kak ovi nasi fondovi upravljaju novcima(kupi skupi-prodaj jeftino) neznas dal je gore da su novci kod drzave ili kod fondova
-
-
-
https://www.fool.com/investing/2020…th-biden-in-th/
Pitanje , help svi, domača zadaća
Zašto bi zlato moglo biti darling u vrijeme mandata predsjednika Bidena ?
Napisao sam analizu kad i zasto kupiti zlato prije neke dvoje godine kad je bilo 1100$ negdje i preporuka je bila da se kupuje. Takoder su napravljene i analize kompanija koje se bave eksploatacijom, koja je najbolje i kako se muljaju troškovi u bilancama itd itd. Ima nekih 50 ili 60 stranica. Cijena analize 200kn Ako zelite nesto nauciti javite se na pp Da i ja nesto zaradim Znanje je zlato, ali i kosta hahahahah
-
Budem
Poslovni trošak
-
https://www.index.hr/vijesti/clanak…je/2229718.aspx
No, krasno
Nadajmo se da nije tako, slobodna umjetnost. Mediji pojma nemaju
-
https://www.fool.com/investing/2020…th-biden-in-th/
Pitanje , help svi, domača zadaća
Zašto bi zlato moglo biti darling u vrijeme mandata predsjednika Bidena ?
Napisao sam analizu kad i zasto kupiti zlato prije neke dvoje godine kad je bilo 1100$ negdje i preporuka je bila da se kupuje. Takoder su napravljene i analize kompanija koje se bave eksploatacijom, koja je najbolje i kako se muljaju troškovi u bilancama itd itd. Ima nekih 50 ili 60 stranica. Cijena analize 200kn Ako zelite nesto nauciti javite se na pp Da i ja nesto zaradim Znanje je zlato, ali i kosta hahahahah
za razliku od zlata, mineri su druga priča.
@alias imate li vi neku web stranicu di objavljuje te svoje analize?
npr. kolega sa stranice investiramo.com promovira ovaj forum kod sebe, a ovdje ima svoju posebnu temu di mu dajemo feedback i preporuke.
-
Nemam. pisao sam analize prije, koje pisem i istrazujem mjesec ili dva dana, a na kraju ih 15 ljudi kupi. nema mi smisla. to zaradim na burzi u dan dva. primjerice pisao sam o dionici ASML prije nekih 6 godina kad je bila 60, sad je 400. pisao sam to o zlatu i barricku da treba kupiti prije dvije godine kad su cijene kompanija bile puno puno niže. pisao sam o seceru i viru da treba prodati na oko 400kn, i samo je dvoje poslusalo. pisao sam o dry bulku 60 stranica kad je atpl bila 685kn i preporucio prodaju. jadroplov je bio 60kn negdje, a on je bio nikad veci sell preporuka. analize nisu samo pisane da ih analiticari mogu shvatiti, nego objasnjavaju kako se sta racuna i gdje se to moze naci. poucne su ajmo reci. ali hrvati su najpametniji bez ucenja, pa njima to ne treba. mozda kad bi se skupio dovoljan broj ljudi bi se mogli dogovoriti sta koga zanima pa napisem, kao npr. solarci, ali mora biti dovoljan broj ljudi da mi se isplati. inace je napravim sam za sebe
-
Ovi solarci su cudo. Ovako na prvu sam nasao neke toliko skupe dionice da ti pamet stane, a neke toliko jeftine da ako se sve dobro odigra, i ako ih tržište skuzi, da cu biti miljarder. Ali jos je rano za ikakve zakljucke. Zanimljiv sektor da ne moze biti zanimljiviji
-
Molim manje navijanja, više činjenica. Počeli ste kvariti ovu temu. Bez uvrede.
-
Molim manje navijanja, više činjenica. Počeli ste kvariti ovu temu. Bez uvrede.
To meni? Može. Smanjim pisanje na minimum. Znaci da ja smanjim navijanje, i da za to vrijeme radim analize kao budala, i onda da ih podjelim ovdje, bez da vas zamaram ostalim glupostima? Moze
-
Kolega Alias. Pocinjete djelovat kao školarac pubertetlija...Niste jedini koji postavlja ovdje analize odnosno grafove. Ako vam se to ne radi prestanite to raditi.
Ovo je forum i ima svoja pravila kako za mene tako i za vas pa se samo drzite istih...
-
-
Koji ste vi cudaci...dodje covjek od kojeg puno mozete naucit i koji ima pravovremene informacije skoro o svemu i vi ga tjerate...
Naravno da ce osim linkova, analiza i korisnih informacija ponekad postati i manje kvalitetne informacije/misljenja...ali sve je to sastavni dio foruma...
P.s. ne trgujem vani, ali pratim (i ucim) temu i uopce nemam dojam da se navija...
-
Ma iskreno to su gluposti što neki dio ekipe piše, razumijem tamo gdje postoji potencijalni utjecaj kao na našoj presušenoj barici ZSE ali ovdje na US marketu gdje sudjeluje više milijuna investitora što malih što velikih mi je smiješno. Ja nisam ni jedanput primjetio da kolega @alias iznosi neku tvrdnju bez nekih dokazivih argumenata. Ajmo svi pametni koji imate nešto protiv i mislite da možete bolje da vidimo vaše pametne prijedloge. Ko god se ovdje vidio prozvanim.
-
i ja podržavam kolegu
čini mi se da poznaje USA market bolje nego cijeli forum zajedno.
kolega @alias budite ljubazni da nas uputite kako hendlate porez na kapitalnu dobit ostvarenu tamo?
ako uspijete u lipu voditi sam svoju kupi/prodaj razliku i još shortove koje vidim da radite, bacite neku edukaciju.
ja osobno dostavim izvještaje od brokera i uplatim koliko su mi oni izračunali.
-
Koliko sam vidio meni broker sam skida porez i dividendu u SAD-u, a u hr mi knjigovoda uplacuje nakon sto joj dostavim godisnji obracun. ima u platformi report i stavim od 1.1.20xx do 31.12.xx i to je to. Isto kao u hr
-
Koliko sam vidio meni broker sam skida porez i dividendu u SAD-u, a u hr mi knjigovoda uplacuje nakon sto joj dostavim godisnji obracun. ima u platformi report i stavim od 1.1.20xx do 31.12.xx i to je to. Isto kao u hr
Vi ste ono preko Interactive brokera ili?
i onda Vam knjigovođa po obračunatoj dobiti napravi poreznu prijavu (porez+prirez) i to je to?
-
Da. Nema nikakve razlike u placanju kod nas i vani
-
Da. Nema nikakve razlike u placanju kod nas i vani
ok.
bude li me interesiralo više detalja, bit ću slobodan kontaktirati Vas na pp
-
Jedno neobavezno pitanje - koliko vremena trošite na učenje o svemu što se tiče investiranja? I kako ga u praksi provodite u djelo? Ili to preskačete potpuno pa udri po trgovini ko maksim po diviziji
Osobno sam već dugo prisutan na ZSE, ali prije nije bilo vremena tome se više posvetiti. Ove godine sam si dao u zadatak to bolje savladati i u prosjeku sam najmanje 2 sata (nekad ode u dijelovima i cijeli dan na praćenje burzi i informacija) zagnjuren u učenje o svemu što se toga tiče - računovodstvo, financije, zakonska regulativa itd. no tu ne postoji nikakva pravilan (školski) redoslijed nego kako dolaze pojedine informacije tako se to pomalo istražuje.
Npr netko od iskusnijih kolega izbaci neki meni nepoznat trgovački ili investicijski pojam koji očito ima veze s nekom vrijednosnicom ili postupkom i onda po toj osnovi kreneš kopati pa na kraju završiš na nečem sasvim trećem. Uglavnom to znanje je kao leopardova koža puna rupa, ali pomalo se slaže kao neka ogromna beskonačno velika puzla.
Zaključak nakon nekoliko mjeseci ovog učenja da je napredak u prepoznavanju određenih stvari evidentan, ali je količina neznanje neizmjerno veća. No to znanje zasada nimalo realno ne pomaže u povećanju vjerojatnosti da ću ovim ili onim izborom vrijednosnica značajnije utjecati da moj portfelj brže raste.
Znam i zašto, barem mislim - razmišljam - dok god čovjek nije u stanju pročitati izvješće i prepoznati glavne pravce kretanja imovine, dugova i tokova novca i dok god nisi u stanju napraviti barem elementarnu analizu neke vrijednosnice do tada nisi upisao ni prvi razred ozbiljnog investiranja. Nije to toliko komplicirano kada se o tome čita ili gleda iz postojećih edukacijskih materijala, ali kada u ruke uzmeš prava izvješča onda to nije baš tako jednostavno.
Dakle svijest i mogućnostima i znanja rastu, ali to je još daleko od toga da mogu reći kako je to isplativo. Otprilike kao i bilo što u životu u što krenete, a ne znate hoće li to vrijeme i novac dati ikakve rezultate. No osobno ne odustajem olako od zadanih ciljeva tako da me to ne može pokolebati u cilju da to što je moguće bolje savladam.
A sve to me ne spriječava da istovremeno uredno preslagujem i propitujem svoju trgovačko-investicijisku logiku i pomalo prilagođavam portfelj onome što mi se u datom trenu čini najboljim za mene - za sada je intuicija osnova za te odluke pa iako je to po nečijoj logici potpuno pogrešno, dopuštam si za pravo da ja to naučim na vlastitim greškama i intuiciji. Moja ulaganja - moj rizik.
Evo mislim da je ovo interesantna tema za otvorenu diskusiju o vašim cijenjenim iskustvima na tom planu.
-
Jedno neobavezno pitanje - koliko vremena trošite na učenje o svemu što se tiče investiranja? I kako ga u praksi provodite u djelo? Ili to preskačete potpuno pa udri po trgovini ko maksim po diviziji
Osobno sam već dugo prisutan na ZSE, ali prije nije bilo vremena tome se više posvetiti. Ove godine sam si dao u zadatak to bolje savladati i u prosjeku sam najmanje 2 sata (nekad ode u dijelovima i cijeli dan na praćenje burzi i informacija) zagnjuren u učenje o svemu što se toga tiče - računovodstvo, financije, zakonska regulativa itd. no tu ne postoji nikakva pravilan (školski) redoslijed nego kako dolaze pojedine informacije tako se to pomalo istražuje.
Npr netko od iskusnijih kolega izbaci neki meni nepoznat trgovački ili investicijski pojam koji očito ima veze s nekom vrijednosnicom ili postupkom i onda po toj osnovi kreneš kopati pa na kraju završiš na nečem sasvim trećem. Uglavnom to znanje je kao leopardova koža puna rupa, ali pomalo se slaže kao neka ogromna beskonačno velika puzla.
Zaključak nakon nekoliko mjeseci ovog učenja da je napredak u prepoznavanju određenih stvari evidentan, ali je količina neznanje neizmjerno veća. No to znanje zasada nimalo realno ne pomaže u povećanju vjerojatnosti da ću ovim ili onim izborom vrijednosnica značajnije utjecati da moj portfelj brže raste.
Znam i zašto, barem mislim - razmišljam - dok god čovjek nije u stanju pročitati izvješće i prepoznati glavne pravce kretanja imovine, dugova i tokova novca i dok god nisi u stanju napraviti barem elementarnu analizu neke vrijednosnice do tada nisi upisao ni prvi razred ozbiljnog investiranja. Nije to toliko komplicirano kada se o tome čita ili gleda iz postojećih edukacijskih materijala, ali kada u ruke uzmeš prava izvješča onda to nije baš tako jednostavno.
Dakle svijest i mogućnostima i znanja rastu, ali to je još daleko od toga da mogu reći kako je to isplativo. Otprilike kao i bilo što u životu u što krenete, a ne znate hoće li to vrijeme i novac dati ikakve rezultate. No osobno ne odustajem olako od zadanih ciljeva tako da me to ne može pokolebati u cilju da to što je moguće bolje savladam.
A sve to me ne spriječava da istovremeno uredno preslagujem i propitujem svoju trgovačko-investicijisku logiku i pomalo prilagođavam portfelj onome što mi se u datom trenu čini najboljim za mene - za sada je intuicija osnova za te odluke pa iako je to po nečijoj logici potpuno pogrešno, dopuštam si za pravo da ja to naučim na vlastitim greškama i intuiciji. Moja ulaganja - moj rizik.
Evo mislim da je ovo interesantna tema za otvorenu diskusiju o vašim cijenjenim iskustvima na tom planu.
Dobar point. Zanimljivo.
A da li si razmisljao mozda psihologiju (krda) proučavati?
Ideš iz premise da kad i ako sve savladaš (znamo da je to nemoguće ali moze podići ekspertiza) da češ biti bolji ulagač.
Kupuješ dionicu koja je dobra za tebe i prošla je tvoje filtere.
A reci, drugačije premise radi, da li namjeravaš kupiti dionicu koja će se drugima svidjeti?
-
Svakako pročitati, tko želi, psihologija uglavnom:
D. Kahanemamn - Thinking, fast and slow
M. Gladwell - The tipping point
Ima ih još...
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor