1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Ostali oblici ulaganja
  3. Ideje za ulaganje

Ulaganje u solarne elektrane

• ivan0003
  • May 14, 2020 at 10:52 PM
  • toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • August 18, 2022 at 1:50 PM

Ako sam dobro čuo na HRT dnevniku vlada je najavila ukidanje PDV-a na ugradnju solarnih panela. Nažalost možemo automatski očekivati da će si razliku pokušati uzeti trgovci kako to u ovakvim situacijama biva jer "Znate inflacija je troškovi rastu..."

No srećom mogu se te stvari nabaviti i direktno izvana pa se uz rizik to može donekle i kompenzirati.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • August 18, 2022 at 5:27 PM

Ma cuj moras imati certifikate, projekt, legalno… to nisu stvari za igrati se pa ces kupit panele u kini, ipak je to struja. A i nisu skupi nesto.

Ali ono sa porezom ili bez povrat na investiciju je brutalan, 10 kw sistem ti napravi cca 15.000 kWh dnevne struje x cijena struje pa ti racunaj koliko ti treba da se vrati investicija od cca 100k kn, pogotovo za gospodarstvo gdje imaju hale i krovove… i radno vrijeme po danu..

Ali realno to je normalna odluka da se ukine porez, a ne gluposti poticaji i najbrzi prst, di ce dobit samo neki. I za elektricne aute, ukinite porez i trosarine dok se ne rasire elektricni autici i nema gluposti od najbrzeg prsta… jedino je problem sto nemamo nikakav udio u automobilskoj industriji pa potices druge.. ali bar manje platis vozilo.

• toluen
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,665
    • August 18, 2022 at 9:30 PM

Slažem se, sve to stoji, ali nažalost ta naša praksa da se jedan porez odmah nadomjesti maržom mi je baš bljak. Mogu razumjeti da to trgovci naprave u nekom korektnom omjeru, ali ovdje se radi o 25 % troška koji bi bez PDV-a trebao biti za toliko manji, a realno on to neće biti. Lov u mutnom je uvijek bio i biti će. E sad hoće li to tržište izreguirati tako da se takve nekorektne trgovce jednostavno ignorira vidjeti ćemo jer na kraju krajeva i njima bi trebao biti interes prodati što više toga po povoljnijoj cijeni i to oni mudriji kuže. Ali pošto je danas postalo normalno ovce oderati umjesto normalnog šišanja - svašta je tu moguće.

No dobro ako je čovjek svjestan svega toga onda se ipak i to da riješiti na razne načina da i vuk bude sit i ovce na broju.

Ja sam za ovu godinu odustao od solara, ali će zato biti pripremljen jedan novi krov za otprilike 5kW pa će se to vjerojatno sljedeće godine rješavati - ako to dozvole ekonomske i druge okolnosti.

• havi
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,895
    • August 18, 2022 at 9:42 PM

Obicno vise proizvodjaci dizu cijene nego trgovci po ducanima.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 14, 2022 at 10:25 PM

Evo ja se javljam kao što sam obećao, SE od 10 kw radi od 01.09. Ugovor s izvođačem sam potpisao 25.05. i trebao je u tjedan dana završit radove. Piknuo sam u najveće govno od čovjeka, lažljivca i prevaranta tako da je skoro došlo do suda. Hepu je trebalo nešto više od mjesec dana da me priključi iako je rok 15 dana. Uglavnom, radi to onako solidno, prema očekivanjima. Ali, za sve vas koji mislite radit SE, stavite više panela nego što je snaga pretvarača, čak i do 50 posto. Jer u neljetnim mjesecima, ujutro i kasno popodne se slabo pribere. Meni je projektant stavio točno 10 kw i to je greška, trebalo je ići barem 12 ili 13 kw.

• st-brajo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    5,306
    • September 14, 2022 at 10:44 PM
    Quote from komot

Evo ja se javljam kao što sam obećao, SE od 10 kw radi od 01.09. Ugovor s izvođačem sam potpisao 25.05. i trebao je u tjedan dana završit radove. Piknuo sam u najveće govno od čovjeka, lažljivca i prevaranta tako da je skoro došlo do suda. Hepu je trebalo nešto više od mjesec dana da me priključi iako je rok 15 dana. Uglavnom, radi to onako solidno, prema očekivanjima. Ali, za sve vas koji mislite radit SE, stavite više panela nego što je snaga pretvarača, čak i do 50 posto. Jer u neljetnim mjesecima, ujutro i kasno popodne se slabo pribere. Meni je projektant stavio točno 10 kw i to je greška, trebalo je ići barem 12 ili 13 kw.

koliko je maksimalno po zakonu da te ne proglase poduzetnikom?

''Dođu, tako, vremena, kada pamet zašuti, budala progovori, a fukara se obogati!'' - Ivo Andrić

"Ako uvedemo porez na vlastitu imovinu, stranci će je prestati kupovati" - Krešimir "Superhik" Macan

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 14, 2022 at 10:52 PM

Nije poduzetnik, nego nisi u samoopskrbi neko proizvođac ako u kalendarskoj godini vise predas struje u HEP nego preuzmes od njih.

Ako nisi u samoopskrbi onda se ne radi mejsecno netiranje preuzeto/predano. Nego ti oni sve plate sto si im dao, a ti platis njima sve sta si preuzeo pa je nepovoljnije.

Ali da dobro je imati jace panele od potreba, pa onda ograniciti na inverteru da se ne predaje previse u HEP bas zbog tih zimskih mjeseci, ili po ljeti ugasit na koji dan inverter da se ne posalje previse u HEP ako se ne moze toliko potrosit ljeti..

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2022 at 11:55 AM
    Quote from komot

Da li onda kad je peak i na ulazu dolazi vise nego za sta je snaga pretvaraca predvidjena moze utjecat negativno na vijek pretvaraca, vjerovatno ovisi o kvaliteti pretvaraca valjda je testiran za koja ulazna vrsna opterecenja je dimenzioniran ?

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • September 15, 2022 at 1:38 PM

Svaki solarni panel trebao bi imati svoj mikroinverter što optimizira rad elektrane i svaki panel daje različitu snagu što se može vidjeti preko enfase sustava. Tehnologija SE je pravo savršenstvo, problem smo mi Hrvati i sustav terora koji mora proći svatko onaj koji se odluči na SE. Evo npr. mene su iz čistog mira izbacili iz sami opskrbe u sustav proizvodnje, u kojoj obračunavaju moju proizvodnju jedno 5 puta niže od stvarne cijene struje imam račune negdje, 0.165 za kWh, poslao sam reklamaciju već za posljednja tri računa, i prije 5-6 dana su me obavijestili da će me vratiti u sustav samoopskrbe u kojoj se el. energija prebija preuzeo i proizvedeno. Nadam se da će naša djeca ipak bolje urediti život u ovoj lijepoj zemlji.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2022 at 1:43 PM

Apsurdno je da te prebace u kategoriju proizvođac ako si vise predao nego preuzeo od HEPa… makar im recimo taj visak na godisnjoj razini poklonis, znaci evo vam gratis pa prodajte drugome.

Ne, nego oni kret.n8 u saboru koji donose te debilne zakone kazu nemozes, nego ides u kategoriju proizvođač 😏.

Stvarno ti u saboru i vladi su za ku..

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • September 15, 2022 at 1:50 PM

A moram komentirati i ovaj sustav samoopskrbe i proizvodnje, danas kada manjka i struje i plina, ova zemlja onoga tko proizvedenu energiju pošalje u HEPovu mrežu malte ne proglašava se zločincem i neprijateljem zemlje, umjesto da dobije nagradu za više proizvedene el. energije, pa to je i Plenki ugradio u nove mjere i kategorizirao cijene prema potrošeno struji, tko je ovdje lud, izgleda da sam propustio pročitati više epizoda Allana Forda :)

• Manguc
    Student
    Reakcija primljeno
    101
    • September 15, 2022 at 2:15 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from komot

Da li onda kad je peak i na ulazu dolazi vise nego za sta je snaga pretvaraca predvidjena moze utjecat negativno na vijek pretvaraca, vjerovatno ovisi o kvaliteti pretvaraca valjda je testiran za koja ulazna vrsna opterecenja je dimenzioniran ?

Ja sam došao do zaključka da su Solarni paneli jedna velika prevara. Molio bih StatusQuo da me demantira.

Mjesečno trošimo oko 600 Kn struje. Godišnje malo manje od 1000 KV.

Da idemo na solarne panele, ???? Kolika bi bila investicija???? Kolika je gnjavaža sa administracijom, sa HEP-om.????

Po meni to je uludo trošenje novaca i živaca.

Ako bi me netko mogao demantirati , ali sa konkretnim brojkama, bio bih mu zahvalan.

Svaka škola se plaća. Nastoj da ne platiš previsoku cijenu. (F.B.D.)

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2022 at 2:42 PM

Godišnje 1.000 kWh.. ne može te doć račun 600 kn mjesečno, možda misliš 10.000 kW?

Nisu prevara, meni su odlični i definitivno se isplati. Jedino ako imaš male račune tipa 200-300 kn onda je manji i sporiji povrat . Ako imaš mjesečno u prosjeku oko 1.000 kn onda je to druga priča. I još ubacis klime da te griju koliko max. mogu dok nisu jako niske temperature, super.

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • September 15, 2022 at 3:06 PM
    Quote from Manguc
    Quote from StatusQuo

Ja sam došao do zaključka da su Solarni paneli jedna velika prevara. Molio bih StatusQuo da me demantira.

Mjesečno trošimo oko 600 Kn struje. Godišnje malo manje od 1000 KV.

Da idemo na solarne panele, ???? Kolika bi bila investicija???? Kolika je gnjavaža sa administracijom, sa HEP-om.????

Po meni to je uludo trošenje novaca i živaca.

Ako bi me netko mogao demantirati , ali sa konkretnim brojkama, bio bih mu zahvalan.

Display More

Zasto mene lol zbilja nisam ovu tematiku dovoljno obradjivao jer neman uvjete za tu realizaciju pa onda se nisam preokupirao ali malo popratim sta se dogadja ali matematika bi se dala lako izracunati, potrosnja u kunama i kw + rast cijene struje kao inflacija i trosak investicije koliko godina je isplativost i vijek trajanja, tu je jedino onda dio jednadzbe nepoznat jer vlastita proizvodja dize i standard kucanstvu jer bi onda vjerovatno jos nesto ugradili sta do sad mozda niste radi potrosnje i povecalo komod da manje pazite na potrosnju..

Neki su tu ugradjivali pa su sigurno mjerodavni napraviti dvi tri kalkulacije i primjera za ostale o isplativosti, vjerovatno kao i kod svega s vecom potrosnjom isplati se vise ili prije kako vec.

• plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • September 15, 2022 at 4:05 PM

Vidjeti ću kako ću proći ovu zimu. Elektrana 6,1 kWh, imam 2 jednosobna i 3 dvosobna stana u Dalmaciji. Stanovi su opremljeni klimama i Glamox norveškim grijalicama, prije elektrane zimska tarifa je bila 2500 kn.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 15, 2022 at 4:33 PM
    Quote from StatusQuo
    Quote from komot

Ja mislim da ne može znatno jer i sami proizvođači pretvarača navode da bi trebali paneli biti cca 50 posto jači u odnosu na inverter. U 9 mjesecu moja elektrana koja je 10 kw tek u malom vremensko razdoblju prebaci 8 kw, a ostatak je znatno slabiji. A tek ostali jesenski, zimski i rano proljetni mjeseci. Po projektu mi prosinac nije niti 400 kwh. Doduše, s obziriom da se pretvarač dosta grije, sigurno je da je za njegovu trajnost bolje da radi na 50 posto ili manje nominale. Samo mislim da je s financijske strane isplativije dodat još 50 posto panela, pretvarač neće isporučivat više od nazivne snage i time se ne ulazi u prekršaj prema hepu, a proizvodnja je značajno veća, treba uzet u obzir da i efikasnost panela pada s godinama.

Files

pasted-from-clipboard.png 138.03 kB – 0 Downloads
  • plavi05
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,322
    • September 15, 2022 at 5:15 PM

Moja elektrana je proizvela u srpnju 1,1 MWh i isto tako i u kolovozu. Snaga je 6,1kwh a u vremenu zenita elektrana nikad nije uspjela preći 5 kW.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 15, 2022 at 6:28 PM
    Quote from plavi05

Moja elektrana je proizvela u srpnju 1,1 MWh i isto tako i u kolovozu. Snaga je 6,1kwh a u vremenu zenita elektrana nikad nije uspjela preći 5 kW.

Zato je trebalo dodat još panela ako ima mjesta na krovu. To što niste preko 5 kW uspjeli doseć možda je povezano i s položajem panela, ako niste čisti jug i nemate dobar nagib, teško je doseći maksimum. Ono što piše na panelu, to je njegova maksimalna snaga, znači kad je kut idealan i sunčane zrake udaraju pod 90 stupnjeva, a to je u stvarnosti jako rijedak slučaj jer i kako se mijenjaju godišnja doba mijenja se i kut upada sunčevih zraka plus utjecaj doba dana. Na ovim krivuljama se lijepo vidi koliko je u stvarnosti kratak vrhunac, a u danima kad je bilo oblačno proizvodnja drastično pada. Još gore će biti prema kraju godine, onda da je i duplo više panela ne bi smetalo. Ne znam zašto projektanti ne stavljaju više.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 15, 2022 at 6:49 PM
    Quote from D_artagnan

Godišnje 1.000 kWh.. ne može te doć račun 600 kn mjesečno, možda misliš 10.000 kW?

Nisu prevara, meni su odlični i definitivno se isplati. Jedino ako imaš male račune tipa 200-300 kn onda je manji i sporiji povrat . Ako imaš mjesečno u prosjeku oko 1.000 kn onda je to druga priča. I još ubacis klime da te griju koliko max. mogu dok nisu jako niske temperature, super.

Što se tiće isplativosti, nije sve baš tako jednostavno. Na moru gdje je puno veća insolacija i ako su još postavljeni na turističke objekte koji najviše struje gutaju u 6, 7, i 8 mjesecu kad su turisti, ako je elektrana velika i ako su pobrani državni poticaji onda je to ekstra. Također u područjima posebne državne skrbi, poticaji su bili 80 posto, to je onda turbo extra, još ko zna malo smuljat pa se dogovori s izvođačem pa napišu veći račun, elektrana može doći i besplatno. S druge strane, ako se ide na verziju s ENNA-om ili EON-om gdje trebaš stavit samo prst u uho i oni ti odrade sve, ne dobiješ državne poticaje, a naplate ti 50 posto skuplje nego što se može dobit na tržištu onda to nema smisla. Plus još ako se radi o maloj elektrani radi koje treba radit preinake na kućnoj instalaciji ili što je čest slučaj, radi novog brojila HEP može tražiti izmještanje ormarića s brojilom ako u stari ne stane ili je unutar građevine, računica pada u vodu. Za 200 - 300 kn mjesečno ići u izmještanje brojila plus platiti EON-u 45 000 kn za 3 kW elektranu, tu po meni nema financijske računice. Naravno, računajući trenutne cijene struje, nitko ne zna što će biti za 5 ili 10 godina. Ali za 5 - 10 godina može riknut inverter ili tuča razbit panele, nije to tako jednostavna računica.

• komot
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,346
    • September 15, 2022 at 6:56 PM

I još jedna stvar, cijena isto dosta ovisi kak se pogodiš i koju opremu stavljaš. 10 kW elektrana ide od 80 000 do 120 000 kn. Velika je to razlika, čak sam naišao na jednu ponudu od mog susjeda 70 000 kn. Plus država daje 40 posto, ali ne preko 36 500 kn, znači na sve što ide preko 91 000 kn ne dobivaš poticaje, tako da i na to treba pazit.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. SPAN (SPAN d.d.) 2.6k

• LodeRunner
      • May 26, 2021 at 12:21 PM
      • Dionice
      • LodeRunner
      • June 1, 2025 at 10:16 AM
    2. Odgovora
      2.6k
      Pregleda
      1.1M
      2.6k
    3. mooji

June 1, 2025 at 10:16 AM
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • June 1, 2025 at 9:03 AM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. Zvjezdani

June 1, 2025 at 9:03 AM
    1. Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ? 10k

• zlocesti
      • September 18, 2020 at 8:28 PM
      • Tržišta kapitala - USA
      • zlocesti
      • May 30, 2025 at 4:39 PM
    2. Odgovora
      10k
      Pregleda
      2.9M
      10k
    3. accountant

May 30, 2025 at 4:39 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 3k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 29, 2025 at 10:15 PM
    2. Odgovora
      3k
      Pregleda
      1.3M
      3k
    3. umalo

May 29, 2025 at 10:15 PM
    1. ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.) 942

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:13 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 29, 2025 at 6:35 PM
    2. Odgovora
      942
      Pregleda
      495k
      942
    3. alfa1

May 29, 2025 at 6:35 PM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• SPAN (SPAN d.d.)

mooji June 1, 2025 at 10:16 AM
  • ADPL (AD Plastik d.d.)

Zvjezdani June 1, 2025 at 9:03 AM
  • Ideje za trgovanje na inozemnim tržištima - Što i zašto ?

accountant May 30, 2025 at 4:39 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

umalo May 29, 2025 at 10:15 PM
  • ERNT (ERICSSON NIKOLA TESLA d.d.)

alfa1 May 29, 2025 at 6:35 PM
  • Što smo danas tržili

Meri May 29, 2025 at 10:36 AM
  • Implementacija AI tehnologije u investiranju i bihevioralne financije: analiza i utjecaj na investicijske odluke individualnih investitora

imavrek May 29, 2025 at 10:24 AM
  • Trumpove carine

pod_zidom May 29, 2025 at 9:32 AM
  • Svaštara (offtopic postovi iz raznih tema)

umalo May 29, 2025 at 9:29 AM
  • Hrvatski ETF fondovi

Bokyklc May 28, 2025 at 8:01 AM

Popularne Teme

• Ulaganje u solarne elektrane

406 Replies, 5 years ago
  • Električni automobili - prilika za investiciju?

55 Replies, 4 years ago
  • Funderbeam

26 Replies, 4 years ago
  • Mobilne kućice

8 Replies, 2 years ago
  • Hedge fondovi

5 Replies, A year ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt