Da li se premijer na samitu u Glasgow pohvalio da su nam preci ostavili u naslijeđe revezibilnu hidrocentralu Muškovci kod Obrovca izgrađenu 80-tih godina prošlog stoljeća, a sada top rješenje dobivanja struje iz vode koja kruži u sustavu. Danas takvim rješenjem obnovljivi izvori energije plus trajna i stalna proizvodnja pozavidjele bi nam i najrazvijenije zemlje. Trebalo bi pitati stručnjake koliki je potencijal geotermalnih voda u Topuskom. Eto samo malo više kreativnosti i Hrvatska bi mogla postati primjer trajne proizvodnje energije za svoje potrebe potpuno bez zagađivanja okoliša- ugljično neutralno. Negdje sam pročitao da je to uspjelo Islandu sa geotermalnim vodama, Portugalu ali samo na nekih 30-tak dana (solari+vjetar).
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
Danas na tržištu imamo jako učinkovite panele manji obujmom, jača snaga uz mikroinvertere svaki panel svoj mikroinverter.
Može neki primjer?
-
Solarni paneli Solvis Varaždin, Ugovor sa EON. Nema natječaja, nema poticaja, nema najbrže prsta, za svakog slobodnog građanina
-
Meni su objasnili ovi iz ZEZ-a da je 40 posto subvencija na mom području, samo mi nitko nije rekao (to sam kasnije pročitao na stranicama fonda) da je maksimalni poticaj 36 500 kn. Tako da ja neću moći moći ostvariti maksimalan poticaj. Idealno bi bilo 8-9 kw za maksimalni poticaj. Cijela priča prelazi u ekstra isplativu ako netko živi na području od posebne državne skrbi gdje je poticaj 80% i do 73 000 kn. I treba imati trofaznu struju za sve veće od 3 ili 4 kw, )nisam siguran). Problem je i što sam ja morao uzeti novi priključni ormar što je s montažom i bušenjem ispod ceste koštalo 10 000 kn. Za 3 ili 4 kw mislim da nije vrijedno zahebancije. Cijeli trošak bi trebao koštat oko 80 000 kn sa subvencijom. Proizvodnja bi bila barem 10 000 kn godišnje. Tako da nije preloše. Meni je ta kombinacija dobra jer u taj objekt stavljam malo bolje Toshibine inverterske klime umjesto plinskog centralnog grijanja što će mi puno pojednostavit i pojeftinit trošak izgradnje sustava za grijanje, a ujedno imam i hlađenje.
-
Neznam koje su ti tu računice i brojke jer za tu cifru imas 10kw sistem na kuci koji ti napravi 13-15.000 kn. I bez poticaja to je super insplativa investicija, a ako struja ode gore onda pogotovo.
-
Računica je prema projektu, bez ove sheme s novim ormarom bi bilo oko 70 000 kn. Ako kažeš da je 13 - 15 000 kn onda još bolje, ja nekako volim gledat konzervativno jer će možda i nešto krepat i s godinama pada efikasnost solara. Jel mi možete poslat tu ponudu od 80 000 kn za 10 kw ili firmu koja to odradi za te novce?
-
Evo gledam sad projekt i troškovnik, ovako kaže: trošak ulaganja 105 000 kn, predviđena godišnja proizvodnja 11 500 kwh. Nije vrag da me lažu.
-
Neznam sta su ti stavili u ponudu, i kako su racunali ... kolika snaga 4 ili 8 kw?
JRC Photovoltaic Geographical Information System (PVGIS) - European Commission
Stavi ovdje svoju lokaciju, snagu i kut elektrane pa ces dobiti okvirnu snagu, a dalje ovis o vremenu i lokaciju, sjenama...
-
Nije mi potrebno jer ste mi vi već izračunali. Vjerojatno ovi projektanti nemaju pojma.
-
Pricam bas sa jednim kolegom koji inace projektira solarne elektrane, kaze da na instaliranih 10kW snage u kontinentalnoj HR mozemo ocekivati u prosjeku realno oko 12.000 kWh proizvedene struje godisnje.
-
-
Nije mi potrebno jer ste mi vi već izračunali. Vjerojatno ovi projektanti nemaju pojma.
ovisi ti o tvojoj lokaciji, pa kutu panela.. ima tih detalja
Pricam bas sa jednim kolegom koji inace projektira solarne elektrane, kaze da na instaliranih 10kW snage u kontinentalnoj HR mozemo ocekivati u prosjeku realno oko 12.000 kWh proizvedene struje godisnje.
da cca, ima dosta magle, oblaka ... Jadran je idealan, uglavnom sunčan, pogotovo jug
-
To je u biti u razmjeru s mojom projektantskom procjenom. Meni malo skida to što nisam čisti jug, nekih 5%. U 10 godina korištenja snaga ne bi smjela pasti više od 10 %, a u 25 godina više od 20%. Ovi moji konzultanti su mi rekli da se inverter u naravi potroši nakon 10 godina tako da bi i njegovu zamjenu trebalo računat nakon 10 godina, po sadašnjim cijenama on je po mom troškovniku oko 15 000 kn, ali realno je očekivati da će mu cijena pasti za 10 godina.
-
Sam HEP je izvor nestabilnosti u opskrbi, kad bi dopustio vlasnicima kuća korištenje mini solarnih elektrana sve bi probleme riješili. U normalnom svijetu montaža solara jednaka je montaži klima uređaja, posao traje 3 do 4 sata.
-
Sam HEP je izvor nestabilnosti u opskrbi, kad bi dopustio vlasnicima kuća korištenje mini solarnih elektrana sve bi probleme riješili. U normalnom svijetu montaža solara jednaka je montaži klima uređaja, posao traje 3 do 4 sata.
O čemu ti pričaš??? Ne trebaju ti nikakve dozvole za proizvodit struju iz solara...
-
Imaš doslovno dva formulara ispunit i poslat.https://www.hep.hr/ods/pristup-mr…vodjaci-185/185
-
E moj Marine, ispuni ti 2 formulara pa ćeš vidjeti kad ćeš dobiti elektranu i koliko ćeš je platiti, koliko projekata ti treba i koliku ulaznu snagu prije ugradnje moraš platiti HEPu.
-
E moj Marine, ispuni ti 2 formulara pa ćeš vidjeti kad ćeš dobiti elektranu i koliko ćeš je platiti, koliko projekata ti treba i koliku ulaznu snagu prije ugradnje moraš platiti HEPu.
Moja zakupljena snaga je 10KW, koliko sam shvatio ako instaliraš elektranu do 10 KW(kolika ti je zakupljena snaga) ne trebaš platiti ništa...
-
Ja na plaćeni trofazni priključak od 11,04 kWh imam pravo na instaliranu elektranu od 6 kWh. To pokvarenom pravilo je uvedeno da nebi slučajno građanin postao prodavač el.energije. Ovakvim ponašanjem HEP postaje sigurnosno opasno poduzeće za RH. U Austriji i Francuskoj su provedene vježbe civilne zaštite u slučaju većih prekida opskrbe električne energije.
-
Imaš doslovno dva formulara ispunit i poslat.https://www.hep.hr/ods/pristup-mr…vodjaci-185/185
to imas elektranu pa pricas iz vlastitog iskustva ili vjerujes svemu sta procitas na netu, pogotovo ovima iz HEPa 🤣🤣🤣
Meni se cini da svaki HEP iz svake zupanije vodi neku svoju spiku i svoja pravila, prikljucka, snage, snage po fazi….
-
to imas elektranu pa pricas iz vlastitog iskustva ili vjerujes svemu sta procitas na netu, pogotovo ovima iz HEPa 🤣🤣🤣
Meni se cini da svaki HEP iz svake zupanije vodi neku svoju spiku i svoja pravila, prikljucka, snage, snage po fazi….
Imao sam ideju malo vecu elektranu radit, prvi problem je kaj moras financirat da se izgradi nova trafostanica na toj zemlji gdje mislis postavit solarke, to me na pocetku odmah odbilo jer jos na sve to ulozit veliku lovu za trafostanicu mi bilo nekak mutavo, nitko mi nije znao reci kam sa panelima kad ce doc njihov kraj ili ako se za par godina isplati postojece zamijenit sa novima jer daju recimo 50 posto vise struje,
S ovim da svaki Hep iz svake zupanije vodi svoju politiku se apsolutno slazem jer sam zvao u zg, kr, bj, vz i svi mucaju i nagadjaju kako bi trebalo.
moze se lova i negdje drugdje zaradit,
samo steta , cinila mi se dobra prica na prvu.
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
Hrvatski ETF fondovi 166
- LodeRunner