LPLH (Lošinjska plovidba d.d.)

 • Dionica nije popularna po forumima, nije ni nešto likvidna ali ušla je nedavno u režim redovitog trgovanja. Što je još važnije smatram da ima lijepu priliku da u kratkom roku napokon razvije sav potencijal najavljivan dugi niz godina. Sa popriličnom količinom gotovine na računu i niskom zaduženosti nebi trebali imati problema da prebrode krizni period pred nama. Imaju dva kampa, te nešto manje od 50% vlasništva u kampu Poljane. U Loparima su za svoje domašaje poprilično uložili za ovu sezonu što se ne mora pokazati loše. Kampovi su na Lošinju ove godine poprilično popunjeni u odnosu na prošlu godinu.

  Najavili su daljnja ulaganja a smanjenje nominale na 190 kn miriše na dokapitalizaciju jer najavljene investicije od cca 60 miliona eura sami nisu sposobni financirati. Glavni kupci posljednjih godina su bili insajderi iz top 10 i na bitno većim cijenama od sadašnje. Nakon pretovara dionicama između nekoliko dioničara u top10 neko vrijeme nema vidljivog trgovanja na njihovim računima.

 • Evo, ipak sam se išao naviriti u godišnji izvještaj,

  Dugotrajna fin. imovina:

  zajmovi zaposlenicima su cca 100.000 kn a 51 milion udjeli Turizma u kampu Poljane, marina Nerezine i zračno pristanište.

  Još 4,5 miliona ulaganja Brodogradilišta u Dalsiniu.

  Kod nematrijalne imovine skinuto 1,5 miliona utrošeno u razvojne projekte jer je nova uprava odlučila ne ulagati u njih do daljnjeg.

  U kampove ulažu, ne piše ali vjerojatno se odustalo od hotela,ne znam. Po mojem ranijem mišljenju kampovi su puno bolje ulaganje s obzirom na nekakvo iskustvo tvrtke a i eventualnih budućih investitora.

  Prošle godine su kupili cca 1700 kom dionica po 143 kn.

 • S obzirom na ulaganja, upravo bi kampovi mogli drastično povećati dobit Lošinjske. Čini se da je brodogradilište restrukturirano i stabilno tako da je ovo vjerojatno najpodcjenjeniji turist koji uz to ima dio ključne infrastrukture za jedan otok (zračna luka). Iznenađujuće dobri rezultati za prvih 6 mjeseci i to u jeku pandemije. Raduje me 3. kvartal i 2021.

 • Ukupan smještajni kapacitet kampa je 865 smještajna jedinica, odnosno 2595 ležajeva. Smještajne jedinice dijele se u 3 osnovna tipa:

  – kamp mjesta (1 SJ/3 ležaja) – 527 SJ

  – mobilna kućica (1 SJ/3 ležaja) – 310 SJ (70 luksuznih i 240 obiteljskih)

  – glamping/šator (1 SJ/3 ležaja) – 28 SJ


  To je isječak iz elaborata tek da se vidi što planiraju, ovako iz glave, mislim da su ove godine postavili dvadesetak novih montažnih kućica i da ih je sada cca 80 - 100, te jedan glamping šator.

 • Inače Lošinjska plovidba je suvlasnik s 48% u kampu Poljana. Iako se u članku ne spominje s obzirom na ranije najave investicija LPLH, planovi se preklapaju.


  Za razliku od predhodne uprave, od kada je nastupila nova, početkom 2019 u LPLH su ostali prilično samozatajni u najavama a konkretniji u investicijama.

 • Zainteresirala me malo vila Catania

  https://www.booking.com/hotel/hr/house-catania.hr.html


  Interesantno za dioničare:

  k.č. 1175 Mali lošinj, V. Gortana 33

  Suteren, 1. i 2. kat te potkrovlje, cca 600 m2

  Sve obnovljeno, ove godine zaveli u zemljišne knjige i proširenje zgrade na uštrb dvorišta.

  Sve u vlasništvu LPLH Brodogradilišta, nema nikakvog tereta.

  Radi se o samom centru Malog lošinja, tu m2 ne bi trebao biti ispod 3.000 eura ( možda griješim ali ne puno )

  Brodogradilište u posjedu ima preko 45.000 m2 zemljišta sa zgradama i svim potrebnim strojevima i alatima. To je sve u gradu.

  Navedena vila zauzima cca 280m2 sag zemljišta.

  Pošto Brodogradilište dugotrajnu imovinu vodi po nabavnim cijenama i amortizira, po zadnjem dostupnom izvješću za 2018. sva ta dugotrajna imovina njima se vodi po 17 miliona kuna. Malo nedostaje da kada odbijemo vilu Cataniu sve ovo ostalo da se vrednuje s 0 kuna.

  A to je samo Brodogradilište, s drugim tvrtkama unutar LPLH dolazimo do 500. 000 m2.

  A tržišna kapitalizacija 65 milina kn, na računu 25 miliona

  Na GO sam pa čačkam to s mobitelom, ima toliko toga toga za pretražiti pa ako se nekome da, bilo bi lijepo da podjeli s nama.

 • Samo ta vila je okvirno jedna petina trenutne tržišne kapitalizacije, a tu je još oko 550.000 m2 prvoklasnog turističkog zemljišta, dio zračne luke, kampovi...s time da za tu vilu iskreno nisam ni znao. Na računu cca 26 mil. kn! Tržišna kapitalizacija oko 65 mil. kn. Moj okvirni izračun je da vrijednost imovine po dionici (nakon što se oduzmu dugovi) cca 750-850 kn po dionici. U slučaju eventualnog preuzimanja mislim da bi se baratalo s takvim ciframa. Slično je bilo i s Jadrankom. U knjigama se nekretine vode kao da je riječ o Sahari a ne srcu Mediterana. Dobro je da se zemljište počelo stavljati u funkciju. Ovo nije poziv na kupnju ili prodaju dionica. Svatko neka sam istražuje za sebe i donosi odluke, na stranicama katastra se može doći do hrpe podataka.

 • Smatram da je za nekakav cjenovni pomak potrebna veća likvidnost. U godinu dana protrguje se jedva malo više od 1% dionica.

  Od toga je veliki broj kupio dioničar iz top 10%. Danas se koliko vidim pojavio za LPLH velik nalog od 2310 komada po 120 kn.

  Nekome je dosadilo čekanje ili pokušava isprovocirati prodaju po nalozima na kupnji.

 • Što se tiče nekretnina LPLH, osim Vile u centru Lošinja, tu su i apartmani u Dolcu ( 18 apartmana) a pogledao sam i apartmansko naselje u kampu Lopari , tu je nekih cca 20ak apartmana gdje su vlasnici privatne osobe, tvrtke a u većini LPLH ima neki udio vlasništva.

  Također je zanimljivo vidjeti vlasničke listove na kojima se upisala banka kao zalog za izdane kredite. Što na apartmanima ( mislim ovi u Dolcu) što na zemljište (mislim tamo gdje se planirao hotel). Tu se već može vidjeti realnija vrijednost nekretnina.

  Vrijednost zemljišta vode po 28 miliona kuna a mislim da otprilike ( tu ne ide zemljište aerodroma i Kampa Poljane jer o konslidiraju) to vrednuju po cca 10 eura m2.

 • Lošinj na 60% noćenja u odnosu na prošlu godinu, prednjače kampovi ...


  https://www.novilist.hr/rijeka…0-posto-lanjskih-nocenja/


  S obzirom da LPLH ima dobar dio kamp kapaciteta na Lošinju i da su ih za ovu sezonu značajno unaprijedili rezultati bi mogli ugodno iznenaditi s obzirom na situaciju.


  Unatoč tim zaista dobrim vjestima, važno je naglasiti da gledajući širu sliku, nesklad između stvarne vrijednosti tvrtke i trenutne tržišne kapitalizacije je toliki da ni uz značajno lošiju sezonu trenutna cijena ne bi ni približno realno prikazala intrizičnu vrijednost Lošinjske plovidbe.

 • Tu i tamo i dalje pogledam malo po zemljišnim knjigama i mada sam dugogodišnji dioničar ugodno me iznenadi koliko su kroz godine prikupili nekretnina po Lošinju. Od brodara su se pretvorili u nekretninski fond.


  Kada to malo pogledate, znači samo što tu ima u čistom vlasništvu, ne u posjedu, kada usporedite kako se to vodi u bilanci, pa još kako se to kotira na burzi kroz tržišnu kapitalizaciju .... A sve lako dostupni podaci za apsolutno svakoga u nekoliko klikova mišem.


  I onda na forumu i forumima ljudi se žale kako je tržište neefikasno, krivi fondovi, država i ne znam što sve ne.


  Koliko realno forumaša je ikada bilo na bilo kojoj skupštini, prodrljalo malo ozbiljnije po financijskim izvještajima, prospektima ...?


  A kada se u gomili krene u juriš po kupnji na nekoj stečajuši i izgine, opet kriva država, pravosuđe, sve i svi samo ne mi sami :)

 • U kolovozu popriličan pad noćenja u kampovima na Lošinju, biti će zaista zanimljivo vidjeti kako su izgurali sezonu 2020.

  Također ćemo vidjeti što se dešava u brodogradilištu koje ostvaruje 60% prihoda. Smatram da su se posložile kockice u poslovanju na svim frontovima tako da sam poprilično optimističan. Vidjeti ćemo u izvještaju za mjesec dana.