1. Pregled
  2. Forum
    1. Unresolved Threads
  • Login
  • Register
  • Search
This Thread
  • Everywhere
  • This Thread
  • This Forum
  • Articles
  • Pages
  • Forum
  • More Options
  1. Dionice.NET
  2. Financije i gospodarstvo
  3. Stručne rasprave

Turističke dionice i perspektive

• Aruce
  • February 28, 2020 at 12:11 PM
  • Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 16, 2023 at 3:56 PM

Eto, za svakoga ponešto. Od prljave starudije pa sve do 2.000 eura. ^^ Bitno je da je čovjek svjestan kamo ide i što i koliko plaća.

Gosti: Znali smo da jeftinije znači slabija kvaliteta

Najnižu ocjenu za smještaj dala je grupa mladih partijanera koji su u Split stigli na festival elektroničke glazbe Ultra. Ispričali su nam kako su smješteni u studentske sobe."Nismo sigurni jesu li sobe stare ili prljave. Možda i jedno i drugo. A WC unutar sobe, joj, nećemo se prisjećati. Možda bismo je ocijenili s 5/10", kažu nam gosti koji dodaju kako nisu ljuti zbog smještaja.

"Ne smeta nam. Mi smo se došli zabaviti, nećemo puno vremena provesti u toj sobi i stvarno smo jako malo novca potrošili. Oko 30 eura za osobu po noći. Znali smo da jeftinije znači i slabija kvaliteta. Na kraju smo je rezervirali upravo zato što je bila jeftina."

VIDEO ANKETA Provjerili smo s turistima jesu li zadovoljni smještajem u Splitu
    PREMA brojkama Turističke zajednice izgleda kako je sezona u Splitu dobro krenula. Uspoređujući lipanj s referentnom 2019. godinom, prije covida, noćenja su…
    www.index.hr
  • emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 16, 2023 at 4:00 PM
    Quote from Normani

Eto, za svakoga ponešto. Od prljave starudije pa sve do 2.000 eura. ^^ Bitno je da je čovjek svjestan kamo ide i što i koliko plaća.

Gosti: Znali smo da jeftinije znači slabija kvaliteta

Najnižu ocjenu za smještaj dala je grupa mladih partijanera koji su u Split stigli na festival elektroničke glazbe Ultra. Ispričali su nam kako su smješteni u studentske sobe."Nismo sigurni jesu li sobe stare ili prljave. Možda i jedno i drugo. A WC unutar sobe, joj, nećemo se prisjećati. Možda bismo je ocijenili s 5/10", kažu nam gosti koji dodaju kako nisu ljuti zbog smještaja.

"Ne smeta nam. Mi smo se došli zabaviti, nećemo puno vremena provesti u toj sobi i stvarno smo jako malo novca potrošili. Oko 30 eura za osobu po noći. Znali smo da jeftinije znači i slabija kvaliteta. Na kraju smo je rezervirali upravo zato što je bila jeftina."

https://www.index.hr/vijesti/clanak…_vijesti_prva_d

upravo tako.

svaka roba ima svojeg kupca.

to sto je meni nesto ruzno i nikad to nebi kupio ne znaci da vec nakon minute to nece nac kupca.

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• Normani
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,455
    • July 16, 2023 at 6:38 PM

Dok se o ovogodišnjoj sezoni vode polemike kako je ona zapravo podbacila u odnosu na rekordnu 2019. župan Nikola Dobroslavić ističe kako je ona više nego dobra. No, apelira na gospodarstvenike da neopravdano ne podižu cijene, jer, ističe župan, najviše štete ugledu destinacije.

- Malo me čudi da postoje oprečni komentari o sezoni jer za to nema osnove. Iziđimo na Stradun pa ćemo vidjeti kakva je sezona. Ako ne vjerujemo svojim očima, pogledajmo brojke prema kojima je u Županiji za prvih šest mjeseci broj noćenja za 20 posto veći, broja dolazaka je za čak 34 posto veći u odnosu na 2019. godinu.

P. S. Znam tko će se veseliti slici u članku. 8o

https://www.dubrovnikpress.hr/component/k2/z…noj-usluzi.html

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • July 16, 2023 at 6:50 PM
    Quote from emil
    Quote from 5. Element

Ne govorim o tome.

Nego o tome da ekipa renta stan na 5. katu zgrade na Vrbiku u Zagrebu ili neke ulice u Splitu za turisticki najam. Sto je smijurija i u konacnici stetno za sve osim za iznajmljivaca.

??

kako je stetno?

sto vlasnik stana ne placa rezije pricuvu porez?

kad bi vlasnik stanovao unutra sto bi ti ili drzava dobila s time u odnosu na to kad je turista unutra?

sto vlasnik nebi rabio infrastrukturu a turista je rabi(takve floskule se cesto ovdje cuju)

da je vlasnik unutra drzava bi samo izgubila jer poreza nikakvog nebi vidjela.

da nije nitko unutra opet drzava nista nebi dobila od poreza.

nabrojite mi te benefite koje stalno spominjete.

prvo se navija da se uvede porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a sad se provlaci neka prica da treba zabraniti turisticko rentanje.

upalite klimu jer vidim da vam je visoka temperatura pocela utjecat na logicno razmisljanje.

ja u vasim postovima vidim iskljucivo jal na susjeda.

tocno se iscitava da svi zagovornici koji zazivaju poreze na nekretnine i zele oporezivat nekoga ne posjeduju to sto zagovaraju.

pa da se vratimo na poreze. mozda da vlada dekretom uvede i zabranu prodaje losih dionica jer tada drzava nista ne dobije od toga pa eto nema prodaje u crvenom ? naravno prije toga da ukine neplacanje poreza nakon 2 godine jer ni tada nema nista od silnih milijuna koje okrecu ovdje prisutni ulagatelji a neimatelji nekretnina...

Display More

Apsolutno je stetno da se stambeni prostor projektiran za zivot trajnih stanara u zajednici kratkorocno turistificira.

Razloge sam naveo gore, a podrobnije ih objasnjavati necu, jer ili razumijete pa ne trebam ili ne razumijete pa nema smisla.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• D_artagnan
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    3,978
    Bookmarks
    1
    • July 16, 2023 at 7:54 PM

A sta je lose ako imas nesto i zaradis na tome? Kao sto ovdje zaradis na dionicama, sto ti je problem ako netko zaradi na apartmanu, rentanju sobe…

I zasto bi zabranio, ja recimo nemam apartmane jer mi se neda zahebavat, al sta ako bi odlucio,… po tebi nemoze vise, tko je jamio, je jamio??? Od kud ti da je preizgrađeno, problem je sto je to sve nabijeno mozda jer su takvi blesavi urbanisticki planovi, i svi briju bas do mora, al realno bolje je dalje, uz bazen, pogled i dalje si od cirkusa i guzve.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 16, 2023 at 8:13 PM
    Quote from 5. Element
    Quote from emil

??

kako je stetno?

sto vlasnik stana ne placa rezije pricuvu porez?

kad bi vlasnik stanovao unutra sto bi ti ili drzava dobila s time u odnosu na to kad je turista unutra?

sto vlasnik nebi rabio infrastrukturu a turista je rabi(takve floskule se cesto ovdje cuju)

da je vlasnik unutra drzava bi samo izgubila jer poreza nikakvog nebi vidjela.

da nije nitko unutra opet drzava nista nebi dobila od poreza.

nabrojite mi te benefite koje stalno spominjete.

prvo se navija da se uvede porez na nekretnine jer kao zjape stanovi prazni a sad se provlaci neka prica da treba zabraniti turisticko rentanje.

upalite klimu jer vidim da vam je visoka temperatura pocela utjecat na logicno razmisljanje.

ja u vasim postovima vidim iskljucivo jal na susjeda.

tocno se iscitava da svi zagovornici koji zazivaju poreze na nekretnine i zele oporezivat nekoga ne posjeduju to sto zagovaraju.

pa da se vratimo na poreze. mozda da vlada dekretom uvede i zabranu prodaje losih dionica jer tada drzava nista ne dobije od toga pa eto nema prodaje u crvenom ? naravno prije toga da ukine neplacanje poreza nakon 2 godine jer ni tada nema nista od silnih milijuna koje okrecu ovdje prisutni ulagatelji a neimatelji nekretnina...

Display More

Apsolutno je stetno da se stambeni prostor projektiran za zivot trajnih stanara u zajednici kratkorocno turistificira.

Razloge sam naveo gore, a podrobnije ih objasnjavati necu, jer ili razumijete pa ne trebam ili ne razumijete pa nema smisla.

Display More

stetno?

po okolis? po drzavu? po koga je stetno? lupate floskule samo tako i onda kao ne zelite pojasnit jer kao ja ne razumijem nesto...

a nije stetno ulazit u necije vlasnistvo i naredjivat mu sto ce s njim i kako ? i to jos retroaktivno jer kad je netko uzeo stan za rentanje zakon je bio kakav je bio.

puno je stetnije da mi ovdje ne placamo nikakava porez drzavi(+2g) a okrecemo daleko vise od nekog tko renta stan turistima pa da se mozda malo vise angazirate da se napokon ukine ta povlastica od neplacanja poreza nakonj dvije godine. tu drzava ima puno vecu stetu al...znam dionice imate i vi pa to ne treba dorat nego ono sto vi nemate tamo treba poreze nabijat...

ovo italic nije moje misljenje nego samo da kolegi pojasnim (za razliku od njega koji ne zeli pojasnjavat) nesto sto mu promice ispred ociju jer stalno gleda u susjedov djep.

nijue li osobni automobil koji je projektiran i dizajniran da sluzi trajno(dok ga ne proda ili razbije) obitelji koja ga je kupila jako stetno da ga kratkorocno taksira vlasnik ? pa nije za to projektiran .da netko samo udje unutra na kratko i ode nakon nekog vremena iz auta pa udje netko drugi .... hmm meni je to bas slicno turistu koji udje u apartman i ode nakon nekog vremena... mozda da pojasnim ? :D

Nadmudrivanje sa budalom je kao hrvanje sa svinjom u blatu ..... nakon nekog vremena skužiš da svinja uživa.

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • July 16, 2023 at 8:30 PM

te zabrane i ine gluposti vjerojatno plasira hotelska "mafija" koja se priprema za porez na nekretnine , pa si misle pokupovat cijelu obalu

naravno da im mali iznajmljivaci smetaju iako realno klijentela koja ide u apartman, ne zeli u hotel

struktura turista se promijenila, mnogo mladjih generacija si pokupuje sve u lidlu/kauflandu, spremi za jesti doma, i onda ide van lumpovat nakon sto su se napili na terasi

i naravno uzme si apartman preko airbnba jer se ne micu sa mobitela

ja sam protiv ikakvog uplitanja drzave u ruku slobodnog trzista

mislim ako zabrane iznajmljivat turistima stanove, budu ih iznajmljivali na crno, ja prvi, namjerno budem kupio apartman da ga iznajmljujem

fight the system! :D

• 5. Element
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    2,438
    • July 16, 2023 at 8:33 PM

Imati sagradjen apartman za turisticku namjenu, u zoni koja to jest, je jedno, a turistificirati stan preko u hodniku gdje zive i drugi stanari je nesto sasvim drugo. Ljudi hoce mir i tisinu, zivot kakav inace imaju, a ne rondanje petorice pijanih Engleza. I svaka tri dana nekih drugih. Zato da bi vlasnik tog stana zaradio vise nego na dugorocnom najmu.

Ne moze sve biti podredjeno turizmu.

U tome je vic. Jer je to naprosto grozota.

Ja npr. zivim u Zagrebu, u mirnom i lijepom kvartu, i da moj susjed napravi tako nesto sterao bih ga da vam ne kazem gdje. I to s punim pravom.

Ljudi koji to rade su naprosto samozivi cobani koji nisu za zivot u civiliziranoj zajednici. Neka odu u sumu. A jos je gora primitivna drzava i lokalne vlasti koje to dozvoljavaju.

Bolje je jeftino kupovati nego jeftino prodavati.

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 17, 2023 at 10:39 AM

TIJEKOM proteklog vikenda, od 14. do 16. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta zabilježen je promet od 927.496 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 6.47 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 857.251 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 6.09 milijuna eura bez PDV-a. Promet vozila proteklog vikenda veći je za osam posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za šest posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

------------------------------------------------------------------------------------------

Kako ovo tumačiti, a Istra pokazuje cca 10% manje noćenja u srpnju

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 17, 2023 at 10:42 AM
    Quote from Junius

TIJEKOM proteklog vikenda, od 14. do 16. srpnja, na svim autocestama u nadležnosti Hrvatskih autocesta zabilježen je promet od 927.496 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 6.47 milijuna eura bez PDV-a, priopćili su iz Hrvatskih autocesta.

U istom vikendu prošle godine zabilježen je promet od 857.251 vozila i naplaćena je cestarina u iznosu od 6.09 milijuna eura bez PDV-a. Promet vozila proteklog vikenda veći je za osam posto, dok je iznos naplaćene cestarine veći za šest posto u odnosu na isti vikend prošle godine.

------------------------------------------------------------------------------------------

možda jer se noćenja odvijaju dok poreznici spavaju :)

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 17, 2023 at 10:47 AM
    Quote from Moller
    Quote from Junius

Čisto sumnjam..bio sinoć u Splitu, nemam se dojam da je sredina srpnja...nema turista ni blizu...

• Moller
    Majstor
    Reakcija primljeno
    12,602
    • July 17, 2023 at 10:59 AM
    Quote from Junius
    Quote from Moller

Čisto sumnjam..bio sinoć u Splitu, nemam se dojam da je sredina srpnja...nema turista ni blizu...

onda su otišli vrzmati se po Gorskom kotaru, jer tamo nema zime

• StatusQuo
    Majstor
    Reakcija primljeno
    4,117
    Bookmarks
    1
    • July 17, 2023 at 11:16 AM
    Quote from Junius
    Quote from Moller

Pitao neki dan poznanika koji ima agenciju za najam i svoje apartmane u centru Splita, kaze da je trenutno losije, ja pitam jel manje gostiju ili visak apartmana, on kaze manje gostiju, sad koliko je subjektivan ne znam, vrlo lako moguce da se dosta stastistike odnosi na kvalitetniji smjestaj gdje ljudi vise ostaju unutar tog objekta i van vecih gradova

• zdenkic
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    1,265
    • July 17, 2023 at 11:20 AM
    Quote from Junius

eto o tome sam i ja pisao, jednostavno turista "nema nigdje"

nesto ove godine rade drugacije, drugdje se zadrzavaju, al jos nisam skuzio sto se desava

mislim nema ih na cestama, nema ih na plazi, nema ih u ducanima, nema ih u kaficima, nema ih u restoranima

a po brojevima ih ima vise nego prosle godine

sto rade, hlade se u sobi cijeli dan? nema mi smisla

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 17, 2023 at 11:23 AM
    Quote from zdenkic
    Quote from Junius

eto o tome sam i ja pisao, jednostavno turista "nema nigdje"

nesto ove godine rade drugacije, drugdje se zadrzavaju, al jos nisam skuzio sto se desava

mislim nema ih na cestama, nema ih na plazi, nema ih u ducanima, nema ih u kaficima, nema ih u restoranima

a po brojevima ih ima vise nego prosle godine

sto rade, hlade se u sobi cijeli dan? nema mi smisla

Display More

Sve nekako djeluje mrtvo..čak i Ultra u Splitu je bila nekako mlitava, a opet ZL Split kaže rekordan promet za Ultru da je bio...želim vidit fijeve za 2Q i onda ću doniti odluku, šta dalje...

Quote from StatusQuo
    Quote from Junius

Pitao neki dan poznanika koji ima agenciju za najam i svoje apartmane u centru Splita, kaze da je trenutno losije, ja pitam jel manje gostiju ili visak apartmana, on kaze manje gostiju, sad koliko je subjektivan ne znam, vrlo lako moguce da se dosta stastistike odnosi na kvalitetniji smjestaj gdje ljudi vise ostaju unutar tog objekta i van vecih gradova

Sam broj turista ne znači ništa, ako su slabe platežne moći...treba vidit FI-ijeve...tada ćemo biti pametniji...

Edited once, last by Junius: Merged a post created by Junius into this post. (July 17, 2023 at 11:26 AM).

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    912
    • July 17, 2023 at 11:27 AM

Meni je jedino objašnjenje da su u vilama i hotelskim naseljima gdje ih ionako ne vidiš.
    Apartmani podbacili.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 17, 2023 at 11:28 AM

cinjenica je da su kolone sve vece i sve duze prema moru a kakve ce bit priblizavanjem 1.8 mozemo samo zamisliti.

Totalni kolaps na zagrebačkoj obilaznici, promet paraliziran zbog kolone prema Lučkom
    OGROMNE su gužve na zagrebačkoj obilaznici iz smjera istoka prema zapadu. Kolona se, kako se čini, stvorila uslijed velikog priljeva vozila prema naplati Lučko.
    www.index.hr

• Junius
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,824
    • July 17, 2023 at 11:30 AM
    Quote from stipe_Cro

Meni je jedino objašnjenje da su u vilama i hotelskim naseljima gdje ih ionako ne vidiš.
    Apartmani podbacili.

I to je za nas dioničare, dobro...

• stipe_Cro
    Profesionalac
    Reakcija primljeno
    912
    • July 17, 2023 at 11:32 AM
    Quote from emil

cinjenica je da su kolone sve vece i sve duze prema moru a kakve ce bit priblizavanjem 1.8 mozemo samo zamisliti.

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

Al to je samo zahvaljujući Schengenu.

• emil
    Specijalist
    Reakcija primljeno
    2,470
    • July 17, 2023 at 11:53 AM
    Quote from Moller
    Quote from emil

https://www.index.hr/vijesti/clanak…ijesti_ostalo_d

navedena paraliza je više paraliza nečijega mozga iz HAC a nego realni problem

definitivno HAC ima svoju odgovornost al guzva nije samo na naplatnima nego cijelom duzinom autoceste a danas je ponedeljak tako da definitivno turista ima u velikom broju na jadranu.

The content cannot be displayed because you do not have authorisation to view this content.

Nepročitani postovi

1. Title
    2. Odgovora
    3. Zadnji odgovor
    1. ADPL (AD Plastik d.d.) 3.2k

• Admin
      • February 12, 2020 at 2:06 PM
      • Dionice
      • Admin
      • May 23, 2025 at 12:47 PM
    2. Odgovora
      3.2k
      Pregleda
      1.5M
      3.2k
    3. mikromakrto

May 23, 2025 at 12:47 PM
    1. DLKV (Dalekovod d.d.) 2.9k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:29 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:43 PM
    2. Odgovora
      2.9k
      Pregleda
      1.2M
      2.9k
    3. Sheki

May 23, 2025 at 12:43 PM
    1. KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.) 2.1k

• harpun
      • February 13, 2020 at 7:11 PM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:34 PM
    2. Odgovora
      2.1k
      Pregleda
      912k
      2.1k
    3. Takamina

May 23, 2025 at 12:34 PM
    1. Komentari trgovanja na burzi - LIVE 16k

• harpun
      • February 13, 2020 at 11:19 AM
      • Dionice
      • harpun
      • May 23, 2025 at 12:01 PM
    2. Odgovora
      16k
      Pregleda
      6M
      16k
    3. kukurijek

May 23, 2025 at 12:01 PM
    1. PODR (Podravka d.d.) 1.2k

• havi
      • February 12, 2020 at 6:30 PM
      • Dionice
      • havi
      • May 23, 2025 at 11:53 AM
    2. Odgovora
      1.2k
      Pregleda
      483k
      1.2k
    3. bluelionZG

May 23, 2025 at 11:53 AM

Registracija

Još nemate račun? Registriraj se sada i budi dio ove zajednice!

Registriraj se

Najnoviji postovi

• ADPL (AD Plastik d.d.)

mikromakrto May 23, 2025 at 12:47 PM
  • DLKV (Dalekovod d.d.)

Sheki May 23, 2025 at 12:43 PM
  • KODT (Končar - Distributivni i specijalni transformatori d.d.)

Takamina May 23, 2025 at 12:34 PM
  • Komentari trgovanja na burzi - LIVE

kukurijek May 23, 2025 at 12:01 PM
  • PODR (Podravka d.d.)

bluelionZG May 23, 2025 at 11:53 AM
  • KOEI (Končar - Elektroindustrija d.d.)

Hawk Tuach May 22, 2025 at 4:58 PM
  • KOTR (Koncar Mjerni transformatori d.d.)

jkova25 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • INGR (INGRA d.d.)

SILVIO2024 May 22, 2025 at 1:20 PM
  • ZABA (Zagrebačka banka d.d.)

All May 22, 2025 at 11:57 AM
  • GRNL (Granolio d.d.)

maher May 21, 2025 at 8:41 AM

Popularne Teme

• DRY BULK

10,486 Replies, 4 years ago
  • Utjecaj i posljedice ratova na tržišta kapitala

2,561 Replies, 3 years ago
  • Trumpove carine

16 Replies, A month ago
  • CORONA virus

3,567 Replies, 5 years ago
  • Politika, birokracija i pravosudni sustav kao ključni faktori sistemskog rizika na ZSE

1,894 Replies, 5 years ago
  1. Privacy Policy
  2. Kontakt