A kakav će tek short biti na SNAP kada za to dođe vrijeme!
Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?
-
-
-
Ja sam ga vec krenio shortati
-
iako je puno sigurnije čekat da vidiš kud će Nasdaq i S&P u ponedjeljak, da ne bi bilo ovakvih iznenađenja kao nakon jobs reporta da krenu gore zajedno s 10Y yield
ipak...
QuoteThe FED, in my opinion, hasn't done a thing right since Paul Volcker who was brilliant... All of the others have encouraged a chain series of really dangerous asset bubbles... AVIS rent-a-car tripled in a day just because it said: 'hey dudes we're going to buy some EVs too'
-
iako je puno sigurnije čekat da vidiš kud će Nasdaq i S&P u ponedjeljak, da ne bi bilo ovakvih iznenađenja kao nakon jobs reporta da krenu gore zajedno s 10Y yield
ipak...
QuoteThe FED, in my opinion, hasn't done a thing right since Paul Volcker who was brilliant... All of the others have encouraged a chain series of really dangerous asset bubbles... AVIS rent-a-car tripled in a day just because it said: 'hey dudes we're going to buy some EVs too'
Baš sam to htio napisati, treba pričekati.
Na volumenu od 300 mil, uz rast cijene od 60% ići u short odmah je suludo . Premda sam ja shortao u PM nešto sitno, što opet, nije bila najpametnija ideja, no, bilo je očito.
-
Jedino ovdje možeš bez cenzure. Drugdje se svugdje naljute ako nije voda na njihov mlin
Gledam malo S& P, mislim da će se sliejditi obrazac od ranije, i da će se dno testirati
A onda ćemo vidjeti što će biti dalje, vjerojatno bounce , pa će stvari biti jasnije.
Ili /ili
Sumnjam da ćemo ravno do vrha
-
ipak...
Jos malo od Granthama
The higher you bid up the price of the asset, the lower the long term return u get
or
The higher the asset price the lower the rate at which you can compound wealth
Why Grantham Says the Next Crash Will Rival 1929, 2000
-
neki kolega (da ga sad ne imenujem) se tu podsmjehuje i kaže 'ja dolazim na ovu temu da mi ne bude dosadno, sam sebi stavljam izazove...'
jer kao on je stock picker i baš je pogodio onu koja će, siguran je, u dugom roku rasti
usprkos i unatoč tome što je jedan poznatiji twitter-investitor upravo objavio da je napustio poziciju u jednom brodaru, u drugom je prepolovio
pa evo kad je sve tako jednostavno, veselo i ružičasto: pripremite se za rast kamatnih stopa (Mario Gatara, index.hr)
mislim da mnogi nisu svjesni koji se perfect storm sprema
ako ne vjerujete, dovoljno je da pogledate npr. graf dionice NET koja se već prepolovila u zadna tri mjeseca, a još uvijek je na P/S > 50 (dobiti nema, P/E negativan), dakle prostora za daljnji pad ima ohoho
neki i dalje žive u zabludi da likvidnosti neće nestati, da kamate neće rasti
ovdje imate i zadnjih 1-3 mjeseca po sektorima: Finviz Sector Performance
ja sam upravo zato rasprodao sve osim CNX koji pripada tom energetskom sektoru, i pozabaviti ću se šortanju svega i svačega osim energije i banaka
pa tako i ZIM-a
-
neki kolega (da ga sad ne imenujem) se tu podsmjehuje i kaže 'ja dolazim na ovu temu da mi ne bude dosadno, sam sebi stavljam izazove...'
jer kao on je stock picker i baš je pogodio onu koja će, siguran je, u dugom roku rasti
usprkos i unatoč tome što je jedan poznatiji twitter-investitor upravo objavio da je napustio poziciju u jednom brodaru, u drugom je prepolovio
pa evo kad je sve tako jednostavno, veselo i ružičasto: pripremite se za rast kamatnih stopa (Mario Gatara, index.hr)
ako ne vjerujete, dovoljno je da pogledate npr. graf dionice NET koja se već prepolovila u zadna tri mjeseca, a još uvijek je na P/S > 50 (dobiti nema, P/E negativan), dakle prostora za daljnji pad ima ohoho
ja sam upravo zato rasprodao sve osim CNX koji pripada tom energetskom sektoru, i pozabaviti ću se šortanju svega i svačega osim energije i banaka
pa tako i ZIM-a
Pogledaj ovo gore od Granthama jasno usporedjuje dogadjanja 2000 i sada izmedju growth-a i valua i kako su se drugacije ponasali, nece market kolapsirat odma ali ce pocet jasnije odjeljivat balon od realnih valuacije, jer rizik nije simetricno rasporedjen, uostalom treba jasno razdvojit ponasanje dionice i ponasanje kompanije, ponasanje dionice nema toliki veliki utjecaj odma na ponasanje-rad kompanije to sve ide sa zaostatkom, tek kada se to prelije na kompanije onda i realni value sector pocimlje patit, pitanje je koliko je vremena potrebno da realna ekonomija nastrada, teoretski to moze proc i koja godina ako nema nekih drugacijih sokova, a to za rast odredjenih sektora moze bit puno vremena. U konacnici kljuc ce bit koliko brzo ce centralne banke stegnit remen, jer ostane li inflacija ovako s visokim rastom nece bit puno izbora, mislim da ce trziste pocet na inflaciju puno vise reagirat nego sta je do sada, jer ce to znacit puno brzi tightening, ovo od 0,25% je kamilica za trziste.
Bacio sam oko na taj NET, mislim na sami pogled valuacija je 31 bilion, a sales su 588 mil to je p/s 52 suludo i to jos je dionica pala 50% i dalje izgleda suludo skupa i to jos rade u minusu, koliko godisnje trebaju rast da dostignu tu vrijednost i onda pogledas jos dole analiticare nekima je cak hold i buy
-
pa tako i ZIM-a
Jel imaju te tvoje energije i banke P/E manji od 3 i dividendu jedno 20% godišnje, give or take? Pa kad budu imali, onda mi kažeš koji im je potencijal pada. Vidim da ga na firmama s P/S > 50 koje posluju negativno možeš prepoznati.
Na ZIM-u se isto odvijao perfect storm - vodeći su u sektoru kontejnera, gužve u lukama umjesto da padnu, nastavile su raste, brodarine su nakratko i jako slabo pale, a već danas su na novim ath-ima, a dionice su prodavala dva velika igrača jer je bio kraj godine i trebao se uzeti bonus. Sad, dakle nekih mjesec-dva kasnije, ispada da se vidjelo iz aviona da je ZIM na 45$ jeftin. Je li jeftin i danas, nakon tog 50-postotnog porasta? Sudeći prema congestionu, cijenama koje se postižu za najam kontejneraša, čini se da jest.
Meni je ugodno spavati sa ZIM-om jer su rekli da će isplaćivati 30-50% dobiti u dividendu, a imaju P/E valjda 2, a nemaju dugova. Mislim da ne treba biti hrabar za držati takvu dionicu, a niti da treba biti neki znalac.
Da imam dionice firme s P/S > 50 koja posluje negativno, vjerojatno ne bih mirno spavao. Kao što vjerojatno ne spavaju mirno vlasnici Netflixa, Mete i što god je padalo 25% u jednom danu. I to je odlično!
A možda i ti Ameri vole mirno spavati pa u zadnje vrijeme ulažu više u ZIM nego u te druge.
A ova 1929. godina se stalno ponavlja, evo zadnji put se trebala ponoviti prije dvije godine kad je neki čudni virus natjerao čitav svijet u lockdown. I bila je apokalipsa, ali nije baš dugo trajala. -
Pogledaj ovo gore od Granthama jasno usporedjuje dogadjanja 2000 i sada izmedju growth-a i valua i kako su se drugacije ponasali, nece market kolapsirat odma ali ce pocet jasnije odjeljivat balon od realnih valuacije, jer rizik nije simetricno rasporedjen, uostalom treba jasno razdvojit ponasanje dionice i ponasanje kompanije, ponasanje dionice nema toliki veliki utjecaj odma na ponasanje kompanije to sve ide sa zaostatkom, tek kada se to prelije na kompanije onda i realni value sector pocimlje patit, pitanje je koliko je vremena potrebno da realna ekonomija nastrada, teoretski to moze proc i koja godina ako nema nekih drugacijih sokova, a to za rast odredjenih sektora moze bit puno vremena. U konacnici kljuc ce bit koliko brzo ce centralne banke stegnit remen.
Bacio sam oko na taj NET, mislim na sami pogled valuacija je 31 bilion, a sales su 588 mil to je p/s 52 suludo i to jos je dionica pala 50% i dalje izgleda suludo skupa i to jos rade u minusu, koliko godisnje trebaju rast da dostignu tu vrijednost i onda pogledas jos dole analiticare nekima je cak hold i buy
molim te, vidi čime se hvale u zadnjem izvješću, jedan slajd: Strong Cash Position
i sad vidi kako im je keš pozicija flat četiri kvartala, a ovaj zadnji Q3/21 im je taman keš veći za izdanje convertible notes; dakle oni u pet kvartala nisu zaradili ništa! a ni prije toga, samo se to tu ne vidi!
konvertibilni zapisi (ili obveznice) se koliko sam upućen mogu pretvoriti u dionice, pa te još i razvodne juhuhu!
jedan kvartal samo (to već može biti i ovaj, kroz četiri dana) nek objave manji rast prihda od očekivanog ili veći gubitak, potonut će gore nego FB
-
-
svašta se da naći na netu: TA of Stock Market: Nothing is Safe
tehničari? komentar?
Elliot Waves, McClellan Oscilator i Summation Index ukazuju da stvarno ništa nije sigurno...
imate u videu FB, AMZN, AAPL
ne baš svijetle prognoze za nadolazeći tjedan/mjesec
-
Pogledala sam video, i priznati ću vam, propustila sam dobre novce zaraditi jer sam odbijala prihvatiti koliko dalje i nadalje market može biti frenzy
Jedno ćemo se jutro ipak suočiti sa otrježnjenjem.
Najgore će proći oni pred umirovljenjem, sad me imaš, sada me nemaš.
Bear marketi obično traju godinu i pol do dvije, osim Velike depresije. Mislim da se radilo o dvadesetak godina.
Al toliko smo puta vikali evo Mede da će nas na koncu pojesti.
-
Znači, sad kad se svijet otvara, slijedi teška depresija. Ljudi neće putovati, trošiti zarađeno, nego će sjediti kod kuće i biti veliko depresivni 20 godina. Pa dobro, valjda to tako treba bit.
-
Ne ide to tako, to je i mene ranije čudilo.
Kaže Kostolany da burza anticipira, a da je pokreće princip kade..ako ima novaca u velikoj kadi prelijeva se u malu. Pa ako FED zavrne špinu eto nam suhe male kade... plus skuplje zaduženje, pa propast malih poduzeća, pa gubitak radnih mjesta, pa smanjenje osobne potrošnje.
Kažu da je nuspojava lijeka za svaku inflaciju recesija
-
Ne pada se tako lako u depresiju.
Ne očekujem da će nasdaq pasti koliko u periodu 2000-2002, ali neko hlađenje bi bilo za očekivati. A ni 2002 nije bio smak svijeta. Valuacije su visoke i malo smanjenje previsokih očekivanja na dosta papira djeluje snažno.
Na jednu stranu bi stavio banke, rudare, energiju i Zim/Dac/Nmm gdje ne očekujem pad, ali one čudne tech poletuše bi mogle nastaviti s padom.
-
Inflacija je tih godina, osamdesetih, imala dva peaka
1974 i 1979-1980
U siječnju 1980, nakon što je predsjednik FED-a Volcker podignuo kamatnu stopu na 20%, počela je recesija
Trajala je 18 mjeseci
Gledam povijesni graf US500, i nisam sigurna u ono što vidim.
Januar 1973, index 113 . Septembar 1974 index 60 , što je pad od 50%
1980 peak 135 , 1982 dno 100 , što je pad burze za 30%. Volatilna vremena
https://tradingeconomics.com/spx:ind
Preuzeto sa tradingeconomics.com
Našla sam raniji post, na temi Inflacija. Ovako je to izgledalo kada su primjenjene drastične mjere, u očajna vremena.
I još jedan, nadnevak je 25.08.2021.
--------Don’t be fooled by the placid response to the highest inflation rate in over a decade. Inflation will remain elevated enough to shake up the stock market, possibly causing a selloff as much as 15%
We suspect that inflation in the U.S. will prove more persistent than investors currently appear to anticipate,” says Capital Economics economist Franziska Palmas, citing the tight labor market and wage growth. Her research group puts the 10-year yield at 2.25% by the end of this year, and 2.5% by the end of 2022.
That’ll be a big move from the current level of 1.5%. Stock investors tend to panic when interest rates rise a lot.
-marketwatch-
Kako su bili u pravu. Upravo to gledamo ovih dana.
-
Kada je Biden odlučio da J. Powell ostane na čelu FED-a a tamo su ga postavili republikanci jasno je da dolaze teža vremena i da će se u njega upirati prstom za visoku inflaciju pa za rast kamata itd.
Biden želi zaustaviti inflaciju i FED će biti na tom tragu, nema spašavanja burze.
Nedostatak radne snaga se osijeti već svuda u svijetu i cijena rada će rasti i to je dodatni faktor koji će podržavati inflaciju.
U ponedjeljak NQ može skočiti do oko 15.000 bodova i onda opet pad.
Balan očekuje još par tjedana pad burze i oporavak tek u ožujku. Takva su sezonska kretanja koja su se pokazala dosta pouzdana tijekom prošle godine.
Burzu godinama podržava fenomen zvani buy back, firme same kupuju svoje dionice, to su tisuće milijardi i to je nastalo na valu besplatnog novca.
Umjesto kupnje svakog pada sada se prodaje svaki rast.
-
svašta se da naći na netu: TA of Stock Market: Nothing is Safe
tehničari? komentar?
Elliot Waves, McClellan Oscilator i Summation Index ukazuju da stvarno ništa nije sigurno...
imate u videu FB, AMZN, AAPL
ne baš svijetle prognoze za nadolazeći tjedan/mjesec
Nisam neki tehničar, ali u raznoj literaturi, ne samo u literaturi o TA, će se naći mnogo upozorenja da se papir ne trguje pred velike događaje (ER, FDA, itd.), već poslije. Pa tako Bulokowski na 20-tak stranica opisuje trgovinu nakon lošeg ER, nakon pozitivnog/negativnog događaja pri FDA i tak. Ovo chartanje mjesecima unaprijed je besmisleno.
-
Petak je bio baš lijep za trejd a ja zbog obaveza nisam mogao trejdati. Postavio sam parangal u bunar i ništa se nije ulovilo.
kažu da bi se paypal morao oporaviti ( zbog ovog onog jer ovaj je bolji a isti itd).
mislim da će masovna histerija učiniti svoje, pogotovo u krizi , i naći već nešto što ćemo svi kupovati i hvaliti. malo bitcoin muti vodu dionicama jer je pobro najvjerniju klijentelu zakona krda al ajd.
Pogledajte gdje su omiljene dionice biofarme napr, izbrisane maltene, a svaki tjedan smo imali jedno čudo u liječenju raka, ako već ne hemeroida, nekih egzotičnih bolesti ili šuma u uhu. Tada sam govorio da se supstance izmišljaju zbog burze a ne zbog bolesti.
problem je te psihološke komponete trgovanja što prekasno saznamo što je gura. možda da malo ovdje poradimo na solidarnosti pa da javljamo kada nešto uočimo?
Slaba nam pomoć od vrhunskih stručnjaka koji vani pišu po poznatim medijima.
-
Stvarno je nepredvidljiva reakcija marketa
Ovo je u načelu vijest sa dvije oštrice...... dokida Fedu alibi za nepoduzimanje.
Biti će fora ako USA market na vijest o podizanju kamatnih stopa počne rasti
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Što smo danas tržili 6k