tehnički ne probiju diode nego MOV, i govorite o specifičnom slučaju, a zapravo ovisi o tipu solarnog sustava, tipu invertera, naponu DC strane itd.
Ulaganje u solarne elektrane
-
ivan0003 -
May 14, 2020 at 10:52 PM
-
-
-
Ma inverter ima zaštitu i na jednoj i na drugoj strani, barem ovaj moj, u osnovi, da ni nema RO-SE sve bi radilo. Na DC strani je dobro imati katodne odvodnje jer štiti od prenapona koji mogu doć kod indirektnog udara groma i nekakvih indukcija koje se mogu stvoriti u kablovima. Nemaju svi inverteri prenaponsku zaštitu na DC strani, a i ako imaju kad ona odradi svoje, inverter prestane s radom i treba servis ako ja dobro kužim. Kod direktnog udara groma, mislim da ne pomaže ništa. A na AC strani bi trebalo štititi inverter od prenapona iz mreže, a i štititi mrežu ako dođe iz invertera previsoki napon. E sad, dal je to moguće uopće? Pa ima i HEP ods svoju prenaponsku zaštitu, ne dolazi previsoki napon u mrežu samo tako. Dakle štititi inverter od prenapona iz mreže nema nekog smisla. Sam inverter ima prenaponsku zaštitu na AC strani tako ni tu nebi trebalo biti problema zbog zahtjeva hepa ili zaštite kućanskih uređaja. Po meni ima više smisla na DC strani, ako uopće treba za uređaje koji to imaju već u sebi.
Poslao sam projektantu upit pa čekam odgovor. Javim što je rekao.
-
Inače, s prvom elektranom sam imao isti slučaj da je postavio na AC strani katodni odvodnih, pa sam se natezao s izvođačen da napravi po projektu pa je on stavio na DC stranu a ovog nije skinuo tako da sad imam oba. A možda ne treba nijedan.
-
A ono bolje imati na obje strane, al realno ne treba mozda ni na jednoj.
A grom posteno opali u krov, razvalit ce i kroviste, pa onda je inverter najmanji trosak 🙃
-
nije krivo nijedno rješenje, stvar je procjene rizika, kako je riješena zaštita od udara munje i izjednačenja potencijala, tako da nema univerzalnog rješenja. zaštita od prenapona na inverteru nije dovoljna ako nije razine I+II, a mislim da je jako malo takvih invertera na tržištu. ja ih još nisam vidio, iako su mi pričali da ih ima. odvodnik prenapona na DC strani štiti inverter i sve što je spojeno na njega, a na AC strani sve što je spojeno na instalaciju u građevini. prenapon može doći i s distributivne mreže od direktnog/indirektnog udara groma. nema HEP na svakom priključku odvodnik prenapona. najbolje je imati i jedan i drugi, ali može biti da je procjena da se ne isplati. uvijek bih prije stavio na AC stranu ako moram birati zato što se na taj način štite svi uređaji u građevini.
-
Evo ovaj moj kaže da ima Tip 2 i AC i DC. Koliko znam i ovi katodni odvodnici koji se stavljaju u RO-SE su isto Tip 2. Znači ništa bolje se ne dobije za zaštitu mreže i uređaja u kući ako stavimo na AC stranu dodatni katodni odvodnik ako ja dobro tumačim. Ako ga stavimo na DC stranu, spriječimo da rikne ovaj u inverteru. Jedino ovo što kažete da preko groma može i preko AC mreže doći do prenapona jer HEP nema na gusto postavljenu prenaponsku zaštitu. Ako me sječanje ne vara, čini mi se da se kod zgrada stavlja u HEP-ov ormarić Tip 1 zaštita. Bilo bi OK od HEP da i kod kuća u ormarić s brojilom stavi Tip 1 zaštitu.
Dobro je imat oba svakako, ali meni više logike ima DC strana.
Evo ovo piše na mom Sungrow-u:
Surge Protection DC Type II / AC Type II -
ne znam baš, nekada davno dok sam imao servis elektronike, vrlo rijetko sam imao popravke od induktiviteta uslijed udara munje ali zato od prenapona iz distributivne mreže svako malo i to osim udara u mrežnu instalaciju još i više kada im faza dođe na nulu a na on-grid sustavima je pretvarač također spojen na distributivnu mrežu(ac) isto kao i svi el. uređaji u kući i kao što je kol. nascar post više dobro napisao, ako baš moraš birati, sve ovisi što štitiš, ili inverter ili ukućane i sve ostale uređaje u kućanstvu
-
Hvala vam na pomoći, stavit ću oba i gotovo. Ionako mi treba za samo jedan string. Nije neka lova, a mjesta u ormaru ima.
-
Evo stigao mi je odgovor od projektanta Kristijana Čovića koji je vlasnik tvrke Solar projekt koja postoji 15 godina. Više-manje potvrđuje ono što smo pričali s time da on zagovara prenaponsku zaštitu na DC strani. I kao što smo i mi rekli, ako inverter ima te zaštite u sebi nije obavezno staviti ništa. Evo odgovora koga zanima:
Sukladno normama i pravilima struke, bilo bi idealno kad bi ste prenaponsku zaštitu imali i na DC i na AC strani, i to tip 2, s obzirom da nemate gromobran, uz obvezno izvođenje izjednačenja potencijala na modulima (po normi kabelima presjeka min. 6mm2, dok mi preporučujemo i koristimo 16mm2).
U praksi, veća opasnost vreba od atmosferskih nego od sklopnih prenapona i to češće na DC strani nego na AC strani. Stoga je u praksi uobičajenija i češća primjena prenaponske zaštite na DC strani, posebice što HEP u svoju mrežu ugrađuje AC odvodnike prenapona, iako ne na svakom priključku (primjerice, Elektrodalmacija na početku, sredini i kraju pojedinog voda). Mi kod svih svojih elektrana još od 2009. obvezno ugrađujemo odvodnike prenapona na DC strani, a u određenim slučajevima i na AC strani. Prema Mrežnim pravilima distribucijskog sustava (NN 74/18, 52/20), podnaslov 2.4.6 Povratni utjecaj na mrežu, Članak 36.: Postrojenje i instalacija korisnika mreže mora se projektirati i graditi tako da njihov povratni utjecaj na mrežu ne prelazi razine propisane ovim Mrežnim pravilima, a posebno za (među ostalim) moguće širenje atmosferskih prenapona na mrežu, u slučaju atmosferskog pražnjenja na objekt korisnika mreže.
Međutim, koliko je vidljivo iz tehničkog lista SUNGROW invertera (model: SG6.0RT), isti ima integriranu DC i AC prenaponsku zaštitu tip 2, što zadovoljava u vašem slučaju. -
Odvodnici prenapona i struje munje
38:30 min
Iz nekog razloga mi ne radi link pa sam ga stavio u navodnike
"
" -
-
Uplatio za dvosmjerno brojilo, HEP mi vratio PDV na tekući. Nisam znao i da se država odrekla PDV-a na brojila. Super.
-
Gdje je zapelo? Potencijal Hrvatske jedan je od najvećih u Europi, ali realizacija je manja od jedan postoSunca u Hrvatskoj ima dovoljno, svima puna usta zelene tranzicije i obnovljivih izvora energije, no praksa je pokazala da se solarna energija ne koristi iako…zimo.dnevnik.hr
Od zemlje koja ima poprilicno sunca, prakticno otoci i obala, bi trebali svi biti pokriveni, i rijeseno pitanje struje i gro grijanja na klime
Mozda je ipak HR mentalitet, financijska nepismenost građana u pitanju jer ne vjerujem da HEP moze biti taj koji blokira. OK, moze otezati i zahebavati, ali prije ili kasnije ce se rjesiti.
-
kaj se čudite... vjerovatno vam poznato da najviše instaliranih (a i dalje najviše zahtjeva pristiže iz sz hr), a daleko najmanje iz dalmacije.
zakjlučak donesite sami!
-
Domaćim tvrtkama bespovratnih milijardu eura za proizvodnju vlastite električne energijeAko ste mikro, mali, srednji ili veliki poduzetnik iz područja prerađivačke industrije i toplinarstva, onda možete za svoje proizvodne pogone iskoristiti…www.zgradonacelnik.hr
Hebate, bas ne kuzim koje su im kalkulacije i izracuni da se toliko daje poticaje za nesto tako isplativo i bez poticaja??? Pa jednostavnom racunicom da samo pokrijes svoju potrosnju, imas povrat da ti se isplati sve napraviti i ovako, a oni dijele poticaje???
-
Zanimljivo ali nisam bas siguran da takvo nesto smijes kod nas staviti bez da hep obavijestis o tome i bez vadjenja par desetaka papira te mjenjanja brojila itd...
ali inace je super. kupis - zasaravis negdje i ustekas u najblizu uticnicu. mrak. to se trazi. jednostavnost.
Na balkonima se sve češće vide solarni moduli: Ali, jesu li dovoljni za jedno kućanstvo i koliko košta ugradnja...Solari smanjuju troškove električne struje i pomažu u zaštiti klimenovac.jutarnji.hr -
Zanimljivo ali nisam bas siguran da takvo nesto smijes kod nas staviti bez da hep obavijestis o tome i bez vadjenja par desetaka papira te mjenjanja brojila itd...
ali inace je super. kupis - zasaravis negdje i ustekas u najblizu uticnicu. mrak. to se trazi. jednostavnost.
koliko vidim po veličini panela, to bi bilo otprilike 700-800w instalirane snage panela... to je npr. kao sustav of-grid za vikendicu i dostatan je za rasvjetu, tv, punjače i frižider...ali fen, vešmašinu, usisavač i dr. kuč. aparate koji puno troše, bez mrežnog priključka možeš zaboraviti.
inaće, dokumentacija za on-grid nije komplicirana ali ispod 3kw elektrane(potr. oko 40eur struje/mj.) se ne isplati i ne moraš nikoga obavještavati da si postavio elektranu ako ne priključuješ na distributivnu mrežu ali ta igra košta, uz panele cca 250-300eur je potrebno staviti mppt regulator 130eur, pretvarač 1200w 160eur i baterije najmanje 100ah+ ili gel 200ah+ 280+eur. dakle oko od 700-800eur za elektranu oko 1-1,5kw kao na slici...inače, elektrana ključ u ruke košta oko 1100eur/kw do oko 7 kw a preko toga i nešto manje po kw.
-
A da to je baš maleno, sitno, realno što HEP i zamarati glupostima, kao da tražiš dozvolu ili projekt za priključit bojler, klimu, štednjak...
Al očito je da su njemci pametniji od nas ovdje, gdje ekipa ima priliku iskoristiti sunce samo tako na krovovima za proizvodnju struje, grijanje, a ne koristi, jbga
-
Cijene hrane u Hrvatskoj iznad prosjeka EU, no neki drugi proizvodi su još više poskupjeliDok je prosječna cijena radnog sata u Uniji prošle godine iznosila 24,8 eura, u Hrvatskoj je bila 14 eurawww.jutarnji.hr
Gledajući spomenute trendove cijena hrane, alkoholnih pića, duhana i obuće, postavlja se pitanje kako nismo "dobacili" i više od 72,2 posto prosjeka indeksa potrošačkih cijena u EU? Odgovor, među ostalim, leži u domaćim cijenama energije koje su lani bile na 54,5 prosjeka EU. Samo Mađarska unutar Unije ima niži indeks za energiju od nas, i to pomalo nevjerojatnih 38 posto prosjeka EU.
Nevjerojatnih kada se, primjerice, uzme u obzir da isti pokazatelji u Mađarskoj susjednim državama poput Slovačke ili Austrije iznose 70,8 posto (Slovačka) i 104,6 posto, dok su u Češkoj, primjerice, cijene energije lani bile na 127 posto prosjeka Unije. Iznad 100 posto prosjeka Unije lani su plaćali stanovnici nekih od najvećih članica Unije poput Njemačke (111,9 posto), Italije (125,7 posto) i Španjolske s pokazateljem od 116,8 posto prosjeka Unije.
evo jedan indikator...pripremite se na bar 50% povečanje cijena energije u narednih 6-9mj. ... ili uložite u solarnu elektranu pa bar uz kakvu-takvu neovisnost kontrolirajte troškove el.energije...također, trebao bi u 11 mj biti raspisan program energ. potpore pa se ne bi bilo loše pripremiti na to jer će svake godine biti sve slabiji...
-
Ma to je ništa, paneli stoje okomito, ako nije zapad ili istok jako malo proizvode. I onda trebaš u dnevnu sobu provlačit kablove i gledat u inverter na polici s knjigama i to kablovinje. A sve za 5 eura mjesečno uštede, ako i tolko.
-
Ma to je ništa, paneli stoje okomito, ako nije zapad ili istok jako malo proizvode. I onda trebaš u dnevnu sobu provlačit kablove i gledat u inverter na polici s knjigama i to kablovinje. A sve za 5 eura mjesečno uštede, ako i tolko.
ne treba, je malo je skuplje ali staviš mikroinverter/e ispod samog PV I ide ti samo jedan kabel do razvodne kutije
-
-
Nepročitani postovi
-
- Title
- Odgovora
- Zadnji odgovor
-
-
-
SPAN (SPAN d.d.) 2.4k
- LodeRunner