Da li onda kad je peak i na ulazu dolazi vise nego za sta je snaga pretvaraca predvidjena moze utjecat negativno na vijek pretvaraca, vjerovatno ovisi o kvaliteti pretvaraca valjda je testiran za koja ulazna vrsna opterecenja je dimenzioniran ?
Ja mislim da ne može znatno jer i sami proizvođači pretvarača navode da bi trebali paneli biti cca 50 posto jači u odnosu na inverter. U 9 mjesecu moja elektrana koja je 10 kw tek u malom vremensko razdoblju prebaci 8 kw, a ostatak je znatno slabiji. A tek ostali jesenski, zimski i rano proljetni mjeseci. Po projektu mi prosinac nije niti 400 kwh. Doduše, s obziriom da se pretvarač dosta grije, sigurno je da je za njegovu trajnost bolje da radi na 50 posto ili manje nominale. Samo mislim da je s financijske strane isplativije dodat još 50 posto panela, pretvarač neće isporučivat više od nazivne snage i time se ne ulazi u prekršaj prema hepu, a proizvodnja je značajno veća, treba uzet u obzir da i efikasnost panela pada s godinama.
Komot, ovo sto pises da ti prebaci 8 kW, to je ono sto prebaci max u HEP po ovoj slici. Napravi ti po ljeti sigurno 10kWh jer ostatak od 2kWh odmah potrosis vjerovatno u kuci
Ja imam 10kW sistem i do danas ove godine je napravio 11.520 kWh, u kunama mi je ustedio mjesecno netiranje+prebacivanje malo preko 10k kn.. ili oko 12% investicije do danas 15.9. Jos ovih 3.5 mjeseca dogurat ce do 14-15.000 kWh ako ne bude previse naoblake.. racunam oko 14-16% godisnji povrat, racunao sam i do sad mi je tocno da ce povrat biti cca 6-7 godina
Za manju mjesecnu/godisnju potrosnju dođe skuplji sistem po KW vjerovatno, pa je malo manje povrat sigurno. Jbga svatko za sebe treba izkalkulirat, plus ovisi koliko se kWh trosi po ljeti, zimi… nije za svakog isto. Za mene je super, samo neka potraje sve u radu kako su i garancije na panele i inverter, ja zadovoljan.