.K. and European ports remain congested from dual prior strikes in Liverpool and Felixstowe.
    • The new labor action will add to the existing delays in product delivery.
    • U.K. and Europe are markets for retailers including H&M, Inditex, Associated British Foods, Abercrombie and Fitch, Urban Outfitters, and Burberry.

Dockworkers in Liverpool, a significant U.K. port and a port where the U.S. is the No. 1 trading partner, will start a seven-day strike from October 11 to 17 October.

The Unite union told CNBC they will continue to hold these strikes until their pay matches inflation. Inflation in the UK is currently at 12.3%. Previous wage offers the union rejected were between 7% to 8.3%.

Trade productivity at Felixstowe, the U.K.’s largest container port, and Liverpool have suffered as a result of various labor strikes since August. As a result, the diversion of trade away from the ports has created a snowball of congestion at other ports in Europe.

Before the last round of strikes, Andreas Braun, Europe, Middle East, and Africa ocean product director of Crane Worldwide Logistics, was warning the delays in products arriving into the U.K. once off a vessel would be 45 days.

Recently the Unite union said they are not ruling out a third strike in Felixstowe.

“The prior strikes in Felixstowe may have ended, but congestion at the port is on the rise,” said Alex Charvalias, supply chain in-transit visibility lead at MarineTraffic. According to its data, on Oct. 4 the total TEU (container) capacity waiting off ports limits was roughly three times higher than usual, reaching more than 99K TEUs (containers).

Second strike at Liverpool to add to European port congestion, slow product delivery
    Dockworkers in Liverpool, a significant U.K. port and a port where the U.S. is the No. 1 trading partner, will start a seven-day strike on October 11.
    www.cnbc.com
  • accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 10, 2022 at 7:52 PM
    • #8,192
    Quote from BudFox
    Quote from hugh

Danas rade, bez obzira na Kolumbov dan

bome ga rade... i to dobro

za sada kota 3.600 obranjena

navodno je razlog pada zaoštravanje US-China trgovinskog rata, ovaj put čipovi

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • October 11, 2022 at 8:25 AM
    • #8,193

Jučer nisam stigao otvoriti burzu. no neki pokolji više manje , vidim. Mada su se moja dvije dionice srazmjerno oke držale, imam ih otamo negdje, četvrtka, petka

KRP

REGN

Općenito mi se farma dobro držala jučer.

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 11, 2022 at 12:38 PM
    • #8,194

Evo ga, 2900 uopće ne zvuči toliko nesuvislo.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • October 11, 2022 at 1:04 PM
    • #8,195

Rollercaster. Do prije 6-12 mjeseci su gotovo svi o svemu govorili superlativima, evo npr. za Intel se naveliko govorilo u raznim međunarodnim medijima kako ga treba kupiti, kako je jeftin, kako treba iskoristiti (tadašnji) pad i relativno niski PE jer će sve biti super, a gle sada, sada odjednom ništa više nije dobro.

Prognoza za rast američke ekonomije u q3 je "katastrofalnih" 4,1%, kažu, takav "tragično" niski rast nisu doživjeli od pradavnog i već skoro zaporavljenog q4 2020. =O Trebalo bi pitati roditelje ili bake i djedove sjećaju li se možda oni tih teških vremena kada je RAST (!) bio samo 4.1%. Mislim da bismo svi trebali suosjećati s Amerima, nije to lako, ne...

Preuveličavanje. A mora se, eto, o nečemu govoriti na TV i pisati. I onda ljudima svakodnevno ispirati mozak jedno te istim najavama. Ako vijest nije dramatična, gotovo da nije vijest. :P

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 11, 2022 at 1:40 PM
    • #8,196

Meni je u virtualnom portfelju na Investopediji na INTC gubitak valjda 50% i BABA skoro isto toliko. Imam samo te dvije i brdo casha. Te dvije dionice sam dollar cost averagao pa što sam dobio? INTC cijelo vrijeme isplaćuje ok dividendu doduše.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • October 11, 2022 at 2:15 PM
    • #8,197
    Quote from Yieldchaser

Meni je u virtualnom portfelju na Investopediji na INTC gubitak valjda 50% i BABA skoro isto toliko. Imam samo te dvije i brdo casha. Te dvije dionice sam dollar cost averagao pa što sam dobio? INTC cijelo vrijeme isplaćuje ok dividendu doduše.

Dokupite, pa se vidi kroz koju godinu gdje ste :/ :)

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 11, 2022 at 2:39 PM
    • #8,198

danas bi mogli imati dobar i uspješan dan za long pozicije, bar do četvrtka i CPI reporta

1) DXY konačno posustaje

2) US2Y i US10Y yield u padu

3) American Airlines upravo objavio ovo: AAL raises quaterly rev forecast

meni je to dovoljno

naravno, do četvrtka kad je biti ili ne biti jer upravo toč. 3) govori da su ljudi spremni platiti više za let, dakle koja ono recesija?! ;)

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 11, 2022 at 3:01 PM
    • #8,199
    Quote from Normani

Rollercaster. Do prije 6-12 mjeseci su gotovo svi o svemu govorili superlativima, evo npr. za Intel se naveliko govorilo u raznim međunarodnim medijima kako ga treba kupiti, kako je jeftin, kako treba iskoristiti (tadašnji) pad i relativno niski PE jer će sve biti super, a gle sada, sada odjednom ništa više nije dobro.

Prognoza za rast američke ekonomije u q3 je "katastrofalnih" 4,1%, kažu, takav "tragično" niski rast nisu doživjeli od pradavnog i već skoro zaporavljenog q4 2020. =O Trebalo bi pitati roditelje ili bake i djedove sjećaju li se možda oni tih teških vremena kada je RAST (!) bio samo 4.1%. Mislim da bismo svi trebali suosjećati s Amerima, nije to lako, ne...

Preuveličavanje. A mora se, eto, o nečemu govoriti na TV i pisati. I onda ljudima svakodnevno ispirati mozak jedno te istim najavama. Ako vijest nije dramatična, gotovo da nije vijest. :P

GDP Now je trenutno na 2,9%, al dobro si neke stvari uočio.

već i portfolio manageri u USA se alociraju u firme koje posluju isključivo u USA.

problem je što indekse mahom drže multinacionalke koje će imati pušionu.

tu ti leži objašnjenje za "katastrofu" koju svi, s pravom, očekuju :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo (October 11, 2022 at 3:52 PM).

• Yieldchaser
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,517
    • October 11, 2022 at 3:06 PM
    • #8,200
    Quote from st-brajo
    Quote from Normani

GDP Now je trenutno na 2,9%, al dobro si neke stvari uočio.

već i portfolio manageri u USA se alociraju u firme koje posluju isključivo u USA.

problem je što indekse mahom drže multionacionalke koje će imati pušionu.

tu ti leži objašnjenje za "katastrofu" koju svi, s pravom, očekuju :S

Big banks objavljuju kad, u petak? Vidjet će se koliko ima temelja u Dimonovim pričama koje vrti još od svibnja.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • June 9, 2025 at 10:30 AM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:30 AM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 9, 2025 at 10:21 AM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      510k
      1.1k
    3. accountant

June 9, 2025 at 10:21 AM
    1. 7SLO 21

• Like 1
      • Santo
      • January 14, 2023 at 2:27 PM
      • Investicijski fondovi
      • Santo
      • June 9, 2025 at 9:12 AM
    2. Odgovora
      21
      Pregleda
      9.1k
      21
    3. Bokyklc

June 9, 2025 at 9:12 AM
    1. IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.) 311

• Like 1
      • propalica
      • February 14, 2020 at 11:16 AM
      • Dionice
      • propalica
      • June 8, 2025 at 6:16 PM
    2. Odgovora
      311
      Pregleda
      108k
      311
    3. Kirac

June 8, 2025 at 6:16 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 7, 2025 at 11:04 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      488k
      1.2k
    3. bluelionZG

June 7, 2025 at 11:04 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant June 9, 2025 at 10:30 AM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

accountant June 9, 2025 at 10:21 AM
  • 7SLO

Bokyklc June 9, 2025 at 9:12 AM
  • IKBA (ISTARSKA KREDITNA BANKA UMAG d.d.)

Kirac June 8, 2025 at 6:16 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG June 7, 2025 at 11:04 AM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,619 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 1 član i 9 gostiju
  • Ozyboy