1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Svijet
  3. Tržišta kapitala - USA

Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

• zlocesti
  • September 18, 2020 at 8:28 PM
  • 1
  • 338
  • 339
  • 340
  • 531
  • st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 4, 2022 at 9:50 PM
    • #6,761
    Quote from StatusQuo
    Quote from st-brajo

pitali su ga na presici, uopće nije htio ništa ići u predviđanje, a ima do idućeg mitinga ihihi

Pa normalno da nece ici govoriti, economic projections se radi na bazi glasovanja clanova, on moze nesto reci u svoje ime ali ne moze reci u ime drugih pa je onda bolje ostati suzdrzan ako nema zakljucak o stavu ostalih jer on ipak ne predstavlja samo svoje misljenje

al nisu čak odlučili ni o idućoj stopi za hike, već su i to ostavili otvoreno, pa možda i na niže, ovisno o okolnostima.

jedino šta je reka je da prate core PCE, a da CPI možda bude išao i na više, i dao je neki komentar u stilu: možda narod bude žugao zbog više cijene spize i benzine, al not my problem, jer izračun koji mi pratimo to ne zanima :S

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 4, 2022 at 10:50 PM
    • #6,762

gledam malo CNBC i slušam pozicioniranja:

1. znači, ekipa je long emerging markets, di svako malo MMF pokuca na vrata, jer ne mogu servisirati dugove

2. ekipa je long Europu, koja je u recesiji, ali joj to još nitko nije javio

3. ekipa je short USA obveznice, di foreign buyers svaku aukciju sve više kupuju

4. ekipa je long naftu koju Indija i Kina trenutno od Rusa kupuju u pola od ove cijene

5. ta ista ekipa je u strahu od FED-a prodala USA dionice i spustila market 10% iako je likvidnosti još uvijek u izobilju

6. ta ista ekipa pred svaki FED miting čini cirkus na način da rasprodaje dionice koje onda panično kupuju dok Powell priča, iako su informacije i prije i poslije već dobrano poznate, jer ovaj FED, kao nijedan drugi do sada, ti već sve mjesecima unaprijed najavi.

zaključak: ovim marketom drmaju totalni kreteni

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 4, 2022 at 11:28 PM
    • #6,763
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

Pa normalno da nece ici govoriti, economic projections se radi na bazi glasovanja clanova, on moze nesto reci u svoje ime ali ne moze reci u ime drugih pa je onda bolje ostati suzdrzan ako nema zakljucak o stavu ostalih jer on ipak ne predstavlja samo svoje misljenje

al nisu čak odlučili ni o idućoj stopi za hike, već su i to ostavili otvoreno, pa možda i na niže, ovisno o okolnostima.

jedino šta je reka je da prate core PCE, a da CPI možda bude išao i na više, i dao je neki komentar u stilu: možda narod bude žugao zbog više cijene spize i benzine, al not my problem, jer izračun koji mi pratimo to ne zanima :S

Pa da tako unaprijed odlucuju o iducoj stopi za hike onda se ne bi market toliko svaki put nervira na ove meeting-e da sve znaju na meetingu prije lol

• LodeRunner
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,083
    • May 4, 2022 at 11:46 PM
    • #6,764

Danas nam st-brajo puno sretniji. Dan velike pobjede!

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Metamoron sitting on a blockchair hallucinating about degenerative AI.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • May 5, 2022 at 12:02 AM
    • #6,765
    Quote from st-brajo

i sad se postavlja logično pitanje, di je nestao cash? :/

ili se jednostavno radilo o redukcijama margina.

toliko o tome da market pokreće samo cash (čak ni na ZSE to nije slučaj, a većina ulagača tamo se tako ponaša) 🤷

Ovdje se jednostavno ne mogu složiti s tobom... Sjetimo se 2006.-2008. i Tehnike Ingre Vijadukta IGH itd. itd. po suludim cijenama i valuacijama. Pa za HT su kod mene u firmi davali kredite a tko nije htio upisati puni paket, gazda je podmetnuo leđa. Svi smo na kavama pričali koliko je Ingra. Letili su purani. I onda je netko ugasio svjetlo i tulumu je bio kraj.

Ameri su upucali nekolko 1T dolara od kovida naovamo, stimulusima se kupovalo, dizali margini. Napucavali se AMC, Gamestop i Tilray. Tesla je bila na PE preko 1.000, a Buffett sjedio na milijardama koje nije znao kud ubaciti, sve je bilo skupo. Housing market pogledaj median cijene gdje su opet otišle, pa tko to kupuje i napucava ako ne keš?

No sad se priča mijenja, fondovi skupljaju keš, ETFovi bilježe rekordna povlačenja udjela a FED će to sve skupljati, sav višak. I pola od $90B mjesečno je još uvijek $500-$550 mlrd na godinu.

A u pravu si: svo ovo vrijeme ne da nisu stezali nego su još ubacivali na tržište iz FEDa!

Pa pogledaj tech dionice, bez zarade, negativan NT od operacija, a keš na računima raste? Sve na posuđenim parama. I naravno da onda valuacije nemaju veze jer silna gotovina lovi equity i ne pita pošto. Stalno razrjeđivanje novim dionicama a Palantir raste li ga raste. No i tome je došao kraj, pomalo... bit će kraj i ovoj fešti, nekom će ostati račun za plaćanje u rukama

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2022 at 12:19 AM
    • #6,766
    Quote from StatusQuo

Pa da tako unaprijed odlucuju o iducoj stopi za hike onda se ne bi market toliko svaki put nervira na ove meeting-e da sve znaju na meetingu prije lol

a što je to uopće suštinski za išta bitno?

ovo gore pozicioniranje nema ama baš nikakve veze s FED-om.

e, ono di je FED bitan su kamate na kratkom kraju čiji rast bankama (koje su btw., članice FED-a, a ne ovi špekulantski kreteni sa svojim krivim pozicioniranjem) odgovara da ne moraju davati kredite u ovu drljavu ekonomiju, i to, u biti, suzbija demand, jer FED jedino na to i može utjecat.

koliko će to oćešati USA ekonomiju, vjerojatno hoće malo, ali ni približno koliko će drljava ekonomija oćešati emerging markets ili Evropu, di su ovi overly bullish, a na to FED nema ama baš nikakav utjecaj.

e sad, tu dolazimo do pitanja svih pitanja, što banke, na koje FED zaista i utječe, rade sa kratkoročnim kolateralom?

koliko je meni poznato, pozajmljuju ga (hedge) fondovima koji temeljem toga trejdaju s polugom koja ide i do x20.

i onda njihovi analitičari ili modeli kažu da su ludilo trejdovi ovi u kojima su dečki, u biti, na krivoj strani, jer očito rade trejdove koji nemaju veze sa realnom ekonomijom nego su bazirani na "nečemu" (a u to "nešto" na ZSE ćire i neke kolege s foruma koji "u dlaku" znaju točno kad koju dionicu treba kupiti i do koje cijene će rasti, do "u dlaku" točno, pa se svima vole pohvaliti kako su zaradili i kako su jako pametni).

i sad se postavlja pitanje, do kad ta igranka traje?

najčešće do trenutka kad se dečki malo previše zaigraju, popuše neke novce i onda ih banka potapše po ramenu i kaže, aj ti meni lijepo vrati nazad moj kolateral.

zadnji takav primjer je bio ožujak 2020. i rasprodaja "zbog Covida", pa su npr. tako i dečki na Bečkoj burzi isto prodavali (valjda isto zbog potresa u ZG :S).

poanta priče, FED miting je bitan da ovi špekulatni mogu oko nečega drkeljat, a u konačnici je nebitan, kao i sami FED, barem na razini koliko oni to duboko prate.

mada bi im bilo bolje da to pažljivije prate i ne rade trejdove koji su suprotni zdravoj pameti ili da barem odigraju trejd koji ima smisla kad vide što FED, u dogovoru s bankama, planira, a ne da idu kontra, šta trenutno upravo i rade.

u protivnom, opet ćemo imat rasprodaju "zbog Covida, potresa, Rusije, Kine, navedi neki razlog po svom izboru" 🤷

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2022 at 12:26 AM
    • #6,767
    Quote from accountant
    Quote from st-brajo

i sad se postavlja logično pitanje, di je nestao cash? :/

ili se jednostavno radilo o redukcijama margina.

toliko o tome da market pokreće samo cash (čak ni na ZSE to nije slučaj, a većina ulagača tamo se tako ponaša) 🤷

Ovdje se jednostavno ne mogu složiti s tobom... Sjetimo se 2006.-2008. i Tehnike Ingre Vijadukta IGH itd. itd. po suludim cijenama i valuacijama. Pa za HT su kod mene u firmi davali kredite a tko nije htio upisati puni paket, gazda je podmetnuo leđa. Svi smo na kavama pričali koliko je Ingra. Letili su purani. I onda je netko ugasio svjetlo i tulumu je bio kraj.

Ameri su upucali nekolko 1T dolara od kovida naovamo, stimulusima se kupovalo, dizali margini. Napucavali se AMC, Gamestop i Tilray. Tesla je bila na PE preko 1.000, a Buffett sjedio na milijardama koje nije znao kud ubaciti, sve je bilo skupo. Housing market pogledaj median cijene gdje su opet otišle, pa tko to kupuje i napucava ako ne keš?

No sad se priča mijenja, fondovi skupljaju keš, ETFovi bilježe rekordna povlačenja udjela a FED će to sve skupljati, sav višak. I pola od $90B mjesečno je još uvijek $500-$550 mlrd na godinu.

A u pravu si: svo ovo vrijeme ne da nisu stezali nego su još ubacivali na tržište iz FEDa!

Pa pogledaj tech dionice, bez zarade, negativan NT od operacija, a keš na računima raste? Sve na posuđenim parama. I naravno da onda valuacije nemaju veze jer silna gotovina lovi equity i ne pita pošto. Stalno razrjeđivanje novim dionicama a Palantir raste li ga raste. No i tome je došao kraj, pomalo... bit će kraj i ovoj fešti, nekom će ostati račun za plaćanje u rukama

Display More

sve si dobro naveo, osim šta tu nema cash-a, već kredita, koje je netko bio voljan davati ili još uvijek daje, a to polako prestaje kako se, ipak, i realnu ekonomiju još uvijek nešto pita :S

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 5, 2022 at 9:54 AM
    • #6,768
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

a što je to uopće suštinski za išta bitno?

ovo gore pozicioniranje nema ama baš nikakve veze s FED-om.

e, ono di je FED bitan su kamate na kratkom kraju čiji rast bankama (koje su btw., članice FED-a, a ne ovi špekulantski kreteni sa svojim krivim pozicioniranjem) odgovara da ne moraju davati kredite u ovu drljavu ekonomiju, i to, u biti, suzbija demand, jer FED jedino na to i može utjecat.

koliko će to oćešati USA ekonomiju, vjerojatno hoće malo, ali ni približno koliko će drljava ekonomija oćešati emerging markets ili Evropu, di su ovi overly bullish, a na to FED nema ama baš nikakav utjecaj.

e sad, tu dolazimo do pitanja svih pitanja, što banke, na koje FED zaista i utječe, rade sa kratkoročnim kolateralom?

koliko je meni poznato, pozajmljuju ga (hedge) fondovima koji temeljem toga trejdaju s polugom koja ide i do x20.

i onda njihovi analitičari ili modeli kažu da su ludilo trejdovi ovi u kojima su dečki, u biti, na krivoj strani, jer očito rade trejdove koji nemaju veze sa realnom ekonomijom nego su bazirani na "nečemu" (a u to "nešto" na ZSE ćire i neke kolege s foruma koji "u dlaku" znaju točno kad koju dionicu treba kupiti i do koje cijene će rasti, do "u dlaku" točno, pa se svima vole pohvaliti kako su zaradili i kako su jako pametni).

i sad se postavlja pitanje, do kad ta igranka traje?

najčešće do trenutka kad se dečki malo previše zaigraju, popuše neke novce i onda ih banka potapše po ramenu i kaže, aj ti meni lijepo vrati nazad moj kolateral.

zadnji takav primjer je bio ožujak 2020. i rasprodaja "zbog Covida", pa su npr. tako i dečki na Bečkoj burzi isto prodavali (valjda isto zbog potresa u ZG :S).

poanta priče, FED miting je bitan da ovi špekulatni mogu oko nečega drkeljat, a u konačnici je nebitan, kao i sami FED, barem na razini koliko oni to duboko prate.

mada bi im bilo bolje da to pažljivije prate i ne rade trejdove koji su suprotni zdravoj pameti ili da barem odigraju trejd koji ima smisla kad vide što FED, u dogovoru s bankama, planira, a ne da idu kontra, šta trenutno upravo i rade.

u protivnom, opet ćemo imat rasprodaju "zbog Covida, potresa, Rusije, Kine, navedi neki razlog po svom izboru" 🤷

Display More

Ne slazem se Fed meeting je jako bitan, drugi problem je sta je postao manje bitan taj dan Fed meetinga iz razloga sta taj isti meeting u vecoj mjeri iskomuniciraju prije meetinga pa postaje manje bitan taj dan , ali zapravo se sve vodi oko tog meetinga i odluka, samo su zbog komunikacije prije pripremili market na ocekivanja pa market onda to s vremenom odradi odluku pa ima manji utjecaj, ali nisu marketi uvik nervozni na taj dan bez razloga jer povijest je pokazala da odluke znaju i iznenenadit, jer postoji vjerovatnost da se to desi koja je realna.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 5, 2022 at 10:25 AM
    • #6,769

Dok se ne počne provoditi tightening o kojem se priča.... priča..........., naglasak na priča, ništa od pada marketa

Market se ponaša posve bezumno i posve racionalno u isto vrijeme, a sve se svodi na Kostolanijevu pričicu o velikoj kadi i maloj kadi. Kakav je to bio Lisac u ono doba kada se trgovalo na parketu.

• lebowski
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,518
    • May 5, 2022 at 10:33 AM
    • #6,770

Onomu kime vladaju emocije nijedno tržište ne može izgledati racionalno. Ako je netko u panici, a tržište ne pada, to paničaru nije racionalno ponašanje. Ako je netko euforičan, a tržište ne raste, to također nije racionalno ponašanje. Na kraju svega, je li se tržište ponašalo racionalno, to je nešto što se može otkriti samo s vremenskim odmakom, a tada je već kasno.

Dakle, ponaša li se tržište racionalno ili iracionalno, to je u sadašnjosti neodredivo, a živimo u sadašnjosti.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2022 at 10:57 AM
    • #6,771
    Quote from StatusQuo

Ne slazem se Fed meeting je jako bitan, drugi problem je sta je postao manje bitan taj dan Fed meetinga iz razloga sta taj isti meeting u vecoj mjeri iskomuniciraju prije meetinga pa postaje manje bitan taj dan , ali zapravo se sve vodi oko tog meetinga i odluka, samo su zbog komunikacije prije pripremili market na ocekivanja pa market onda to s vremenom odradi odluku pa ima manji utjecaj, ali nisu marketi uvik nervozni na taj dan bez razloga jer povijest je pokazala da odluke znaju i iznenenadit, jer postoji vjerovatnost da se to desi koja je realna.

pa naravno da ti je bitan kad si krivom trejdu, jer je ekipa jednostavno lijena pratiti šta se događa pa se pouzda u to da će FED napraviti domaću zadaću za njih, pa ih onda nešto i iznenadi.

drugi jednako briljantan izum tih istih lijenčina je pasivno investiranje prema težini u indeksu koje isključuje podatke o valuaciji firme, pa se samo nekritički prodaje ili kupuje, ovisno o tome kako lova u fond ulazi ili izlazi (inače, i naši mirovnici operiraju na isti način, a mi im plaćamo naknadu za "upravljanje").

meni osobno je taj FED miting živi cirkus di se ovi polome od rasprodaje, hedge-anja, pa ponovne kupnje dok Powell priča.

i zamisli sad da uslijed toga npr. Ruski ili Kineski fond likvidira u strahu da im ne zamrznu imovinu.

da se ekipa ne pre*ebava, tržište to ne bi ni osjetilo, a ovako sami izazivaju potencijalni black monday.

npr. jučer sam trgovao sve do 19h, a poslije mi nije palo na pamet, jer znam da čim ovaj počne pričat, jedno vrijeme nitko nema pojma šta radi, dok valjda neki odrasli u sobi ne isključi mašine i kaže, dobro je dečki, sad možete počet skidat s aska.

mislim, jučer su NVDA spustili za 7 dolara i cili dan držali dionicu na dolar dva spread-a, ali to me na kraju prislilio da otkrijem trgovanje opcijama, di se može zarađivati i na minimalnim pomacima.

meni je ovo sve skupa toliko komično, i sad, kad sve to znam, sad bi kao trebao imati neki long term portfolio, po mogućnosti na ZSE, jer su izvješća firmi "razvalila" (a kad korigiramo za inflaciju? :/) i jer kao "FED" (čitaj: krivo pozicioniranje) na nju ne utječe (a što je downside hedge-ingom, kojeg nema).

ma ni u ludilu, dok sve margine ne popucaju.

btw., meni je jasno da će mi, u jednom trenutku, II. mirovinski stup jednostavno "izgorit", a zato ne uplaćujem ni III. koji je isti k.

jednostavno, nitko me nije uvjerio da zna šta radi (nije lako, al za to si plaćen, a ne da mi na svaki pad burze kažeš, jeb*ga, jer ti ulažeš pasivno, a naplaćuješ mi naknadu za aktivno).

zato ovdi prvenstveno pokušavam stvari shvatit (a onda i zaradit kad skužim koji trejd funkcionira), jer lako je zarađivat kad lova u dionice ulazi, a što kad izlazi, sjedat i plakat?, šta su mnogi doživjeli na ZSE i opet nisu ništa naučili niti će, koliko vidim po pisanju, ikad i naučiti.

naravno, da je lako, nije, ali, Bože moj, skupila se ok ekipa na ovoj temi i svak da neki doprinos, a nema ni onih koji pogađuju vrhove i dna (i bolje da ih nema, jer bi onda skroz otišao s foruma).

nego, *ebeš FED, šta kaže Charlie iz Nomure? kako mašine našpanane?

prema gore ili prema dolje? :S

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 5, 2022 at 11:48 AM
    • #6,772

Prvo svatko od nas mora odrediti kakav je tip?

Day trejder, Swing, Position ili ono Long dok nas smrt ne rastavi

U kratkim intervalima nemamo pojma kuda će market, a i ne može se znati. Ono što se mora znati je tko u sadašnjem trenutku ima prevlast na marketu, Bulls ili Bears, i pridružiti se jačem. Inače ne trgujemo, dok to ne znamo, ili barem predmnijevamo sa izvjesnom sigurnošću

Onda ide Risk Menagment, itd, i da je na burzi lako bogat bi bio svatko.

Ništa nas tako brzo ne poduči o vlastitim slabostima kao market, i to kažu. A. Elder

Kao i da barem svaki kvartal treba pročitati barem jednu knjigu. O trgovanju.

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • May 5, 2022 at 2:08 PM
    • #6,773
    Quote from st-brajo
    ...

meni je ovo sve skupa toliko komično, i sad, kad sve to znam, sad bi kao trebao imati neki long term portfolio, po mogućnosti na ZSE, jer su izvješća firmi "razvalila" (a kad korigiramo za inflaciju? :/) i jer kao "FED" (čitaj: krivo pozicioniranje) na nju ne utječe (a što je downside hedge-ingom, kojeg nema).

btw., meni je jasno da će mi, u jednom trenutku, II. mirovinski stup jednostavno "izgorit", a zato ne uplaćujem ni III. koji je isti k.

jednostavno, nitko me nije uvjerio da zna šta radi (nije lako, al za to si plaćen, a ne da mi na svaki pad burze kažeš, jeb*ga, jer ti ulažeš pasivno, a naplaćuješ mi naknadu za aktivno).

zato ovdi prvenstveno pokušavam stvari shvatit (a onda i zaradit kad skužim koji trejd funkcionira), jer lako je zarađivat kad lova u dionice ulazi, a što kad izlazi, sjedat i plakat?, šta su mnogi doživjeli na ZSE i opet nisu ništa naučili niti će, koliko vidim po pisanju, ikad i naučiti...

ma to st-brajo

vidiš to je i mene mučilo

obzirom da je veći dio mojih prihoda predstavljao dohodak od nesamostalnog rada i dijelom od obrta, svaki put bi me kriza ošišala (manja plaća, ostaneš bez posla i klijenata, krene inflacija i začas si u minusu), onda dođe dno i sad kad bi trebao ugrabiti penny stocks nema se čime

tako da je meni short otvorio jedna sasvim nova vrata

još kad čovjek svlada cognitive bias da se može šaltati iz long u šort i obratno, da gleda samo graf 'bez mozga', i trguje na impuls... imaš sve što ti treba

kakve krize, kakva inflacija

bear ili bull sve paše!

• accountant
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,156
    • May 5, 2022 at 2:26 PM
    • #6,774

izašlo kvartalno za WOLF

koji dizaster: kv. izvještaj i PR Release

ništa se nije promjenilo, čekam ga na $82

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2022 at 2:54 PM
    • #6,775
    Quote from accountant

izašlo kvartalno za WOLF

koji dizaster: kv. izvještaj i PR Release

ništa se nije promjenilo, čekam ga na $82

danas mi nema Charlie-a iz Nomure, pa sam malo upalia Kramera da me nabrije prije današnjeg otvaranja :S

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • May 5, 2022 at 5:15 PM
    • #6,776

majke ti, šta je ovo?

netko bacio nuklearku na NYSE danas 😅

• Chuck
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    507
    • May 5, 2022 at 5:57 PM
    • #6,777
    Quote from st-brajo

majke ti, šta je ovo?

Drugarice i drugovi ušli smo u bear market.

S&P 500 -4,11%

Dow 30 -3,60 %

Nasdaq -5,34 %  6M -21,45 %

https://finance.yahoo.com/

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • May 5, 2022 at 6:00 PM
    • #6,778
    Quote from st-brajo
    Quote from StatusQuo

pa naravno da ti je bitan kad si krivom trejdu, jer je ekipa jednostavno lijena pratiti šta se događa pa se pouzda u to da će FED napraviti domaću zadaću za njih, pa ih onda nešto i iznenadi.

drugi jednako briljantan izum tih istih lijenčina je pasivno investiranje prema težini u indeksu koje isključuje podatke o valuaciji firme, pa se samo nekritički prodaje ili kupuje, ovisno o tome kako lova u fond ulazi ili izlazi (inače, i naši mirovnici operiraju na isti način, a mi im plaćamo naknadu za "upravljanje").

meni osobno je taj FED miting živi cirkus di se ovi polome od rasprodaje, hedge-anja, pa ponovne kupnje dok Powell priča.

i zamisli sad da uslijed toga npr. Ruski ili Kineski fond likvidira u strahu da im ne zamrznu imovinu.

da se ekipa ne pre*ebava, tržište to ne bi ni osjetilo, a ovako sami izazivaju potencijalni black monday.

npr. jučer sam trgovao sve do 19h, a poslije mi nije palo na pamet, jer znam da čim ovaj počne pričat, jedno vrijeme nitko nema pojma šta radi, dok valjda neki odrasli u sobi ne isključi mašine i kaže, dobro je dečki, sad možete počet skidat s aska.

mislim, jučer su NVDA spustili za 7 dolara i cili dan držali dionicu na dolar dva spread-a, ali to me na kraju prislilio da otkrijem trgovanje opcijama, di se može zarađivati i na minimalnim pomacima.

zato ovdi prvenstveno pokušavam stvari shvatit (a onda i zaradit kad skužim koji trejd funkcionira), jer lako je zarađivat kad lova u dionice ulazi, a što kad izlazi, sjedat i plakat?, šta su mnogi doživjeli na ZSE i opet nisu ništa naučili niti će, koliko vidim po pisanju, ikad i naučiti.

naravno, da je lako, nije, ali, Bože moj, skupila se ok ekipa na ovoj temi i svak da neki doprinos, a nema ni onih koji pogađuju vrhove i dna (i bolje da ih nema, jer bi onda skroz otišao s foruma).

nego, *ebeš FED, šta kaže Charlie iz Nomure? kako mašine našpanane?

prema gore ili prema dolje? :S

Display More

Kazes da sam u krivom trejdu po cemu si to zakljucio iz kojih podataka, meni je dovoljno pogledat ulaz pozicije i trenutnu zaradu to mi sve govori jel krivi ili pravi trejd jer ako daje novac onda je pravi i market je o tome odlucio da li je pravi ili nije i dao potvrdu o tome sve ostalo je prica, tvoj ulaz i market je jedina potvrda koja je potrebna za ocjenu krivog ili pravog trejda nista drugo, ali treba ga na kraju i zatvorit, a sta se tice ovog dijela fed meetinga kao ne bitnog meni je itekako bitan jer sad se beru plodovi pravilnog anticipiranja prije godinu dana sta ce se dogoditi i ovo sta sad fed radi mi je samo potvrda ispravnosti ondasnjeg ulaska u trejd i daljni razlog drzanja pozicije jer playbook ide po planu, samo taj trejd je trebalo odradit prije ne sada kada fed prica tu pricu, sad je vrijeme za pratit i tajmirat izlaz iz pozicije ali na tom trejdu se vise ne moze izgubit i lako je gledat i pratit oscilacije kada je ulaz dovoljno rano sad je pitanje samo koliko na kraju uzest s obzirom na inicialni rizik, kazu ulaz je puno lakse napravit nego izlaz , a trenutno kako stvari stoje taj trejd je jedan od najboljih kojih sam napravio u odnosu na angaziran kapital odnosno rizik i krajnu zaradu (potencijelnu) jer trenutno je na R:R 1:7, zao mi je jedino sta nisam jos vise ali to je tako sa trejdovima koji donose zaradu nikad dovoljno, ali ne treba ni sitnicarit, uostalom prvo ga treba zatvorit da bi o tome dali zavrsnu ocjenu, uostalom koji je to tebi bio ili je pravi trejd kad sam ja na krivom ocito, samo to jos ne znam, iako bilanca kaze suprotno ne znam sta tu pametno reci na taj zakljucak vise jer svakome je na kraju jedino bitno sta njegova bilanca kaze, ne treba mu netko drugi reci to, bilanca ce reci jel bio pravi ili krivi i gdje je bio u pravu ili u krivu.

• zlocesti
    Majstor
    Reakcija primljeno
    9,313
    • May 5, 2022 at 6:30 PM
    • #6,779

Prespavala short

Pokrivaju se na NVDA

Tko ima volje uzeti par dolara, prilika je. Stop nalog , pa dok ide, ide

• mitkko
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    5,863
    • May 5, 2022 at 6:51 PM
    • #6,780
    Quote from Chuck
    Quote from st-brajo

majke ti, šta je ovo?

Drugarice i drugovi ušli smo u bear market.

S&P 500 -4,11%

Dow 30 -3,60 %

Nasdaq -5,34 %  6M -21,45 %

https://finance.yahoo.com/

Display More

Imam dosta povjerenja u svoj long portfelj, ali nije ugodno ovo gledati jer znas da ce po inerciji ova panika napraviti stetu i na tvom portfelju.

Kad odrastem prestat cu uzimati terapiju i pretvarat cu se da sam Angelina...

• 1
    • 338
    • 339
    • 340
    • 531

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.) 446

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:15 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 11:25 PM
    2. Odgovora
      446
      Pregleda
      198k
      446
    3. borsa

May 14, 2025 at 11:25 PM
    1. INGR (INGRA d.d.) 1.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:06 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 14, 2025 at 2:15 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      828k
      1.9k
    3. Rex123

May 14, 2025 at 2:15 PM
    1. Best buy 1.4k

• gta1
      • February 15, 2020 at 10:05 PM
      • Dionice
      • gta1
      • May 14, 2025 at 1:39 PM
    2. Odgovora
      1.4k
      Pregleda
      789k
      1.4k
    3. Goran

May 14, 2025 at 1:39 PM
    1. ZABA (Zagrebačka banka d.d.) 1.9k

• Like 1
      • Admin
      • February 12, 2020 at 2:01 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 13, 2025 at 4:46 PM
    2. Odgovora
      1.9k
      Pregleda
      886k
      1.9k
    3. vitoo

May 13, 2025 at 4:46 PM
    1. KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.) 173

• Like 1
      • Lemi
      • March 7, 2023 at 9:30 PM
      • Dionice
      • Lemi
      • May 13, 2025 at 1:31 PM
    2. Odgovora
      173
      Pregleda
      56k
      173
    3. All

May 13, 2025 at 1:31 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

borsa May 14, 2025 at 11:25 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

Rex123 May 14, 2025 at 2:15 PM
  • Best buy

Goran May 14, 2025 at 1:39 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

vitoo May 13, 2025 at 4:46 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

All May 13, 2025 at 1:31 PM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 13, 2025 at 11:47 AM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

All May 13, 2025 at 7:27 AM
  • MDKA (Medika d.d.)

vodoinstalater May 13, 2025 at 12:23 AM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

misterno May 12, 2025 at 5:34 PM
  • ADRS (Adris grupa d.d.)

All May 12, 2025 at 11:24 AM

Popularne Teme

• Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

10,609 Replies, 4 years ago
  • Upute za pocetak trgovanja dionicama na stranim tržištima kapitala

75 Replies, 4 years ago
  • Dugoročno ulaganje na inozemnim tržištima

40 Replies, 4 years ago
  • Dnevnik jednog trejdera

21 Replies, 3 years ago
  • CNDT (Conduent Inc)

17 Replies, 4 years ago

Online korisnici na ovoj temi

• 7 gostiju
  1. Privacy Policy