Imam pitanje za ekonomiste/pravnike koji poznaju materiju ZSE. Koja bi bila točna procedura vezana uz ne-tehnicke aspekte da neka strana platforma za low/zero commission trading (ala trading212) omogući trgovanje sa dionicama koje su izlistane na ZSE? Sa jedne (zse) i sa druge (strana platforma) strane?
moraš postati član burze (broker) ili sklopiti neki ugovor s članom burze (ako radiš aplikaciju za njega).
kod svake transakcije postoji neki trošak, dio ide burzi, a dio članu burze (brokeru).
kod ovih low/zero commission šema, koliko sam shvatio, ti nisi vlasnik te dionice, a tu možda imamo regulatorski problem.
e sad, može i neki naš broker ponuditi opciju trgovanja bez svog troška (samo da se plaća trošak burze), al onda bi on trebao namaknuti zaradu nekom članarinom, ili ponuditi neki dodatni sadržaj, tipa neke sektorske analize uz naplatu, a ne bi bilo loše i da napravi neko sučelje za real time tehničku analizu i neki stock screener, malo detaljniji od ovog što imamo na investiramo.com (koji je jako dobar) ili moje dionice.
ako misliš raditi nešto u tom stilu, mislim da će ti zajednica biti zahvalna