1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,471
    • October 4, 2022 at 5:52 PM
    • #8,141

Brodari lijepo zelene vec drugi dan. dokle?

hocemo li cijeli tjedan ovako?

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

e da mi je neka kristalna kugla ili bar neki grah da bacim :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Hrx84
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,116
    • October 4, 2022 at 6:18 PM
    • #8,142

Iznenadio me ovako jak povratak metala. Paladij, platina, srebro, nikal, svi su kao

ispaljeni iz praćke.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 4, 2022 at 6:56 PM
    • #8,143
    Quote from Hrx84

Iznenadio me ovako jak povratak metala. Paladij, platina, srebro, nikal, svi su kao

ispaljeni iz praćke.

malo popratite tviteraše, jutjubere... očekivano: čim dolar pada sirovine rastu

JOLTs report je bio slabašan pa će, kažu, dodatno oslabiti dolar

zato i equity hvata dah ovih dana

na to dodaš preprodane indekse i imamo reli

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 4, 2022 at 10:38 PM
    • #8,144

šta više čačkaš, ispada sve zanimljivije :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 5, 2022 at 8:35 AM
    • #8,145
    Quote from BudFox

Što se to događa sa Credit Suisse, zna li tko? Da li su u pitanju loša ulaganja ili krediti ili?

Ahem..

original_488609166.png

Sad, nevezano za ovo gore. Pretpostavljam da ce danasnja trgovina biti vecinom refleksivna kratka prodaja na manjim prometima sa nesto crvenila. Na to ce se vjerojatno nadovezati ostali "shorteri" koji ce, prema trenutnom pozicioniranju na trzistu, gurajuci cijenu dolje pokrenuti slijedeceg gamma skvizca.

Ovo trziste je potpuno upravljano put/call pozicijama nakon ogromnog QT u petak. MMi i dalje prodaju put-ove na veliko i spremaju premije u sef ili za kolaterale.

Navedeno pozicioniranje pokazuje smijer trzista prema gore do negdje pred kraj slijedeceg tjedna. No ne treba zaboravit da FED stalno drzi carobni stapic u ustima kojim moze gurnuti trzista gdje god zeli. Sve dok ga politika ne prisili na nesto drugo.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • October 5, 2022 at 10:33 AM
    • #8,146

ja se baš pripravljam na tu opciju. ja dakle samo trejdam bez shorta.

Jučer sam pozatvarao sve što "uniformno" i ostavio sam dvije dionice koje idu kud im se oće, neovisno o tržištu. 50% portfelja sam u kešu pa ću danas vrebati, koliko budem imao vremena, neki dobar zdravi masni utovljeni dip.

Jučer su letili purani pa džaba moj znoj na licu, isto bi bilo da sam samo ležo u dionicama.

Popušio sam manje od pol posto na Coac coli, naravno izašao na dnu.

Sveukupno solidn a zarada.

gadan je taj poriv da se pobjeđuje indeks kratkoročno, no mislim da nam nema druge. nakupio sam gubitaka u zadnjih godinu dana i želim to što prije poravnati na nulu

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 5, 2022 at 10:43 AM
    • #8,147
    Quote from LodeRunner

Ahem..

original_488609166.png

Sad, nevezano za ovo gore. Pretpostavljam da ce danasnja trgovina biti vecinom refleksivna kratka prodaja na manjim prometima sa nesto crvenila. Na to ce se vjerojatno nadovezati ostali "shorteri" koji ce, prema trenutnom pozicioniranju na trzistu, gurajuci cijenu dolje pokrenuti slijedeceg gamma skvizca.

Ovo trziste je potpuno upravljano put/call pozicijama nakon ogromnog QT u petak. MMi i dalje prodaju put-ove na veliko i spremaju premije u sef ili za kolaterale.

Navedeno pozicioniranje pokazuje smijer trzista prema gore do negdje pred kraj slijedeceg tjedna. No ne treba zaboravit da FED stalno drzi carobni stapic u ustima kojim moze gurnuti trzista gdje god zeli. Sve dok ga politika ne prisili na nesto drugo.

Display More

nema FED nikakve veze s time.

ovo šta ti navodiš je samo nuspojava pretjerane IT-zacije financijskog sektora.

poanta je priče da nitko nije u stanju izračunati kolika je stvarno novčana masa koja je alocirana u financijske instrumente.

i, naravno, pri tome još koriste razne ekonometrijske modele procjene budućih zarada koji preferiraju industrije koje su fundanentalno nemjerljive (npr. IT i R&D firme).

IT-evci su samo napravili modele prema kojima se tržište pozicionira di ako je plima, a di ako je oseka, a nitko nema pojma kolika je dubina mora.

jedino di se sigurno zna kolika je dubina mora je denominirani dollarski dug.

moja pretpostavka je da je tržište dionica poprilično plitko, jer nema ni potrebe da bude duboko ako već imamo high frequency trading.

problem i je u tome šta svi gledaju FED, koji je btw. i predvidljiv, a ne zarone malo dublje.

uostalom, tko ti garantira da se i ovi koji mjere plimu i oseku ne mogu zeznuti kad i oni gataju.

tu će se ekipa opametiti tek kad im takujin junački izgori.

zasad nitko nigdje ne vidi neke strukturalne probleme, i to je sve ok, al to ne znači da ne postoje i da se upravo ne odvijaju 🤷

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

Edited once, last by st-brajo (October 5, 2022 at 3:18 PM).

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 5, 2022 at 3:07 PM
    • #8,148
    Quote from LodeRunner
    Quote from BudFox

Što se to događa sa Credit Suisse, zna li tko? Da li su u pitanju loša ulaganja ili krediti ili?

Ahem..

original_488609166.png

Display More

Hvala kolega na analizi tržišta, dosta je stručna i opširna :thumbup:. Još bih samo dodao da

se danas USA futuresi crvene nakon 2 dana strelovitog rasta, a sada gdje će sutra

teško je reći. Čini se da do daljnjega samo intraday trejd pomaže, jer je trenutno

dugoročno teško bilo što predvidjeti 8) :/ :saint:

E da, skoro sam zaboravio :sleeping: , što se tiče glasina za Credit Suisse, moje mišljenje je

da gdje ima dima obično ima i vatre, a sada ovisi o dosta faktora kako se sve skupa

može završiti, a nadam se da će završiti bolje nego Lehman Brothers 2008. godine.

Problem sa bankarstvom je što ono počiva na povjerenju klijenata u stabilnost

bankarske institucije i dosta je fragilno na potencijalni bank run i slično, pa i glasine

mogu jako naštetiti, a pogotovo jer su drugi lešinarski fondovi "osjetili krv" i počeli

kupovati CDS-ove kojima se klade na propast banke, kao nekoć na USA housing

market o čemu je snimljen i film. Pogledajte samo Sberbank i pad u doslovno 2 dana

i da države sa svojim bankama nisu tu uskočile banka bi vjerojatno otišla u likvidaciju i

kod nas i u BIH, te gdje su sve bili prisutni u Europi.

Do daljnjega rollacoaster :)

5 reasons why the stock market suddenly roared back

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• Backdraft
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    991
    • October 5, 2022 at 5:14 PM
    • #8,149

Tesla roni li roni, poceo izlaziti iz shorta na 250 i do kraja izasao na 235. Da li ce jos nece, tesko je znati, ali mislim da je jos uvijek daleko precijenjena dionica.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 5, 2022 at 5:15 PM
    • #8,150

BudFox

Upravo tako.... Jučer mi IQV skoči na 10 baksa zarade po kom. Mislim si čekat ću, obično sam prerano iz dobitaka vani pa zato. E eto ga danas roni 6 baksa u odnosu na jučer.

Ovo je pravi trejderski market: zdipi na promjeni trenda i briši!

Iako kažu da market treba još dolje nije lako gledati divlje relije kad si u šortu 8|

Quote from Backdraft

Tesla roni li roni, poceo izlaziti iz shorta na 250 i do kraja izasao na 235. Da li ce jos nece, tesko je znati, ali mislim da je jos uvijek daleko precijenjena dionica.

TSLA roni i radi TWTR. Morat će Muskić prodavati još...

Edited once, last by accountant: Merged a post created by accountant into this post. (October 5, 2022 at 5:18 PM).

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 6, 2022 at 9:03 AM
    • #8,151

Nesto novo za trgovanje!

original_488806602.png

original_488824566.png

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 6, 2022 at 10:10 AM
    • #8,152

tehničari, broadening wedge je bullish ili bearish? ili ovisi na koju stranu probije?

broadening NQmini

isti 'vaki je i na S&P500

broadening S&P

jučer skroz čudno trgovanje... rastao DXY, rasle kamate na 10Y i 2Y

i onda je odnikuda stigla likvidnost i pogurala sve gore

čet i petak će biti make it or break it kad izađe jobs report kako za zaposlene tako i one druge

dakle oprez danas i sutra u 14.30h po našem vremenu

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 6, 2022 at 10:48 AM
    • #8,153

Svi mi se smijete a ja ozbiljan ko Jimbo.. ;(

Want To Bet Against Jim Cramer? Man Who Took On Cathie Wood Files To Offer A New ETF To Do Just That
    The stock picks of one of the most well-known financial media personalities will be the theme of an ETF that tracks his stock picks — for better or worse.
    markets.businessinsider.com

• BudFox
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,231
    • October 6, 2022 at 12:52 PM
    • #8,154
    Quote from LodeRunner

Svi mi se smijete a ja ozbiljan ko Jimbo.. ;(

https://markets.businessinsider.com/news/etf/want-…1031785807?op=1

Znači po tome, ako gospodin trenutno preporuča kupovinu Credit Suisse banke, treba ju prodati ili shortati :)

‘Great franchise’: Jim Cramer and other Wall Street experts say the panic over Credit Suisse is highly overblown — why now might be an opportune time to jump in

Yahooist Teil der Yahoo Markenfamilie

Kocka je bačena, alea iacta est :!:

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • October 6, 2022 at 1:28 PM
    • #8,155
    Quote from BudFox

Znači po tome, ako gospodin trenutno preporuča kupovinu Credit Suisse banke, treba ju prodati ili shortati :)

Jos je tesko to tocno za prognozirati. Izgleda da je moguce ipak bila inducirana panika. Sto ne znaci da nisu "overleveraged" - ako itko zna hrvatsku rijec za to.

Credit Suisse five-year CDS fall sharply as nerves subside
    LONDON – The cost of insuring
    www.euronews.com

Sto se tice Jima Cramera, njega treba gledati samo kao Zorana Sprajca CNBCa. To je veselo za gledati, ali ako ces donositi financijske odluke na osnovu njegove glave i jezika onda imas vecih problema nego stanje na burzama.

• my moon
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,039
    • October 6, 2022 at 6:12 PM
    • #8,156

Bio sam u kešu jerbo danas sam kasno mogao na burzu. postavio sam parangal zq korekciju u 18.00 i evo je!!!

Ulovila se Ko i ANNX.

Još mi visi par ješki.

• Ivan1902
    Student
    Reakcija primljeno
    110
    • October 6, 2022 at 10:50 PM
    • #8,157

Tilray mi skočio skoro 30%, bliže se midterms u USA kao i legalizacija kanabisa... Moram priznati, nisam ovo danas očekivao...

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,160
    • October 7, 2022 at 8:57 AM
    • #8,158

evo nas na potpori, drugi put, na 3.737

mislim da ćemo plesati malo oko te razine do jobs report u 14:30h

S&P500

bit će veselo ako bude (prema nekim analitičarima) preko 300k

očekivanja su oko 250k-265k

iako... ne znam što im je gore: nizak broj novostvorenih radnih mjesta bi mogao značiti put u dublju recesiju jer tržište rada je podatak koji zadnji reagira

a onda će se na to nadovezati također slaba sezona objave zarada :/

ovdje u članku vidim neki island pattern na karti S&P500

The Bear Market May Not Be Over Yet

bit će pravi otok ako isto tako snažno padne dolje

i posljednje, VIX na 1H i 1D grafu izgleda dobro, a to je obično loše za market

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2022 at 9:34 AM
    • #8,159
    Quote from accountant

evo nas na potpori, drugi put, na 3.737

mislim da ćemo plesati malo oko te razine do jobs report u 14:30h

S&P500

bit će veselo ako bude (prema nekim analitičarima) preko 300k

očekivanja su oko 250k-265k

iako... ne znam što im je gore: nizak broj novostvorenih radnih mjesta bi mogao značiti put u dublju recesiju jer tržište rada je podatak koji zadnji reagira

a onda će se na to nadovezati također slaba sezona objave zarada :/

ovdje u članku vidim neki island pattern na karti S&P500

The Bear Market May Not Be Over Yet

bit će pravi otok ako isto tako snažno padne dolje

i posljednje, VIX na 1H i 1D grafu izgleda dobro, a to je obično loše za market

Display More

ako stock market gleda 6 mjeseci unaprijed, kako neki tvrde, onda trenutno sigurno ne vidi dublju recesiju.

u biti, stock market uopće nema pojma di ide, jer samo gleda plimu ili oseku, ili puše li burin ili maestral.

ako job report bude loš, onda će market otić prema gore jer će mislit da će FED počet usporavat i da stiže još "monetarnog heroina".

generalno, loši makro podatci znače buy, dobri znače sell, jer će aktivirat FED "strašilo".

dobri earnings podatci znače buy, loši znače sell, osim kod kompanija prepucanih valuacija di i neloši earnings podatci znače sell, jer ne prate stope rasta projicirane od strane analitičara :S

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • October 7, 2022 at 10:07 AM
    • #8,160

ne volim bit baba gatara, al recimo da market trenutno drže obećanja retail-era da će imati vrhunski Crni petak i božićnu šoping maniju koja će im poprazniti skladišta.

inače, nisam još čuo da ljudi mogu jest televizore, laptope i ostale geđete koji dolaze iz Kine, al možda sam ja ograničen, pa ne shvaćam.

i naravno, očekuje se još da će ovi koji su zaključani doma kupovali ovo isto, a isporučeno im je prije valjda pola godine, sve to pobacati u smeće da bi iskoristili "akciju".

to vrijedi i za ove s autima, itd.

pojednostavljeno, fali spize, a ne pi*darija, a koliko sam ja upućen, spiza nije baš neki ludi težinski faktor u indeksima, šta burzovnim šta inflatornim.

a ova "obećanja" će držati i zaposlenost, jer svi moraju bit spremni dočekati navalu kupaca :S

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • June 6, 2025 at 9:12 PM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      487k
      1.2k
    3. bjane

June 6, 2025 at 9:12 PM
    1. HT (Hrvatski Telekom d.d.) 769

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:28 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 6, 2025 at 6:08 PM
    2. Odgovora
      769
      Pregleda
      419k
      769
    3. loto

June 6, 2025 at 6:08 PM
    1. SAPN (SAPONIA d.d.) 1.1k

• tizian1
      • February 12, 2020 at 8:49 PM
      • Dionice
      • tizian1
      • June 6, 2025 at 5:05 PM
    2. Odgovora
      1.1k
      Pregleda
      509k
      1.1k
    3. xdado

June 6, 2025 at 5:05 PM
    1. VLEN (Viktor Lenac d.d.) 2k

• accountant
      • February 14, 2020 at 12:36 PM
      • Dionice
      • accountant
      • June 6, 2025 at 11:22 AM
    2. Odgovora
      2k
      Pregleda
      915k
      2k
    3. umalo

June 6, 2025 at 11:22 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 33

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 6, 2025 at 9:21 AM
    2. Odgovora
      33
      Pregleda
      18k
      33
    3. Avx

June 6, 2025 at 9:21 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• PODR (Podravka d.d.)

bjane June 6, 2025 at 9:12 PM
  • HT (Hrvatski Telekom d.d.)

loto June 6, 2025 at 6:08 PM
  • SAPN (SAPONIA d.d.)

xdado June 6, 2025 at 5:05 PM
  • VLEN (Viktor Lenac d.d.)

umalo June 6, 2025 at 11:22 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

Avx June 6, 2025 at 9:21 AM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 6, 2025 at 9:09 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

Bankar June 5, 2025 at 10:42 PM
  • LKRI (Luka Rijeka d.d.)

umalo June 5, 2025 at 5:38 PM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Dado June 5, 2025 at 9:45 AM
  • INGR (INGRA d.d.)

misterno June 4, 2025 at 7:36 PM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,618 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 6 gostiju
  1. Privacy Policy