1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Tržište kapitala - Hrvatska
  3. Dionice

LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

• nimimada
  • July 18, 2020 at 8:50 AM
  • boca
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • February 22, 2021 at 11:17 AM

Sve je više/manje poznato, ali evo da i ja podijelim svoje informacije oko turističkog dijela (prvi puta na ovom forumu).
    Iako mislim da nije baš pametno pisati o ovoj dionici da cijena ne pobjegne, a kupujem konstantno. :)

Kampovi općenito:

• Unatrag 2 godine počeli sa ulaganjima u kampove, kada je došla nova predsjednica uprave
    • Najveći dio ulaganja odrađen (sanitarni čvor)

Lopari

• kapacitet trenutno 1000 ljudi, slj. nekoliko godina dignuti na 3.500 ljudi
    • nova zona mobilnih kućica (Premium)
    • predali zahtjev za 4*
    • pošumili 100 borova (autohtono)
    • optimistični sa najavama za 2021 godinu (barem 10%-20% više od prošle s obzirom na upite)
    • 32Ha zemljišta, a koristi se 3.5Ha, dugoročno će se širiti da ne ostanu na 3.5Ha
    • cesta obnovljena (gosti se žalili)
    • broj mobilnih kućica: 90
    • broj apartmana: 10
    • broj parcela: 285 (različitih dimenzija)

Rapoća

• 3.5Ha (to je to, ne može se širiti više, nema kuda
    • 1000 ljudi kapacitet
    • broj mobilnih kućica: 18
    • broj apartmana: 10 ili 18 (nisam siguran, ali mislim da je 18, isto kao i mob. kućica)
    • broj parcela: 285 (kao Lopari) - mislim da su sve 80-100 m2

Hotel nije u nikakvim skorim planovima, unapređuju se polako kampovi.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • February 22, 2021 at 1:27 PM

Ovde se samo priča a niš se ne pije ...  :)

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • February 22, 2021 at 6:14 PM

Stroje treba montirati na niže jer po 125 ne može po 118 kn možda može

• Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    349
    • February 22, 2021 at 8:45 PM

Ako bi imali neto profitnu marzu na solidnih (i trenutno nedostiznih za njih) 10%, dobit bi im bila oko 9 milijuna, sto daje P/E oko 10 na trenutnu cijenu. Ima na burzi dionica koje su i ispod te vrijednosti, a k tome isplacuju i dividendu. Tak da trenutna cijena i nije neka bagatela, čak i solidno visoka.

• boca
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • February 24, 2021 at 4:27 PM
    Quote from Muzakus

Ako bi imali neto profitnu marzu na solidnih (i trenutno nedostiznih za njih) 10%, dobit bi im bila oko 9 milijuna, sto daje P/E oko 10 na trenutnu cijenu. Ima na burzi dionica koje su i ispod te vrijednosti, a k tome isplacuju i dividendu. Tak da trenutna cijena i nije neka bagatela, čak i solidno visoka.

A ako bi sa kapacitetom od 4.500 osoba imali nešto više od pola TUHO Ili ako bi imali prihod i EBITDA kao pola TUHO u predcorona razdoblje (otprilike koliko prihoda TUHO ima na pranju robe, LPLH ima u popravljanju brodova, tako da možemo gledati slično (valjda)), onda bi LPLH vrijedio preko pola milijarde kn. Ili možda trećinu jer je Zaton kamp mislim 100Ha.
    Ne kažem da će tako biti, ali potencijal je puno veći od tih 10% marže na prihod od prije obnavljanja kampova.
    A možda i corona ostati još godinama pa da cijena bude i niža.
    Tko će ga znati...
    Imam imam LPLH i ne nagovaram nikoga na kupnju/prodaju.

Btw Muzakus, slabo pratim u zadnje vrijeme, koje su dionice ispod P/E 10 i isplaćuju dividendu?

• Muzakus
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    349
    • February 24, 2021 at 9:36 PM

Ako gledamo prihodovnu stranu, trenutno u kampovima prihoduju 30 m godišnje. A TUHO 233 m (2019 g.). TUHO kampovi imaju i poprilično apartmana gdje je prihod bolji.

Losinjska ima 1770 kampig mjesta (oba kampa). Prosjek prihoda im je 17000 kn / krevetu. TUHO je imao 2019g oko 30000 kn/krevetu.

Sto se tice profitabilnosti, imaju jos puno žganaca za pojesti.

LPLH

EBITDA Marža: 6.94%

EBIT Marža: 1.07%

TUHO

EBITDA Marža (TTM) 45,6%

EBIT Marža (TTM): 25,2%

Glede potencijala, slažem se da postoji (zato je imam na oku). No do razine TUHO prihoda i dobiti ima jos mnogo posla, ulaganja i vremena. Kada i ako budu tamo i cijena ce biti. No za sada prilično dobro odražava realno stanje.

A glede zanimljivih dividendusa MDKA recimo.

• boca
    Student
    Reakcija primljeno
    90
    • February 24, 2021 at 9:59 PM

Stvar je u tome da ne možemo više gledati staro stanje sa kampovima, a novo se još ne vidi zbog corone.

Sigurno je teško doći do razine jednog Zatona, ali nam on može biti pokazatelj kako može poslovati jedan kamp od 4*, što Lopari postaje.

Hvala za MDKA, možda pogledam opet, prije mi se nije sviđala vrlo niska profitabilnost. Ako imate još koju, slobodno podijelite.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • February 25, 2021 at 1:44 PM

Cijena dionice raste ko korfu u najboljim danima. Sretno imaocima dionice koja ima veliki potencijal.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • February 25, 2021 at 3:34 PM

Nije baš tako ali ja bih bio zadovoljan i puno manjim rastom . Meni i danas stoji ulazna cijena 5,80 kn na Rivp, preračunata iz Korfa :)

Teško da ću to još doživjeti.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • February 26, 2021 at 9:48 AM

Bez daljnjih fundamentalnih pomaka ne vjerujem u nekakav spektakularan rast. Ključno je kako će odraditi ovu sezonu i kako će dalje ići s investicijama. Prošli FI je bio vrlo značajan kao potvrda da je došlo do velikog preokreta u poslovanju. Biti će zanimljivo vidjeti 4. kvartal ali teško da ćemo vidjeti nešto značajnije što bi utjecalo na cijenu. Još uvijek je to dionica za nešto strpljivije.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • February 28, 2021 at 2:41 PM

Brodogradilište se pokazalo kao generator većine prihoda i stabilan oslonac u profitabilnom poslovanju. Ulaganje u turizam se nastavlja pa očekujem da će uz racionalno vodstvo i tu biti rezultata.

Ja sam optimista.

Iz izvješća:

U četvrtom kvartalu 2020. godine su se finalizirali novi planovi za dovršetak zamjene starijih modela mobilnih kućica sa novim modelima u postojećem smještajnim zonama kampa Lopari u suradnji sa Lošinjskom plovidbom – Brodogradilište d.o.o. Plan je da se u prvom kvartalu 2021. dovrše svi radovi započeti u četvrtom kvartalu uključujući popravak preostale neadekvatne infrastrukure na parcelama, dovršenje hortikulturnih radova na postojećem smještajnom području kampa, te da se osigura bolja kvaliteta smještaja za sezonske radnike u kampu Lopari.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • March 2, 2021 at 9:12 AM

Nova uprava izuzetno škrta na riječima.

U izvještajima isporučuju samo najosnovnije tako da svi koji nisu insajderi mogu samo nagađati.

Vidjeli smo da se odustalo od dugo najavljivanog hotela ali uložilo se u kamp Lopari i najavljuje se nešto

u kamp Rapoću. Ulagalo se i u apartmane ali to nije objavljivano u izvješćima. Što se sve radi i dalje ostaje

iza zavjese. Tražili su partnera za ulaganje cca 60 miliona eura i vjerojatno su to planirali sa Talijanima, suvlasnicima

u kampu Poljana koji su to ulaganje na Lošinju otvoreno najavljivali u medijima neposredno prije korona krize.

Korona je naravno ostavila traga i za pretpostaviti je da su Talijani odustali a uprava odlučila vlastitim snagama

napraviti što može. Ionako se čekalo puno previše. Nešto kreditom, nešto vlastitim sredstvima

(gotovinom koja dugo čeka na računu LPLH brodogradilište). Neće to biti bombastično ulaganje kao što je najavljivano

ali neće biti ni razrjeđivanja dioničara. Ne bih imao ništa protiv razrjeđivanja ako bi cijena bila koliko toliko solidna što bi s obzirom na

vlasničku strukturu bilo realno.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • March 23, 2021 at 5:55 PM

Brodogradiliśte puno kao kutija šibica. Cappelli u Nu2 spomenuo LPLH brodogradilište kao primjer uspješnog poslovanja.

• plavi01
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    368
    • March 24, 2021 at 12:02 PM

Ima li tu kakav info o mogućim kupcima jer koliko vidim fulao sam sunce jer sam ušao u crikvu. Što mogu kad nisam slušao investitora. Lplh ima potencijala slično suncu ali nema jake da to utopi nekome

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • March 25, 2021 at 8:41 AM
    Quote from plavi01

Ima li tu kakav info o mogućim kupcima jer koliko vidim fulao sam sunce jer sam ušao u crikvu. Što mogu kad nisam slušao investitora. Lplh ima potencijala slično suncu ali nema jake da to utopi nekome

Teško da ovdje možemo očekivati takav razvoj događaja. Dio tvrtke baziran na turizmu je relativno malen i rascjepkan. Kampovi, marina, apartmani, restorani. Udio u zračnoj luci. Remontno brodogradilište. Popriličan čušpajz.

Uz to postoje dva dominantna većinska vlasnika s različitim interesima.

Ali tko zna, možda se kakav šeik baš poželi škvera i pituranja Jadrolinijinijinog trajekta :) .

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • March 31, 2021 at 10:30 AM

Nije neka vesela atmosfera u turist sektoru i nisu baš zahvalne prognoze ali evo ja bi se usudio dati dati neka optimistična predviđanja vezana za LPLH u ovoj godini. Prije svega na osnovu dojma da se pristup i odnos prema poslovanju u posljednje dvije godine bitno promjenio te naravno na osnovu rezultata od prošle godine.

Sada je prilično jasno s kojim snagama LPLH Turizam ulazi u sezonu. Mada 4. i 5. mjesec zbog novog vala korone neće biti bombastičan očekujem lijep rast prihoda i profitabilnosti tako da se nadam da bi mogli izgurati godinu s 5 miliona dobiti

Brodogradilište koliko vidim radi punom parom a pošto ne vjerujem da s novom upravom rade samo da pokriju troškove ne bi iznenadilo da i taj dio tvrtke

završi godinu sa 5 miliona dobiti.

S obzirom na trenutnu TK i rezultate koje su godinama isporučivali 10 miliona kuna dobiti bi bio vrhunski rezultat postignut vlastitim snagama bez dugo najavljivanih mega investicija uz velika zaduživanja ili razrjeđivanja dioničara.

U turizam se po mom sudu uložilo dosta za njihove kapacitete ali što je važnije ciljano i konzervativno. Odustali za sada od kula u oblacima ( hotel ) i odlučili uzeti ono što su trebali uzimati već godinama s obzirom na imovinu kojom su raspolagali.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • April 8, 2021 at 1:11 PM

https://eho.zse.hr/obavijesti-izdavatelja/view/36529

Nakon kćeri i Igor Maša krati poziciju.

Cijena diskontna u odnosu na burzovnu.

Prošli puta su kupci bili iz top 10.

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • April 13, 2021 at 8:00 AM

Sva količina se pretočila na poziciju broj 9 Marinko Dumanić. Veteran LPLH, jedan od ključnih ljudi Lošinjske plovidbe posljednjih nekoliko desetljeća.

• Ledica
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,221
    • April 13, 2021 at 8:37 AM
    Quote from nimimada

Sva količina se pretočila na poziciju broj 9 Marinko Dumanić. Veteran LPLH, jedan od ključnih ljudi Lošinjske plovidbe posljednjih nekoliko desetljeća.

Iz podataka u top 10 vidljivo je da je gospodin Dumanić povećao svoj udjel za 1800 dionica što odgovara točno količini iz jednog ugovora. Tko je kupio ostalo nije vidljivo u top 10, trebalo bi knjigu dioničara pogledati.

Prethodno 8 403 , sada 10 203

• nimimada
    Mešetar
    Reakcija primljeno
    266
    • April 13, 2021 at 9:08 AM

Tako je, ja sam promašio, gledao samo količinu koja je danas vidljiva . Ostalo je još toga ali možda vidimo idućih dana promjene u top 10. Nekako mi se čini da se to preslagivanje radi između stare ekipe.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 11:24 AM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. value_zg

June 3, 2025 at 11:24 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 3, 2025 at 10:34 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Likus

June 3, 2025 at 10:34 AM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • June 3, 2025 at 9:51 AM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      920k
      2.1k
    3. Barikb

June 3, 2025 at 9:51 AM
    1. Tvrtke s potencijalom za IPO 31

• toluen
      • May 31, 2020 at 6:04 PM
      • Dionice
      • toluen
      • June 2, 2025 at 3:43 PM
    2. Odgovora
      31
      Pregleda
      17k
      31
    3. joe

June 2, 2025 at 3:43 PM
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• DLKV (Dalekovod d.d.)

value_zg June 3, 2025 at 11:24 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Likus June 3, 2025 at 10:34 AM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Barikb June 3, 2025 at 9:51 AM
  • Tvrtke s potencijalom za IPO

joe June 2, 2025 at 3:43 PM
  • SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM

Popularne Teme

• Komentari trgovanja na burzi - LIVE

16,809 Replies, 5 years ago
  • ATPL (Atlantska plovidba d.d.)

15,509 Replies, 5 years ago
  • IG (ING-GRAD d.d.)

84 Replies, 3 months ago
  • Što smo danas tržili

6,014 Replies, 5 years ago